Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony HT-A7000 + SR-SA5 + SW-SA5

Surroundlyd fra øverste hylle

Denne potente pakkeløsningen fra Sony fungerer glimrende til både filmlyd og musikk.

Skrevet av / 28.03.23 - 09:00
Sony HT-A7000 + SR-SA5 + SW-SA5
Audun Hage

Blant alle lydplanke-pakkene i denne gruppetesten, er det Sony som har den bredeste «frontrekka». Toppmodellen HT-A7000 måler hele 130 centimeter, og er laget for å matche de større TV-skjermene både visuelt og lydmessig. Her har vi satt Sony-sværingen sammen med den største subwooferen (SA-SW5) og surroundhøyttalerne (SA-RS5) de kan levere, for å se hvor langt vi kan dra det hele!

Sony HT-A7000

Lydplanken alene kan skilte med et 7.1.2 høyttaleroppsett, og når vi legger til ekstern subwoofer og bakhøyttalere med dedikerte høydekanaler, øker konfigurasjonen til 7.1.4.

Sony-høyttalerne leveres kun i svart, og egner seg nok aller best i dedikerte TV-stuer. Sonos leveres til sammenligning i både svart og hvitt, som tillater dem å gli mer ubemerket inn i ulike stuemiljøer.

Dette er åpenbart høyttalere for deg som er mer opptatt av ytelse enn design. De har likevel et ganske diskré utseende med en blanding av perforerte metallgriller og svart høyttalerstoff. Det eneste som glinser er en blank overflate på toppen av lydplanken.

Oppsett

Sony-pakka er relativt enkel å sette opp, men krever litt jobbing i menyene før alle høyttalerne snakker sammen. Lydplanken er utstyrt med en egen skjermmeny som du får tilgang til når den kobles til HDMI-inngangen på TV-en din. Her går man blant annet igjennom Sonys førstegangsoppsett med romkorreksjon som «3D-mapper» rommet ditt og justerer frekvensgangen og forsinkelse til de ulike kanalene. Dersom du har en Sony-TV av nyere dato, kan du også benytte funksjonen Center Sync som kombinerer TV-ens egne høyttalere i kombinasjon med lydplanken.

Tilkoblingsmulighetene er gode, og med to ekstra HDMI-innganger på selve lydplanken, kan man koble til ulike videokilder (for eksempel en Playstation eller Apple TV) og sende videosignalene videre til skjermen. Det følger med fjernkontroll til Sony-planken, men den kan også fjernstyres med TV-ens fjernkontroll (via HDMI CEC). Det eneste vi stusser over er at vi må skru volumkontrollen på TV-en relativt høyt, for å gi forventet lydnivå.

Sony har vært elskverdige nok til å inkludere en egen skjermmeny til HT-A7000, som er tilgjengelig på TV-skjermen. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet, film

Etter at det initielle lydoppsettet var unnagjort, gikk vi straks i gang med sesong 5 av F1-dokumentaren Drive to survive. Den populære Netflix-serien har et velprodusert men samtidig krevende Atmos-lydspor.

Det som umiddelbart imponerer oss med Sony er den sterke og klare stemmegjengivelsen som er godt forankret i midten. Den karakteristiske østerikske aksenten til Mercedes-sjefen Toto Wolff skjærer klart og tydelig ut mot oss, med god tilstedeværelse og autoritet.

Sony-lydplanken har også en overbevisende bredde i lydbildet foran: Når vi spiller krigsfilmen Intet nytt fra vestfronten, er det klare skiller mellom lydeffektene fra venstre/høyre og senterkanalen. Den gode kanalseparasionen gjør at panoreringseffektene blir tydeligere, og matcher bra til handlingen på 75-tommeren vi testet med.

Når resten av lydmiksen får utfolde seg, får vi også en realistisk følelse av bevegelse mellom kanalene. Kulene hviner forbi rett over hodene våre! Bakhøyttalerne SA-RS5 bidrar med både surround- og høydeeffekter bakfra. De matcher bra til klangen fra lydplanken og bidrar til å lukke «lydboblen» rundt oss på en overbevisende måte.

Subwooferen SA-SW5 er en seriøs basskanon som leverer stram, ren, detaljert og hardtslående dypbass, og ikke bare upresis «buldrebass». Den er helt klart med på å heve opplevelsen.

Det gode samspillet mellom front- og bakkanalene kommer ekstra godt til uttrykk når vi spiller musikk i 3D-format. Grammy-nominerte Tuvayhun fyller rommet med en varm, fyldig og detaljert vokal, og vi kan tydelig plassere de ulike instrumentene i lydbildet. Samtidig graver kirkeorgelet ordentlig kjellerdypt i bassen, og får veggene i testrommet til å riste!

Konklusjon

Dette lydplanke-høyttalersystemet fra Sony er blant de dyrere på markedet, men leverer også høy kvalitet i alle ledd. Med en kraftfull lydplanke i front, akkompagnert av godt matchet subwoofer og surroundhøyttalere, får du et oppsett som behersker både film og musikk bedre enn de fleste.

Obs! Hvis du synes prisen på denne pakka blir i stiveste laget, kan vi nevne at vi også har god erfaring med lillebroren HT-A5000 i et lignende oppsett. Dersom du har et mindre rom og TV, kan denne være et prisgunstig valg, men vi anbefaler likevel den store versjonen av subwoofer og bakhøyttalere for best mulig lyd!

Les også Det beste Sony-kjøpet? Sonys mellomste lydplanke kliner til med overbevisende surroundlyd. Men hvor god er HT-A5000 i forhold til Sonos Arc?
Karakter
Sony HT-A7000 + SR-SA5 + SW-SA5
High End

Lyd & Bilde mener

Sony leverer et stort og luftig surround-lydbilde med klar stemmegjengivelse. Høyttalerne kan spille høyt og rent med en saftig dynamikk i bassen. Prisen er høy, og den brede lydplanken krever sin plass.

Også i denne testen:

6 high-end lydplanker

LG S95QR

Prøv igjen, LG

Den ser meget heftig ut på papiret. Men LG S95QR faller igjennom når det teller som mest.

Omringende surroundlyd, også i høyden. Enkelt å bruke. Romkorreksjon.
Lyden mangler oppløsning, spesielt i diskanten. Pulserende støy fra subwooferen ved lave lydsignaler. Subwooferen er ikke kontrollert nok, og man hører tydelig hvor den står plassert.
Les hele testen

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus og Ambeo Sub

Overbeviser uten bakhøyttalere

Sennheiser hevder deres Ambeo Soundbar Plus ikke trenger bakhøyttalere for å omringe deg med lyd. Og det stemmer, faktisk.

Meget stort og omsluttende lydbilde, selv uten bakhøyttalere. Klar, åpen og dynamisk lyd. Automatisk romkalibrering.
Litt tam subwoofer. Kan ikke bygges ut med bakhøyttalere.
Les hele testen

JBL Bar 1300

Knallbra kinolyd til prisen

JBL Bar 1300 er den billigste lydplanken i testen, men det stopper den ikke fra å levere særdeles potent og hardtslående hjemmekino-lyd.

JBL server et stort og dynamisk lydbilde med heftig dypbass og overbevisende surroundeffekt. Pluss for gode tilkoblingsmuligheter og helt trådløse bakhøyttalere.
Avhengig av om bakhøyttalerne er plugget i eller ei, kan lydplanken bli relativt plasskrevende.
Les hele testen

Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ og 2 x Pulse Flex 2i

God lyd, med begrensninger

Bluesound lager alltid vellydende produkter. Men med systemet rundt Pulse Soundbar+ savner vi noe viktig.

Veldig naturlig og fin lyd. Dialogene i mellomtonen låter glimrende, og bassen er tonalt god.
Subwooferen mangler krutt, bakhøyttalerne er vanskelig å synkronisere riktig i tid i forhold til resten. Uten topphøyttalere er det veldig begrenset med Dolby Atmos-effekt. Ingen romkalibrering.
Les hele testen

Sonos Arc + Era 300 + Sub (Gen 3)

Endelig, Sonos!

Med Sonos Arc, Sub og de nye Era 300 høyttalerne i surroundkanalene bak, er det duket for en imponerende stor, livaktig og omsluttende lyd. Sirkelen er sluttet!

Sonos-oppsettet omringer oss med tettpakket og detaljert surroundlyd. Bakhøyttalerne skaper et massivt surround-lydbilde som henger bra sammen med lydplanke og sub.
Med kraftige bakhøyttalere blir prislappen høy, og lydplanken mangler støtte for lydformatet DTS:X.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Lyd & Bilde
Scroll to Top