Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: TCL C935U

Når ikke opp

Vi er vant til å få mye for pengene av TCL. Men det er lov å forvente enda mer enn hva denne lydplanken leverer.

Skrevet av / 22.11.22 - 09:00
TCL C935U
Geir Gråbein Nordby

TCL har gang på gang vist oss at det er mulig å lage kvalitet til en rimelig penge. Også innen lydplanker, derfor er vi veldig spent på hva C935U har å by på. Ikke minst i Atmos-avdelingen.

Subwooferen på C935U bruker en sidemontert 8-tommer i et kabinett vi skulle ønske var litt bedre dempet. Foto: TCL

TCL C935U

Lydplanken er fin å se på, trukket i stoff, og ser dyrere ut enn den faktisk er. Her finner du hele to HDMI-innganger på baksiden, i tillegg til en utgang med eARC som støtter høyoppløst Dolby Atmos og DTS:X, blant annet.

TCL har dessuten funnet plass i budsjettet til å inkludere WiFi-tilkobling som støtter både Google Chromecast og Apple AirPlay, og som via Play-Fi kan kobles i multirom sammen med andre Play-Fi-produkter – på tvers av merker.

Lydplanken støtter både Dolby Atmos og DTS:X, men i stedet for separate topphøyttalere gjøres trylleriene både gjennom prosessering, men også mekanisk gjennom nøye kalkulerte former og vinkler inne i kabinettet. TCL kaller den akustiske teknologien Ray-Danz, fordi lydbølger kontrolleres i stråler som «danser» rundt inne i kabinettet og faseforskyves på sin ferd ut til lytteren.

Fjernkontrollen ligger bra i hånda, og gir informasjon om funksjonene du trykker på med tekst på et lite display øverst. Fiffig, og en uvant detalj i dette prissjiktet.

To HDMI-innganger pluss en utgang med eARC. Skulle du trenge en optisk digitalinngang, finnes det også. Foto: TCL

Lyd

TCL-planken har klare dialoger, og man hører tydelig ordlyden mellom de ulike sjåførene og laglederne, der de kjefter på hverandre så busta fyker i Netflix-serien Formula 1: Drive to Survive. Stemmene er bare litt slanke, fordi lydplanken ikke har noe særlig energi lenger ned i mellomtoneområdet.

Subwooferen bidrar i bassregisteret der bilene dundrer inn i autovernet, men den oppfører seg ikke helt kontrollert. Bassen oppleves som noe farget, noe vi også fryktet den skulle da vi løftet og kjente på subwooferen. Den veier nemlig ikke stort, med sine tynne kabinettvegger og mangelfulle demping.

Lyden generelt er litt tynn, slik at lydplanke og subwoofer ikke helt hekter seg på hverandre lydmessig. Det blir et «hull» mellom dem.

– Jeg synes heller ikke det er all verdens surround-følelse her, bryter Geir inn. Audun sier seg enig.

Vi har hatt god erfaring med Ray-Danz teknologien tidligere, men vi føler ikke at den har blitt utnyttet til sitt fulle potensial her. Lydbildet er litt snevrere enn vi forventer fra en lydplanke i denne klassen.

TCL C935U
Fjernkontrollen til TCL C935U ligger fint i hånda og displayet gir god oversikt. Foto: TCL

Musikk

Musikk i stereo avslører ytterligere det mangelfulle samspillet mellom lydplanke og subwoofer. Charlie av Tones and I er i seg selv en underholdende og drivende poplåt, men med TCL rumler bassen av gårde på egenhånd, lydplanken mangler dynamikk i mellomtonen og diskanten er ikke spesielt luftig. Det er lite liv i perkusjonen, og selv om det er mye bass får vi lite lyst til å danse.

Når bassgitaren slider oppover båndene på First Aid Kits countryrock, går den fra å ha mye kropp nederst, til at vi nesten tror det er tynne gitarstrenger i dens lyseste toner. Det mangler helt klart informasjon i øvre bassområde her.

Konklusjon

TCL C935U har det meste man ser etter i en lydplanke på papiret. Hele to HDMI-innganger i tillegg til en utgang med eARC gir god fleksibilitet, og den kan dessuten strømme musikk over nettverk. Med en ryddig fjernkontroll, og med støtte for både Dolby Atmos og DTS:X.

Lydkvaliteten er helt middels. Det er klare nok dialoger, og subwooferen bidrar greit i bassregionen. Dessverre er det ikke nok energi i nedre mellomtone og øvre bass, så du får et hull mellom lydplanke og subwoofer. Man hører det hele tiden, men det er spesielt merkbart på musikk. I tillegg synes vi ikke surroundeffekten er noe å skryte av.

Karakter
TCL C935U
Basic

Lyd & Bilde mener

Godt utstyrt, nettverksfunksjoner med musikkstrømming. Klare dialoger. Slank lyd, dårlig samspill mellom lydplanke og subwoofer.

Også i denne testen:

Test av 5 lydplanker med subwoofer

Sonos Ray + Sub Mini

Godt samspill – men mangler noe viktig

Sonos' billigste lydplanke klarer seg ikke spesielt bra på egenhånd. Men hva når den får hjelp av subwooferen Sub Mini?

Klare dialoger, bredere lyd enn størrelsen tilsier. Fine, rene basstoner. Best bass i klassen?
Ingen HDMI, og ikke Dolby Atmos. Det finnes løsninger med bedre surroundeffekt. Ikke den sprekeste dynamikken.
Les hele testen

Klipsch Cinema 400

Litt røff i kantene

Klipsch Cinema 400 kan spille høyt og rent med kraftig bass, men den store surround-følelsen uteblir.

Klipsch Cinema 400 lager et grandiost lydbilde med god bredde, jevn klangbalanse og fyldig bass fra subwooferen.
Lydplanken støtter ikke Dolby Atmos, og mangler egne høyttalere for senterkanalen. Den kraftige bassen kan virke litt ukontrollert.
Les hele testen

JBL Bar 500

Amerikanske muskler

Denne lydplanken fra JBL leverer et stort og mektig lydbilde med knalltøff bass!

JBL Bar 500 gir god surroundfølelse samtidig som dialogene er krispe og klare. Den hardtslående bassen bidrar til stort engasjement på både film og musikk.
Bar 500 har ingen oppadfyrende Atmos-høyttalere, og subwooferen er litt mer plasskrevende enn kompakte alternativene.
Les hele testen

Samsung HW-Q610B

Livner opp TV-stua

Samsung HW-Q610B stor lyd for pengene, og viser hvor viktig det er med en subwoofer. Men den fungerer bedre til film enn musikk.

Stort lydbilde, fint inntrykk av lyd ovenfra, og stor underholdningsfaktor på film. Tydelige og fyldige dialoger, og bra trøkk i bassen på film og TV.
Subwooferen er for treg og svulstig på musikk, og bør dempes en del.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Vakker både utenpå og inni

Studiolyd hjemme

Scroll to Top