Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Kombo Audio Kombo Sound System

Mobilt PA-system for kreative musikere

Kombo Sound System er et kinderegg av et spennende, mobilt PA-system. Med trådløse tilkoblinger, innebygde DSP-effekter - og Bluetooth.

Skrevet av / 21.05.24 - 09:00
Kombo Audio Kombo Sound System
Geir Gråbein Nordby

Det danske selskapet Kombo Audio har med sitt nye Kombo Sound System tatt et spenstig steg for å endre hvordan vi tenker om bærbare PA-systemer. Systemet er nemlig ikke bare en aktiv høyttaler, men en komplett trådløs lydløsning, som kan tilpasses ethvert behov.

Kombo Sound System lifestyle 4
Foto: Kombo Audio

Trådløs og kraftig

Hjertet i systemet er den kraftige Kombo-høyttaleren, som med sine 120 watt og 8-tommers koaksialelement lover oss imponerende lyd fra en kompakt størrelse. Den går også på batteri, med inntil 20 timers batteritid. Det er det dobbelte av Bose S1 Pro+ og bør være nok til over en hel arbeidsdag som gatemusikant. Jeg ville derimot ikke satset lønna mi på at den holder gjennom hele dag to.

Men det som skiller Kombo-systemet fra mengden, er den unike modulære oppbyggingen.

KAS together with bg (good but a bit unsharp)
Kombo Sound System har unike, trådløse mottakere som dokkes til magnetfester på høyttaleren og overfører lyden til denne optisk. Lyden fra instrumentet mottar de trådløst, takket være en bodypack-sender. Foto: Kombo Audio

Unike Li-Sound-moduler

Høyttaleren har nemlig fire spesialutviklede “Li-Sound”-porter, hvor man kan koble til inntil fire trådløse mottakermoduler. Disse dokkes ved hjelp av magnetisme, og overfører lyd optisk til høyttaleren.

Modulene kalles KAM (Kombo Audio Microphone) for mikrofoner og KAS (Kombo Audio Strings) for instrumenter, og fungerer som trådløse mottakere for hver sin sender. Dermed kan man koble til både mikrofoner og instrumenter, helt uten kabler. Mikrofonmodulen har til og med phantom power til kondensatormikrofon.

Det følger med to mottakere i esken, en KAM og en KAS. Ytterligere mottakere må kjøpes ved siden av.

Kombo Sound System lifestyle 3
Foto: Kombo Audio

DSP-effekter

Kombo-systemet har flere ess i ermet. Som at hver mottakermodul har innebygd DSP med effekter tilpasset hvert enkelt instrument. For eksempel har instrumentmodulen effekter som etterklang og varme for akustisk gitar, vreng og etterklang for elektrisk gitar og vreng og kompressor for bassgitar. Tonekontroll (EQ) har den også.

Mikrofonmodulen har på sin side kompressor og etterklang, i tillegg til EQ optimalisert for vokal. Alt kan enkelt justeres med en intuitiv kontrollring på hver modul.

Kombo Sound System rear 2 GeirNordby
Kablede innganger, i tillegg til de trådløse. Et kapabelt batteri sitter under koblingspanelet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Tilkoblinger – med og uten kabel

I tillegg har høyttaleren diverse analoge innganger: En ubalansert jack-inngang for instrumenter, en XLR-inngang for dynamisk mikrofon, og en stereo linjeinngang for kilder som keyboard eller DJ-utstyr. Sistnevnte mikses da automatisk ned til mono.

For ekstra fleksibilitet kan du strømme musikk eller backingtracks trådløst via Bluetooth. Perfekt for gatemusikanter, eller for musikere som vil øve etter innspilt materiale.

Speaker handle (good)
Bærehåndtak kommer godt med. Foto: Kombo Audio

En utgang ville vært perfekt

Høyttaleren har derimot ingen utganger. Det er jo da heller ikke så vanlig, men når man får et sånt kinderegg som her, så kan jeg ikke unngå å tenke at den ville vært komplett med en linjeutgang, slik at man kunne koblet til en opptaker og gjort opptak av sine øvinger eller opptredener.

Når man først er inne på drømmesenarioer, hva med en innebygd stereo ambiensmikrofon innebygd, kun til å sende ønsket lyd fra omgivelsene videre til utgangen? Da hadde man hatt en meget enkel måte å spille inn sine minikonserter på. Da hadde den virkelig skilt seg ut som en alt-i-ett-løsning!

Videre skulle jeg ønsket at man kunne koble to høyttalere sammen i stereo. Du kan riktignok koble en trådløs instrumentsender til to mottakere og dermed sende dine instrumenter til to høyttalere samtidig. Men du får ikke gjort det samme med Bluetooth fra mobilen, da må du velge én av dem. Løsningen da blir å bruke kabel, og plugge venstre plugg i den ene og høyre i den andre.

Kombo Sound System lifestyle GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Kombo Sound System imponerer

Høyttaleren er intuitiv nok til at man egentlig ikke trenger bruksanvisningen. For min del kom den likevel godt med, siden den ene forhåndsparede trådløsmodulen mistet tilkoblingen, og jeg måtte pare sender og mottaker på nytt. Da må noen knapper på hver av dem trykkes inn og holdes inne, og alt er greit igjen. Påse at ingen av modulene sender på samme kanal, på forhånd ligger den ene på Kanal 1 og den andre på 3. Åtte ulike kanaler er tilgjengelig pr. modul, alle på 5 GHz-båndet.

De trådløse modulene fungerer helt uten merkbar forsinkelse, så man får full følelse med instrumentet når man spiller.

Systemet låter bra, spesielt på gitar. Jeg måtte riktignok dempe bass og mellomtone en smule for å dempe farging, det samme gjorde jeg på mikrofonen. Jeg ble også overrasket over hvor mye man må dra opp lydnivået før det kommer noe særlig lyd, men høyttaleren har fortsatt endel å gå på når det er høyt nok til å fylle vårt ganske dempede rom på 30 kvadratmeter.

Kombo Sound System Instrument Bodypack with Guitar GeirNordby
Instrumenter kobles til en egen bodypack. Foto: Geir Gråbein Nordby

Jeg liker best hvordan akustisk gitar låter, med litt tilført varme i DSP-en. Elgitar-effektene funker også, selv om vrenglyden er en anelse skarp for min del. Her kan mye kompenseres med EQ og valg av pickup på elgitaren, men uansett foretrekker jeg å holde tilføre nokså moderat effekt (wetness).

Kompressoren på vokal fungerer tålelig greit, men min Sennheiser-mikrofon med MMD-945 kapsel (superkardioide) kunne nok gjerne ønsket seg enda litt hardere kompresjon.

Når det gjelder de innebygde klangene, er jeg litt blandet. Utklingningen (decay) skjer i litt grove steg, den låter litt “karaokeaktig”, hvis det er lov å si. Jeg foretrekker å tilføre litt av den, men ikke mye. Ellers låter det kunstig.

Kombo Sound System Li-Sound GeirNordby
Li-Sound-modulene kan festes på baksiden, eller på sidene. Foto: Geir Gråbein Nordby

Middelmådig Bluetooth-lyd

Der hvor jeg skulle ønske Kombo Sound System var enda bedre, var med bakgrunnsmusikk via Bluetooth. Eller via kabel, for den saks skyld. Bassen går ikke dypt og er dessuten temmelig farget, hvor øvre bass maskerer for mellomtonen. Man kan dessverre ikke stille EQ på Bluetooth- eller linjeinngang, så man må ta det man får her.

Det låter ikke åpent nok for min del, og jeg må si jeg ble litt skuffet over lyden av denne høyttaleren som en ren partyhøyttaler. For det hadde virkelig vært tøft om den kunne konkurrere med for eksempel Bose S1 Pro som en partyhøyttaler. Til det låter den dessverre ikke helt bra nok.

Foto: Kombo Audio

Konklusjon

Kombo Sound System er en svært allsidig, kompakt og bærbar PA-løsning, som gir deg friheten til å spille og forsterke lyden din nesten hvor som helst. Med sine unike trådløse mottakermoduler, innebygde DSP-effekter og intuitive kontroller, har den alt du trenger for å skape god lyd – enten du er en gatemusikant, omreisende artist eller bare ønsker en enkel og fleksibel øverigg hjemme.

Selv om høyttalerens lydkvalitet med Bluetooth og linjeinngang ikke helt kan matche dedikerte partyhøyttalere, og vi savner noen funksjoner som å koble to høyttalere i stereo, er dette likevel et imponerende system som tar den mobile spilleopplevelsen et steg lengre. Kombo Audio har skapt et kinderegg av et lydsystem som lover mye moro og kreativitet i en alt-i-ett-løsning.

Karakter
Kombo Sound System
High End

Lyd & Bilde mener

Unik modulær oppbygging med trådløs tilkobling av instrumenter. Innebygde DSP-effekter tilpasset hvert instrument og mikrofon. Allsidige tilkoblinger med Bluetooth og analoge innganger. God batteritid! Middelmådig lyd som partyhøyttaler til musikk. Klangene låter litt kunstig, må ikke overdoseres. Høy pris sammenlignet med tradisjonelle portable PA-høyttalere, eller trådløse partyhøyttalere av tilsvarende kvalitet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Garanterer god stemning på sommerfestene

Focal-lyd i Tesla: Så enkelt – så bra!

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Endelig virkelig trådløse

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne høyttaleren

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Scroll to Top