Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Xbox Series X

Spillkonsoll med PC-ytelse!

Microsofts nye spillkonsoll byr på nydelig grafikk og rå spillopplevelser – som skapt for å nytes på en stor og skarp TV-skjerm!

Skrevet av / 05.11.20 - 15:00
Xbox Series X
Audun Hage

Microsoft slipper sin nye generasjon spillkonsoller 10. november, og timingen kunne neppe vært bedre: For hva passer vel bedre med litt gaming-moro på hjemmebane, mens koronaen herjer utenfor? Råskinnet Xbox Series X og den litt nedskalerte Series S skal ta opp konkurransen med Playstation 5, som også lanseres i disse dager. Begge Xbox-modeller byr på lynrask ytelse og sylskarp grafikk, men det er naturlig nok toppmodellen Xbox Series X det knyttes størst forventninger til. Microsoft har lånt oss X-modellen til test, og her deler vi våre første inntrykk!

Kompakt og lettplassert: Xbox Series X er enkel å plassere, og vi setter umiddelbart pris på den smarte og kompakte utformingen. Men du bør uansett sørge for at konsollen har godt med pusterom!
<
>
Dette følger med i esken: Sammen med spillkonsollen følger det med strømkabel, en stykk trådløs håndkontroll og en kvikk oppstart-guide. Microsoft har også vært elskverdige nok til å legge ved en ”Ultra High Speed” HDMI-kabel som sikrer stabil overføring til moderne TV-skjermer. Kabelen er imidlertid ikke spesielt lang, så man vil måtte plassere konsollen relativt nær skjermen.

 

Tilkoblingsmuligheter: Xbox Series X har kun 1 HDMI-utgang, og mangler derfor muligheten for å kjøre ut lyd- og bildesignalene separat (til surroundanlegg e.l.). Dermed er du nødt til å koble konsollen direkte til TV-en og hente lyden ut derfra (via HDMI eARC) eller kjøre AV-signalene gjennom en kompatibel receiver. Dette kan by på problemer dersom receiveren din ikke støtter 4K/120fps signaler. (Foto: Audun Hage)
Ny trådløs håndkontroll: Den nye Xbox-kontrollen er kompatibel med både Xbox Series X og S så vel som den eldre Xbox One. Den kan i tillegg brukes som spillkontroll til Windows-PC-er, Android og iOS. Til Xbox Series X følger det med en kontroll i svart, mens S-versjonen naturlig nok er hvit. En versjon i blått er også tilgjengelig. Kontrollen tar AA-batterier og bruker Bluetooth Low Energy. Den kan oppdateres via USB-C. Kontrollen parer kjapt med konsollen, og reagerer raskt på kommandoer. (Foto: Audun Hage)

 

Xbox Series X: Kompakt, men kraftfull konsoll

Til å være en moderne konsoll stappfull av hardware, fremstår den nye Xbox-en som relativt kompakt med sine 15 x 15 x 30 centimeter. Den kan plasseres enten liggende eller stående og i sistnevnte form har den et særdeles lite fotavtrykk. På innsiden er den bygd opp som en ”mini-pc” med dedikert prosessor, grafikkort og harddisk. Lagringskapasiteten er på 1 terabyte, noe som kommer godt med da nedlastbare spill fort kan fylle 70-80 gigabyte!

Xbox Series X har en stor vifte som trekker frisk luft inn i bunn og blåser varmluften ut på toppen/siden. Under testing opplevde vi at konsollen ble ”god og lunken” men aldri glovarm. Viftekjølingen går også relativt stille for seg – en lettelse for oss med følsomme ører. Konsollen bør likevel stå fritt for å sikre best mulig kjøling, og gjerne høyt på en hylle slik at du unngår å søle væske på den: en veltet brusflaske eller kaffekopp kan fort ende med å renne rett ned i konsollen…

Rask oppstart

Den nye Xbox-en er lett å sette opp. Når alt er ferdig tilkoblet laster man ned Xbox-appen for å knytte den til sin Microsoft-konto. Derfra er det fritt frem til å sette inn eller laste ned spill! Vi anbefaler imidlertid at du har en rask internett-linje, ellers må du smøre deg med tålmodighet mens spillene laster! Vi kunne godt ønsket oss noen pre-installerte spilldemoer til å starte med.

Bakoverkompatibel

Xbox Series X vil også være bakoverkompatibel med mange eldre Xbox-titler. En rekke populære spill blir også relansert i X/S optimaliserte versjoner, der man kan dra nytte av den langt kraftigere grafikkprosessoren. Spill som bærer ”optimized for X/S” ikonet vil ha raskere lastetider, forbedret 4K-grafikk og framerates opptil 120FPS.

Brukervennlighet og finesser

Xbox-hovedmenyen eller ”dashbordet” som det også kalles kan først virke litt uoversiktlig for nye brukere, men så fort man blir fortrolig med håndkontrollen er den grei å navigere i. Herfra er veien kort inn til Microsoft Store hvor man kan laste ned spill og apper. Vi merker også at konsollen laster raskt og kan skifte meget hurtig mellom apper og spill (såkalt Quick Resume).

Foruten spillmuligheter fungerer Xbox også som en komplett mediespiller med apper som Netflix og Apple TV, med støtte for 4K-oppløsning og Dolby Vision HDR-format. Det forventes at flere apper legges til med tiden.

Xbox series X har også innebygd 4K Blu-ray spiller, for deg som vil se spillefilmer i beste tilgjengelige kvalitet.

Bildekvalitet: Lekker og skarp grafikk!

Et av høydepunktene ved Xbox Series X er selvfølgelig å kunne spille nye spill (så vel som oppgraderte/optimaliserte spilltitler) i knivskarp oppløsning. Konsollen støtter spillgrafikk i 4K-oppløsning, HDR (High Dynamic Range) og med opptil 120 bilder i sekundet – men ikke nødvendigvis alt på en gang.

Vi startet testen vår med det velkjente racingspillet Forza Horizon 4, som produsenten Turn 10 studios nettopp har lansert i en finpusset og optimalisert versjon for Xbox Series X/S. For virkelig å kjenne på ytelsen har vi sammenlignet direkte opp mot PC-versjonen av samme spill, kjørende på en habil gaming-PC. Og førsteinntrykket er at Xbox Series X fungerer imponerende godt!

Den nye Xbox-versjonen av FH4 må riktignok nøye seg med 60 fps kontra 120 fps på PC-versjonen. Når det er sagt, føles spillbarheten meget glatt og sømløs: Vi kunne kjøre sving etter sving i høy hastighet uten at bildet hakket, lagget eller brøt opp på noe vis. Responsen fra spillkontrollen er også meget kjapp. Vi byttet raskt mellom Xbox og PC, og selv om PC-en kjentes noe glattere kommer konsollen imponerende nær. Med tanke på hva PC-en kostet i sin tid, føles Xbox series X umiddelbart som et godt kjøp rent prestasjonsmessig.

<
>
Den nye Xbox-versjonen av Forza Horizon byr på 4K-oppløsning, HDR og 60 bilder i sekundet. Den ser virkelig lekker ut og realistisk ut! (Foto: Audun Hage)

I tillegg til Forza-spillet har vi også sjekket ut Xbox Series X med skytespillet Gears 5, som nå støtter opptil 120 fps i Multiplayer Versus mode. Og her kommer Xbox Series X om mulig enda nærmere PC-følelsen! Responsen er umiddelbar, og man kan bevege seg lynraskt uten at bildet bryter opp eller føles hakkete. Grafikken er meget glatt og samtidig skarp.

 

Et annet spill det knyttes høye forventninger til er bilspillet Dirt 5, som også skal støtte bildefrekvenser/refresh rates opptil 120 fps. Vi ser frem til å teste den ved lanseringsdatoen 10. November.

Hvor god TV trenger jeg?

For oss i Lyd & Bilde var det naturligvis ekstra interessant å teste Xbox series X i sammenheng med de nyeste TV-modellene på markedet. Det vil sikkert være en del gaming-entusiaster der ute som planlegger innkjøp av ny TV i forbindelse med konsoll-skiftet. Og det er ingen tvil om at Xbox Series X gjør seg ekstra godt på en moderne TV med topp ytelse!

Vi har blant annet koblet spillkonsollen til modeller som LG OLED CX, Samsung Q950TS, LG NANO99 og Sony ZH8 (test kommer). Disse modellene utmerker seg med støtte for HDMI 2.1, som kreves for å dra nytte av 4K-oppløsning med 120 bilder i sekundet (4K/120p). Det store spørsmålet er om dette har noe å si?

Dersom du vil ha full glede av Xbox Series X anbefaler vi en TV som støtter 4K med 120hz bildefrekvens. (Foto: Audun Hage)

Vårt foreløpige svar blir både ja og nei. Det er ingen tvil om at 4K-grafikk med 120fps føles raskere og mer responsiv, med glattere og mer sømløst grafikk på de titlene som støtter dette. Dersom du vurderer innkjøp av ny TV, vil vi helt klart anbefale at du velger en som støtter HDMI 2.1 og 4K/120fps!

En annen finesse det er verdt å ta med seg er såkalt VRR (variable refresh rate). Denne variable oppdateringshastigheten sørger for best mulig synk mellom TV-en og spillkonsollens grafikkmotor, slik at man unngår såkalt «skjermriving» (screen tear) der deler av bildet hakker og bryter opp.

Når det er sagt: Dersom som allerede eier en eldre 4K-TV du er godt fornøyd med (som bare støtter HDMI 2.0 / 4K/60p), kan du ta det helt med ro. Xbox Series X fungerer utmerket i 60fps-modus, og det er verdt å poengtere at mange titler uansett ikke støtter høyere enn 60fps. I slike brukerscenarioer kan det også være nok å nøye seg med den nedskalerte lillebroren Xbox Series S.

Hva med lyden?

Xbox Series X byr også på mange muligheter på lydfronten: Enkelte spilltitler har støtte for Dolby Atmos 3D-lyd! Dersom du vil dra full nytte av lyd-egenskapene, bør du helt klart supplere med en Atmos-kompatibel lydplanke.

Konklusjon

Denne første testen er bare en tidlig kikk på Microsofts nye topp-konsoll. Men allerede nå er det mye å glede seg over: Xbox-fans får her en oppgradert konsoll som kan kjøre spillene de elsker med høyere ytelse. Hardwaren virker å være i orden, og vi liker den kompakte formfaktoren og det faktum at konsollen virker relativt støysvak.

Samtidig venter vi på noen skikkelige ”next-gen” titler som virkelig viser hva maskinen er i stand til! En spillkonsoll blir ikke bedre enn spillene du faktisk kan spille på den, og siden dette er en tidlig test har vi ikke rukket å teste særlig mange spill (flere blir tilgjengelig etter lansering 10. November).

Vi kommer til å inkludere Xbox Series X i vårt referanseutstyr og som jevnlig sjekkpunkt/kompatibilitet i fremtidige TV-tester. Ikke nøl med å spørre oss om du lurer på noe relatert til gaming-TV relatert!

Karakter
Xbox Series X
High End

Home mener

Xbox Series X er en kompakt konsoll med topptrimmet ytelse – klar for å nyte både eksisterende og nye gaming-titler med sylskarp og superglatt grafikk. Selv om ytelsen virker god, klør vi etter teste hva kommende Xbox-titler kan by på. Spillkonsollen har kun 1 HDMI-utgang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Disse gamingskjermene gir hakeslepp

Første test: Villeste gamingskjerm til dags dato

Spill med fornuft

Beste Alienware hittil

Asus får Steam Deck til å ligne en dinosaur

Avsaget tastatur

Du vil hate en, og elske den andre

Den beste til høyoppløst gaming?

Så rask er den første GeForce RTX 4090-PC

10 fete spillhodetelefoner

Profesjonelt verktøy i luksusklasse

Gaming-skjerm gir hakeslepp

Lyd & Bilde
Scroll to Top