TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

GRUPPETEST 6 par utendørshøyttalere

Bedre lyd på terrassen eller i hagen

Du fortjener den beste lyden på terrassen i påsken. Du må ha et par utendørshøyttalere.

forfatter
Oppdatert: 25.03.21 - 08:00 // Først publisert: 03.06. 2020
Produkter i testen
 • Sonos Outdoor
 • Bowers & Wilkins AM-1
 • Focal 100 OD 8
 • Canton Pro XL.3
 • Monitor Audio Climate 60
 • Klipsch AW-525
 • Selv om dette blir en mindre sosial påskefeiring vi hadde håpet, føles det for ille å bruke opp dagene inne. Derfor trekker vi ut, men det betyr ikke at musikkopplevelsene må legges igjen inne. Det du trenger, er å flytte musikken ut. Og hvordan kan man gjøre det, uten å gå på kompromiss med lyden? Ja, for det er selvsagt lett å tenke at det er kjekt med en reisevennlig Bluetooth-høyttaler, som du flytter ut på terrassen når du skal slikke litt sol. Men det finnes en bedre løsning. En mye bedre løsning. Nemlig utendørshøyttalere for veggmontering.

  Les også 7 par vegghøyttalere Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

  Stereo

  For det første er det viktig å ha lyd i stereo, det betyr to høyttalere og med lang nok avstand fra hverandre til å tegne opp et stort lydbilde. Allerede der feiler alle bærbare småhøyttalere. Vel, bortsett fra de som kan lenkes sammen i par, som for eksempel Ultimate Ears Hyperboom.

  Men det kan jo hende du ønsker en mer permanent løsning utendørs. Det er ikke spesielt praktisk å måtte flytte to høyttalere frem og tilbake, stue dem bort i boden når de ikke er i bruk, og lete dem frem igjen ved neste anledning. Hvilket bringer oss til denne testen.

  Sonos & Sonance outdoor
  Sonos Outdoor by Sonance. Foto: Geir Gråbein Nordby

  Utendørshøyttalere for veggmontering

  Det dreier seg altså om utendørshøyttalere som monteres på vegg – eller i tak. Dette er vanlige, passive høyttalere som kobles til en forsterker med kabel. På ordinært, gammeldags vis. Disse er svært like vanlige høyttalere for veggmontering, med en viktig forskjell: De er værbestandige, og tåler både vind og regn.

  Nesten alle utendørshøyttalere har en svært enkel montering, og kan enkelt hektes av vegg/takbraketten til vintersesongen. Braketten med kabler kan du la stå igjen, bare pass på å bruke rimelige kabler.

  Alle utendørshøyttalere i denne testen kom med medfølgende veggfeste. Foto: Canton

  Plassering

  Ikke undervurder plasseringen av høyttalerne. Tenk før du skrur dem opp. Dersom du ønsker at lyden skal nå over et større område, som en stor terrasse eller hage, kan høyttalerne med fordel monteres høyere enn to meter opp på veggen. Gjerne under takskjegget, eller i taket hvis du har høyttalerne på terrassen. Da kan du lett forlenge sesongen med en terrassevarmer når den tid kommer!

  Skal du derimot ha lyd til en liten sittegruppe, og kanskje ønsker et mest mulig presist lydbilde når du sitter alene, så kan høyttalerne festes lenger ned, kanskje til og med i sittende ørehøyde. Da får du et bedre fokusert stereobilde.

  Alle høyttalerne i denne testen har justerbar vinkling langs én akse. Om høyttalerne skal monteres vertikalt eller horisontalt på veggen kommer an på på hvilken vei du ønsker å kunne justere vinkelen. En tommelfingerregel er horisontal montering ved høy plassering, og vertikal montering ved plassering i ørehøyde.

  Bluesound Powernode 2i er et eksempel på en virkelig god, liten forsterker som kan anbefales til å drive utendørshøyttalere. Men den må stå inne! Foto: Bluesound

  Husk forsterker!

  Siden dette er passive høyttalere, trenger du en forsterker i tillegg. Vi anbefaler en med innebygd strømming, som gjør avspillingen til en lek. Den må gjerne være kompakt, men bør likevel ha nok kraft til å få litt liv i leiren! Vi kan anbefale Sonos Amp, eller hvis du ønsker ekstra kraft og mulighet for å spille av musikk i høyere oppløsning (selv om akkurat det ikke er hovedprioriteten her), er Bluesound Powernode 2i enda bedre.

  Merk at forsterkeren ikke skal stå ute. Den må plasseres inne, og da et sted hvor det er internettdekning så den kan strømme musikk uhindret. Høyttalerkablene må gjerne være rimelige, det viktigste er at de er lange nok…

  Seks forskjellige utendørshøyttalere

  Vi har tatt med et høyttalerpar fra hver av seks ulike produsenter, hvor medianen ligger rundt 6.000 kroner. At man betaler litt ekstra for værbestandighet må man regne med, da robusthet går foran evnen til å gjengi de minste detaljene i lydbildet. Det overrasker oss ikke om du kan nesten halvere prisen og likevel få like god lyd fra et par vanlige stativhøyttalere. Verdt å være klar over.

  Slik testet vi

  Alle høyttalere har blitt testet både uten- og innendørs. Når man skal gjøre gruppetest av mange produkter, er det viktig at man får koblet frem og tilbake ganske raskt imellom dem, så i stedet for å montere alle parene på vegg ett etter ett, har vi satt dem på stativer, helt inntil ytterveggen. På den måten har vi kunnet veksle mellom parene, og raskt koble tilbake til et tidligere testet par om det er noe vi har vært usikre på.

  De samme stativene har vi brukt inne på vårt vanlige testrom, også der helt inntil bakveggen for å best mulig kunne simulere en veggmontering. Vi understreker at de innbyrdes forskjellene vi hørte mellom høyttalerne utendørs gjentok seg også innendørs.

  Produkter i testen

  Sonos Outdoor

  Altfor dyr

  Sonos Outdoor funker til det meste, og gjør lite ugagn. Dessverre låter det kjedelig, og prislappen er skivebom.

  Behagelig mellomtone på sangstemmer, og lyden er fyldig nok. Det er også klart nok i toppen til at det funker greit.
  Det låter nokså flatt og tamt. Det er spesielt dynamikk som mangler, det låter rett og slett for kjedelig. Prislappen er også galimatias.

  Bowers & Wilkins AM-1

  Den beste utehøyttaleren

  Bowers & Wilkins utehøyttaler er meget forseggjort, og det gjelder også lyden.

  Nydelig balanse, raffinert og oppløst lydbilde, rikelig med bass og lydtrykk.
  Krever en potent forsterker for å yte sitt beste.

  Focal 100 OD 8

  Høyttalere for hagefester

  Focal-høyttaleren er det beste valget hvis man trenger en høyttaler med trøkk.

  Spretten dynamikk og rikelig med bass. Høy partyfaktor.
  Størrelsen kan være en ulempe, og lyden mangler raffinement.

  Canton Pro XL.3

  Anonym og uengasjerende

  Canton følger gammel høyttaleroppskrift, men her er det noe som skurrer.

  Fyldigere lyd enn størrelsen tilsier. Kompakte mål blander seg fint med fasaden.
  Innestengt lyd, vrenger i bassen når man vrir opp lyden. Flat dynamikk.

  Monitor Audio Climate 60

  Spillegleden veier opp

  Monitor Audio Climate 60 har en energisk spillestil som funker på det meste.

  Klar lyd, bra med liv og rytme.
  Litt mørk klang på strykere, mellomtonen låter farget.

  Klipsch AW-525

  Høy partyfaktor

  La ikke størrelsen lure deg. Klipsch-høyttalerne elsker å spille høyt.

  Supereffektiv og lett å drive, potent bass for størrelsen, og gnistrende dynamikk.
  Litt for ullen og grovkornet lyd etter vår smak.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Liten partyhøyttaler gjør det meste riktig Med Sony XG300 på hagefest, blir det god stemning, uten at du trenger å være redd for naboklager.
  Lydplanke fra... Porsche? Se opp, Sonos og Samsung! Porsches nye lydplanke er like rundt neste sving.
  HiFi-ikoner bytter eier Kapitalfonden Highlander Partners har kjøpt opp McIntosh Group, som også står bak Sonus faber.
  På jakt etter ny lydplanke? Sjekk vår topp 10 liste. Savner du bedre lyd fra TV-en? Her finner du de 10 beste lydplankene akkurat nå!
  Marshall fornyer sine trådløse høyttalere Oppdaterer Acton, Stanmore og Woburn.
  Den trådløse favoritten får en etterlengtet funksjon KEF LSX II blir enda bedre, og enda mer praktisk.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend