Search
Generic filters

GRUPPETEST : 6 par utendørshøyttalere

Stereo i all slags vær

Du fortjener den beste lyden – også på terrassen. Du må ha et par utendørshøyttalere.

Utendørshøyttalere, B&W AM-1

Når varmen kommer for fullt, føles det for ille å bruke opp dagene inne. Derfor trekker vi ut, men det betyr ikke at musikkopplevelsene må legges igjen inne. Det du trenger, er å flytte musikken ut. Og hvordan kan man gjøre det, uten å gå på kompromiss med lyden? Ja, for det er selvsagt lett å tenke at det er kjekt med en reisevennlig Bluetooth-høyttaler, som du flytter ut på terrassen når du skal legge deg på solsengen. Men det finnes en bedre løsning. En mye bedre løsning. Nemlig utendørshøyttalere for veggmontering.

Les også 7 par vegghøyttalere Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

Stereo

For det første er det viktig å ha lyd i stereo, det betyr to høyttalere og med lang nok avstand fra hverandre til å tegne opp et stort lydbilde. Allerede der feiler alle bærbare småhøyttalere. Vel, bortsett fra de som kan lenkes sammen i par, som for eksempel Ultimate Ears Hyperboom.

Men det kan jo hende du ønsker en mer permanent løsning utendørs. Det er ikke spesielt praktisk å måtte flytte to høyttalere frem og tilbake, stue dem bort i boden når de ikke er i bruk, og lete dem frem igjen ved neste anledning. Hvilket bringer oss til denne testen.

Sonos & Sonance outdoor
Sonos Outdoor by Sonance. Foto: Geir Gråbein Nordby

Utendørshøyttalere for veggmontering

Det dreier seg altså om utendørshøyttalere som monteres på vegg – eller i tak. Dette er vanlige, passive høyttalere som kobles til en forsterker med kabel. På ordinært, gammeldags vis. Disse er svært like vanlige høyttalere for veggmontering, med en viktig forskjell: De er værbestandige, og tåler både vind og regn. Men ikke frost og snø, så sørg for å ha et sted å oppbevare dem når vinteren kommer.

Nesten alle utendørshøyttalere har en svært enkel montering, og kan enkelt hektes av vegg/takbraketten til vintersesongen. Braketten med kabler kan du la stå igjen, bare pass på å bruke rimelige kabler.

Alle utendørshøyttalere i denne testen kom med medfølgende veggfeste. Foto: Canton

Plassering

Ikke undervurder plasseringen av høyttalerne. Tenk før du skrur dem opp. Dersom du ønsker at lyden skal nå over et større område, som en stor terrasse eller hage, kan høyttalerne med fordel monteres høyere enn to meter opp på veggen. Gjerne under takskjegget, eller i taket hvis du har høyttalerne på terrassen. Da kan du lett forlenge sesongen med en terrassevarmer når den tid kommer!

Skal du derimot ha lyd til en liten sittegruppe, og kanskje ønsker et mest mulig presist lydbilde når du sitter alene, så kan høyttalerne festes lenger ned, kanskje til og med i sittende ørehøyde. Da får du et bedre fokusert stereobilde.

Alle høyttalerne i denne testen har justerbar vinkling langs én akse. Om høyttalerne skal monteres vertikalt eller horisontalt på veggen kommer an på på hvilken vei du ønsker å kunne justere vinkelen. En tommelfingerregel er horisontal montering ved høy plassering, og vertikal montering ved plassering i ørehøyde.

Bluesound Powernode 2i er et eksempel på en virkelig god, liten forsterker som kan anbefales til å drive utendørshøyttalere. Men den må stå inne! Foto: Bluesound

Husk forsterker!

Siden dette er passive høyttalere, trenger du en forsterker i tillegg. Vi anbefaler en med innebygd strømming, som gjør avspillingen til en lek. Den må gjerne være kompakt, men bør likevel ha nok kraft til å få litt liv i leiren! Vi kan anbefale Sonos Amp, eller hvis du ønsker ekstra kraft og mulighet for å spille av musikk i høyere oppløsning (selv om akkurat det ikke er hovedprioriteten her), er Bluesound Powernode 2i enda bedre.

Merk at forsterkeren ikke skal stå ute. Den må plasseres inne, og da et sted hvor det er internettdekning så den kan strømme musikk uhindret. Høyttalerkablene må gjerne være rimelige, det viktigste er at de er lange nok…

Seks forskjellige utendørshøyttalere

Vi har tatt med et høyttalerpar fra hver av seks ulike produsenter, hvor medianen ligger rundt 6.000 kroner. At man betaler litt ekstra for værbestandighet må man regne med, da robusthet går foran evnen til å gjengi de minste detaljene i lydbildet. Det overrasker oss ikke om du kan nesten halvere prisen og likevel få like god lyd fra et par vanlige stativhøyttalere. Verdt å være klar over.

Slik testet vi

Alle høyttalere har blitt testet både uten- og innendørs. Når man skal gjøre gruppetest av mange produkter, er det viktig at man får koblet frem og tilbake ganske raskt imellom dem, så i stedet for å montere alle parene på vegg ett etter ett, har vi satt dem på stativer, helt inntil ytterveggen. På den måten har vi kunnet veksle mellom parene, og raskt koble tilbake til et tidligere testet par om det er noe vi har vært usikre på.

De samme stativene har vi brukt inne på vårt vanlige testrom, også der helt inntil bakveggen for å best mulig kunne simulere en veggmontering. Vi understreker at de innbyrdes forskjellene vi hørte mellom høyttalerne utendørs gjentok seg også innendørs.

B&W Bowes & Wilkins AM-1
Bowers & Wilkins AM-1

Den beste utehøyttaleren

Bowers & Wilkins utehøyttaler er meget forseggjort, og det gjelder også lyden.

Lyd & Bilde mener

Nydelig balanse, raffinert og oppløst lydbilde, rikelig med bass og lydtrykk.
Krever en potent forsterker for å yte sitt beste.
 • Type: Toveis lukket kabinett
 • Anbefalt forsterkereffekt: ikke oppgitt
 • Følsomhet/impedans: 86 dB/8 ohm
 • Mål: 18 x 31 x 21 cm
 • Vekt: 4 kg
 • Farger: Sort. el. hvit
 • Vanntett: Ikke oppgitt
 • Annet: Roterbar veggbrakett
 • Web: hifiklubben.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 6396 kr

I dette feltet må Bowers & Wilkins AM-1 kalles en mellomstor høyttaler. Det er dog ingenting middels med høyttaleren, som både har den fineste utførelsen og den beste lyden i denne testen.

Den finnes i sort og hvit, kabinettet er vanntett og solid, og den leveres med en L-formet aluminiumsbrakett som festet på den ene siden av høyttalerne. Braketten fungerer også som en forlenget forbindelse for kablene, som festes på innsiden av braketten, der den skrus fast i veggen, eller i taket.

Braketten er forseggjort, og det samme kan vi si om høyttalerne. Kvalitetsinntrykket er som forventet av en B&W-høyttaler. Den er bestykket med B&Ws Nautilus-diskant, og en 5-tommers bass med glassfibermembran. Baksiden er en eneste stor passiv slavebass, i et vanntett gummioppheng, men den er ikke basstung av den grunn.

Utendørshøyttalere, B&W AM-1
B&W AM-1 er de beste utendørshøyttalerne i sitt felt. Foto: Bowers & Wilkins

Lyden av Bowers & Wilkins AM-1

Balanse er ordet her. De mellomstore B&W-høyttalerne leverer et sjenerøst og meget godt balansert lydbilde. Etter at førsteinntrykket har lagt seg, legger man merke til at de også har mer bass enn man skulle tro. Dette er ikke de skarpest fokuserte eller mest oppløste høyttalerne vi har testet, men det er sammenheng her, hele tiden.

Bassen henger godt med også når man spiller høyt, det svinger kanskje mer av Focal-høyttalerne, som også kan spille høyere, men det er lett å la seg engasjere av B&Ws utendørshøyttalere. De får god hjelp av slavebassen bak, som gir Ariana Grande overbevisende dynamikk og lydtrykk. Dette kanskje de mest allround høyttalere i testen, og soleklart de beste på klassisk musikk. Det er ingen av høyttalerne i denne testen som er i nærheten av B&W-høyttalernes raffinerte og oppløste strykerklang, for eksempel.

Konklusjon

Bowers & Wilkins AM-1 må se seg slått av Focal 100 OD8 på volum og lydtrykk, men den har mer enn rikelig med bass for hagefester, og lyder samtidig mer fokusert og bedre balansert enn både Focal og de andre høyttalerne i testen. Dette er høyttaleren man skal ha hvis lydkvaliteten er viktigst. Den eneste ulempen med AM-1, er at den trenger en potent forsterker for å skinne på terrassen.

Sonos outdoor
Sonos Outdoor
Sonos Outdoor funker til det meste, og gjør lite ugagn. Dessverre låter det kjedelig, og prislappen er skivebom.
Focal 100 OD 8
Focal 100 OD 8
Focal-høyttaleren er det beste valget hvis man trenger en høyttaler med trøkk.
Canton pro_xl.3 xl3
Canton Pro XL.3
Canton følger gammel høyttaleroppskrift, men her er det noe som skurrer.
Monitor Audio Climate 60 svart
Monitor Audio Climate 60
Monitor Audio Climate 60 har en energisk spillestil som funker på det meste.
Klipsch AW-525
Klipsch AW-525
La ikke størrelsen lure deg. Klipsch-høyttalerne elsker å spille høyt.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  Denon Home 350

  Veil.pris 6998 ,- Nobelt ytre – kraftfullt indre Sjekk beste pris

  Sonos Arc

  Veil.pris 8999 ,- Sonos når nye høyder Sjekk beste pris

  Ultimate Ears Hyperboom

  Veil.pris 3999 ,- Den ultimate hagehøyttaleren Sjekk beste pris

  Harman Kardon Citation MultiBeam 700

  Veil.pris 5000 ,- Flott og minimalistisk fra Harman Kardon Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.