Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Argon Audio Forte A4 WiFi

Nå kan du også høre hi-fi uten kabel

Argon Forte-serien har blitt oppgradert med Wi-Fi og multirom. Det utgjør en stor forskjell.

Skrevet av / 18.05.24 - 12:00
Argon Audio Forte A4 WiFi
John Hvidlykke

Argon Audio ble etablert som HiFi Klubbens billigmerke, og de er fortsatt der. Men Argon selger dessuten via egen webshop, og eksporterer også til land hvor HiFi Klubben ikke har butikker.

Argon Audio Forte A4 WiFi er tredje generasjon av Forte-serien. Vi har testet forskjellige modeller i de to foregående seriene, og hver gang har vi blitt imponert over lyden.

Argon Audio Forte A4 WiFi er tredje generasjon av Forte-serien. (Foto: Argon Audio)

Akkurat som tidligere er det snakk om kompakte, aktive toveishøyttalere med 4-tommer bass/mellomtone og 1-tomme domediskant. Høyttalerne kan bare kjøpes som stereopar, da all elektronikk, inkludert de fire 80 watt-forsterkerne, befinner seg i den venstre høyttaleren. De to høyttalerne kobles innbyrdes med en multikabel.

Trådløst nettverk – endelig

Den innlysende nyheten er at Forte A4 WiFi har fått innebygd trådløs nettverksforbindelse. Ellers er de identiske med MK2-utgavene som kom i fjor. De nye modellene kommer ikke til å erstatte MK2-modellene, så man vil fremover kunne velge om man ønsker nettverk.

Kobler man signalkildene sine med kabel eller Bluetooth, kan man spare omkring en tredjedel på prisen. Argon Audio skal i den forbindelse ha ros for at det både er vanlig linjeinngang og platespillerinngang. Samt en optisk Toslink-inngang. Der er også en subwooferutgang. Det eneste jeg savner, er en kanalskifter som kunne gjøre det mulig å velge hvilken høyttaler som opptrer som høyre og venstre. Nå er man nødt til å plassere eventuelle signalkilder nærme venstre høyttaler – eller ha lange kabler.

En litt mindre nyhet er at Wi-Fi-modellene, inkludert denne, fås i en farge mer enn de foregående seriene. Hvis du har mot til å prøve noe frekt, fås Forte A4 Wi-Fi i blått. Men man kan fortsatt velge sort, hvit og valnøtt-look.

Multirom og strømming

Wi-Fi-forbindelsen gir adgang til å strømme lyden tapsfritt fra mobilen. Enten via Airplay 2 eller Chromecast. Men høyttalerne har også innebygd strømming og multiromsfunksjonalitet i form av DTS Play-Fi. Play-Fi er ikke så kjent og utbredt som de store multiromsplattformene Sonos, BluOS og HEOS, men er til gjengjeld et åpent system som ikke er bundet til bestemte produsenter.

De eventyrlystne og pyntesyke kan nå kjøpe høyttalerne i blått. (Foto: Argon Audio)

Oppsettet av Play-Fi og paring av enheter er ikke fullt så strømlinjeformet som vi er vant til fra de andre multiromsplattformene. Det lyktes imidlertid forholdsvis raskt å få gjenkjent høyttalerne i appen og få dem på det trådløse nettverket, samt å få satt opp musikstrømming via Tidal. Play-Fi støtter stort sett alle relevante musikktjenester. Og de som ikke kan nås direkte fra appen – for eksempel Apple Music – kan strømmes via mobilen via AirPlay 2 (iOS) eller Chromecast (Android).

Et enkelt irritasjonspunkt er at det tar lang tid for Play-Fi-appen å gjenkjenne høyttalerne igjen når de har vært slått av. Så gjør det til en vane å slå på høyttalerne på fjernkontrollen og vente et minutts tid før du åpner appen.

Les også Skikkelig hi-fi til småpenger Argon Audio har oppdatert sin allerede vellykkede Forte-serie. Det er den bare blitt bedre av.

Perfekt lydplankealternativ

Utover å spille musikken trådløst er Argon Audio Forte A4 WiFi et interessant alternativ til lydplanker når TV-en skal ha en bestevenn. Det er HDMI Arc-inngang og dessuten en optisk digitalinngang, som tidligere nevnt. Som rene stereohøyttalere kan de små høyttalerne ikke konkurrere på surroundlyd – hverken ekte eller simulert. Men de har en renhet som de fleste lydplankene bare kan drømme om.

Lyden av Argon Audio Forte A4 WiFi

Da forskjellen på Forte A4 WiFi alene ligger på den trådløse nettforbindelsen, er det ingen lydmessige overraskelser. Lyden fra Wi-Fi-utgaven er like åpen og ren som fra forgjengerne.

I de små Argon-høyttalerne er det et befriende fravær av de betoninger og resonanser som billige høyttalere med tynne kabinetter oftest lider under.

De har heller ikke en ‘sound’ hvor bassen har fått et ekstra skubb av varme, eller hvor diskanten får ekstra glans. Det betyr at man har sjanse til å høre hvordan musikken låter.

Jeg lyttet til mye musikk på høyttalerne, men det største “det var da som pokker”-øyeblikket var imidlertid å høre NRK Radio på dem. Her var det lett å høre forskjellen på klangen av stemmer i det akustisk perfekte radiostudioet som vertene satt i, og i de rommene som noen av korrespondentene satt i. Her snakker vi om gode monitorkvaliteter i et par høyttalere som ikke koster mer enn en god multiromshøyttaler.

Forte A4 WiFi er nærliggende makkere til PC-en. (Foto: Argon Audio)

Selvfølgelig er det begrensninger. Forte A4 WiFi låter rent, men oppløsningen av detaljer kunne vært høyere. Så de er ikke så avslørende for feil og å finne nyanser som ‘seriøse’ Hi-Fi høyttalere til mange ganger prisen.

Lydtrykket og bassen er imidlertid den største akilleshælen. En firetommers bassenhet som er lukket inne i et kabinett hvor man kan finne plass til to i en skoeske, er ikke i stand til å flytte luft nok til dypbassgjengivelse. Men faktisk gjør de små Forte A4, og ikke minst DSP-en i dem, et formidabelt forsøk.

Man kan ikke merke trykkbølgen fra tempeltrommene i Hans Nielsen og Zhao Congs Moon Light on Spring River, men man kan akkurat høre så mye av overtonene at øret fyller ut de manglende delene.

Vanligvis råder vi ikke til at man plasserer såkalte reolhøyttalere i reolen. Men i dette tilfellet kan plassering opp mot veggen gi nettopp det tilskuddet som mangler i bunnen. (Foto: Argon Audio)

Vanligvis råder vi til at man ikke plasserer såkalte reolhøyttalere i reolen, men på stativ et stykke fra bakveggen, da det minsker rommets påvirkning. Men i dette tilfellet kan plassering opp mot veggen gi akkurat det tilskuddet som mangler i bunnen.

Les også Argons beste blir bedre Bedre dempet spesialutgave.

Konkurrenter

Argon Audio Forte A4 WiFi befinner seg i en prisklasse hvor nesten alle andre deltakere er multiroms-bordhøyttalere eller lydplanker. Den type oppgaver kan Forte A4 også løse, men de er først og fremst et par stereohøyttalere med alt innebygd. Er målet bekvemmelighet, kan man velge en Sonos Five (tidligere Play:5), som er litt billigere og har kraftigere bass, men ikke spiller i nærheten av så rent. Men kan man unnvære nettverk og multirom, er de største konkurrentene egentlig Argons egne modeller. En Forte A4 MK2 har samme lyd, men en lavere pris. Og Forte A5 MK2 koster det samme som Forte A4 WiFi, men har langt mer kraft i bassen.

Konklusjon

Argon Audio Forte A4 WiFi er et virkelig vellykket høyttalerpar som legger til nye muligheter til de allerede glimrende forgjengerne. Blant ekte aktive stereohøyttalere i prisklassen er Argon stort sett enerådende. Wi-Fi-modellen er litt dyrere enn utgaven med bare Bluetooth, men tilføyelsen av multirom og musikkstrømming mer enn berettiger prisforskjellen. Og har du ikke bruk for det, kan standardutgaven fortsatt kjøpes. Bassgjengivelsen er så god som man kan forvente av en bitte liten høyttalerenhet i et bitte lite kabinett, men skal du bare spille i mellomstore rom, vil en subwoofer være nødvendig. Eller vurder å kjøpe den større A5-modellen.

Karakter
Argon Audio Forte A4 WiFi
Basic

Lyd & Bilde mener

Låter nærmest urimelig bra til prisen. Veldig flott stemmegjengivelse. Nå med multirom og musikkstrømming. Ingen dypbass. Hvis du vil spille høyt i store rom, er ikke dette høyttaleren. Koster en tredjedel mer enn utgaven uten Wi-Fi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Garanterer god stemning på sommerfestene

Focal-lyd i Tesla: Så enkelt – så bra!

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Endelig virkelig trådløse

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne høyttaleren

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Scroll to Top