Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sonos Ray + Sub Mini

Godt samspill – men mangler noe viktig

Sonos' billigste lydplanke klarer seg ikke spesielt bra på egenhånd. Men hva når den får hjelp av subwooferen Sub Mini?

Skrevet av / 22.11.22 - 09:00
Sonos Ray + Sub Mini
Geir Gråbein Nordby

Ganske nylig lanserte Sonos en ny innstegsmodell ved navn Ray. Denne legger seg under Beam i pris og størrelse, og Sonos Ray er myntet på folk som ønsker bedre lyd fra TV-en sin, men som kanskje ikke bryr seg om siste skrik innen teknologi.

En bredde på litt over en halvmeter tilsvarer en 24-tommers TV. Dens avrundede former glir fint inn i et hvilket som helst miljø. Og den har berøringssensor på toppen, som lar deg pause og starte musikk, og stille lyd opp og ned.

Sonos Ray kan plasseres på en TV-benk, men er også laget for veggmontering. Veggstativ koster noen hundrelapper ekstra.

sonos-ray-connections
Ser du etter HDMI? Fortsett å lete. Foto: Sonos

Sonos Ray mangler HDMI

Ray kan brukes med den brukervennlige Sonos-appen og strømmemessig kan gjøre alt som hvilket som helst Sonos-produkt kan – inkludert TruePlay romkorreksjon. Tilkoblingsmessig er den derimot skåret inntil beinet.

Dens største mangel er HDMI. Kontakten, som er standard på så å si alle andre lydplanker og TV-er, er totalt fraværende. I stedet må du bruke optisk digitalkabel fra TV-en. Foruten å kreve en ekstra kabel gir det begrenset med formatstøtte. Si farvel til Dolby Atmos og DTS:X (DTS støttes ikke i det hele tatt). Du må også ta noen ekstra grep om du vil bruke TV-ens fjernkontroll til å stille lydnivå på lydplanken. Sonos Ray må nemlig programmeres til å lære seg TV-ens fjernkontroll, noe som ville vært unødvendig med HDMI, som sender kommandoene via kabelen.

Sonos-Ray-touch-control
Sonos Ray kan styres fra toppen av lydplanken. Foto: Sonos

Sub Mini

Den nye Sub Mini er en sylinderformet liten tass, vesentlig mindre enn storebror Sub. To 6-tommers runde basselementer er gjemt i midten av subwooferen, med en åpning ut på hver side. De er plassert symmetrisk direkte mot hverandre, dette er for at forvrengninger skal kansellere ut hverandre. Der hvor storebror er en bassreflekskonstruksjon har Sub Mini et tett trykkammer. Dermed unngår man turbulensen fra en bassport, som gjør det enklere å lage ren bass.

Sonos Sub Mini & Ray pairing
Du parer subwoofer og lydplanke med appen.

Tilkobling

De to produktene er enkle å koble sammen med appen. Først kobles de til nettverket hver for seg, deretter kan de grupperes sammen. Til slutt bør du ha en iPhone, som er nødvendig om du skal bruke TruePlay romkorreksjon. Mobilens innebygde mikrofon brukes til å måle lyden fra høyttalerne og rommet, og lyden korrigeres til å en renere og bedre lyd frem til øret.

Sonos Sub Mini & Ray white
Den sylinderformede Sonos Sub gir renere bass enn de fleste i klassen, og gjør det aller beste ut av lydplanken Ray. Foto: Sonos

Lyden av Sonos Ray og Sub Mini

Lyden fra denne komboen er ren og fin, og subwooferen har testens beste basslyd. Den er ren og ufarget, og har god dynamikk. Den hektes svært godt til lydplanken og gjør at lyden låter helstøpt. Dialoger på film er dessuten blant de aller beste.

Inntrykket av surroundlyd er ikke det beste, og det er heller ikke noe særlig bredde i lydbildet. Opplevelsen av rom mangler i forhold til Samsung HW-Q610B og Klipsch Cinema 400.

Musikk i stereo låter fint. Subwooferen henger med i svingene, og sangstemmer låter rent og tydelig. Dynamikken er god, selv om et par aktive høyttalere til samme pris nok vil gjøre det bedre i den disiplinen.

Også med musikk blir stereobredden litt snever, fordi lydplanken er såpass smal. Men det funker bra totalt sett.

Sonos Sub Mini & Ray black
Foto: Sonos

Konklusjon

Sammen med Sub Mini gir Sonos Ray en god musikkopplevelse, hvor hele frekvensregisteret kommer frem og samspillet mellom lydplanke og subwoofer er bedre enn hos mange andre lydplanker med medfølgende subwoofer. Lydplankene fra Sonos blomstrer mye bedre sammen med en subwoofer, og det er ingen tvil om at Ray også fortjener en sub.

Problemet er lydplanken Ray. For selv om den viser seg fra sin beste side sammen med suben, kommer vi rett og slett ikke forbi at den mangler HDMI, og den støtter ikke moderne lydformater. Vi kan ikke fatte og begripe hvem som heller vil ha Ray enn Beam, som er steget opp. Med både HDMI og Dolby Atmos, og som med enkelhet kan styres fra TV-ens fjernkontroll.

Karakter
Sonos Ray + Sub Mini
Basic

Lyd & Bilde mener

Klare dialoger, bredere lyd enn størrelsen tilsier. Fine, rene basstoner. Best bass i klassen? Ingen HDMI, og ikke Dolby Atmos. Det finnes løsninger med bedre surroundeffekt. Ikke den sprekeste dynamikken.

Også i denne testen:

Test av 5 lydplanker med subwoofer

TCL C935U

Når ikke opp

Vi er vant til å få mye for pengene av TCL. Men det er lov å forvente enda mer enn hva denne lydplanken leverer.

Godt utstyrt, nettverksfunksjoner med musikkstrømming. Klare dialoger.
Slank lyd, dårlig samspill mellom lydplanke og subwoofer.
Les hele testen

Klipsch Cinema 400

Litt røff i kantene

Klipsch Cinema 400 kan spille høyt og rent med kraftig bass, men den store surround-følelsen uteblir.

Klipsch Cinema 400 lager et grandiost lydbilde med god bredde, jevn klangbalanse og fyldig bass fra subwooferen.
Lydplanken støtter ikke Dolby Atmos, og mangler egne høyttalere for senterkanalen. Den kraftige bassen kan virke litt ukontrollert.
Les hele testen

JBL Bar 500

Amerikanske muskler

Denne lydplanken fra JBL leverer et stort og mektig lydbilde med knalltøff bass!

JBL Bar 500 gir god surroundfølelse samtidig som dialogene er krispe og klare. Den hardtslående bassen bidrar til stort engasjement på både film og musikk.
Bar 500 har ingen oppadfyrende Atmos-høyttalere, og subwooferen er litt mer plasskrevende enn kompakte alternativene.
Les hele testen

Samsung HW-Q610B

Livner opp TV-stua

Samsung HW-Q610B stor lyd for pengene, og viser hvor viktig det er med en subwoofer. Men den fungerer bedre til film enn musikk.

Stort lydbilde, fint inntrykk av lyd ovenfra, og stor underholdningsfaktor på film. Tydelige og fyldige dialoger, og bra trøkk i bassen på film og TV.
Subwooferen er for treg og svulstig på musikk, og bør dempes en del.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Lyd & Bilde
Scroll to Top