Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: LG S95QR

Prøv igjen, LG

Den ser meget heftig ut på papiret. Men LG S95QR faller igjennom når det teller som mest.

Skrevet av / 28.03.23 - 09:00
LG S95QR
Geir Gråbein Nordby

LG lager noen av de beste TV-ene verden har sett. Derimot har de ikke alltid vært like heldige i våre gruppetester innen lydprodukter. Er det nå det skal snu for koreaneren?

LG S95QR bar

LG S95QR

Med S95QR kliner like greit LG til med en av de dyreste lydplankene vi har sett, i hvert fall når vi snakker alt-i-ett-pakker hvor både subwoofere og bakhøyttalere følger med i esken. Med hele 9.1.5 kanaler vil LG omsvøpe oss i et lydbilde, med maksimal nøyaktighet i de tre dimensjonene.

Lydplanken er stor og bred, men den veier ikke mye. Her er det mye luft! Det samme med subwoofer og bakhøyttalere, og det er i overkant mye plastfølelse her til å bære denne prislappen.

S95QR hare hele tre høydekanaler i selve lydplanken, hvor senterkanalen også har fått en tilhørende høydekanal. Siden denne kanalen ikke egentlig er del av verken Dolby Atmos– eller DTS:X-formatet, bruker LG ekstra lydprosessering (DSP) for å lage denne kanalen. Blant annet for å løfte dialogene opp fra under TV-en, slik at det høres ut som de kommer midt fra skjermen.

De trådløse bakhøyttalerne har både side- og oppadrettede høyttalerelementer, for å tegne opp et størst mulig lydbilde. Foto: LG

Også bakhøyttalerne har egne toppkanaler, slik at vi tilsammen har hele fem kanaler med høydeinformasjon. Ytterligere sju kanaler i lydplanken og to i bakhøyttalerne er på plass, til slutt har vi subwooferen man plasserer hvor man ønsker i rommet.

LG har en såkalt TV Sound Mode Share, som gjør at lydplanken kan utvides med høyttalerne fra en nyere LG-TV. Det vil kunne gi et enda litt større lydbilde.

LG-S95QR
Foto: LG

Romkalibrering

LG hevder deres lydplanke bruker kunstig intelligens for kalibrering av rommet. Med internmikrofon og teknologi for såkalt rombevissthet analyseres rommet lydplanken står i, slik at lyden tilpasses best mulig.

Det sendes ut spesielle «ploppelyder» gjennom alle høyttalerne, deretter kommer noe som høres ut som en haug med gjøkur! Dette er ulikt andre kalibreringslyder vi har hørt, men her er det selvsagt en plan bak. Det funker i hvert fall!

Tilkobling

Å koble til dette systemet er meget enkelt. Det er bare å bruke Google Home-appen på din telefon, og koble lydplanken til nettverket. De trådløse bakhøyttalerne og subwooferen kobles automatisk til lydplanken.

Siden lydplanken har både Chromecast og AirPlay innebygd i tillegg til Spotify Connect, støttes det aller meste av musikktjenester. Skal du ha Dolby Atmos fra Tidal, må du likevel koble lydplanken til TV-en med HDMI eARC.

LG S95QR
LG bruker digital lydprosessering fra Meridian. Foto: LG

Lydkvaliteten

Formula 1: Drive to Survive på Netflix er en virkelig god dokumentar, som bare vokser når den får et skikkelig lydbilde. Når bilene fyker rundt på banen, lever man seg enda bedre inn om man i tillegg får til surroundlyden. Og LG klarer dette bedre enn Bluesound. Vi opplever et holografisk lydbilde, med en fin boble rundt oss. Den ekstra høydekanalen i front løfter dialogene i høyden. Alt fint så langt.

Men stemmer låter skarpt, spesielt s-lyder biter godt tak i øret. Subwooferen følger ikke bra nok opp til å skape den nødvendige fylden i bunnregisteret. Den mangler energi i bunnen, og den er heller ikke lineær nok.

– Hva er denne knitringen fra subwooferen? spør Geir.

– Her er det noe rart, bekrefter Audun.

LG S95QR
Subwooferen er det svakeste leddet i S95QR-systemet. Foto: LG

På begynnelsen av Intet nytt fra Vestfronten hører man skuddsalver i det fjerne, mens det rasler stille gjennom trærne i skogen. Dette er en meget stemningsskapende scene, men fra vårt testeksemplar hører man lavmælt, pulserende knitring fra subwooferen. Som om den ikke vet om den skal være av eller på.

Om det er en noise gate i arbeid, eller mangel på skikkelig dithering av signalet vet vi ikke, men det later til at når lyden er nesten stille, så sliter anlegget med å vite om det skal lage lyd eller ikke. Det ender opp med knitring. Dette er kun hørbart i lavmælte scener, problemet er at det er en hel del av dem gjennom en film eller serieepisode.

Knitringen melder seg ikke i samme grad på musikk, og spesielt ikke popmusikk som i mye mindre grad har disse veldig stille partiene. Likevel synes vi det hele låter for flatt. Det er litt for hardt og lite oppløst i toppen, mens bassen er rimelig tam. Dette er ikke det vi forventer av en lydplanke til 25.000 kroner.

Foto: LG

Konklusjon

LGs aller dyreste og heftigste lydplanke heter S95QR og har en hel bråte kanaler for å gjenskape et holografisk og stort lydbilde. Den biten funker bra, vi blir omringet av lyd både rundt og over oss.

Dessverre mangler det oppløsning i toppregisteret, og vi savner luft og realisme i det vi hører. Subwooferen mangler både kraft og tonalitet i forhold til andre subwoofere i denne klassen, og også det generelle kvalitetsinntrykket virker å være fra en lavere prisklasse.

Dette er rett og slett ikke godt nok til 25.000 kroner.

Karakter
LG S95QR
High End

Lyd & Bilde mener

Omringende surroundlyd, også i høyden. Enkelt å bruke. Romkorreksjon. Lyden mangler oppløsning, spesielt i diskanten. Pulserende støy fra subwooferen ved lave lydsignaler. Subwooferen er ikke kontrollert nok, og man hører tydelig hvor den står plassert.

Også i denne testen:

6 high-end lydplanker

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus og Ambeo Sub

Overbeviser uten bakhøyttalere

Sennheiser hevder deres Ambeo Soundbar Plus ikke trenger bakhøyttalere for å omringe deg med lyd. Og det stemmer, faktisk.

Meget stort og omsluttende lydbilde, selv uten bakhøyttalere. Klar, åpen og dynamisk lyd. Automatisk romkalibrering.
Litt tam subwoofer. Kan ikke bygges ut med bakhøyttalere.
Les hele testen

JBL Bar 1300

Knallbra kinolyd til prisen

JBL Bar 1300 er den billigste lydplanken i testen, men det stopper den ikke fra å levere særdeles potent og hardtslående hjemmekino-lyd.

JBL server et stort og dynamisk lydbilde med heftig dypbass og overbevisende surroundeffekt. Pluss for gode tilkoblingsmuligheter og helt trådløse bakhøyttalere.
Avhengig av om bakhøyttalerne er plugget i eller ei, kan lydplanken bli relativt plasskrevende.
Les hele testen

Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ og 2 x Pulse Flex 2i

God lyd, med begrensninger

Bluesound lager alltid vellydende produkter. Men med systemet rundt Pulse Soundbar+ savner vi noe viktig.

Veldig naturlig og fin lyd. Dialogene i mellomtonen låter glimrende, og bassen er tonalt god.
Subwooferen mangler krutt, bakhøyttalerne er vanskelig å synkronisere riktig i tid i forhold til resten. Uten topphøyttalere er det veldig begrenset med Dolby Atmos-effekt. Ingen romkalibrering.
Les hele testen

Sony HT-A7000 + SR-SA5 + SW-SA5

Surroundlyd fra øverste hylle

Denne potente pakkeløsningen fra Sony fungerer glimrende til både filmlyd og musikk.

Sony leverer et stort og luftig surround-lydbilde med klar stemmegjengivelse. Høyttalerne kan spille høyt og rent med en saftig dynamikk i bassen.
Prisen er høy, og den brede lydplanken krever sin plass.
Les hele testen

Sonos Arc + Era 300 + Sub (Gen 3)

Endelig, Sonos!

Med Sonos Arc, Sub og de nye Era 300 høyttalerne i surroundkanalene bak, er det duket for en imponerende stor, livaktig og omsluttende lyd. Sirkelen er sluttet!

Sonos-oppsettet omringer oss med tettpakket og detaljert surroundlyd. Bakhøyttalerne skaper et massivt surround-lydbilde som henger bra sammen med lydplanke og sub.
Med kraftige bakhøyttalere blir prislappen høy, og lydplanken mangler støtte for lydformatet DTS:X.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Endelig virkelig trådløse

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne høyttaleren

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Scroll to Top