Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

GRUPPETEST: 6 high-end lydplanker

De beste lydplankene – med ekte surround

Dette er lydplanker for deg som ønsker ekte surroundlyd og en skikkelig kinoopplevelse, men ikke gidder separate komponenter og ledninger. Men de koster!

Skrevet av / 28.03.23 - 09:00
6 high-end lydplanker
Geir Nordby & Audun Hage

Produkter i denne test

De fleste lydplanker eksisterer for folk som ønsker bedre lyd fra TV-en, uten at det skal koste stort, ta stor plass eller være knotete i bruk. Lyden skal kunne skrus opp og ned med TV-ens fjernkontroll, slik at ikke lydplanken oppleves som et tillegg, men i stedet er en naturlig del av opplevelsen.

Men hva hvis du ønsker brukervennligheten og plasseringsvennligheten, men likevel er villig til å betale for skikkelig kvalitet? Og du ønsker fullt utbytte av objektbaserte 3D-lydformater som Dolby Atmos og kanskje til og med DTS:X?

For det finnes noen av oss som hater kabelkluss og knotete brukervennlighet, ikke ønsker store gulvhøyttalere eller -stativer, men likevel ønsker best mulig lyd. Her får lydplankene i high-end-klassen en viktig rolle.

Heftige lydplanker med skikkelig bass!

I denne testen har vi tatt den helt ut, med flere av de nyeste, største og dyreste(!) lydplanke / hjemmekino-oppsettene på markedet! Nesten alle kommer komplett med både subwoofer og bakhøyttalere; enten som komplett pakkeløsning, som sparer deg noen kroner, eller separate komponenter, som typisk drar prisen noe opp.

Skikkelig kinolyd og dessuten en overbevisende gjengivelse av musikk krever at fundamentet er i orden. Du trenger med andre ord en subwoofer. Og den må være god. Mange lydplanker i high-end-klassen er tilgjengelig uten subwoofer, da må du kjøpe en trådløs ved siden av. Noen lar deg velge mellom flere modeller, ut ifra størrelsen på ditt rom – og budsjett. I denne prisklassen anbefaler vi å gå for den beste subwooferen, om du har valget.

Bakhøyttalere

Trådløse bakhøyttalere er også lurt, om du ønsker den mest omsluttende surroundlyden. Også lydplankene som lager en god surround-illusjon uten bakhøyttalere, vil bli enda bedre med et par slike. Du får enda større surroundlyd, og når lydplanken slipper å manipulere med motfase og andre triks for å lage et stort lydbilde, kan den i stedet fokusere på å lage best mulig lyd, med enda bedre dynamikk.

I denne testen kan noen lydplanker bygges ut med subwoofer og bakhøyttalere (Bluesound Pulse Soundbar+, Sonos Arc, Sony HT-A7000), mens noen har dette medfølgende i esken (LG S95QR, JBL Bar 1300). Så har vi Sennheiser Ambeo Soundbar Plus, hvor subwoofer er ekstrautstyr, men hvor bakhøyttalere ikke engang er et tilbud. «Fordi du ikke trenger det,» mener Sennheiser selv.

Hvor bra kan det bli?

De beste lydplankene i denne klassen kan gi meget god lyd på både film og musikk. Med et stort lydbilde som omringer oss, og som til og med beveger seg over hodet vårt, om lydkilden for eksempel har Dolby Atmos. Man kan nesten lures til å tro at man sitter på kino.

Sammenlignet med løse komponenter er en lydplanke likevel fortsatt et kompromiss, da det er så mye som skal prosesseres og dyttes gjennom noen små høyttalerelementer. Men bakhøyttalere hjelper stort her, og om subwooferen holder et visst nivå, vil denne hjelpe lydplanken med å tegne opp et stort og stødig lydbilde, med masse energi.

Hvor stor bør lydplanken være? 

Når du skal velge lydplanke, er det naturlig å ta utgangspunkt i TV-en din; hvor stor den er, hvordan den står plassert og ikke minst hva den skal brukes til! Det kan virke rart visuelt, om lydplanken er vesentlig bredere eller smalere enn TV-skjermen. En bredere lydplanke gir typisk også et større lydbilde som samsvarer bedre med handlingen på skjermen. Generelt kan man si at en stor TV bør ha en stor lydplanke for at lyden skal stå i stil med bildet. En større lydplanke har selvfølgelig plass til flere høyttalerelementer, derav mulighet for flere surroundkanaler, større lydtrykk og bedre, mer detaljert lyd!

Produkter i denne test

Sony HT-A7000 + SR-SA5 + SW-SA5

Surroundlyd fra øverste hylle

Denne potente pakkeløsningen fra Sony fungerer glimrende til både filmlyd og musikk.

Sony leverer et stort og luftig surround-lydbilde med klar stemmegjengivelse. Høyttalerne kan spille høyt og rent med en saftig dynamikk i bassen.
Prisen er høy, og den brede lydplanken krever sin plass.
Les hele testen

JBL Bar 1300

Knallbra kinolyd til prisen

JBL Bar 1300 er den billigste lydplanken i testen, men det stopper den ikke fra å levere særdeles potent og hardtslående hjemmekino-lyd.

JBL server et stort og dynamisk lydbilde med heftig dypbass og overbevisende surroundeffekt. Pluss for gode tilkoblingsmuligheter og helt trådløse bakhøyttalere.
Avhengig av om bakhøyttalerne er plugget i eller ei, kan lydplanken bli relativt plasskrevende.
Les hele testen

Sonos Arc + Era 300 + Sub (Gen 3)

Endelig, Sonos!

Med Sonos Arc, Sub og de nye Era 300 høyttalerne i surroundkanalene bak, er det duket for en imponerende stor, livaktig og omsluttende lyd. Sirkelen er sluttet!

Sonos-oppsettet omringer oss med tettpakket og detaljert surroundlyd. Bakhøyttalerne skaper et massivt surround-lydbilde som henger bra sammen med lydplanke og sub.
Med kraftige bakhøyttalere blir prislappen høy, og lydplanken mangler støtte for lydformatet DTS:X.
Les hele testen

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus og Ambeo Sub

Overbeviser uten bakhøyttalere

Sennheiser hevder deres Ambeo Soundbar Plus ikke trenger bakhøyttalere for å omringe deg med lyd. Og det stemmer, faktisk.

Meget stort og omsluttende lydbilde, selv uten bakhøyttalere. Klar, åpen og dynamisk lyd. Automatisk romkalibrering.
Litt tam subwoofer. Kan ikke bygges ut med bakhøyttalere.
Les hele testen

Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ og 2 x Pulse Flex 2i

God lyd, med begrensninger

Bluesound lager alltid vellydende produkter. Men med systemet rundt Pulse Soundbar+ savner vi noe viktig.

Veldig naturlig og fin lyd. Dialogene i mellomtonen låter glimrende, og bassen er tonalt god.
Subwooferen mangler krutt, bakhøyttalerne er vanskelig å synkronisere riktig i tid i forhold til resten. Uten topphøyttalere er det veldig begrenset med Dolby Atmos-effekt. Ingen romkalibrering.
Les hele testen

LG S95QR

Prøv igjen, LG

Den ser meget heftig ut på papiret. Men LG S95QR faller igjennom når det teller som mest.

Omringende surroundlyd, også i høyden. Enkelt å bruke. Romkorreksjon.
Lyden mangler oppløsning, spesielt i diskanten. Pulserende støy fra subwooferen ved lave lydsignaler. Subwooferen er ikke kontrollert nok, og man hører tydelig hvor den står plassert.
Les hele testen

3 hendelser på “6 high-end lydplanker”

  1. Joakim Strandås

    Hei, hvordan vurderer dere Samsung HW-Q995B i forhold til de anleggene dere har på testbenken? Hvorfor er ikke den med i testen?

  2. Bra artikkel, men burde tatt med Nakamichi Dragon 11.4.6 da. Noen som hvet noe mere om når den kan bestilles?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Endelig virkelig trådløse

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne høyttaleren

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Scroll to Top