TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: Sonos Arc + Era 300 + Sub (Gen 3)

Endelig, Sonos!

Med Sonos Arc, Sub og de nye Era 300 høyttalerne i surroundkanalene bak, er det duket for en imponerende stor, livaktig og omsluttende lyd. Sirkelen er sluttet!

Av / 28.03.23 - 09:00
Sonos Arc + Era 300 + Sub (Gen 3)

Lyd & Bilde mener

  • Sonos-oppsettet omringer oss med tettpakket og detaljert surroundlyd. Bakhøyttalerne skaper et massivt surround-lydbilde som henger bra sammen med lydplanke og sub.
  • Med kraftige bakhøyttalere blir prislappen høy, og lydplanken mangler støtte for lydformatet DTS:X.

Sonos er en kjent størrelse innen trådløse smarthøyttalere og ikke minst lydplanker. Modeller som Beam og Arc har blitt svært populære da de leverer god lyd på egen hånd, men også fordi det finnes plenty av oppgraderingsmuligheter innenfor Sonos økosystemet.

Toppmodellen Arc, Sonos største og beste lydplanke, er allerede kjent for å levere god TV-lyd. Men det er først når vi legger til en kapabel subwoofer og bakhøyttalere at det virkelig begynner å smake av ordentlig hjemmekino. I dette oppsettet har vi «tatt den helt ut» med Arc, subwooferen Sub Gen 3 og de splitter nye surroundhøyttalerne Era 300.

Sonos Arc + Era 300 + Sub (Gen 3) 1
Sonos Arc + Sub + Era 300. (Foto: Sonos)

Sonos Arc, Sub og Era 300

Arc og Sub har begge vært på markedet en god stund, og er behørig testet i flere ulike oppsett med godt resultat. Vi har attpåtil testet med doble Sonos-subwoofere ved en anledning.

Det er bakhøyttalerne Era 300 som er den store nyheten her, og den utgjør en viktig oppgradering for mange eksisterende, og potensielt nye Sonos-eiere. Dette er nemlig de første Sonos-høyttalerne med innebygde høydekanaler, skreddersydd for å dra nytte av moderne 3D-lydformater som Dolby Atmos. Det mindre utbredte lydformatet DTS:X støttes derimot ikke.

Når Era 300 kombineres med Arc får vi et oppsett med 7.1.4 kanaler, derav to høydekanaler foran, og to bak fra surroundhøyttalerne. Dette er også de største og dyreste bakhøyttalerne i testen.

Annonse
Sonos Era 300 - Side Angle - Black Sonos Era 300 - Side - Black Sonos Era 300 - Side Angle - White Sonos Era 300 - Side - White
<
>
Sonos Era 300 leveres i både hvitt og svart. (Foto: Sonos)

Oppsett

I motsetning til blant andre Sony og JBL, har ikke Arc-lydplanken noen ekstra HDMI-innganger for eksterne A/V kilder. Den kobles enkelt til TV-lyden via HDMI eARC, og musikkavspilling styres enkelt via Sonos-appen.

Det kan ta litt tid å sette opp Sonos-systemet første gang, ettersom man først må laste ned den nyeste appen, deretter registrere og oppdatere hvert av produktene til den nyeste programvaren.

Dersom du har en iPhone kan du også benytte deg av Trueplay romkorreksjon, som justerer frekvensgang og forsinkelse mellom de ulike høyttalerkanalene. Når alt er ferdig justert, fungerer systemet tilnærmet knirkefritt.

Lydkvalitet

Sonos Arc er allerede kjent for å ha stort, bredt, detaljert og punktformig lydbilde med god gjengivelse av dialoger. Men den kan låte litt forsiktig og behersket, uten helt den samme dynamiske spruten som et par av konkurrentene. Både Sony HT-A7000 og JBL Bar 1300 har et mer energisk og pågående lydbilde forfra, isolert sett.

Med Era 300 innkoblet, blir det derimot en helt annen schwung over lyden fra Sonos-systemet. Disse avlaster lydplanken fra å måtte spille surround-kanalene, samtidig som de bidrar med mer trykk og autoritet i de viktige surround- og høydekanalene. Det låter virkelig engasjerende under de heftigste krigsscenene fra Intet nytt fra Vestfronten.

I starten av filmen befinner vi oss ute i naturen, med regnvær og svake vindsus mellom trærne, avbrutt av artillerinedslag og mitraljøser i det fjerne. Sonos-høyttalerne klarer å innhylle oss i naturens diffuse lyder, og setter stemningen før det braker løs på slagmarken. Da bryter helvete løs, og det drønner kraftig fra subwooferen, mens geværsalvene peprer rundt hodene våre. Sonos-oppsettet klarer å holde trykket oppe, ved hjelp av godt samspill mellom front- og bakkanalene. Lyden får rett og slett en ekstra dimensjon!

Era 300 har en nøytral klangkarakter som matcher veldig godt med Sonos Arc. Høyttalerne smelter veldig godt inn i lydbildet, uten å påkalle for mye direkte oppmerksomhet til seg selv. Samtidig blir det totale lydbildet vesentlig større! Lyden fyller med ett hele rommet, og trekker seg opp mot taket på en veldig uanstrengt måte.

  • Det er veldig god sammenheng her, sier Audun. – Man kan høre at de har jobbet mye med å matche klangbalansen mellom lydplanken og bakhøyttalerne.
  • Trueplay-romkorreksjonen spiller nok også en viktig rolle her, bemerker Geir.

Sonos-høyttalerne spiller også meget flott på musikk: Vi testet blant annet med den Grammy-nominerte innspillingen Tuvayhun fra norske 2L, som serveres i Dolby Atmos-format via Tidal. På låter som Rachel’s Song får vi en god følelse av plassering og høydeforskjeller mellom vokalistene. Og på sporet The Pure in Heart får vi høre hva som bor i subwooferen, med en mektig, men kontrollert dypbass. Sonos-suben er ikke den mest hardtslående i testen – her er både Sony og JBL hakket tøffere – men den går meget dypt uten å plages med forvrengning og resonanser.

Konklusjon

Etter å ha testet Era 300 med Arc og Sub, er det ingen tvil om at det beste Sonos-oppsettet får et betydelig løft lydmessig. Mens blant andre Samsung har tilbydd såkalte «up-firing» surroundhøyttalere til sine lydplanker i lengre tid, er det først nå vi får oppleve en tilsvarende høyttaler fra Sonos.

Med hele seks høyttalerelementer som spiller fremover, oppover og til sidene klarer Era-høyttalerne å lukke lydboblen rundt oss. Ett problem bare: de koster den nette pris av 5000 kroner – per stykk! Hvilket også gjør denne Sonos-pakken til en av testens dyreste.

Det kan virke råflott å bruke like mye på bakhøyttaleren som lydplanken alene, men når vi får høre hvor mye ekstra lyd Era 300 kan bidra med, gir det større mening. Alternativt går det selvfølgelig an å starte med lydplanken og bygge høyttalersystemet over tid. Sluttresultatet er i alle fall testens totalt sett beste lyd!

Les også En liten lydrevolusjon Årets kanskje mest hypede høyttaler har vært på testbenken. Sonos Era 300 representerer en ny bølge innen 3D-musikkavspilling, med en lyd som kan fremkalle alt fra gåsehud til brekninger ...
Karakter
Sonos Arc + Era 300 + Sub (Gen 3)
High End

Også i denne testen:

LG S95QR

Prøv igjen, LG

Den ser meget heftig ut på papiret. Men LG S95QR faller igjennom når det teller som mest.

Omringende surroundlyd, også i høyden. Enkelt å bruke. Romkorreksjon.
Lyden mangler oppløsning, spesielt i diskanten. Pulserende støy fra subwooferen ved lave lydsignaler. Subwooferen er ikke kontrollert nok, og man hører tydelig hvor den står plassert.
Les hele testen

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus og Ambeo Sub

Overbeviser uten bakhøyttalere

Sennheiser hevder deres Ambeo Soundbar Plus ikke trenger bakhøyttalere for å omringe deg med lyd. Og det stemmer, faktisk.

Meget stort og omsluttende lydbilde, selv uten bakhøyttalere. Klar, åpen og dynamisk lyd. Automatisk romkalibrering.
Litt tam subwoofer. Kan ikke bygges ut med bakhøyttalere.
Les hele testen

JBL Bar 1300

Knallbra kinolyd til prisen

JBL Bar 1300 er den billigste lydplanken i testen, men det stopper den ikke fra å levere særdeles potent og hardtslående hjemmekino-lyd.

JBL server et stort og dynamisk lydbilde med heftig dypbass og overbevisende surroundeffekt. Pluss for gode tilkoblingsmuligheter og helt trådløse bakhøyttalere.
Avhengig av om bakhøyttalerne er plugget i eller ei, kan lydplanken bli relativt plasskrevende.
Les hele testen

Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ og 2 x Pulse Flex 2i

God lyd, med begrensninger

Bluesound lager alltid vellydende produkter. Men med systemet rundt Pulse Soundbar+ savner vi noe viktig.

Veldig naturlig og fin lyd. Dialogene i mellomtonen låter glimrende, og bassen er tonalt god.
Subwooferen mangler krutt, bakhøyttalerne er vanskelig å synkronisere riktig i tid i forhold til resten. Uten topphøyttalere er det veldig begrenset med Dolby Atmos-effekt. Ingen romkalibrering.
Les hele testen

Sony HT-A7000 + SR-SA5 + SW-SA5

Surroundlyd fra øverste hylle

Denne potente pakkeløsningen fra Sony fungerer glimrende til både filmlyd og musikk.

Sony leverer et stort og luftig surround-lydbilde med klar stemmegjengivelse. Høyttalerne kan spille høyt og rent med en saftig dynamikk i bassen.
Prisen er høy, og den brede lydplanken krever sin plass.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

1 hendelser på “Sonos Arc + Era 300 + Sub (Gen 3)”

  1. bergh.andre

    Kan dere si noe om å bruke dette til bare musikk? Går man f.eks på HI-FI klubben, så blir man idag frarådt å kjøpe Sonos, fordi det ikke er stereo som de sier.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyd & Bilde