TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse Pørni, sesong 1

Det usminkede hverdagslivet

Varmt, sjarmerende, og sterkt vanedannende, hverdagsdrama med Steenstrup i sitt ess!

forfatter
Publisert 07.05.21 - 16:30
Karakter
Drama
Pørni, sesong 1

Henriette Steenstrup fikk sitt gjennombrudd som halvsliten postsorterer i Pål Sletaunes sosialrealistiske drama fra Oslos østkant, Budbringeren, i 1997. Siden har hun underholdt det norske folk i en rekke filmer og serier, senest med en liten rolle i fantastiske Velkommen til Utmark.

Les også Budbringeren Budbringeren brakte bud om en ny vår for norsk film, nå var det realistiske skildringer av vanlige mennesker som stod i sentrum, men langt i fra den formen som Wam & Vennerød stod for på 1970-tallet.

https://youtu.be/FVsKI8OaReQ

 

I Viaplays nye originalserie spiller Steenstrup alenemoren Pernille «Pørni» Middlethon, med to krevende tenåringsdøtre, en introvert nevø, en nyfrelst homo-far (Nils Ole Oftebro) og en mentalt krevende jobb i barnevernet.

Pørni har kommet til en alder i livet der pupper ikke lenger angis i cup-størrelser, men måles i meter. Fem år etter skilsmissen har hun ennå ikke ligget med en mann, til sin venninnes store fortvilelse. Men både yngstedatterens lærer og en kollega, «Kommune-Bjørnar» (Gunnar Eiriksson), legger sin elsk på henne.

Romantikk i garagen, «Pørni, sesong 1» (Foto: Viaplay)

Kveldene tilbringes stort sett i ensomhet i bilen, i garagen, med et glass rødvin, eller snakkende inn i mobilsvareren til sin avdøde søster – alt for å blåse ut og/eller koble av, fra tverre tenåringer, håpløs eksmann, bedritne omsorgspersoner og et ikke-eksiterende kjærlighetsliv. Livet består stort sett av å tilpasse seg, og tilrettelegge, for alle rundt henne, der utakk er verdens lønn.

Steenstrup selv er serieskaper og manusforfatter, og har skrevet et godt sammensveiset, moderne hverdagsdrama, som de fleste kan kjenne seg igjen i; og som oppleves som en (vel fortjent) hyllest til alle verdens varmhjertede omsorgsmødre.

Henriette Steenstrup, «Pørni, sesong 1» (Foto: Viaplay)

De hverdagslige konfliktene står i kø, med tverre, ufine, storforlangende tenåringer, mugne fotballmødre som (i sosialdemokratisk ånd) insisterer på at man skal heie på alle (!), utmattende hverdager på jobben og en familie som byr opp til konflikter og ufred. Det hele et lunt skråblikk på virkeligheten, uten at det bikker over i parodi, som ofte er problemet med tilsvarende amerikanske TV-serier.

Komikken balanseres subtilt med alvor, savn og tristesse; der søsterens brå død går som en rød tråd gjennom serien.

Pørni, sesong 1_7 Pørni, sesong 1_6 Pørni, sesong 1_8 Pørni, sesong 1_5 Pørni, sesong 1_3 Pørni, sesong 1_9
<
>
Pørni, sesong 1 (Foto: Viaplay)

Det er Steenstrup selv som er Pørnis sterkeste kort, og, med en god porsjon herlig befriende selvironi, bærer hun serien på sine skuldre og leverer en tvers igjennom menneskelig og toverdig rolle. Det sagt så støttes hun av noen glimrende biroller, ikke minst, Vivild F. Berg som eldstedatteren, Gunnar Eiriksson og Agnes Kittelsen. Ulrikke H. Døvigen både høres ut og spiller som om hun er på en konstant opptaksprøve på teaterhøyskolen.

Dessverre har Steenstrup falt for fristelsen med å komme trekkende med noen litt for åpenbare, og lettvinte, stereotyper/klisjeer, som at det (i politisk korrekt 2020-tallets ånd) være med en homofil karakter, samt at eksmannen (Jan Gunnar Røise) er selve kroneksempelet på fullstendig håpløs far som glemmer alle avtaler og jevnt over ignorer barna.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?

Pørni er en skikkelig hjertevarm hverdagsserie som evner å både underholde og samtidig gir litt åndelig påfyll. Står som en bauta i Steenstrups mangslungne karriere. 5 stjerner.

Anmeldelsen er basert på hele sesongen, som i sin helhet kan strømmes fra Viaplay fra den 2. mai.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Viaplay
 • Release: 2. mai 2021
 • Regi: Charlotte Blom
 • Med: Henriette Steenstrup, Gunnar Eiriksson, Nils Ole Oftebro, Ebba J. Öberg, Vivild F. Berg, Jon Ranes, Ulrikke H. Døvigen, Jan Gunnar Røise, Agnes Kittelsen, Morten Svartveit
 • Genre: Drama
 • Land: Norge
 • År: 2021
 • Tid: 3:00 t.
 • Karakter: 5
IMDB Rating
Pørni Comedy, Drama | 2021 (Norway) Summary:
Countries: NorwayLanguages: Norwegian
Annonse
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone med fornøyelig comeback Sly Stallone gjør et mer enn anstendig comeback som seriøs skuespiller i en ujevn mafiakomedie.
Ny dansk Netflix-serie har premiere 5. januar 2023 Serien er på seks episoder. Blant de medvirkende er Zlatko Buric, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Den sterkeste sesongen! Med tredje runde av komisosialdramaet Pørni, leverer Steenstrup sin sterkeste sesong.
Følg Lyd & Bilde