Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Anmeldelse Pørni, sesong 1

Det usminkede hverdagslivet

Varmt, sjarmerende, og sterkt vanedannende, hverdagsdrama med Steenstrup i sitt ess!
Karakter
Drama
Pørni, sesong 1

Henriette Steenstrup fikk sitt gjennombrudd som halvsliten postsorterer i Pål Sletaunes sosialrealistiske drama fra Oslos østkant, Budbringeren, i 1997. Siden har hun underholdt det norske folk i en rekke filmer og serier, senest med en liten rolle i fantastiske Velkommen til Utmark.

Budbringeren Budbringeren brakte bud om en ny vår for norsk film, nå var det realistiske skildringer av vanlige mennesker som stod i sentrum, men langt i fra den formen som Wam & Vennerød stod for på 1970-tallet.

 

I Viaplays nye originalserie spiller Steenstrup alenemoren Pernille «Pørni» Middlethon, med to krevende tenåringsdøtre, en introvert nevø, en nyfrelst homo-far (Nils Ole Oftebro) og en mentalt krevende jobb i barnevernet.

Pørni har kommet til en alder i livet der pupper ikke lenger angis i cup-størrelser, men måles i meter. Fem år etter skilsmissen har hun ennå ikke ligget med en mann, til sin venninnes store fortvilelse. Men både yngstedatterens lærer og en kollega, «Kommune-Bjørnar» (Gunnar Eiriksson), legger sin elsk på henne.

Romantikk i garagen, «Pørni, sesong 1» (Foto: Viaplay)

Annonse

Kveldene tilbringes stort sett i ensomhet i bilen, i garagen, med et glass rødvin, eller snakkende inn i mobilsvareren til sin avdøde søster – alt for å blåse ut og/eller koble av, fra tverre tenåringer, håpløs eksmann, bedritne omsorgspersoner og et ikke-eksiterende kjærlighetsliv. Livet består stort sett av å tilpasse seg, og tilrettelegge, for alle rundt henne, der utakk er verdens lønn.

Steenstrup selv er serieskaper og manusforfatter, og har skrevet et godt sammensveiset, moderne hverdagsdrama, som de fleste kan kjenne seg igjen i; og som oppleves som en (vel fortjent) hyllest til alle verdens varmhjertede omsorgsmødre.

Annonse

Henriette Steenstrup, «Pørni, sesong 1» (Foto: Viaplay)

De hverdagslige konfliktene står i kø, med tverre, ufine, storforlangende tenåringer, mugne fotballmødre som (i sosialdemokratisk ånd) insisterer på at man skal heie på alle (!), utmattende hverdager på jobben og en familie som byr opp til konflikter og ufred. Det hele et lunt skråblikk på virkeligheten, uten at det bikker over i parodi, som ofte er problemet med tilsvarende amerikanske TV-serier.

Komikken balanseres subtilt med alvor, savn og tristesse; der søsterens brå død går som en rød tråd gjennom serien.

Pørni, sesong 1_7 Pørni, sesong 1_6 Pørni, sesong 1_8 Pørni, sesong 1_5 Pørni, sesong 1_3 Pørni, sesong 1_9
<
>
Pørni, sesong 1 (Foto: Viaplay)

Det er Steenstrup selv som er Pørnis sterkeste kort, og, med en god porsjon herlig befriende selvironi, bærer hun serien på sine skuldre og leverer en tvers igjennom menneskelig og toverdig rolle. Det sagt så støttes hun av noen glimrende biroller, ikke minst, Vivild F. Berg som eldstedatteren, Gunnar Eiriksson og Agnes Kittelsen. Ulrikke H. Døvigen både høres ut og spiller som om hun er på en konstant opptaksprøve på teaterhøyskolen.

Dessverre har Steenstrup falt for fristelsen med å komme trekkende med noen litt for åpenbare, og lettvinte, stereotyper/klisjeer, som at det (i politisk korrekt 2020-tallets ånd) være med en homofil karakter, samt at eksmannen (Jan Gunnar Røise) er selve kroneksempelet på fullstendig håpløs far som glemmer alle avtaler og jevnt over ignorer barna.

Pørni er en skikkelig hjertevarm hverdagsserie som evner å både underholde og samtidig gir litt åndelig påfyll. Står som en bauta i Steenstrups mangslungne karriere. 5 stjerner.

Anmeldelsen er basert på hele sesongen, som i sin helhet kan strømmes fra Viaplay fra den 2. mai.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
Fakta
  • Viaplay
  • Release: 2. mai 2021
  • Regi: Charlotte Blom
  • Med: Henriette Steenstrup, Gunnar Eiriksson, Nils Ole Oftebro, Ebba J. Öberg, Vivild F. Berg, Jon Ranes, Ulrikke H. Døvigen, Jan Gunnar Røise, Agnes Kittelsen, Morten Svartveit
  • Genre: Drama
  • Land: Norge
  • År: 2021
  • Tid: 3:00 t.
  • Karakter: 5
IMDB Rating
Pørni  | TV Series (2021– ) Comedy, Drama | TV Series (2021– ) Summary: Pørni is about the dilemmas that you end up in when you, to the best of your abilities, try to do the right thing for your loved ones, and yourself. In that order. Pørni has two daughters ... See full summary »
Countries: NorwayLanguages: Norwegian
forfatter

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.