Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sennheiser Ambeo Soundbar Plus og Ambeo Sub

Overbeviser uten bakhøyttalere

Sennheiser hevder deres Ambeo Soundbar Plus ikke trenger bakhøyttalere for å omringe deg med lyd. Og det stemmer, faktisk.

Skrevet av / 28.03.23 - 09:00
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus og Ambeo Sub
Geir Gråbein Nordby

Sennheiser har endelig gitt oss en rimeligere lydplanke enn den gigantiske – og svindyre – Ambeo Soundbar, som i ettertid har fått tilnavnet «Max». Den nye Ambeo Soundbar Plus er mindre, men kan til gjengjeld pares trådløst med ikke bare én, men inntil fire(!) Ambeo Sub basshøyttalere. Her tester vi begge som system.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus detail 3
Foto: Sennheiser

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus

Sennheiser lover «utrolig» surroundlyd fra Ambeo Soundbar Plus, helt uten bruk av eksterne bakhøyttalere. De fleste populære lydformater støttes, deriblant Dolby Atmos og DTS:X.

Les også Verdens beste lydplanke Sennheiser har klart å lage verdens beste lydplanke, på første forsøk! Men hvem i all verden er den laget for?

Sennheiser skilter med 7.1.4 surroundlyd, selv om lydplanken bare har fem høyttalerelementer i det horisontale planet, og fire på toppen. Sennheiser bruker det som kalles «channel mapping», hvor de to ekstra kanalene prosesseres individuelt i prosessoren, og deretter deler de andre høyttalerne på jobben med å gjenskape de to kanalene.

Det samme gjøres med subwooferkanalen, for det er ingen egne basselementer i lydplanken. Likevel hevder Sennheiser at lydplanken har mer enn nok bass for de flestes behov.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus exploded
7.1.4 lyd med bare 5.0.4 høyttalere? Sennheiser løser det med såkalt «channel mapping». Foto: Sennheiser.

Ambeo Sub

Vel. Vi har hørt lydplanken med og uten sub, og selv om den klarer seg omtrent som Sonos Arc uten sub (les: greit nok), så er det ingen tvil om at vi anbefaler Ambeo Sub i tillegg.

Den går helt ned til 27 Hz, og har en kraftig 350 watts Klasse D forsterker ombord. Den koster 7500 kroner i tillegg, men vi ville ikke vært foruten. Så spørs det om det nok ikke er litt overdrevent å kjøpe seg fire stykker og koble til, for det kan du nemlig!

Romkorreksjon

Som de fleste lydplanker i high-end-klassen har Ambeo Soundbar Plus innebygd romkorreksjon, for å tilpasses rommet den står i. Fire mikrofoner sitter i lydplanken, disse plukker opp testsignaler fra lydplanken og justerer lyden etter resultatet. Både klangbalanse og tid korrigeres for, både for lydplanken og subwooferen.

Romkorreksjonen går unna kjapt og enkelt.

Sennheiser Smart Control app
Ambeo Sound Bar Plus har enkel appstyring. Foto: Sennheiser

Tilkobling

Lydplanken kobles enkelt til hjemmenettverket gjennom Google Home-appen. Deretter finner man den i appen Sennheiser Smart Control, hvor den kan kalibreres til rommet. Det tar ca. 3 minutter med sveipelyder.

Ambeo Soundbar Plus har eARC på HDMI-utgangen, for å enklest mulig få lyd fra TV-en. I tillegg har den to HDMI-innganger, hvor du for eksempel kan koble til spillkonsoll og en kabel-TV-boks eller Apple TV.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus connections
To HDMI-innganger i tillegg til en utgang med eARC. Legg også merke til RCA analoginngang, og dessuten utgang til kablet subwoofer. Foto: Sennheiser

Lydkvaliteten

Vi lar oss imponere over et veldig stort lydbilde, selv uten bakhøyttalere og med relativt kompakte fysiske mål. I tillegg er klangen i dialoger, sangstemmer og musikkinstrumenter mer naturlige og fyldige enn med Sonos Arc. Dette er i det hele tatt virkelig bra.

Lyden er kanskje ikke fullt så varm som med Sony HT-A7000, men den har bedre oppløsning i overtonene enn både JBL Bar 1300 og LG S95QR. Jenta og «mammaen» som synger i Rachel’s Song på albumet Tuvayhun gitt ut på 2L med Morten Lindberg bak spakene, låter virkelig nydelig. Rommet er stort, men kanskje litt diffust. Når man skaper surroundeffekt med fasemanipulering, får man ikke samme presise plassering av de ulike elementene, som om man hadde høyttalere rundt omkring.

Sennheiser Ambeo Sub GeirNordby
Ambeo Sub er den første trådløse subwooferen fra Sennheiser. Inntil fire kan kobles til lydplanken samtidig. Foto: Geir Gråbein Nordby

Sennheisers største ankepunkt er nok subwooferen. Den er litt slappere enn den til både JBL og Sony. Både på musikk, og kruttsalvene i nyinnspillingen av Intet nytt fra Vestfronten er heller ikke så fysiske her. Suben knuser riktignok LG sin, men det er ikke helt nok. Vi har stor forståelse for de som ønsker å plusse på en ekstra subwoofer – eller tre! Så smeller da også prisen i taket.

Så skal det sies, at selv om lydplanken lager imponerende surroundlyd på egenhånd, ville det blitt enda bedre med et par bakhøyttalere. Da får du enda mer presis surroundlyd, i tillegg frigjør man lydplanken til å konsentrere seg om andre ting. Som vil gi enda bedre dynamikk, og enda mer naturlig lyd.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus er et imponerende stykke arbeid. Dette er den lydplanken i sin klasse som aller best klarer å skape et holografisk lydbilde uten separate bakhøyttalere. Den låter fint på musikk og film, med mellomtoneområdet som sitt største pluss. Dynamikken er også god, og vi tror på det vi hører.

Subwooferen kunne godt vært kraftigere, og vi skulle ønske man kunne legge til bakhøyttalere for en enda mer presis surroundlyd.

Karakter
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus og Ambeo Sub
High End

Lyd & Bilde mener

Meget stort og omsluttende lydbilde, selv uten bakhøyttalere. Klar, åpen og dynamisk lyd. Automatisk romkalibrering. Litt tam subwoofer. Kan ikke bygges ut med bakhøyttalere.

Også i denne testen:

6 high-end lydplanker

LG S95QR

Prøv igjen, LG

Den ser meget heftig ut på papiret. Men LG S95QR faller igjennom når det teller som mest.

Omringende surroundlyd, også i høyden. Enkelt å bruke. Romkorreksjon.
Lyden mangler oppløsning, spesielt i diskanten. Pulserende støy fra subwooferen ved lave lydsignaler. Subwooferen er ikke kontrollert nok, og man hører tydelig hvor den står plassert.
Les hele testen

JBL Bar 1300

Knallbra kinolyd til prisen

JBL Bar 1300 er den billigste lydplanken i testen, men det stopper den ikke fra å levere særdeles potent og hardtslående hjemmekino-lyd.

JBL server et stort og dynamisk lydbilde med heftig dypbass og overbevisende surroundeffekt. Pluss for gode tilkoblingsmuligheter og helt trådløse bakhøyttalere.
Avhengig av om bakhøyttalerne er plugget i eller ei, kan lydplanken bli relativt plasskrevende.
Les hele testen

Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ og 2 x Pulse Flex 2i

God lyd, med begrensninger

Bluesound lager alltid vellydende produkter. Men med systemet rundt Pulse Soundbar+ savner vi noe viktig.

Veldig naturlig og fin lyd. Dialogene i mellomtonen låter glimrende, og bassen er tonalt god.
Subwooferen mangler krutt, bakhøyttalerne er vanskelig å synkronisere riktig i tid i forhold til resten. Uten topphøyttalere er det veldig begrenset med Dolby Atmos-effekt. Ingen romkalibrering.
Les hele testen

Sony HT-A7000 + SR-SA5 + SW-SA5

Surroundlyd fra øverste hylle

Denne potente pakkeløsningen fra Sony fungerer glimrende til både filmlyd og musikk.

Sony leverer et stort og luftig surround-lydbilde med klar stemmegjengivelse. Høyttalerne kan spille høyt og rent med en saftig dynamikk i bassen.
Prisen er høy, og den brede lydplanken krever sin plass.
Les hele testen

Sonos Arc + Era 300 + Sub (Gen 3)

Endelig, Sonos!

Med Sonos Arc, Sub og de nye Era 300 høyttalerne i surroundkanalene bak, er det duket for en imponerende stor, livaktig og omsluttende lyd. Sirkelen er sluttet!

Sonos-oppsettet omringer oss med tettpakket og detaljert surroundlyd. Bakhøyttalerne skaper et massivt surround-lydbilde som henger bra sammen med lydplanke og sub.
Med kraftige bakhøyttalere blir prislappen høy, og lydplanken mangler støtte for lydformatet DTS:X.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Lyd & Bilde
Scroll to Top