Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Apple TV 4K 128 GB

Mediespiller med muskler

Tredje generasjon Apple TV 4K er en lynrask enhet med kraftig ytelse, en sømløs brukeropplevelse og lekker bilde- og lydkvalitet. Bare plugg den inn, og ta frem popcornet!

Skrevet av / 27.11.22 - 09:00
Apple TV 4K 128 GB
Audun Hage

Det gikk lenge rykter om at Apple skulle lansere sin egen TV-skjerm, og utfordre etablerte TV-produsenter som Samsung og LG på hjemmebane. Men tek-giganten fra Cupertino har spilt kortene sine annerledes, med en rimelig mediespiller som du kan koble til hvilken som helst TV, og som gir direkte tilgang til Apple-universet med apper, spill og underholdning.

Det viste seg å være et lurt grep, for den lille Apple TV-boksen har blitt umåtelig populær og er solgt til millioner av husstander verden over. Mange dropper helt å bruke TV-skjermens egne smartfunksjoner etter de har koblet til Apple-boksen.

I fjor kom den oppgraderte 4K-versjonen med skarpere bilde, bedre lyd og smartere fjernkontroll. Men Apple stopper ikke der, og kliner til med en ny, oppdatert utgave i år også. Faktisk to!

Apple TV 4K (2022)
Tredje generasjon Apple TV 4K med Siri fjernkontroll. (Foto: Audun Hage)

Apple TV 4K i to versjoner

Den tredje generasjonen Apple TV 4K kommer i to utgaver – den ene med 64 GB lagringsplass og Wi-Fi 6, mens den andre øker til 128 GB for noen hundrelapper ekstra.

Vi mener bestemt du bør velge sistnevnte, da den i tillegg har Gigabit Ethernet, pluss andre smarte funksjoner som gjør den mer fleksibel og fremtidsrettet. Den rimeligere 64 GB utgaven kan derimot være kjekk dersom du vil supplere med flere enheter rundt om i hjemmet.

Begge utgavene drives av den nye A15 Bionic prosessoren, som er meget rask og energieffektiv. Den lover inntil 50 % raskere ytelse og bedre flyt i spillgrafikk mot forgjengeren. Operativsystemet tvOS er oppdatert til 16.1.1 versjon, og gir tilgang til et bredt spekter av smarte finesser og apps.

Alt styres av den oppdaterte Siri fjernkontrollen, som har samme design og funksjonalitet som forgjengeren, men nå lades via USB-C.

Les også Nå får du Google TV på alle skjermer Google Chromecast gir TV-en nytt liv, og nå har den fått både fjernkontroll, Google TV – og 4K. Men også et problem.

Massevis av innhold, og hyppige oppdateringer

Stort sett alle eksisterende strømmetjenester finnes tilgjengelig via App Store. Alt fra nyere tjenester som Sky Showtime, Pluto TV og HBO Max, til etablerte aktører som Disney+, Netflix og Amazon. På musikksiden finnes Spotify, Tidal og mange flere.

I tillegg får du selvfølgelig Apples egne tjenester Apple TV+, iTunes, Apple Music, spilltjenesten Apple Arcade og ikke minst Apple Podcasts.

Og listen over tjenester oppdateres daglig: Dette står i kontrast til eldre smart TV-er, hvor appene har en tendens til å “gå ut på dato”, miste viktige oppdateringer og til slutt miste supporten helt. Nettopp derfor kan Apple TV være en fin oppgradering til din gamle 4K-TV.

Med så mye tilgjengelig innhold, er det selvsagt en fordel med god lagringsplass. Apple har økt lagringen fra 32 og 64 GB på forgjengerne, til henholdsvis 64 og 128 GB på 3. Generasjon. Det burde rekke en stund. Du slipper i alle fall å måtte slette apper hver gang du vil legge til en ny.

En Google Chromecast med Google TV – dog vesentlig rimeligere – har til sammenligning bare 8 GB (med litt over 4 GB tilgjengelig for appinnhold), hvilket føltes litt slunkent da vi testet den.

Apple TV 4K er større og veier mer enn en Google Chromecast, men til gjengjeld har den også vesentlig kraftigere ytelse under panseret. (Foto: Audun Hage)
Les også Nå får du Google TV på alle skjermer Google Chromecast gir TV-en nytt liv, og nå har den fått både fjernkontroll, Google TV – og 4K. Men også et problem.

Kompakt design

Nye Apple TV 4K ser til forveksling lik ut som forgjengerne, men har blitt en anelse mer kompakt, etter at viften nå er erstattet med passiv kjøling.

Apple TV er enkel å plassere: Den kompakte enheten kan stå hvor som helst i nærheten av TV-en, og kobles til via HDMI-kabel. Dette følger ikke med i esken, så du må beregne å kjøpe separat.

Dersom du har TV-en stående på en benk, vil det være fullt mulig å gjemme Apple TV-boksen på baksiden, og trekke HDMI og strømkabel skjult opp til denne. Vi vet av erfaring at mange proffe AV-installatører gjør dette på en elegant måte. Men du kan fint klare det selv med borrelås, strips eller lignende.

Hvis du heller har TV-en montert på veggen, er det uansett lett å gjemme Apple TV i et skap. Fjernkontrollen bruker Bluetooth-signal, så den behøver ikke pekes direkte, slik man måtte med de aller første generasjonene.

Apple TV 4K - Siri Remote
Apple TV 4K kommer med Siri fjernkontrollen i aluminium. (Foto: Audun Hage)

Siri fjernkontroll med stemmestyring

Siri-fjernkontrollen av aluminium ligger godt i hånden, og gir et godt kvalitetsinntrykk. Den kan også brukes til å styre enkle funksjoner for TV-skjermen, slik som lydstyrke. Knappene gir tydelige «knepp» når man trykker på dem. Du kan navigere rundt med piltaster eller sveipe fingeren over pekeflaten.

Denne kan kreve litt tilvenning, og vi opplevde iblant å sveipe for langt, forbi det valget vi ønsket. Men heldigvis går det an å finjustere følsomheten i innstillingsmenyen.

Fjernkontrollen har relativt få knapper, og for vår del kunne vi tenke oss en «tannhjul-knapp» med snarvei til de mange innstillingene du kan gjøre på Apple TV. Heldigvis kan man nå også be Siri om å «vise innstillinger», akkurat som «vis meg actionfilmer» på norsk.

2022-modellen av Siri-fjernkontrollen har nå fått USB-C lading. (Foto: Audun Hage)

Brukervennlighet og finesser

Når du setter opp Apple TV 4K første gang, kan du velge å gjøre det manuelt med fjernkontrollen eller automatisk via iPhone. Begge måtene er forholdsvis raske og enkle, og du er ikke avhengig av å være iPhone-bruker for å komme i gang. Derimot trenger du en Apple-konto for å kunne registrere og laste ned betalbare apper og tjenester.

Før du kan ta i bruk dine vanlige strømmetjenester og apper, må du regne med å logge inn i disse på nytt. Vi synes at Apple kunne hatt et mer velfungerende system for å laste ned og logge inn i apper og strømmetjenester man allerede abonnerer på.

Deretter kan det være lurt å ta en kikk på innstillingene. Apple-boksen setter seg først opp automatisk i forhold til skjermen din, men den har også en rekke avanserte muligheter, som kan tilpasses det TV-skjermen din er i stand til å vise. Har du en iPhone, kan du også bruke denne til å gjøre en rask og nyttig fargekalibrering av skjermen din.

 

Bred formatstøtte – nå inkludert HDR10+

På bildesiden støtter Apple TV videoppløsninger opp til 4K og 60 bilder i sekundet. Videoinnhold med 8K oppløsning eller 120 bilder per sekund støttes for tiden ikke, og må trolig vente til neste generasjon. Derimot kan Apple TV veksle mellom ulike bildefrekvenser, slik at det samsvarer presist med bildeinnholdet (24 Hz, 50 Hz, 60 Hz etc.) og på denne måten unngå bildeflimmer og ujevnheter i bevegelsene. Alt kan justeres i menyen, slik at videoavspillingen blir optimal opp mot skjermen din.

Senere kommer det også en oppdatert funksjon kalt QMS VRR (Quick Media Switching, Variable Refresh Rate), som tillater umiddelbart skifte mellom ulike skjermfrekvenser, uten «hikking».

Apple TV støtter allerede velkjente HDR-videoformater som Dolby Vision, men nå har den også fått HDR10+. Det er en gladnyhet spesielt for Samsung-eiere, for deres TV-er støtter allerede HDR10+, men ikke Dolby Vision. Nå blir det altså mer innhold tilgjengelig i formatet, både via strømming og nettleie. For eksempel er Apples egne serier nå tilgjengelig i HDR10+, i tillegg til Amazon Prime.

Les også Samsung TV-eier? Da bør du lese dette! Apple TV-appen til Samsung TV strømmer nå utvalgt innhold i det åpne HDR10+ formatet – som et alternativ til Dolby Vision.

Apple TV kan fungere som «navet» i et smart hjem

Blant andre nyheter på tredje generasjons Apple TV, finner vi støtte for de nye smarthjem-standardene Matter og Thread. Sistnevnte er kun tilgjengelig på 128 GB utgaven med Wi-Fi + Ethernet.

Matter er et samarbeid mellom Apple, Amazon, Google, Samsung og andre store produsenter, om en felles standard for det smarte hjem. Mens Thread er en egen protokoll for trådløse mesh-nettverk, som gjør det enklere og raskere for tilkoblede smarte enheter å snakke sammen over det lokale nettverket.

Ved å støtte disse standardene kan Apple TV-boksen fungere som en kommandosentral i det smarte hjemmet. Den binder de ulike smarte enhetene på nettverket sammen, og vil gjøre dem lettere å kontrollere via apper i TV-menyen, så vel som med stemmen.

Obs! Disse standardene er ennå ferske, og vi har ikke kunnet vurdere alle de smarte egenskapene Apple TV 4K kan by på i denne testen. Men det kan tenkes vi gjør en mer nærgående sjekk av disse på et senere tidspunkt!

Les også Matter gjør endelig det smarte hjemmet smart En ny standard for smart-enheter lover å gjøre det enklere å få dingsene i hjemmet til å jobbe sammen. Og det ser ut til at alle produsentene er med på det.

Lynrask ytelse!

Når man først har kommet på innsiden av tvOS brukergrensesnittet, er det klart for å ta inn hva Apples underholdnings-univers har å by på. Utvalget av apper og tjenester er som nevnt upåklagelig stort og oversiktlig. Og førsteinntrykket er at ting går raskt – veldig raskt!

Vårt testeksemplar av Apple TV var av typen 128GB med Gigabit Ethernet, som åpner for lynraske hastigheter dersom du kan koble den fysisk med ledning til en ruter. I vårt tilfelle klarte vi stabile 620 Mbps opp- og nedlasting, kun begrenset av hastigheten på det tilgjengelige hjemmenettverket. Her har Apple TV en klar fordel mot mange eksisterende og eldre TV-modeller, som kan være begrenset til 100 Mbps via Ethernet-kontakten.

Den solide internett-koblingen og ikke minst prosessorkraften under panseret, gjør at Apple TV kan håndtere store mengder data. Her slipper du å vente på trege apper og menyer som må laste.

Tjenestene kommer opp på skjermen på brøkdelen av et sekund, mens filmer og videoer snurrer i gang umiddelbart. Du kan bytte mellom apper, og fortsette tittingen der du slapp, uten plagsomme forsinkelser eller «loading». Slik kan man bli fort bli vant med …!

Apple TV 4K 128 GB er utstyrt med Gigabit Ethernet-inngang, som åpner for stabil og rask internett-tilkobling. – bedre enn de fleste Smart TV-er. (Foto: Audun Hage)
Les også Smart-TV: Derfor suger nettverks-kabelen Ethernet-kabelen er gjerne den idiotsikre løsningen for stabil nettilkobling. Men dagens smart-TV-er kan by på problemer.

Strålende bilde- og lydkvalitet

Med slik en solid ytelse i bunn, er det bare å forvente at bildekvaliteten fra strømmetjenestene blir meget lekker. I løpet av testen vekslet vi innom Netflix, HBO Max og Disney+, for ikke å glemme Apple TV+. Og det ser virkelig strålende ut.

Serier og filmer med 4K HDR (High Dynamic Range) format vises til sitt fulle potensiale, med svært lite synlig komprimering eller tap av oppløsning underveis. Såfremt du har en stabil internett-tilkobling da, naturligvis.

Apples egen TV+ tjeneste er kjent for å ha blant de høyeste bitratene blant strømmetjenester, og vi fant at serier som Ted Lasso og The Morning Show hadde glimrende skarphet, dybde og kontrast.

På lydsiden har Apple TV 4K støtte for en rekke lydformater, og her er det mest nærliggende å nevne Dolby Atmos, som er utbredt på masse strømmeinnhold. Det mindre utbredte DTS:X formatet støttes derimot ikke, enn så lenge.

Apple TV kan overføre Atmos lydsignalene til TV-en din og/eller en kompatibel lydplanke via HDMI eARC utgangen. I tillegg, dersom du har et sett med Airpods Pro eller Airpods Max, kan du også dra nytte av Spatial Audio. Denne finessen koder om surroundlyden slik at den fungerer i samspill med stereo hodetelefoner, og sender den ut trådløst via Bluetooth. Meget fiffig!

Apple TV 4K leverer sylskarp og kontrastrik bildekvalitet. Her fra Ted Lasso på Apple TV+. (Foto: Audun Hage)

Duger også fint til spill

Apple TV 4K er selvfølgelig ingen erstatning for fullblods spillkonsoller som PS5 eller Xbox Series X. Derimot fungerer den fint til enkel lavterskel spill-underholdning.

Det finnes en rekke enkle tilgjengelig for gratis nedlasting, og gjennom Apple Arcade kan du få abonnere på spill av høyere kvalitet, til 59 kroner per måned. Det er enkelt å koble til en kompatibel Playstation eller Xbox-kontroller, og moroa er i gang.

 

Konklusjon

Tredje generasjons Apple TV 4K har fått noen viktige oppdateringer som gjør den til en attraktiv mediespiller for veldig mange der ute. Enten du er på jakt etter en solid oppgradering til din eksisterende TV, eller planlegger et nytt og avansert oppsett for hjemmeunderholdning, er dette en sikker vinner. Vi kan slå fast at både bildeopplevelsen og brukeropplevelsen er glatt og sømløs.

Apple TV 4K koster vesentlig mer enn for eksempel Googles Chromecast 4K. Til gjengjeld byr den på mer prosessorkraft og lagringskapasitet, avanserte bilde- og lydformater, og generelt råere ytelse i apper og spill. Slik sett kan den også ta «innersvingen» på mange av TV-produsentenes egne brukergrensesnitt. En klar anbefaling herfra!

Karakter
Apple TV 4K 128 GB
Premium

Lyd & Bilde mener

Den oppgraderte 128 GB utgaven har rikelig med lagringsplass og lynrask internett. En fin oppgradering som kan gi din nåværende TV nytt liv! Fjernkontrollen og menysystemet kan kreve litt tilvenning dersom du kommer fra andre systemer og brukergrensesnitt.

10 hendelser på “Apple TV 4K 128 GB”

 1. Når jeg ser på Strim igjenom apple tv så plages jeg også med at bildet fryser i et sekund eller to,det er veldig irriterende.Det er helst når jeg ser på sky showtime.Når jeg ser på Strim appen igjennom samsung tveen min er ikke det noe problem.Er det noen som kan forklare meg hvorfor?

 2. Stig Morten

  Hei,

  Jeg har denne oppkoblet mot en tv fra Samsung Q90R og har kun stereo oppsett for lyd (Hegel HD DAC osv.) men problemet mitt er at jeg ikke alltid får lyd ut fra Apple TVèn selv om jeg setter lyd ut på stereo på den. Når jeg da får lyd og bytter tilbake til Telia boksen (som også er satt til stereo) så er det ikke lyd i den. Av og til så får jeg spilt av lyd fra Tidal/Spotify/Apple musikk men ikke på videoinnhold. Men generelt så virker enten den Apple TV men da er det problemer med lyd etterpå fra Telia boksen og omvendt, begge er satt til lyd kun i stereo som sagt siden HD30èn kun klarer lyd i stereo (eller tar jeg feil?)…noen tips her til hva som kan gjøres?
  Mvh
  Stig

 3. Stig Morten

  Hei,
  Kanskje et dumt spørsmål men… dette med åpning for Hi-Res Lossless (24/192kHz), er det en begrensning i hardware eller software?
  Regner med at det er sistnevnte rundt software, uten at det hjelper hvis ikke Apple velger å komme med en oppdatering…
  Det blir nok kanskje forbeholdt neste generasjon for å kunne selge inn den?

  Mvh
  Stig

  1. Audun Hage

   Hei Stig Morten!

   Ordlyden fra Apple er følgende: «Apple TV 4K støtter foreløpig ikke Hi-Res Lossless (samplingsfrekvenser som er større enn 48 kHz).» Merk, foreløpig.

   https://support.apple.com/no-no/HT212183

   Det kan være greit å merke seg at også trådløs overføring via AirPlay makser ut ved 44,1/48 kHz. Samtidig vet vi at Apple Music-katalogen er kodet ved hjelp av ALAC i oppløsninger fra 16-bit/44,1 kHz (CD-kvalitet) og opp til 24-bit/192 kHz.

   Så kan ikke utelukke at det kommer som en software-oppdatering gjennom tvOS på et tidspunkt. Jeg kan ikke se noen begrensninger i hardware som tilsier noe annet.

   Uansett så ligger det nok et stykke frem i tid 🙂


   mvh Audun

 4. Tor Bristol

  Omfattende og fin test. Hadde vært gøy om dere kunne teste denne og Nvidia Shield Pro opp mot hverandre!

 5. Det er er veldig rart er at når man bruker Apple TV, så opplever mange at bildene fra Telia sine TV strømetjenester plutselig går i frys ett sekund eller to.

  Og dette har jeg testet på flere nett, og med nyeste modell. Alle linjer bedre enn 100Mb.

  Dette skjer ikke om man strømmer via set top box eller PC.
  Noen som vet hvorfor det er slik ?

  1. Dette skjer når jeg ser på Telia Play i safari på min nye macbook pro også, men frysingen forsvinner når jeg bytter til chrome..

  2. Audun Hage

   Interessant!

   Har flere av dere som leser opplevd noe lignende med Telia og Apple TV 4K?Kom gjerne med konkrete eksempler.


   mvh
   Audun Hage
   Lyd & Bilde

 6. Steinar Bakken

  Veldig bra test! Støtter 3 gen High Res og/eller Lossless Apple Music? Steinar Bakken, Oslo

  1. Audun Hage

   Hei Steinar, hyggelig at du likte den, og takk for et godt spørsmål! 🙂

   Tredje generasjons Apple TV 4K støtter lossless musikkfiler (opp til 24 bit / 48 kHz) , men ikke Hi-Res Lossless (opp til 24 bit / 192 kHz) slik det ser ut nå, dessverre. Dette er likt som på forrige generasjon. Litt pussig og synd at Apple ikke åpner helt opp til 192 kHz, siden deler av Apple Music katalogen nå er tilgjengelig i den kvaliteten.


   mvh
   Audun Hage
   Lyd & Bilde

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • Prøv LB+ i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total års abonnement
  Kun 137.50 mnd

  Du sparer 288 ,-

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Lyd & Bilde
Scroll to Top