Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Black Widow

Marvels kvinnelige festaften!

Scarlett Johansson står bunnsolid på egne ben i actionmettet, herlig lettbent, sommerunderholdning.

Skrevet av / 04.07.21 - 17:45
Black Widow
Tor Aavatsmark

Det har vært en trang, og særs lang, fødsel for Marvels kvinnelige superhelt i sin første «egne» film.

Korona-utsettelse

Den 1. mai i fjor var opprinnelig kinopremiere for Black Widow. Den første, høyst etterlengtede, Marvel-filmen med den kvinnelige sovjetiske superspionen (som deretter ble amerikansk Avenger) i hovedrollen, ble et av de første ofrene for koronapandemien.

Gang på gang valgte Disney å utsette kinopremieren, mens ryktene om en lansering rett på deres egen strømmetjeneste, Disney+, stadig tiltok i styrke utover høsten/vinteren.

Les også James Bond utsettes igjen Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.

Det hele endte i et kompromiss, der du fra fredag av (den 9. juli) endelig kan se Scarlett Johansson kick ass på kino, eller Disney+ (med såkalt «Premier Access»).

Black Widow (Foto: Walt Disney)

Det virkelige store spørsmålet man stiller seg etter å ha sett denne påkostede Marvel-filmen er hvorfor i all verden den russiske spionen (senere avhopperen) ikke har fått sin egen film for lenge, lenge siden. Vi mener, Hulken (!) har så langt fått to frittstående filmer…

Uansett, etter nærmere halvannet år med kinotørke, kan vi gledelig fastslå at sommer-blockbusteren er tilbake til gangs!

 

Broget familiebakgrunn

Filmen gir oss bakgrunnshistorien til en av Marvel-universets mest enigmatiske, og spennende, karakterer. Sovjeteren Natasha Romanoff (Johansson) vokste opp i en småby i Ohio (som Natalie Rushman) på 1990-tallet, med sin falske spionfar Alexei (David «Stranger Things» Harbour) og sin falske spionmor Melina (Rachel Weisz), samt yndige lillesøster Yelena (Florence Pugh).

Med andre ord, en bakgrunnshistorie med klare likhetstrekk til den fortreffelige spionserien The Americans her altså.

Black Widow (Foto: Walt Disney)

Første gang vi stiftet bekjentskap med denne fyrrige, og akrobatiske, spionen, var tilbake i 2010, i Iron-Man 2. For øvrig en ganske så dårlig film, men med en Scarlett Johansson som gjorde litt av en entré i Marvel-universet, og et uutslettelig førsteinntrykk i sin superheltinne-trikot.

Les også Iron Man 2 Du verden for en nedtur i forhold til den friske og originale førstefilmen! En karakter, Tony Stark (Robert Downey Jr.) som før var herlig morsom og original, er nå redusert til en stupid, anmassende og ufrivillig morsom rølpetype.

Kynisk spionprogram

Det er Black Widows forhold til sin, mildt sagt, dysfunksjonelle kjernefamilie som står i begivenhetenes sentrum. Et forhold (og delvis mangel på sådan) som visstnok har formet henne som person som hardtslående, og snarrådig, Avenger.

Natasha, sammen med sin søster, var opprinnelig del av et statsdrevet spionprogram der unge, lovende pikebarn ble delvis kidnappet, delvis kjøpt av kommunistregimet; for så å bli kjemisk hjernevasket til statens lydige roboter og nikkedukker – såkalte enker.

“Å Vestland, Vestland! Når eg ser deg slik Med fagre fjell og fjord og tronge vik…”. Black Widow (Scarlett Johansson) befinner seg på Vestlandet, Norge. “Black Widow” (Foto: Walt Disney)

20 år senere får en av «enkene» tak i motgiften som kan frigi sinnet til de hjernevaskede, og setter slik Yelena fri fra programmet.

Nå trenger hun hjelp fra sin noget mer berømte storesøster (som for øyeblikket befinner seg i eksil i Norge) for å nedkjempe syndikatet drevet av erkekynikeren Dreykov (Ray Winston) – og fortiden innhenter Frk. Romanoff.

 

Heseblesende spionaction

Det er definitivt ikke helt tilfeldig at Natasha sitter i sin slitne campingvogn, i ødemarken utenfor en ubetydelig vestnorsk bygd og ser på Moonraker på reise-TV-en. James Bond-serien har definitivt vært en inspirasjon for handlingen.

Her har også Jac Schaeffer, og hennes team av manusforfattere, trukket veksler på filmer som Mission: Impossible, Terminator, biljaktscener på høyde med Fast & Furious og nærkampscener som tatt ut ifra Bourne-franchisen. Vi får til og med handymannen Mason (O-T Fagbenle) som filmens svar på selveste Q.

Black Widow (Foto: Walt Disney)

Som en kvinnelig Bond og Ethan Hunt globetrotter Natasha globen rundt, mens hun nedkjemper cyborger, unnslipper dødsskvadroner, gjennomfører en spektakulær fengselsflukt og det hele, selvsagt, kulminerer face-to-face med hennes nemesis.

Cate Shortland (regi) har full kontroll på historien, det store persongalleriet, sidehistoriene og de mange effektive actionscenene.

Rytmen og dramaturgien i filmen balanserer sømløst fra mellommenneskelig drama til adrenalinpumpende action-bonanza, der Marvel & Co fyrer av på alle sylindre mens spesialeffektteamet presterer det ypperste man kan se av imponerende actionakrobatikk.

Black Widow (Foto: Walt Disney)

Tørrvittig

Det sagt, innimellom alle de spektakulære actionscenene er det deilig å konstatere at den befriende selvironien fortsatt er høyst tilstede i Marvel-filmene!

Den gjenkjennelige småkranglingen, spenningen og de tause anklagene familiemedlemmene imellom, er både sjarmerende og elegante pusterom i det tettpakkede action-narrative. Spesielt søstrene har en sarkastisk tone med snert og sting.

Her gjøres det et stort, og herlig fornøyelig, poeng ut av å ironisere over den konstant sexy kampposeringen som nærmest er blitt den Sorte enkens varemerke.

Slik skal det gjøres! Scarlett Johansson som Black Widow (Foto: Walt Disney)

Dog, noe av dialogen søstrene imellom fremstår noget kunstig, og i overkant konstruert.

Black Widow byr ikke opp til like stor grad av sosialrealisme som i Marvel-serien The Falcon and the Winter Soldier, men like fullt har plottet en underliggende rød tråd med fokus på kvinners rettigheter og kvinnekamp; uten at dette hverken blir påfallende eller kunstig påtrengende.

Hennes progressive, og lett rappkjeftede lillesøster, legger ikke skjul på hvem hun kjemper for, mens Dreykov fremstilles som den reneste sexistiske kvinnehateren.

Black Widow_10 Black Widow_2 Black Widow_3 Black Widow_4 Black Widow_5 Black Widow_6 Black Widow_9 Black Widow_12 Black Widow_13 Black Widow_14 Black Widow_15 Black Widow_16 Black Widow_17 Black Widow_18 Black Widow_19 Black Widow_22 Black Widow_23 Black Widow_25 Black Widow_26 Black Widow_27
<
>
Black Widow (Foto: Walt Disney)

På egne ben

Med filmer som Lost in Translation, Pike med perleøredobb, Match Point og A Marriage Story har danskættede Johansson befestet seg som en av vår tids fremste karakterskuespillere.

Johansson gjør en formidabel innsats som overbevisende actionheltinne, men samtidig evner skuespillerinnen å vise menneskelige emosjoner.

At David Harbour hadde komisk timing var vi klar over, men her stjeler han, med vinnende selvironi og mangel på selvinnsikt, de fleste scenene han er i. Weisz blir overraskende anonym og Winston er særs gjenkjennelig creepy; mens Florence Pugh nok er filmens største overraskelseselement. Hun har en stor Hollywood-fremtid foran seg.

Florence Pugh, “Black Widow” (Foto: Walt Disney)

Opprinnelseshistorien til Black Widow er så visst en sidehistorie i Marvel-sagen, men samtidig en film som står bunnsolid på egne ben. Shortland serverer oss en tilnærmet perfekt underholdningsmiks av action, spenning, emosjonelle familieutfordringer og herlig, lettbent, komikk; og beviser nok en gang Marvel-universets versatile styrke overfor «erkefienden» DC Comics.

Vi kunne ønsket oss en litt mer original handling, men det er for bagatell å regne når vi blir så ettertrykkelig underholdt.

Black Widow (Foto: Walt Disney)

Filmen er første ut i «Fase 4» av Marvel-universet, og vi tar mer enn gjerne nok et dypdykk ned i Romanoffs plagede psyke, for heri ligger det definitivt materialet for flere elegante spionthrillere krydret med fortreffelig action.

Black Widow er faktisk eksakt den resepten doktoren vil skrive ut på blå resept til oss alle etter halvannet år i korona-mørket. 5 bunnsolide stjerner til Johansson & Co!

Black Widow_28 Black Widow_29 Black Widow_30 Black Widow_31 Black Widow_32 Black Widow_33 Black Widow_34
<
>
Black Widow (Foto: Walt Disney)

PS! Går for all del ikke glipp av sluttscenen etter rulleteksten. Vi kan røpe såpass at tørrsnerpete Valentina Allegra de Fontaine (Julia Louis-Dreyfus) er tilbake…

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?

NB! Har du ikke (minst) en 75″ TV hjemme, så se Black Widow på kino! Denne filmen krever en STOR skjerm/lerret. Og (helst) et godt lydanlegg.

Her kan du forresten lese anmeldelse av samtlige av Marvel-filmene.

Les også Spektakulær avslutning! Alle krefter forenes i det superheltene skal sette en stopper for ondskapen en gang for alle, i en actionspekket film krydret med gode karakterer og følelser.
Black Widow (Foto: Walt Disney)

Karakter
Black Widow

Fakta:

  • Disney+
  • Release: 9. juli 2021
  • Regi: Cate Shortland
  • Med: Scarlett Johansson, Florence Pugh, Ray Winston, David Harbour, Rachel Weisz, O-T Fagbenle, Olga Kurylenko, William Hurt, Yolanda Lynes
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 2:13 t.
  • Karakter: 5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del I

Gjeeeeesp!

TV: Star Wars Day 2024 – ny animasjonsserie lanseres: Tales of the Empire

Ny Star Wars-serie

Anmeldelse: Unfrosted

Seinfeld er fortsatt kongen!

Anmeldelse: A Man in Full

Kampen om status og milliarder

Anmeldelse: Shardlake, sesong 1

Generisk britisk krim

Anmeldelse: The Idea of You

Barnerov?

Anmeldelse: Midtsommernatt

Midtsommerfesten fra Helvete?

Anmeldelse: Fallout, sesong 1

Mer enn bare «okidoki»

Anmeldelse: Ripley

G(alt)enialt sjarmerende

TIPS: Påskekrim 2024 – serie- og filmtips

Anbefalt påskekrim

Anmeldelse: Ronja Røverdatter, del I

Klassisk Lindgren!

Anmeldelse: Veronika, sesong 1

Generisk, tretten-på-dusinet krim

Scroll to Top