TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Samsung HW-Q610B

Livner opp TV-stua

Samsung HW-Q610B stor lyd for pengene, og viser hvor viktig det er med en subwoofer. Men den fungerer bedre til film enn musikk.

forfatter
Publisert 22.11.22 - 09:00
Karakter
Samsung HW-Q610B
L&B mener
Stort lydbilde, fint inntrykk av lyd ovenfra, og stor underholdningsfaktor på film. Tydelige og fyldige dialoger, og bra trøkk i bassen på film og TV.
Subwooferen er for treg og svulstig på musikk, og bør dempes en del.
Spesifikasjoner
 • Bredde tilsvarer skjermstørrelse: 48”
 • HDMI: 1 inn/ 1 ut (eARC)
 • Digital inn: Optisk
 • Nettverk: –
 • Trådløst: Bluetooth
 • Stemmestyring: 
 • Analog inn: –
 • Subwoofer: Ja, trådløs
 • Lydformater: Dolby Atmos, DTS:X
 • Mål: 103 x 5,7 x 10,5 cm (B x H x D)
 • Farge: Svart
 • Web: samsung.com
Veil. pris 6490Pr. 22.11.22 Produktside

Samsung har pusset litt på budsjettfavoritten Q610A og gir oss her en ørlite bredere lydplanke, som har fått Samsungs nye design med avkuttede hjørner i front.

Samsung HW-Q610B (2)
Foto: Samsung

Samsung HW-Q610B

Der hvor forgjengeren hadde HDMI-utgang med vanlig lydretur (ARC), har HW-Q610B fått utvidet lydretur (eARC), med høyere båndbredde. Også forgjengeren støtter 3D-lydformatet Dolby Atmos med lyd også fra oven, men bare i komprimert form. Q610B kan derimot motta et Dolby Atmos-signal av ukomprimert kvalitet (TrueHD), som du får på både 4K Blu-ray-filmer og enkelte PC-spill (og Xbox, men ikke PS5). Det konkurrerende formatet DTS:X er også støttet.

Les også Hvor bra låter Samsungs ultraslanke lydplanke? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tynneste lydplanken vi har sett, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også noen triks som gjør den ekstra plasseringsvennlig.
STV D44285 H

Samsung-planken har venstre, høyre og senter høyttalerkanaler, med separat diskantelement til hver kanal. I tillegg har den to åpninger på toppen med såkalt «Acoustic Beam»-teknologi, som sender høydeinformasjonen i lydsporet opp mot taket.

Her får du også en trådløs subwoofer, som tilfører den viktige bassinformasjonen som gjør film- og spillopplevelsene mer underholdende. Ønsker du bakhøyttalere, finnes et trådløst kit med høyttalere og forsterker som kan kjøpes ved siden av.

Vil du bruke lydplanken til musikk, må du enten benytte apper på TV-en, eller strømme fra mobilen med Bluetooth. Her er ingen nettverksfunksjoner.

Samsung HW-Q610B connections 2
Samsung HW-Q610B har en separat HDMI-inngang i tillegg til utgangen med eARC. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyd

Lyden fra film fungerer riktig så godt med Q610B. Snabba Cash gir god følelse av surroundlyd; at lyden brer seg utover sidene rundt oss, men også over oss. Man får ikke den enorme halvkulen av lyd som kjennetegner enda mer avanserte lydplanker eller – enda bedre – surroundanlegg med egne høyttalere i taket. Men det er et meget godt kompromiss. Mye bedre enn Sonos Ray, og også bedre enn Klipsch Cinema 400.

Samsung HW-Q610B Q-Symphony
Har du en Samsung-TV fra 2020 eller nyere, har den sannsynligvis innebygd Q-Symphony, og da dens innebygde lyd spiller sammen med lydplanken HW-Q610B for å gi et enda større lydbilde. Illustrasjon: Samsung

Dahmer er en både spennende og skummel TV-serie om seriemorderen, hvor stemningen hovedsakelig skapes av musikken og dialoggjengivelsen. Samsung kommer godt ut av det, spesielt dialogene oppfattes som renere og klarere enn med TCL, og lydbildet større enn med både Klipsch og Sonos.

– Det er bedre taleforståelse her, mener Audun. Og, ja, sammenlignet med både TCL og Klipsch gjengis Dahmer med bedre klang i mellomtonen, bedre dynamikk og en mer naturlig gjengivelse av hele registeret.

Samsung HW-Q610B Atmos illustration
Acoustic Beam-teknologi simulerer lyd fra oven, når lydplanken får et Dolby Atmos-signal inn. Illustrasjon: Samsung

Musikk

Samsungs svakheter avsløres i størst grad når man spiller musikk. Det er subwooferen som trekker det korte strået, med en temmelig slapp og nokså hul bass. Den avsløres ikke i samme grad av filminnhold, siden bassen da i større grad er frakoblet de øvrige kanalene. Med musikk i stereo må subwooferen derimot spille som en felles enhet sammen med høyttalerne, og det får den ikke helt til. Enten det er countryrock ala Out of My Head av First Aid Kit eller elektropop som Charlie av Tones and I som står på menyen, blir suben for ukontrollert og farget. Vi ender med å dempe den ganske kraftig.

Samsung HW-Q610B
Foto: Samsung

Konklusjon

Samsung WH-Q610B er en lydplanke med mye bra for seg. Den har et stort lydbilde med et bra inntrykk av surroundlyd, og til prisen gjør den veldig mye bra. I forhold til lydplanker uten subwoofer viser den i høyeste grad hvorfor man trenger en slik, for den ekstra fylden og tyngden i bunnen gjør filmen langt mer spennende.

Samsung har både større lyd og renere dialoger enn mange andre. Kompromisset ligger i suben, som ikke er kjapp eller lineær nok til å fungere spesielt godt på musikk.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

TCL C935U

Når ikke opp

Vi er vant til å få mye for pengene av TCL. Men det er lov å forvente enda mer enn hva denne lydplanken leverer.

Godt utstyrt, nettverksfunksjoner med musikkstrømming. Klare dialoger.
Slank lyd, dårlig samspill mellom lydplanke og subwoofer.

Sonos Ray + Sub Mini

Godt samspill – men mangler noe viktig

Sonos' billigste lydplanke klarer seg ikke spesielt bra på egenhånd. Men hva når den får hjelp av subwooferen Sub Mini?

Klare dialoger, bredere lyd enn størrelsen tilsier. Fine, rene basstoner. Best bass i klassen?
Ingen HDMI, og ikke Dolby Atmos. Det finnes løsninger med bedre surroundeffekt. Ikke den sprekeste dynamikken.

Klipsch Cinema 400

Litt røff i kantene

Klipsch Cinema 400 kan spille høyt og rent med kraftig bass, men den store surround-følelsen uteblir.

Klipsch Cinema 400 lager et grandiost lydbilde med god bredde, jevn klangbalanse og fyldig bass fra subwooferen.
Lydplanken støtter ikke Dolby Atmos, og mangler egne høyttalere for senterkanalen. Den kraftige bassen kan virke litt ukontrollert.

JBL Bar 500

Amerikanske muskler

Denne lydplanken fra JBL leverer et stort og mektig lydbilde med knalltøff bass!

JBL Bar 500 gir god surroundfølelse samtidig som dialogene er krispe og klare. Den hardtslående bassen bidrar til stort engasjement på både film og musikk.
Bar 500 har ingen oppadfyrende Atmos-høyttalere, og subwooferen er litt mer plasskrevende enn kompakte alternativene.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Lyd og lys i vintermørket: Ny høyttaler fra IKEA og Sonos Det måtte jo komme: En gulvlampe med innebygd høyttaler! SYMFONISK gulvlampehøyttaleren slippes i januar.
Billig og bra subwoofer? Med Monitor XT10 får du de ekstra bassoktavene til en svært hyggelig pris.
Nå kommer den hit også Spiller musikk og skjønner norsk.
5 tips til bedre lydplanke-lyd Har du akkurat kjøpt deg en ny lydplanke? Her får du noen enkle tips som gjør oppsettet til ren plankekjøring!
Fem tiår med Polk Amerikanske Polk Audio har produsert høyttalere i 50 år. R200AE er en jubileumsmodell, signert av selskapets grunnlegger.
Høyttalere til mannehulen Elipson Heritage XLS11 er franske – men ligner amerikanske monitorhøyttalere fra stereoens gullalder.
Følg Lyd & Bilde