Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung HW-Q610B

Livner opp TV-stua

Samsung HW-Q610B stor lyd for pengene, og viser hvor viktig det er med en subwoofer. Men den fungerer bedre til film enn musikk.

Publisert 22.11.22 - 09:00
Samsung HW-Q610B
Geir Gråbein Nordby

Samsung har pusset litt på budsjettfavoritten Q610A og gir oss her en ørlite bredere lydplanke, som har fått Samsungs nye design med avkuttede hjørner i front.

Samsung HW-Q610B (2)
Foto: Samsung

Samsung HW-Q610B

Der hvor forgjengeren hadde HDMI-utgang med vanlig lydretur (ARC), har HW-Q610B fått utvidet lydretur (eARC), med høyere båndbredde. Også forgjengeren støtter 3D-lydformatet Dolby Atmos med lyd også fra oven, men bare i komprimert form. Q610B kan derimot motta et Dolby Atmos-signal av ukomprimert kvalitet (TrueHD), som du får på både 4K Blu-ray-filmer og enkelte PC-spill (og Xbox, men ikke PS5). Det konkurrerende formatet DTS:X er også støttet.

Les også Hvor bra låter Samsungs ultraslanke lydplanke? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tynneste lydplanken vi har sett, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også noen triks som gjør den ekstra plasseringsvennlig.

Samsung-planken har venstre, høyre og senter høyttalerkanaler, med separat diskantelement til hver kanal. I tillegg har den to åpninger på toppen med såkalt “Acoustic Beam”-teknologi, som sender høydeinformasjonen i lydsporet opp mot taket.

Her får du også en trådløs subwoofer, som tilfører den viktige bassinformasjonen som gjør film- og spillopplevelsene mer underholdende. Ønsker du bakhøyttalere, finnes et trådløst kit med høyttalere og forsterker som kan kjøpes ved siden av.

Vil du bruke lydplanken til musikk, må du enten benytte apper på TV-en, eller strømme fra mobilen med Bluetooth. Her er ingen nettverksfunksjoner.

Samsung HW-Q610B connections 2
Samsung HW-Q610B har en separat HDMI-inngang i tillegg til utgangen med eARC. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyd

Lyden fra film fungerer riktig så godt med Q610B. Snabba Cash gir god følelse av surroundlyd; at lyden brer seg utover sidene rundt oss, men også over oss. Man får ikke den enorme halvkulen av lyd som kjennetegner enda mer avanserte lydplanker eller – enda bedre – surroundanlegg med egne høyttalere i taket. Men det er et meget godt kompromiss. Mye bedre enn Sonos Ray, og også bedre enn Klipsch Cinema 400.

Samsung HW-Q610B Q-Symphony
Har du en Samsung-TV fra 2020 eller nyere, har den sannsynligvis innebygd Q-Symphony, og da dens innebygde lyd spiller sammen med lydplanken HW-Q610B for å gi et enda større lydbilde. Illustrasjon: Samsung

Dahmer er en både spennende og skummel TV-serie om seriemorderen, hvor stemningen hovedsakelig skapes av musikken og dialoggjengivelsen. Samsung kommer godt ut av det, spesielt dialogene oppfattes som renere og klarere enn med TCL, og lydbildet større enn med både Klipsch og Sonos.

– Det er bedre taleforståelse her, mener Audun. Og, ja, sammenlignet med både TCL og Klipsch gjengis Dahmer med bedre klang i mellomtonen, bedre dynamikk og en mer naturlig gjengivelse av hele registeret.

Samsung HW-Q610B Atmos illustration
Acoustic Beam-teknologi simulerer lyd fra oven, når lydplanken får et Dolby Atmos-signal inn. Illustrasjon: Samsung

Musikk

Samsungs svakheter avsløres i størst grad når man spiller musikk. Det er subwooferen som trekker det korte strået, med en temmelig slapp og nokså hul bass. Den avsløres ikke i samme grad av filminnhold, siden bassen da i større grad er frakoblet de øvrige kanalene. Med musikk i stereo må subwooferen derimot spille som en felles enhet sammen med høyttalerne, og det får den ikke helt til. Enten det er countryrock ala Out of My Head av First Aid Kit eller elektropop som Charlie av Tones and I som står på menyen, blir suben for ukontrollert og farget. Vi ender med å dempe den ganske kraftig.

Samsung HW-Q610B
Foto: Samsung

Konklusjon

Samsung WH-Q610B er en lydplanke med mye bra for seg. Den har et stort lydbilde med et bra inntrykk av surroundlyd, og til prisen gjør den veldig mye bra. I forhold til lydplanker uten subwoofer viser den i høyeste grad hvorfor man trenger en slik, for den ekstra fylden og tyngden i bunnen gjør filmen langt mer spennende.

Samsung har både større lyd og renere dialoger enn mange andre. Kompromisset ligger i suben, som ikke er kjapp eller lineær nok til å fungere spesielt godt på musikk.

Karakter
Samsung HW-Q610B
Basic

Lyd & Bilde mener

Stort lydbilde, fint inntrykk av lyd ovenfra, og stor underholdningsfaktor på film. Tydelige og fyldige dialoger, og bra trøkk i bassen på film og TV. Subwooferen er for treg og svulstig på musikk, og bør dempes en del.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Allerede abonnent? Logg inn eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B Home abonnement finner du her.

Ekte kino med high-end lydplanke

En liten lydrevolusjon

Den beste budsjettstrømmeren

Scroll to Top