Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Focal T3Y

Focal-lyd i Tesla Model Y: Deilig forbedring for kresne ører

Focal tilbyr skreddersydde høyttalere til Tesla Model 3 og Model Y. Vi har testet Focal T3Y i Tesla Model Y Performance – og det ble litt av en opplevelse.

Skrevet av / 22.05.24 - 09:00
Focal T3Y
Geir Gråbein Nordby

Focal T3Y-systemet består av

  • Focal IS T3Y 100 komponentsystem, par: 4590 kr
  • Focal IC T3Y 100 koaksialhøyttaler, stk: 1985 kr
  • Focal IW T3Y 200 basshøyttaler, par: 5790 kr
  • Totalt  12 365 kr

Etter å ha testet en god del av elbilene på markedet, er det mye imponerende å si om teknologien på de fleste av dem. Derimot er jeg ikke like begeistret for lydsystemene, inkludert premiumanleggene stemplet med diverse merkenavn innen lyd. Tam og flat lyd, med slapp bass, er en gjenganger.

Det var en av grunnene til at jeg landet på Tesla Model Y, da jeg selv skulle handle bil. Nærmere bestemt Performance, selv om ikke akkurat det modellvalget kan tilskrives lyden, all den tid lydanlegget er det samme som sitter i Long Range-varianten.

Og premiumanlegget i Tesla låter virkelig bra i forhold til røkla. Her er plenty med forsterkerkraft til å guffe opp lyden og virkelig kjenne basspumpa. Samtidig er lyden balansert nok til å fungere på alt av musikk og tale. Likevel er det alltid rom for forbedringer.

De mest kresne musikkentusiastene – inkludert meg selv – vil nemlig si at mellomtonen kunne vært enda klarere, og diskanten enda luftigere. Og når sant skal sies kunne bassen godt også vært enda bedre balansert. Derfor ønsker jeg å finne ut hvor mye bedre det kan bli av å gjøre det aller enkleste grepet innen oppgraderinger – nemlig bytte ut høyttalerne.

tesla model y performance
Bilen som får oppgradert lydanlegg til Focal T3Y, er en Tesla Model Y Performance. Foto: Geir Gråbein Nordby

Focal i Tesla

I hi-fi-bransjen er franske Focal en anerkjent produsent av høykvalitets lydprodukter. Ikke alle vet at de også har lang fartstid innen bilstereo. Og denne gangen har man utviklet et skreddersydd høyttalersett for Tesla Model 3 og Model Y, nemlig Focal T3Y-serien. Og det er dette systemet som altså nå skal testes i min egen Model Y Performance, for å se om det virkelig løfter lydopplevelsen til nye høyder.

Focal T3Y Tesla - family-resized
T3Y-familien til Tesla fra Focal. Foto: Focal

Komponenter

Focal-settet består av høyttalere med sandwich Flax-membraner i linfiber, et materiale kjent for sine akustiske egenskaper. Oppgraderingen i vår testkonfigurasjon inkluderte utskifting av diskant- og mellomtonehøyttalere på venstre og høyre dashbord og A-stolpene (IS T3Y 100), en koaksial senterhøyttaler på dashbordet (IC T3Y 100) og 8-tommers mellombasser i frontdørene (IW T3Y 200).

Focal IC T3Y 100 center
Vi måtte splitte et par IC T3Y 100 koaksialhøyttalere, for å bruke den ene som senterkanal. Foto: Geir Gråbein Nordby

Installasjon

Installasjon av Focal T3Y-oppgraderingen i en Tesla Model Y krever en del arbeid, inkludert demontering av dørpaneler, dashbord og andre innvendige komponenter. Dette er nødvendig for å få tilgang til de originale høyttalerne og erstatte dem med Focal-elementene. Om du føler deg kyndig, og har riktig verktøy til jobben, kan du fullt mulig gjøre dette selv. Men om du er bare litt redd for å gjøre feil, vil jeg sterkt anbefale å overlate jobben til profesjonelle installatører.

Les også Høyttalere for hagefester Focal-høyttaleren er det beste valget hvis man trenger en høyttaler med trøkk.

Dette sikrer ikke bare en rask og presis installasjon, men også at alt blir satt sammen igjen på riktig måte uten skader på bilens interiør. I tillegg kan profesjonelle installatører, hjelpe til med justering av lydinnstillingene etter installasjonen, for å sikre optimal ytelse fra de nye høyttalerne.

I vårt tilfelle ble høyttalerne levert av norsk distributør ICE Audio, mens installasjonen ble utført av ekspertene hos Strømmen Bilradio, som gjorde det hele med høy presisjon på rekordtid.

Legg merke til at vi ikke har oppgradert høyttalerne i baksetene eller D-stolpene helt bakerst. Ei heller subwooferen. Her har vi i stedet søkt løsningen som gir sjåføren best mulig oppgradering for pengene.

Focal IS T3Y 100 midrange vs Tesla original Focal IW T3Y 200 bass vs Tesla original backside
<
>
Focal T3Y til venstre, Tesla original til høyre. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lydkvalitet

Siden DSP-en i Tesla er tilpasset originalhøyttalerne, må man nødvendigvis inn og skru litt i tonekontrollene i etterkant. Men faktisk ikke så mye, og etter noen justeringer i infotainmentsystemets EQ, er forskjellen merkbar.

Lyden som jeg fra før opplevde som både kraftig og balansert, fremstår nå renere, mer luftig og naturtro sammenlignet med det allerede imponerende originalsystemet. Sangstemmer låter mer frigjort fra bilens resonerende dører, dashbord og vinduer, og en akustisk gitar har en større klang, med krispere klirring i strengene.

Focal IW T3Y 200 bass vs Tesla original
Den nye 8-tommers mellombassen fra Focal T3Y-serien (venstre) gir en dypere og mer kontrollert bass i Model Y. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bassen er spesielt forbedret, med bedre kontroll og dybde. Linmembranene i Focal T3Y skal ha mye av æren, men også de kraftigere magnetene på baksiden av Focal-elementene sørger for at basselementet holdes bedre på plass.

De nye basselementene går også dypere, med den fine bonusen at den akustiske overgangen fra mellombassene i dørene og til den eksisterende subwooferen i bagasjerommet, oppleves som mer sømløs.

Les også Blant de aller råeste familiebilene Når du trenger plass til hele familien, men ønsker noe som skikkelig biter fra seg, er Model Y Performance noe av det heftigste som finnes.

Focal-oppgraderingen er spesielt fordelaktig for fintfølende musikk med akustiske instrumenter, hvor det ekstra laget av detaljer og luftighet virkelig skinner gjennom. Men saktens drar pop, rock og hip-hop også nytte av oppgraderingen. Lydbilde er rett og slett mer dynamisk og engasjerende, og siden subwooferen nå kan stilles litt lavere enn tidligere på grunn av den ekstra energien fra mellombassene, så fremstår bassen med større kompleksitet og mer overskudd.

Tesla original midrange front Focal IS T3Y 100 midrange left
<
>
Focal-høyttalerne med linmembraner erstatter de originale høyttalerne på dashbordet på Tesla Model Y. Foto: Geir Gråbein Nordby

Er det verdt det?

Selv om Premium Sound System i Tesla Model Y Performance (og Long Range) allerede er blant de beste originalanleggene på markedet, vil lydentusiaster definitivt sette pris på den hørbare forbedringen Focal T3Y-oppgraderingen gir. For de som tilbringer mye tid i bilen og verdsetter den ultimate lydopplevelsen, kan investeringen absolutt rettferdiggjøres. Har du en Tesla med det enkleste lydanlegget uten subwoofer, er det enda mye mer å hente på å oppgradere.

Det er verdt å merke seg at selv en delvis oppgradering, som i vårt tilfelle hvor kun fronthøyttalerne ble byttet ut, gir en betydelig forbedring. Dette gjør oppgraderingen mer overkommelig for de som ønsker en merkbar lydoppgradering uten å måtte investere i et komplett Focal-sett. Enda bedre vil det antakelig bli å bytte ut subwooferen, og deretter ville jeg tatt skrittet å oppgradere forsterkeren, til noe med enda mer overskudd og dynamikk. Til slutt kan man vurdere høyttalerne bak i kupeen.

Focal Tesla 2-enhanced
Foto: Focal

Konklusjon

Focal T3Y-oppgraderingen i vår Tesla Model Y Performance løftet en allerede imponerende lydopplevelse til nye høyder. Med renere diskant, en mer naturtro mellomtone og dypere, mer kontrollert bass, vil denne oppgraderingen appellere til de mest kresne musikkentusiastene. Selv om originalanlegget er mer enn godt nok for de fleste, er Focal-settet et verdifullt alternativ for de som søker den ultimate lydopplevelsen i sin Tesla.

Kanskje det beste med oppdateringen, er at den er fullstendig diskré, og usynlig for uinnvidde. Spesielt om du ikke klistrer på de små Focal-merkene som følger med settet.

NB! Installasjon er ikke inkludert i prisen.

Karakter
Focal T3Y
Premium

Lyd & Bilde mener

En enkel oppgradering av lyden, i hele frekvensregisteret. Klarere toner og en varmere bass er resultatet. Kan være en kostbar investering for de som ønsker en komplett oppgradering. Originalsystemet er allerede svært bra, så ikke alle får like mye ut av forbedringen. Profesjonell installasjon bør vurderes.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Garanterer god stemning på sommerfestene

Focal-lyd i Tesla: Så enkelt – så bra!

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Endelig virkelig trådløse

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne høyttaleren

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Scroll to Top