Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Kampen om tungtvannet

Fascinerende og drivende godt TV-drama

Den utrolige sabotasjeaksjonen mot tungtvannsproduksjonen på Rjukan, har blitt til et fascinerende og drivende godt TV-drama.

Publisert 16.03.15 - 11:50
Kampen om tungtvannet
Tor Aavatsmark

I det Hitler begynte å gå fra drøm til virkelighet om sitt «Das Dritte Reich» begynte et våpenkappløp om å bl førstemann som kunne produsere en atombombe. Tyskerne allierte seg med sine fremste fysikere (som ikke hadde flyktet fra landet ved krigsutbrudd), med Nobelprisvinneren Heisenberg i spissen, mens amerikanerne og de allierte satset på Oppenheimer og Niels Bohr. En av de viktigste ingrediensen til å utvikle atombomben var tungtvann, og det fremste produksjonsanlegget lå i norske Rjukan, Telemark.

Allerede i 1965 kom Hollywood-versjonen av dramaet, med Kirk Douglas i hovedrolle i The Heroes of Telemark. Med nærmere 4,5 timer i dagens miniserie får dramaet tilstrekkelig tid til å utfolde seg, og bygge opp stemmingen samt få med det omfattende spillet rundt våpenkappløpet.

Tyskerne ville umiddelbart ha kontroll over alt som allerede var produsert, mens franskmennene kom dem i forkjøpet. Etter okkupasjonen av Norge satt Hitler, i samarbeid med en villig Hydro-ledelse, med full kontroll av produksjonen, som ble mangedoblet. Samtidig planla britene, ved hjelp av norsk hjemmefront, å bombe anlegget. Vi får servert en bredt anlagt historie, der svært mye av handlingen foregår i Tyskland med fokus på Heisenbergs (en glimrende, tvetydig, Christoph Bach) team og i London dere britene og amerikanerne legger planene for tungtvannsabotasjen.

Kampen-om-tungtvannet_2 Kampen-om-tungtvannet_3 Kampen-om-tungtvannet_4 Kampen-om-tungtvannet_5
<
>

Serien har en glimrende dramaturgisk utvikling, der spenningen jevnt bygges opp, samtidig som vi får god tid til å bli kjent med hovedpersonene og den fascinerende historien rundt, og den faller heldigvis ikke for fristelsen ved å romantisere krigsheltene. Seriene preges av et stort budsjettet med imponerende spesialeffekter, en matchende tidskoloritt og nydelig foto og klipp som gir oss actionscener på et svært høyt nivå. Legg til jevnt over svært godt skuespill (ikke minst fra Bach, Storhøi og Saerens) og en lærerik «historietime», så kan vi tilgi at den blir litt vel melodramatisk innimellom. Fem solide stjerner.

Kampen-om-tungtvannet_10 Kampen-om-tungtvannet_9 Kampen-om-tungtvannet_8 Kampen-om-tungtvannet_7
<
>

Lydsporet er meget godt med et godt definert surroundspor, klar tale og dundrende bass. Billedkvaliteten er også god, med svært god skarphet og naturtro farger, derimot virker det som om de har boostet kontrasten til maks, slik at hvite områder av og til nærmest blir utbrent. Svært skuffende at det ikke er noe ekstramateriell i en slik historisk produksjon.

platekomp

Karakter
Kampen om tungtvannet

Fakta:

  • Release: 16. mars 2015
  • Regi: Per-Olav Sørensen
  • Originaltittel:
  • Med: Espen Klouman-Høiner, Anna Friel, Dennis Storhøi, Frank Kjosås, Pip Torrens, Christoph Bach, Søren Pilmark, Maibritt Saerens
  • Genre: Drama
  • Land: Norge
  • År: 2015
  • Tid: 4:27 t.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Klassisk Lindgren!

Generisk, tretten-på-dusinet krim

Rambo, tre til side!

Scroll to Top