AnmeldelseKadaver

Hva skal man leve av etter dommedag?

Netflix’ første norsk spillefilm har store ambisjoner og et fascinerende plott – men svikter dessverre på sentrale punkt.
Karakter
Grøsser
Kadaver
forfatter

Med Kadaver presenterer Netflix oss for sin første norske film. Her har ambisjonene vært store og utgangspunktet lovende – dessverre holder det ikke helt inn.

 

Norge er i ruiner etter en atomkatstrofe, byene er rasert og forurenset; de som har overlevd katastrofen kjemper om de knappe ressursene, hvorav mat er det mest prekære.

Når så en omreisende «sirkusvert» inviterer til fest og teater, akkompagnert av et gourmetmåltid, er ikke den lille familien Leonora (Gitte Witt), Jacob (Thomas Gullestad) og Alice (Tuva O. Remman) vanskelig å be.

Det burde nok ha ringt en liten bjelle hos Leonora og Jacob, når noe er for godt til å være sant, så er det som oftest det – heri ligger da også kjernen til hovedproblemet med Herdals (regi) andre spillefilm: Vi sliter virkelig med å tro på den oppkonstruerte historien.

Trenger du virkelig Disney+? Med lanseringen av Disney+ er strømmekrigen for alvor i gang, men hvilke strømmeabonnement MÅ du ha?

Selvsagt er ikke alt som det fremstår, noe vi da også forventer av en skikkelig grøsser, men i det ekstravagante, historiske hotellet, drevet av den karismatiske Mathias (Thorbjørn Harr) er det for mye som ikke henger på greip.

Sansen for det mystiske og en lekker visuell stil har Herdal til gangs tilført filmen, det er plottets troverdighet, og manglende spenning det skorter på. Vi går igjennom rødkledde ganger med tunge vegg-til-vegg tepper, makabre malerier og dunkel belysning, der «gjestene» er ikledd creepy gullmasker, mens «skuespillerne» iscenesetter et live-action teater. Fiffig og fascinerende, med flere gode enkeltscener og visuelt en skikkelig lekkerbisken.

Det tas dessverre for mange håpløst teite valg fra hovedrolleinnehaverne, bakgrunnen til historien serveres dryppvis på en lite elegant og subtil måte og slutten bli et eneste stort antiklimaks.

Kadavers sterkeste kort er den iboende uhyggelige stemningen, flott foto samt gode skuespillerprestasjoner fra Harr og (en altfor lite brukt) Helge Jordal. Spesielt Witt (som ikke akkurat har skrekkregisteret til Shelley Duvall) og Gullestad kommer lite heldig fra Kadaver, noe som hovedsakelig skyldes et dårlig/uferdig manus, der det males med bred pensel og dialogen føles påtvunget.

Det ligger noe beklagelig uforløst over hele prosjektet, som vi tror noen ekstra runder med manuset ville ha løst mange av filmens mangler. 3 middelmådige stjerner.

Kadaver_2 Kadaver_3 Kadaver_4 Kadaver_5 Kadaver_6 Kadaver_7 Kadaver_8 Kadaver_9
<
>
Kadaver (Foto: Netflix)

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent?
Fakta
  • Netflix
  • Release: 22. oktober 2020
  • Regi: Jarand Herdal
  • Med: Gitte Witt, Thomas Gullestad, Thorbjørn Harr, Tuva O. Remman, Kingsford Siayor, Helge Jordal
  • Genre: Grøsser
  • Land: Norge
  • År: 2020
  • Tid: 1:26 t.
  • Karakter: 3
IMDB Rating
Cadaver (2020) 86min | Drama, Horror, Thriller | 22 October 2020 (USA) Summary: In the starving aftermath of a nuclear disaster, a family of three attends a charitable event at a hotel, which takes a dark turn when people start to disappear.
Countries: NorwayLanguages: Norwegian

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.