Anmeldelse: Hjem til jul, sesong 2

Mer klein julekos

Nok en førjulstid får vi tilbringe sammen med single, smådesperate, Johanne på jakt etter den eneste rette – og det blir da også ganske så fornøyelig.
Karakter
Komedie
Hjem til jul, sesong 2
Annonse
Annonse
forfatter

Få, om noen, høytider er så tradisjonsbundne som julen – også når det kommer til underholdningskonsum. Da skal vi blant annet se Donald Duck og vennene hans på julaften, mens andre absolutt ikke kan klare seg uten Love Actually, Grinchen eller Christmas Vacation.

Filmsselskapene, og nå også strømmegigantene, har lenge skjønt at folk flest er i en spesiell modus rundt julehøytiden, og spisser da tilbudet deretter.

 

Netflix har de seneste årene kastet seg på trenden med julefilmer og juleserier, i fjor sågar med en norsk juleserie, den riktig så sjarmerende Hjem til jul. Nå er andresesongen her.

Annonse

NB! Anmeldelsen inneholder spoilers!

Familiens forventninger

Under fjorårets førjulstid løy Johanne (Ida E. Broch) på seg en kjæreste, rett og slett for å stilne familiens enerverende mas.  Dermed fikk hun tre hektiske uker på å faktisk skaffe seg en passende partner, innen den tradisjonelle familiejulemiddagen. Sesongen ble avsluttet med at en ukjent person, på selveste julaften, banket på døren.

Les også
Blir det sex før jul? Før jul lyver Johanne på seg en fiktiv kjæreste – nå har hun 24 dager på å skaffe en.

Det var i utgangspunktet ikke lagt opp til flere sesonger, men seriens suksess gav Netflix blod på tann. På grunn av korona-lockdown var det lenge fare for at innspillingen ikke ville bli ferdig i tide, men nå er altså Johanne, hennes personlige problemer og utfordringer, og sjarmerende vennegjeng her igjen. Og det vi serveres er i stor grad mye av det samme som fjorårssesongen – og det i seg selv er jo slettes ikke så lite.

Hjem til jul, sesong 2 (Foto: Netflix)

Midt-i-livet

Johanne har nå blitt halvveis samboer med legekollegaen Henrik (Oddgeir Thune). Litt uforståelig for både oss seere og, skal det vise seg, Johanne selv. Den noget trauste, selvsentrerte og kjedelige Henrik kastes på dør – og jakten på ny kjæreste er i gang.

Kjærlighetssorg, julestress, venner som flytter og en familie som er i ferd med å splittes tærer på Johanne. Hun «løser» det med fyll og fanteri, nye tatoveringer og en intens trang til å kopulere.

Annonse

Mange fornøyelige, småpinlige (og noen gjenkjennbare) øyeblikk følger. Alt for full på en fest, urinering der man absolutt ikke bør urinere, intimbarbering, utslett, naive naboer og kleine foreldre på jakt etter ungdommelig forelskelse.

Her er det bare å krysse av for egne opplevelser.

Hjem til jul, sesong 2 (Foto: Netflix)

Følger malen

Direkte original og uforutsigbar er ikke merkelapper vi vil klistre på Hjem til jul, men manusforfatterne kommer unna med mye sjarm, lekenhet og godt skuespill, samt karakterer vi bryr oss om, og situasjoner vi alle har vært i; der julekos, og obligatorisk familiehygge blir til stress og plikt.

Noen personer fremstår vel karikert og lite troverdige, men spesielt Johanne, midt-i-livet-som-sliter-med-å-finne-seg-selv-og-et-«livsprosjekt» er en karakter man kan relatere seg til og som føles ekte. Ida E. Broch er perfekt castet som den småvimsete og tidvis håpløse sjarmbomben.

Hjem til jul, sesong 2 (Foto: Netflix)

Den nye naboen, en lett fornøyelig Edward Schultheiss, blir i overkant outrert og typisk romantisk-komedie-karakter, mens både Henrik og Gabrielle kan bli litt for meget av det gode til at vi lar oss rive med av historien. Vi skulle ønske at serieskaperne hadde våget å være litt mer ukonvensjonelle og bryte ut av malen.

Annonse

Bihistorien denne sesongen, om foreldre som går hver sin vei, tar aldri av og føles oppkonstruert; da skulle vi heller ønsket at vi fikk se mye mer av karakteren til Dagny, som denne runden skuespillerdebuterer som sykepleier. Det blir ikke mange minuttene på skjermen, men flere sanger får Tromsøs popprinsesse heldigvis fremføre.

Hjem til jul, sesong 2_9 Hjem til jul, sesong 2_10 Hjem til jul, sesong 2_8 Hjem til jul, sesong 2_6 Hjem til jul, sesong 2_4 Hjem til jul, sesong 2_3 Hjem til jul, sesong 2_2 Hjem til jul, sesong 2_1
<
>
Hjem til jul, sesong 2 (Foto: Netflix)

Forfriskende avbrekk

Hele sesongen består av kun seks episoder á ca. 25 min. Så dette er faktisk en serie du kan binge på én kveld – anbefales med din kjære i armkroken og en varm julegløgg (med litt sterkt oppi) på bordet.

På toppen får du Norge i all sin vakreste, nasjonalromantiske vinterpryd samt en sjarmerende, koselig latterstund – og er det noe vi nordboere elsker, så er det å kose oss!

Hjem til jul er sjarmerende. Lun og totalt ufarlig humor, som slikt sett passer godt både inn i førjulstiden og som et forfriskende avbrekk i det monotone koronahelvete. En serie vi utvilsomt vil foretrekke fremfor nok et gjensyn med Love Actually. 4 feelgood-stjerner.

Hjem til jul, sesong 2 (Foto: Netflix)
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Fakta
  • Netflix
  • Release: 18. desember 2020
  • Regi: Per-Olav Sørensen
  • Med: Ida E. Broch, Gabrielle, Felix Sandman, Stian Blipp, Oddgeir Thune, Dennis Storhøi, Anette Hoff, Edward Schultheiss, Hermann Sabado, Dagny Norvoll Sandvik
  • Genre: Komedie
  • Land: Norge
  • År: 2020
  • Tid: 2:51 t.
  • Karakter: 4
IMDB Rating
Home for Christmas  | TV Series (2019– ) 1740min | Comedy, Drama, Romance | TV Series (2019– ) Summary: The constant comments on single life of 30 year old Johanne and society's expectations of the perfect family Christmas finally gets to her. Johanne starts a 24 day hunt for a partner to bring home for Christmas.
Countries: NorwayLanguages: Norwegian

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Serieversjonen av den svenske filmsuksessen leverer mer av det samme, i et heseblesende, men etter hvert repeterende, tempo.
At 40 % av spanske menn går på horehus var en sjokkerende nyhet for oss – men jammen makter ikke Álex Pina å lage heidundrende underholdning ut av tragedien.
April byr på mye snadder fra strømmetjenestene, nå kan du også strømme innhold fra nykommeren Paramount+.
En hyperaktiv, sterkt alkoholisert og gudbenådet sjarmerende flyvertinne, kan det virkelig bli god underholdning ut av.
Det blir definitivt ingen ekte påskeferie uten thriller og/eller påskekrim!
Den etterlengtede oppfølgeren til det friske pustet av en superheltfilm, Wonder Woman, ender opp som årets største skuffelse.
Nykommeren Paramount+ lanseres med Maisie Williams som rappkjeftet eremitt som brått slippes ut i det fri. Morsomst, men noget uforløst.
Disney+ beviser at det fortsatt er mer spennende materiale å formidle fra det rikholdige Marvel-universet.
Mange filmer har i ettertid blitt «pusset» på av en misfornøyd regissør – men ingen så omfattende som Justice League.
En av 1980-tallets store komikere, Eddie Murphy, forsøker virkelig hardt å gjenopplive komiklassikeren – men ender opp med å servere en langt mindre sjarmerende kopi.
Oppfølgeren følger i de samme fascinerende fotsporene som førstesesongen – og det i seg selv er ikke negativt.
Årets første vårmåned byr lyse, snøfrie dager, og mengder av spennende innhold fra strømmetjenestene.
New Orleans’ mest respekterte dommer havner i gjørme til langt oppover livet.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.