Anmeldelse: Tenet

Nolans kaotiske lek med tid og rom

Christopher Nolans nyeste film er en herlig, tidvis absurd, blanding av James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.
Karakter
Action
Tenet
Annonse
Annonse
forfatter

Yes! Vi har vært på kino igjen!

Kinoenes redning?

Etter at kineserne kom frem til at det var en glup idé å stappe i seg pangoliner, infisert av virusbefengt flaggermusdritt, og kinoer verden rundt gikk i lockdown-modus, har det vært et heller magert filmtilbud for cineaster.

Nedstengte kinoer har derimot gitt en gullalder for strømmetjenester med rekordtilstrømming til blant annet Netflix og nykommeren Disney+ (som lanseres i Norden den 15. september), samtidig har filmstudioene utsatt premieren på sine storfilmer, og i ytterste konsekvens henvist dem til strømmetjenester. Premieren på Tenet har blitt utsatt flere ganger, men fra 28. august kan du altså se den på en kino nær deg (om den da er åpen).

Flere filmstudioer ligger nå nærmest i «krig» med kinokjedene og presser på for å krympe det eksklusive vinduet kinoene har for visning av en film, innen den kan lanseres i andre kanaler (som strømmetjenester, Blu-ray og VoD).

Et kinomarked plaget av avstandsregler, publikums frykt for å møtes i store forsamlinger (når vi så Tenet var kun ca. 20 % av plassene solgt) og tørke på storfilmer, setter mange kinoer nå sin lit til at Tenet skal redde begynnelsen på kinohøsten.

Annonse

Filmen har definitivt kvalitetene som skal til for å tiltrekke seg et stort publikum, det store spørsmålet er om folk flest har blitt så godt vant med sin egen godstol, hjemlige komfort og mer enn brukbare actionfilmer fra Netflix, at de i hopetall vil strømme tilbake til landets kinoer. Vi har våre tvil…

 

Den kompromissløse regissør

Vi kan like godt avsløre det med en gang, Christopher Nolan er an av våre fremste regissør-favoritter.

Den kompromissløse, lekne, briten står bak klassikere som Batman-trilogien, Inception, Interstellar og den enestående krigsfilmen Dunkirk. Filmene hans ser, og høres, alltid ut som «a million dollar».

Annonse

Så absolutt ikke av filmverdenes mest produktive regissører, men så legger da også Nolan all sin sjel og skaperkraft i sine kompromissløse kunstverk. Og ekte kunst, det tar tid å lage; noe han gjør uten å ta hensyn til hverken publikums forventninger eller kritikernes skarpe penner.

Det er Nolan selv som står bak manus i sine filmer, og mannen er ikke redd for å utfordre sitt publikum, med krevende, kompliserte historier og uventede/uforklarlige plottvendinger. I så måte er Tenet intet unntak.

Planen for å redde verden legges i Oslos bakgater. Tenet (Foto: SF/Warner)

Nolans eklatante lek med tid og rom

Nå er definitivt ikke en rett-frem-historie akkurat Nolans varemerke, noe dem av dere som har sett Interstellar kan skrive under på. I Tenet pakker han sin «signatur» inn i en miks av moderne James Bond, eksperimentell sci-fi og de mørkeste dommedagsprofetier, der det hele krydres med «invertert» tid.

John Davis Washington (BlacKkKlansman) er den kule, tilbakelent protagonisten hele historien sentreres rundt. Han går rett og slett under navnet «The Protagonist». Sammen med agenten (?) Neil (Robert Pattinson, som vi sist så i The Lighthouse) setter de ut på et oppdrag for, intet mindre, enn å redde verden fra nedsmelting i en metafysisk Armageddon.

Deres felles nemesis er den russiske oligarken Andrei Sator (Kenneth Branagh), med sin troféfrue Kat (Elizabeth Debicki). Sator er rik utenfor fatteevne, en globetrotter av rang der han nyder sine hviledager i gigantyachten langs Amalfikysten eller utenfor Vietnam. Hans kone holder han i et stramt rep, med trusler og psykologisk terror holdes hun innenfor hans «interessesfære» – for, om ikke han kan få henne, så skal ingen andre.

Annonse
Tenet (Foto: SF/Warner)

Plottet strammes til i det tidshopping/-invertering kommer inn som et sentralt element. Uten at vi skal avsløre for mye av handlingen, kan vi si såpass at det dreiser seg om Sators tilgang til tidsmaskiner som vrir tid og rom i flere dimensjoner – et konsept som gir Nolan uante muligheter til å vrenge med, og forvirre, historien; muligens litt for mye av det gode.

Der vi i geniale Inception ble utsatt for drømmesekvenser i flere dimensjoner, og Nolan i Interstaller tok den helt ut, blir tidsforskyvninger og parallelle dimensjoner helt sentralt i Tenet. Her kjører bilene baklengs, kuler «skytes» inn i løpet og menneskene, med tilførsel av kunstig oksygen, snakker baklengs mens varme blir til is.

I kjent Nolan stil tar han seg, helt bevisst, ikke bryet med å forklare eller bevise konseptet – dét overlater han til seerne. Skal du få noe ut av filmen, annet en spektakulære eksplosjoner og lekkert koreograferte scener, forutsetter det at du kjøper tidskonseptet.

Sanseorgie med emosjonelle mangler

Fra første scene, i det nasjonaloperaen i Ukraina sprenges, går det non-stop i et heseblesende actiontempo. Via operaen i Oslo til et såkalt frihavn kunstlager, forflytter våre venner seg til Estland, Italia, Vietnam og bakgatene i Mumbai i reneste James Bond-stil.

Men, i motsetning til relativt lettfordøyelige Bond, krever Nolan mye av sitt publikum.

Annonse
Du kjenner kanskje igjen operaen i Oslo? Tenet (Foto: SF/Warner)

Som alltid er det absolutt intet å utsette på de eksepsjonelle actionscenene i en Nolan-film. Fra scenen der en (ekte!) jumbojet sprenges på Oslo lufthavn, til heftig biljakt gjennom Tallinns gater, hardt fysisk håndgemeng i to dimensjoner, plutoniumjakt i hemmelige sovjetbyer, og den reneste geriljakrigen i månelandskap og grotter, tar han pusten fra oss. Selvsagt godt hjulpet av et fantastisk foto, signert Hoyte Van Hoytema.

Vi serveres en regelrett visuell festbonanza, der bruken av digitale spesialeffekter er nedtonet til det helt nødvendige, det hele akkompagneres av en særdeles bombastisk lydspororgie fra komponisten Ludwig Göransson.

Her er det ikke rom for å sovne under visningen av filmen, hjernen din bombarderes kontinuerlig med kompliserte teorier og tidshopp, mens det visuelle skriker imot deg, og ørene og kroppen hamres på av store pauker!

Men, midt i dette «angrepet» på alle sansene, virker det som om Nolan denne gangen nærmest har glemt det emosjonelle plan.

Vår protagonist utvikler umiddelbart sterke følelser for Kat, uten at historien støtter opp om det. Vi forstår ikke hvorfor han tilnærmet er klar for å sette hele operasjonen i fare for å redde henne. Ei heller kommer vi noe særlig under huden på noen av hovedrollene. De forblir endimensjonale og nærmest platoniske karakterer.

Annonse
Tenet (Foto: SF/Warner)

Jo visst er karakteren til Branagh en rendyrket klisjé av en russisk oligark, men den store Shakespeare-tolkeren kommer langt bedre fra denne russiske skurkerollen enn han gjorde i Jack Ryan: Shadow Recruit. Hans kone, Elizabeth Debicki (som vi snart får se som Diana) er filmens enbårne menneskelig alibi. Kat er den eneste vi kommer tett inn på, og føler hennes desperasjon og anger i det hun er tvunget til å bli i forholdet med psykopaten.

Washington er kul, om enn ikke like kul som i BlacKkKlansman, og glir lett inn i rollen som verdensvant agent – men vi får aldri tak i han som person, og/eller fatter hans beveggrunner. Noe som, mangel på menneskelig dimensjon, er en relativt stor svakhet i Nolans episke action-operette.

Tenet_6 Tenet_3 Tenet_5 Tenet_4
<
>
Elizabeth Debicki. Tenet (Foto: SF/Warner)

Kompromissløs konseptfilm

Det ligger tilsynelatende en dypere mening bak det hele, med hint om kritikk av dagens overforbruks- og miljøfiendtlige samfunn, der fremtiden er ute etter å straffe nåtiden, men det budskapet drukner litt i all støyen og kaoset.

Nolans kunstverk er ikke alltid av den lettfordøyelige typen, men samtidig noe man ikke stiller seg likegyldig til. Hans konseptfilmer kan tidvis bli noe i overkant tungtfordøyelige og vel «kunstneriske».

Et noget unødvendig kaotisk og uoversiktlig plott trekker ned, her er det nok flere som vil gå relativt spørrende ut av kinomørket, og føle at hjernen har blitt mentalt voldtatt, men vi ender likefullt opp med å dele ut 5 svake stjerner til Nolans siste «installasjon».

Annonse

Anbefaler å se den flere ganger, aksepterer du alle Christopher Nolans tvister og fantasifulle grep kan vi love deg en regelrett joyride!

Tenet (Foto: SF/Warner)
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Fakta
 • Kino
 • Release: 28. august 2020
 • Regi: Christopher Nolan
 • Med: John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Kenneth Branagh, Aaron Taylor-Johnson, Clémence Poésy, Michael Caine
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Tid: 2:30 t.
 • Karakter: 5
IMDB Rating
Tenet (2020) 150min | Action, Sci-Fi | 3 September 2020 (USA) Summary: Armed with only one word, Tenet, and fighting for the survival of the entire world, a Protagonist journeys through a twilight world of international espionage on a mission that will unfold in something beyond real time.
Countries: UK, USALanguages: English, Ukrainian

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

 1. Så useriøst av lyd og bilde å starte anmeldensen i full Trump style. «Etter at kineserne fant ut at det var en god ide å stappe i seg Pangoliner ,infiser med flaggermusdritt….»
  Flaks det var kinesere. Hadde det vært en israeler så hadde det vel stått jødene. Hadde dette skjedd i afrika så hadde dere bare tatt alle under en kam og skrevet negerne?
  Skjerp dere !
  Make lyd&bilde great again
  Kult med spisset lyric , men da må man være flinkere enn dette. Dette ble flaut.
  Mh Henrik Breda

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

I kveld har den etterlengtede andresesongen av Exit premiere.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
Historisk Golden Globe til avdød stjerne.
Amazons strømmetjeneste vil tilby mer eksklusivt innhold til nordiske kunder, og lanserer et samarbeid med ErosSTX.
Årets første vårmåned byr lyse, snøfrie dager, og mengder av spennende innhold fra strømmetjenestene.
New Orleans’ mest respekterte dommer havner i gjørme til langt oppover livet.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.
To mennesker gjør en hel natt det ytterste for å såre, og fornedre, sin partner. Slikt blir det filmkunst av.
Sterke kvinner, med sine høyst personlige problemer, er den drivende kraften i dette sterke Netflix-dramaet.
En sann historie om en utrolig arkeologisk utgraving har blitt en liten (britisk) perle av en film.
Årets korteste måned byr på lysere dager, og en enorm mengde av nye strømmetitler.
Omar Sy er fransk gentlemanstyv med finesse og kløkt, i en serie som oser av sjarm og lekenhet.
Amazon serverer oss en røff, skitten og realistisk mafiahistorie, sett fra kvinnenes ståsted. En frisk vri på en litt satt genre.
Vellykket kostymedrama i en miks av Dynastiet, Askepott, Farlige forbindelser og Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.
Januar byr på lange og mørke kvelder - bare da så synd at strømme- og filmselskapene later til å ha tatt ferie.
Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.
12 dagers korona-juleferie, men hva skal du se for å kose deg og slappe av?