Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sony PlayStation 5

PS5: Fremtiden er her

Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.

Skrevet av / 19.11.20 - 08:00
Sony PlayStation 5
Audun Hage

Sony PlayStation 5 er spillkonsollen ”alle” har ventet på. Den lanseres offisielt 19. November, men mange vil nok måtte vente en god stund til: Etterspørselen har tatt Sony og forhandlerne litt på senga, og selv de som har forhåndsbestilt PS5 for lenge siden, kan bli nødt til å vente lenge på sitt eksemplar. Sony har også bestemt at salget skal foregå via nett, av hensyn til smittevern. Dermed skal du være heldig for å slå kloa i en PS5 før jul!

Lyd & Bilde har imidlertid greid å skaffe et testeksemplar via distributøren Nordisk Film. Så er spørsmålet om PS5 virkelig er verdt å vente på, eller om du like gjerne kan prøve å skaffe en Xbox Series X i stedet? La oss teste!

Endelig er den her: Sony PlayStation 5. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Sylskarp grafikk med ”ray-tracing” og blendende kontrast

PlayStation 5 er fullspekket med finesser og hardware som lover å ta spillopplevelsen til et nytt nivå. Ray-tracing eller strålesporing som det kalles på norsk, er en finesse vi kjenner fra de råeste gaming-pc-ene og grafikkprosessorene. Kort fortalt en metode innen 3D-grafikk som brukes for å skape mer levende – nærmest foto-realistiske – bilder. Det skaper besnærende effekter, som at sollys reflekteres mer naturlig via en overflate, og mer realistiske skygge-effekter.

PlayStation 5 er også kapabel til å vise 8K-video med opptil 30 bilder i sekundet, alternativt 4K-oppløsning med opptil 60 bilder i sekundet. Med oppskalert 4K-grafikk klarer den opptil 120 bilder i sekundet. Slike høyere bildefrekvens/framerates resulterer typisk i hurtigere og mer presise bevegelser og raskere respons, som er alfa og omega i kompetitive skyte- og racingspill. Ytelse på dette nivået har lenge vært forbeholdt dedikerte gaming-PCer med dyre grafikkort, men nå blir det altså mulig i konsollenes verden!

PS5 vs Xbox X PS5 rear connections PS5 controller
<
>
Tilkoblingsmuligheter: PlayStation 5 har kun 1 HDMI-utgang, og mangler derfor muligheten for å kjøre ut lyd- og bildesignalene separat (til surroundanlegg e.l). Dermed må konsollen kobles direkte til TV-en og lyden sende ut via HDMI eARC. Alternativt kan man sende AV-signalene gjennom en HDMI 2.1 kompatibel receiver/forsterker. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Sony PS5 Design: Enorm!

PS5 har en utforming som skiller seg kraftig fra konkurrentene så vel som tidligere PlayStation-årganger. Sammenlignet med monolitten Xbox Series X, har PS5 mer futuristiske, grasiøse linjer. Som man kan se på bildene er den også SVÆR! Spillkonsoller har tradisjonelt vært et kompakt alternativ til PC-er, men PS5 er et skikkelig monster. Med sine 39 centimeter blir den et skikkelig blikkfang i stua. Alternativt kan du legge den horisontalt og stue den vekk i en hylle.

Årsaken til størrelsen er ikke bare at Sony har stappet konsollen full av potent hardware, men også har villet sørge for tilstrekkelig kjøling. Forgjengeren PS4 er beryktet for mye varme og tilhørende viftestøy. PS5 har fått et mer avansert kjølesystem med en kombinasjon av vifte og flytende metall som sirkulerer og fjerner varmen fra prosessoren. Det later til å fungere bra, for vi opplevde aldri at PS5 ble spesielt varm eller fikk sjenerende viftestøy.

Om vi skal kåre en ”vinner” rent designmessig, heller vi i retning av Xbox sin mer kompakte og stramme utforming som den mer praktiske av de to. Men mange vil nok også foretrekke PS5s mer buede linjer. Smaken er som baken!

Mens Microsoft har beholdt stort sett samme håndkontroll-design fra forrige generasjon, har Sony gjort vesentlige forandringer på DualSense-kontrollen til PS5. (Foto: Audun Hage)

Fra DualShock til DualSense: Ny trådløs håndkontroll

Den nye DualSense-kontrollen som følger med PS5 skiller seg vesentlig fra de gamle DualShock-modellene, og har fått en rekke nye finesser. En av nyhetene med DualSense er såkalt haptisk feedback, som gjør at kontrollen kan vibrere både mer presist, variert og langt kraftigere enn tidligere. I tillegg har triggerknappene på undersiden blitt såkalt adaptive, med et varierende motstandsnivå. Innebygd gyro gjør at du kan vri og vende på kontrollen for å utføre ulike spill-bevegelser. Som om ikke det var nok, har kontrollen også innebygd høyttaler, mikrofon og touch-panel. Sony har i tillegg sørget for at den er enkel å lade via USB-C, med oppgitt batteritid på 8 timer.

Det er fullt mulig å bruke eldre PS4 DualShock håndkontroller til PS5 også, men bare med eldre spilltitler. Til nye PS5-titler er det derimot bare DualSense som duger, og her vil en ekstra kontroll koste deg 799 kroner. Totalt sett synes vi imidlertid den nye DualSense-kontrollen virker langt mer spennende og enn Xbox-varianten, da den åpner for flere innovative funksjoner.

Brukervennlighet og finesser

Så fort Playstation 5 er stødig plassert i basen, er den enkel å koble til ved hjelp av de medfølgende kablene. Dersom du allerede har en Playstation-konto er det fort gjort å logge seg på og starte spillingen. Ved første gangs oppstart tas vi gjennom en oppsettmeny som også bidrar til å optimalisere TV-bildet, hvor du kan tilpasse kalibreringen av HDR-lysstyrken til akkurat din TV. Smart!

Det nye menysystemet vil nok ellers virke kjent for tidligere Playstation-brukere, og føles både raskt og effektivt å navigere i. Vi fant oss umiddelbart mer til rette her enn i Xbox-menyene, som til sammenligning virket mer uoversiktlige i starten. Men det handler selvfølgelig mye om tilvenning.

Når det gjelder apper og finesser kan du lett laste ned velkjente streaming-apper som Netflix, Apple TV og Disney+ til innholdsmenyen. Alt kan styres via DualSense-kontrollen, men dersom du som planlegger å bruke PS5 mye som medie- og diskspiller, kan det være kjekt å legge til den såkalte PS5 Media Remote fjernkontrollen som koster 399 kroner ekstra.

PS5 har også innebygd 4K Blu-ray spiller, for deg som vil se spillefilmer i beste tilgjengelige kvalitet! Dette er den eneste forskjellen på toppmodellen og den rimeligere PS5 Digital Edition (4799 kr) som kommer uten diskdrev.

Litt skuffende er det at PS5 ikke støtter HDR-formatet Dolby Vision, slik man finner på Xbox Series X. Her er det heller ingen støtte for Dolby Atmos lyd, verken via spill eller innebygde apper. Sony tilbyr imidlertid sin egen ”Tempest 3D Audio” via egne hodetelefoner, men disse har vi ikke testet enda.

Les også Her er Xbox Series X! Microsofts nye spillkonsoll byr på nydelig grafikk og rå spillopplevelser – som skapt for å nytes på en stor og skarp TV-skjerm!

Lynrask!

Vi lot oss imponere over lastehastigheten på Xbox Series X, men PS5 er definitivt ingen sinke, den heller. Spesielt spilltitler som er optimalisert for den nye konsollen (f.eks Spiderman: Miles Morales) laster lynraskt: her tar det kun noen få sekunder fra du starter fra hovedmenyen til du befinner deg i Spideys verden. Selv om vi ikke har kunnet sammenligne direkte med identiske spill, virker PS5 noe raskere enn Xbox Series X i noen tilfeller. Det kan skyldes den moderne SSD harddisken (M.2 NVMe SSD) som visstnok skal være opptil dobbelt så rask som den man finner i Microsoft Xbox Series X.

PS5 støtter derimot ikke såkalt Quick Resume som Xbox er utstyrt med, der du kan hoppe direkte mellom åpnede spill. Her må du i stedet gå ut av det ene spillet før du startet et nytt, som vil ta lengre tid. PS5 må også nøye seg med litt mindre lagringskapasitet enn Xbox Series X (825 GB totalt/667GB tilgjengelig vs. 1 TB totalt/ 800 GB tilgjengelig på Xbox), men skal kunne utvides etter hvert. Dette vil kreve at man skrur opp PS5-en, i motsetning til Xbox Series X som har en enkel inngang på baksiden.

 

Bildekvalitet

Hele poenget med en moderne konsoll er å kunne boltre seg i nye spill med lekker og avansert grafikk. Her forventes det at PS5 leverer varene, med støtte for opptil 8K-oppløsning og 120 bilder i sekundet, i tillegg til HDR og ray tracing som er siste skrik på grafikkfronten. Men ikke alt på en gang, da selvfølgelig! I praksis er man nødt til å prioritere mellom best mulig bildekvalitet (4K-oppløsning, detaljert grafikk) og best mulig ytelse (lavere oppløsning og/eller redusert grafikk med 60/120 fps).

Det forhåndsinstallerte spillet Astro’s Playroom introduserer oss for mulighetene med den nye DualSense-kontrollen. (Foto: Audun Hage)

Vi startet testen vår med det preinstallerte demospillet Astro’s Playroom, som har til hensikt å introdusere oss for den nye DualSense-kontrollen. Det kan først virke som et barnevennlig spill for de aller minste, men er virkelig krevende til tider! Kombinasjonen av gyrosensorer og dynamiske trigger-knapper setter virkelig konsentrasjonen på prøve. Det rister, hakker og plinger ettersom vi tar rollefiguren Astro gjennom verdenen, og byr på mange utfordrende manøvere. Grafikken er derimot ikke noe spesielt å rope hurra over.

Vi klør etter å prøve et mer avansert spill som setter grafikk-motoren på prøve, og laster ned Spiderman: Miles Morales.Det blir en helt annen visuell opplevelse, med lekre såkalte ”ray-tracing” effekter. Gjengivelsen av New York City i det vi svinger oss mellom skyskraperne, tar et solid steg nærmere den virkelige verden. Ulempen er at det krever mye regnekraft!

Spiderman: Miles Morales byr på 4K-oppløsning, HDR og strålesporing, med til tider nesten fotorealistisk grafikk. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

For å spille Spiderman: Miles Morales med ray-tracing er man nemlig nødt til å redusere bildehastigheten til 4K/30fps, noe som gir merkbart mer stotrende og ujevne bilder enn oppskalert 4K/60p uten ray tracing. Faktisk foretrakk vi som regel den glattere og mer responsive 60fps varianten, til tross for en litt tammere grafikkopplevelse. I lys av dette håper vi at Sony og spillutviklerne for Playstation 5 kan komme opp med noen enda bedre tilpassede spilltitler, som kanskje kan by på ”det beste av begge verdener”.

 

Hva slags TV trenger jeg?

Vi har kunnet teste PS5 sammen med flere de nyeste og gaming-vennlige TV-modellene på markedet, deriblant Samsung Q80T og LG OLED CX. Disse modellene utmerker seg med bl.a støtte for HDMI 2.1, VRR og muligheten for opptil 120 bilder i sekundet (4K/120p). Er så dette et absolutt MUST for å nyte godt av PS5?

Vårt foreløpige svar blir både ja og nei. I skrivende stund har vi ennå ikke fått testet PS5 med noen 120fps-kapable titler. Erfaringer fra testen av Xbox Series X, samt gaming-PC med 120fps, viser imidlertid at dette gir en glattere og mer sømløs grafikkopplevelse på de spillene som har mulighet for dette. Dersom du vurderer innkjøp av ny TV, vil vi helt klart anbefale at du velger en som støtter HDMI 2.1 og 4K/120fps, men et absolutt MUST er det ikke. Dersom som allerede eier en eldre 4K-TV du er godt fornøyd med (som bare støtter HDMI 2.0 / 4K/60p), vil du få en god bilde- og spillopplevelse med denne også.

For best mulig utnyttelse av PS5, bør du helt klart ha en TV med best mulig kontrast. Her justerer vi inn HDR lysstyrken på en Samsung QE55Q80T. (Foto: Audun Hage)

Derimot vil vi helt klart anbefale en TV med best mulig kontrast: Mange av de nye spillene tar i bruk HDR (high dynamic range) som gir en vesentlig økning i kontrastinformasjon og detaljer. Slike scener tar seg absolutt best ut på en kapabel TV med rikelig kontrast og presis lyskontroll – fortrinnvis en OLED-TV eller LCD med direkte LED-baklys. En «vanlig» LCD-TV-er med enklere kantbelysning vil ikke gi den samme kontrasten og dybdeeffekten, og noe av gevinsten vil gå tapt.

 

Konklusjon

Vi har så langt bare kunnet danne oss et førsteinntrykk av Sony PlayStation 5. Men førsteinntrykket lover godt! De som allerede har en moderne TV med 4K-oppløsning og HDR, kan glede seg over lekker, sylskarp og effektfull grafikk. Det tar ikke evigheter å laste inn heller: PS5-en starter et nytt spill før du vet ordet av det, og ventetiden fra eldre konsoller er en saga blott.

Vi er også imponert over den nye DualSense-kontrollen, hvor Sony har vært virkelig kreative med kontroll- og bevegelsesmulighetene. Her blir det spennende å se hva andre spillprodusenter kan pønske ut av finesser.

Er så PlayStation 5 en bedre konsoll enn Xbox Series X? Det er for tidlig å si noe om. Mye vil avhenge av hvilke originale spilltitler Sony og Microsoft kan varte opp med i året som kommer, og i hvilken grad spillutviklerne greier å optimalisere dem for hver konsoll. Vi gleder oss til å teste flere ”next-gen” titler!

Vi beholder PlayStation 5 på testbenken som en del av vår ”referanse-rigg” slik at vi jevnlig kan sjekke nye finesser og kompatibilitet opp mot nye TV-modeller. Ikke nøl med å spørre oss om du lurer på noe relatert til TV og gaming!

 

 

 

 

Karakter
Sony PlayStation 5
High End

Home mener

PlayStation 5 er en kraftfull maskin som gjengir både nye og eldre spill med sylskarp og flott grafikk. Spillene laster lynraskt, og den innovative håndkontrollen bidrar til en engasjerende spillopplevelse. Det mangler ennå noen skikkelige ”next-gen” spilltitler som virkelig viser hva PS5 er god for. Lagringsplassen kunne gjerne vært enda større, og den medfølgende HDMI-kabelen er relativt kort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Bedre enn Asus til samme pris?

Så mye gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Bare god til én ting

Disse gamingskjermene gir hakeslepp

Første test: Villeste gamingskjerm til dags dato

Spill med fornuft

Beste Alienware hittil

Asus får Steam Deck til å ligne en dinosaur

Avsaget tastatur

Du vil hate en, og elske den andre

Den beste til høyoppløst gaming?

Scroll to Top