Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TIPS: Filmfestivalen i Haugesund / Amandaprisen

Filmfestival: Anbefalte norske filmer og serier

I anledning Filmfestivalen i Haugesund, og Amandaprisen, anbefaler L&B god norsk underholdning som du kan se en regntung sommerkveld.

Publisert 21.08.21 - 11:00
Filmfestivalen i Haugesund / Amandaprisen
Tor Aavatsmark

Etter halvannet år som ikke kan beskrives som annet enn annus horribilis for filmbransjen generelt, og kinobransjen spesielt, skal norsk filmbransje nå feire seg selv og årets beste norske filmer.

I helgen går Filmfestivalen i Haugesund av stabelen, og i kveld skal bransjen feire seg selv, og sine filmer og folk foran og bak kamera, med utdelingen av Amandaprisen.

Amandaprisen (Foto: NRK)

Siden Norge korona-stengte ned den 12. mars i fjor har kultursektoren vært en av de mest skadelidende bransjene.

Med sosial avstand og antallbegrensning har de fleste kinoene og kulturscenene holdt stengt store deler av tiden det siste halvannet året – ikke har det hjulpet på at nordmenn samtidig har fått et stadig større, og bedre, strømmetilbud å boltre seg med, toppet av at filmselskapene har begynt å lansere filmene sine enten rett-på-strømming eller simultant på strømming og utvalgte kinoer.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?

For oss forbrukere har ikke strømmekrigen vært negativt, vi har fått glimrende serier som Velkommen til Utmark, Post Mortem – Ingen dør på Skarnes og Fremvandrerne, samt habile serier som Ragnarok og Hjem til jul.

Selv trauste Statskanalen NRK har under korona servert oss en av tidenes beste norske TV-serier, med Exit, sesong 2.

https://youtu.be/fN_lNf_Mrlg

 

Filmselskapet Universal har stått i fremste rekke for å presse kinoene til å godta et kortere eksklusivitetsvinduet. NBC Universal lå lenge ligget i konflikt med det amerikanske kinoselskapet AMC (verdens største kinokjede) etter at de i april 2020 valgte å lansere Trolls World Tour digitalt, og uttalte at de “ville fortsette å eksperimentere med en slik strategi”. Hvorpå AMC prompte svarte med at de ikke ville vise noen Universal-filmer i sine kinoer.

Så røkte åpenbart de høye herrer hos NBC Universal og AMC fredspipe, da de annonserte en revidert avtale – en avtale som dramatisk reduserte perioden med eksklusiv visning av film på kino.

 

Det samme så vi her hjemme, da Disney lansert storfilmen Black Widow simultant på sin egen strømmetjeneste Disney+ og kinoene. Både Nordisk Film Kino og SF Kino nektet av den grunn å vise Black Widow – selv kinoen i Ørsta (der filmen delvis er innspilt) ville ikke vise Scarlett Johansson-filmen (!)

Les også Sommer-blockbusteren er tilbake! Scarlett Johansson står bunnsolid på egne ben i actionmettet, herlig lettbent, sommerunderholdning.

Bond-filmen med Daniel Craig i hovedrollen som den verdensvante agenten, var opprinnelig satt til premiere den 2. april 2020. No Time to Die ble første «offer» for koronaviruset, og utsatt til 12. november i fjor. Nå er den flyttet til 18. oktober; det er altså tredje gangen premieredatoen utsettes.

Kinoindustrien er så hardt rammet at enkelte nå stiller spørsmål ved om Covid-19 vil ta livet av, i det minste radikalt endre, kinomarkedet for all fremtid. En ting er sikkert, pandemi med påfølgende lockdown og hjemmesitting har vært en gullgruve for strømmetjenestene, slik som Netflix og Disney+ – og tidligere denne uken ble det annonsert nok en strømmetjeneste i Norden: SkyShowtime.

Les også Strømmetitler, august Disse seriene/filmene kan du strømme i august. Gå ikke glipp av den nye norske Netflix-serien!

Under en investorkonferanse i mars, uttalte Disney-CEO Bob Chapek følgende:

The consumer is probably more impatient than they’ve ever been before, particularly since now they’ve had the luxury of an entire year of getting titles at home pretty much when they want them. So, I’m not sure there’s going back. […] Consumers are impatient for releases, because they’ve had the luxury of an entire year of getting titles at home.

Vi tror kinoene kjemper med ryggen mot veggen, og nekter å innse hva som ubønnhørlig kommer – det er uomtvistelig en svært vanskelig øvelse å “putte tannkremen tilbake i tuben igjen”…

PS! Om du absolutt vil se en amerikanske blockbuster i helgen, så hvorfor ikke se for eksempel Mission: Impossible 6 – Fallout eller Black Widow, som begge er filmet delvis i Norge.

Om ikke en norsk film, så i alle fall filmet i Norge! Her henger Tom Cruise på kanten av Preikestolen i “Mission Impossible 6 – Fallout” (Foto: Paramount.

Uansett, vi i L&B hyller den norske serie- og filmbransjen og gleder oss over at det produseres mer norsk, lokalprodusert, kvalitetsinnhold enn noen gang før.

Her har vi tatt et knippe utvalgte godbiter, fra både nyere tid og arkivet, som garantert vil falle i smak – god NORSK film-/seriehelg.

Her er de norske seriene og filmene L&B anbefaler:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Solid retrokrim fra HBO Max

Men var ikke Baby Yoda i trygge hender?

Siste snort med gjengen

Scroll to Top