Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Kommentar

– Derfor valgte jeg Tesla

Ikke nødvendigvis den beste bilen. Men den er det jeg trenger.

Skrevet av / 01.08.22 - 15:31
– Derfor valgte jeg Tesla
comment Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Etter å ha testet både det ene og det andre av elbiler – familievennlige som egosentriske – og dessuten eid et par, har jeg (i samråd med min bedre halvdel) omsider valgt å bestille meg en Tesla Model Y.

Årsakene er personlige, og ikke nødvendigvis det beste valget for alle. Det er mange gode biler der ute, flere av dem både lekrere og bedre å kjøre enn en Tesla (selv om Model Y er en glimrende bil), og med mer premiumfølelse for pengene. Rekkevidden begynner også å bli bra på mange av dem, som gjør at det nå finnes mange reelle alternativer til Tesla. Det å kjøpe Tesla i dag gir dessuten en sterk følelse av å være uoriginal, noe jeg gjerne skulle vært foruten.

Jeg bor selv i en husholdning på fire, med en utholdende kone og to barn: en på fire og ei på seks. Det betyr at barnevognårene (heldigvis) er forbi, så vi trenger egentlig ikke lenger det enorme bagasjerommet vi er vant til fra vår gamle bil, en Skoda Octavia sedan. I hvert fall trodde vi ikke det.

Journalisten ble forelsket i Hyundai Ioniq 5. Foto: Geir Gråbein Nordby

Hodestups forelsket

Da jeg testet Hyundai Ioniq 5 ble både jeg og min kone så hodestups forelsket, at vi etter hvert valgte å kjøpe oss en slik. Med moderne teknologi, brukervennlig infotainment – og vanvittig spreke og dessuten komfortable kjøreegenskaper, var det ikke mye å tenke på. Bagasjerommet var i minste laget til langturer, som vi legger ut på flere ganger i året, men det var bare å pakke smart. Myke bager og poser, fremfor harde og klumpete kofferter.

Dette var midt under koronaboblen, i en tid de færreste reiste noe særlig. Inkludert oss selv. De turene vi dro på, har fungert helt fint, og følelsen av å ha gjort det riktige valget har bare vokst med tiden.

Les også Det er nå du skal kjøpe Tesla Model Y Hvis du bestiller en Model Y nå, trenger du ikke lenger frykte overvekt. Lasten er også bedre sikret.

Flyferien – et vendepunkt

Inntil vi i sommer skulle på vår første flytur. Vi hadde pakket to store kofferter, pluss litt håndbagasje. Typisk for en flyferie, altså. Men nesen ble lang og fjeset rødt, da vi innså at bilens bagasjerom slettes ikke rommer to store kofferter. Løsningen ble derfor å flytte den ene barnestolen frem til passasjersetet, stappe den andre kofferten på gulvet ved baksetene, og selv ta plass i midtsetet bak. Det funker til nød i den korte halvtimen til Gardermoen flyplass, men er langt fra ideelt ellers.

Som Chief Brody sier: «We’re gonna need a bigger boat.»

bigger boat
bigger boat

I løpet av sommeren har vi derfor bestemt oss for at vi må kvitte oss med den ellers fantastiske bilen. Med i dragsuget på ønskelisten går automatisk også både Kia EV6, Ford Mustang Mach-E, Mercedes-Benz EQC og selvsagt også mindre biler som BMW i4. Andre biler vi har lagt vår elsk på, og som i en annen situasjon fint kunne vært aktuelle.

Ford Mustang Mach-E GT beauty(fixed)
Ford Mustang Mach-E GT er blant bilene som utgår, når koffertene blir for store. Selv om den i det siste har fått lov å ta den ene på taket. Foto: Geir Gråbein Nordby

Skoda Enyaq og Volkswagen ID.4 står igjen som reelle muligheter, så skal man heller ikke avskrive BYD Tang og NIO ES8 eller til og med Hongqi E-HS9. Tenker man annerledes, kan man jo vurdere minibusser som Mercedes-Benz EQV og Volkswagen ID. Buzz, hvis man kan klare seg med kortere rekkevidde.

Enormt bagasjerom

Når vi likevel har landet på Tesla Model Y, så er det flere grunner til det. For det første er bagasjerommet enormt! Og det er før man tar med frunken, som rommer ytterligere to kofferter av håndbagasjestørrelse. Og fra å ha den minste nyttevekten i klassen har den nylig gått til å ha den største. Som definitivt snur regnestykket i dens favør.

Supercharger Roldal Norway
Langtur er null problem, med Teslas dekningsgrad av Supercharger-nettverket. Her i Roldal. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ladenettverket

En annen ting jeg og mitt reisefølge har kjent på under spesielle utfartsdager i sommer, er ladekøer. Infrastrukturen begynner å bli ok, men fortsatt er det slik at man risikerer å stå i kø i opptil en time, på enkelte dager. Flere ganger i året kjører vi en åttetimers rute, og da er det surt å øke til ni timer bare fordi det ikke er nok ladere. Hver gang vi befinner oss i den situasjonen, og tar en kikk bort på Teslas Supercharger-stasjon ved siden av, kjenner man seg grønn av misunnelse på Tesla-eiere som kan elle-melle seg til hvilken lader de skal velge.

Tesla Model Y Performance premium sound midbass
Teslas premium-lydanlegg rocker buksene av de fleste andre. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lydanlegget i Tesla Model Y

En annen grunn for mitt eget vedkommende til å velge Tesla, er lydanlegget. Da jeg nylig testet Model Y Performance, gikk det opp for meg hvor bra premium-lydanlegget faktisk er. Det blåser fillebiter ut av både Bose-anlegget i Ioniq 5 og Nissan Ariya, premiumanlegget i VW ID.4 (og ID.5), og dessuten Dirac-anlegget i BYD Tang. Heller ikke Skoda Enyaq eller NIO ES8 har noe å stille opp med i den disiplinen, og også B&O-anlegget i Mustang Mach-E kommer til kort hvis vi snakker kraftreserver (lydkvaliteten er derimot utsøkt). Og fordi jeg er miljøskadd gjennom min jobb som hi-fi-journalist, klarer jeg ikke å slippe taket der.

Skal du ha en familie-SUV med et lydanlegg som slår Tesla, må du tenke Burmester i Mercedes, eller Bowers & Wilkins Diamond i BMW iX M60. Da blir det dyrt! Dessuten er vi tilbake til dette med bagasjeplass. For oss blir den ikke stor nok.

Tesla Model Y Performance right side
Foto: Geir Gråbein Nordby

Tesla Model Y: Gøy å kjøre, kjedelig å velge

Etter det har kommet såpass mange fine, velkjørende og familievennlige elbiler på markedet, synes det som et trått og kjedelig valg å skulle gå for en Tesla Model Y. Men i vår livssituasjon akkurat i dag, er det denne som krysser av i flest bokser.

Heldigvis fikk jeg gehør for å kjøpe Performance-utgaven. Så kan man i hvert fall få en underholdende kjøretur, mens man føler seg litt kjedelig utenpå.

Redaksjonens anbefalte familiebiler

Ford Mustang Mach-E AWD med B&O Sound System

En verdig Mustang

Ford-historien har sett flere uverdige bærere av Mustang-navnet. Dette er ikke en av dem.

Les hele testen

Skoda Enyaq Sportline iV 80X

Enda bedre med firehjulstrekk

Etter gledesrusen fra første møte hadde lagt seg, er konklusjonen fortsatt at Enyaq er en svært god bil. Selv om et par ting har begynt å irritere oss.

Les hele testen

Nissan Ariya 63 kWh Evolve

Den mest fornuftige familiebilen?

Med Ariya endelig på markedet, kan Nissan fint pensjonere Leaf for godt. Dette er for mange den aller mest fornuftige bilen.

Les hele testen

BMW iX3

Nesten innertier fra BMW iX3

BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.

Les hele testen

Mercedes EQC med Burmester Surround Sound System

Lyden av stillhet

*Oppdatert med video* Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!

Les hele testen

Volkswagen ID.5 GTX

Den fineste ID-en

Med avrundet hekk er ID.5 den peneste blant Volkswagens elbiler. Med firehjulstrekk er GTX-utgaven spesielt god å kjøre, og endelig er lydanlegget på stell.

Les hele testen

Kia EV6 GT Line

Gøy for hele familien

Hva får du når du tar "Årets bil", gir den et nytt og mer sportslig karosseri, et større batteri og et bedre lydanlegg? Møt Kia EV6 GT Line!

Les hele testen

NIO ES8

Stort råskinn av en familiebil

Den store kineseren NIO ES8 er en familiebil til tusen, med premiumfølelse herfra til månen. Batteriløsningen er genial – men er det nok?

Les hele testen

Audi e-tron med Bang & Olufsen Premium Sound System

Konsertsal på fire hjul

De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!

Les hele testen

Audi Q4 e-tron med Sonos Premium Sound

Premium-lyd fra Sonos

Med Sonos-anlegget som tilvalg, kan Audi Q4 e-tron tilby fetere lyd enn søster-konkurrenten Volkswagen ID.4.

Les hele testen

Mercedes EQS med Burmester Surround Sound System

Elektrisk luksus

Mercedes EQS byr på fortreffelige kjøreegenskaper, luksuriøs komfort og lang rekkevidde. En konsertsal på fire hjul!

Les hele testen

BMW iX M60

Tørker banen med konkurrentene

En sumo-bryter kan ikke være verdens raskeste sprinter. Eller? Møt BMW iX M60.

Les hele testen

Ford Mustang Mach-E GT

Et fantastisk beist av en bil

Å kjøre Mustang Mach-E GT er som å være helten i en actionfilm. Eller ha orkesterplass i operaen.

Les hele testen

Tesla Model Y med Premium Sound

Familiebil med fet lyd

Dette er Tesla-en for deg som synes Model 3 er for liten, og de andre for dyre. Model Y er alt en normal familie trenger – og vel så det.

Les hele testen

Tesla Model Y Performance

Rakettfart for hele familien

Når du trenger plass til hele familien, men ønsker noe som skikkelig biter fra seg, er Model Y Performance noe av det heftigste som finnes.

Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tesla Model Y med 600 km rekkevidde

Fullstendig galskap

Xpeng avduker el-SUV for folket

Her er det plass nok

Snart kan du lynlade hos Ford

Så mye bedre er nye Porsche Taycan

ID. Buzz - endelig med firehjulsdrift

Familiebil med alt man trenger

Fremtidens elbil i følge BMW

Lyd fra Bang & Olufsen og OLED-lykter

Brukte Tesla-er stuper i verdi

Helsort Volvo med en overraskelse

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top