Mulan slippes rett på Disney+

En av årets største kinolanseringer fra Walt Disney, Mulan, slippes nå direkte på strømmetjenesten Disney+.
Annonse
Annonse
forfatter

Disney har de siste årene hatt megasuksess med liveversjoner av sine helaftens tegnefilmklassikere, som Løvenes konge, Skjønnheten og Udyret og Jungelboken. Filmene har vært de reneste pengemaskinene for underholdningsgiganten. I år skulle de kinolansere sin dyreste (med et svimlende budsjett på 1,8 milliarder kroner) liveproduksjon noensinne, Mulan.

Basert på tegnefilmen fra 1998 (og et kinesisk sagn) følger vi unge Mulan som vil redde sin far fra tjeneste i den kinesiske hæren – og ender opp som en av Kinas største heltinner.

Mulan (2020). (Foto. Walt Disney)

Alt var klart for en monsterpremiere på verdens kinoer den 12. mars i år, men så kom korona skyllende som en økonomisk tsunami over kinomarkedene verden rundt.

Lockdown av kinomarkedet førte til at Disney utsatte premieren. To ganger ble kinolanseringen utsatt før Disney for en ukes tid siden utsatte premiere på ubestemt tid. I den anledning uttalte en representant for Disney at: «It’s become clear that nothing can be set in stone when it comes to how we release films during this global health crisis. Today that means pausing our release plans for ‘Mulan’ as we assess how we can most effectively bring this film to audiences around the world

Som vi skrev om den 29. juli, så gikk det da konkrete rykter om at Disney ville lansere storfilmen rett på sin egen strømmetjeneste Disney+.

Annonse
Les også
All film rett-på-strømming? Perioden der kinoene har enerett på å vise en film reduseres nå radikalt.

I forbindelse med fremleggelsen av siste regnskapsrapport på tirsdag bekreftet Disney at så er tilfellet. Mulan lanseres på Disney+ den 4. september. MEN, filmen blir ikke gratis tilgjengelig for alle abonnentene, den lanseres som et “Premium-tilbud”, og du må betale $ 29,99 for å se den.

I tillegg vil Disney gi filmen begrenset kinolansering i markeder der Disney+ ennå ikke er lansert.

 

Koronaepedemien, med påfølgende stengte kinoer, har blitt en regelrett hodepine for filmselskapene. Plutselig mistet de over natten sin viktigste distribusjonskanal, og 4-5 måneder etter at kinoene begynte å stenge ned ser de seg nå om etter alternative plattformer for lansering av sine filmer.

Annonse

Forrige uke ble det kjent at filmselskapet NBC Universal har presset verdens største kinokjede, amerikanske AMC, til å kutte vinduet for eksklusiv visning på kinoene fra 75 til 17 (!) dager. Det vil si at filmselskapet fra nå av kan lansere en film på for eksempel Blu-ray, VoD og/eller strømmetjenester allerede 17 dager etter kinopremieren.

Når man ser på tidligere live-versjoner av Disneyklassikere, så er det ikke så merkelig at kinobransjen skjelver i buksene. Den nye versjonen av Løvenes konge (2019) spilte inn utrolige 14,9 milliarder kroner globalt, og raste rett inn på syvendeplass på tidenes mest innbringende filmer.

Løvenes konge (2019) har vært god butikk for Disney – og kinoene. (Foto: Walt Disney)

Kinobransjen frykter (muligens med rette) at filmlansering-rett-på-strømmetjenester kan bli nådestøtet for bransjen, og at dette, selv post-korona, skal bli den nye bransjenormen. Etter at Disney+ besluttet å slippe Mulan rett på Disney+ uttalte en britisk representant for bransjen at dette grepet fra Disney er: It’s a fuck you to exhibitors”.

Riktignok lovet CEO i Disney, Bob Chapek, at Mulan-lanseringen er en engangs “nødløsningen” som følge av stenget kinoer: “We’re looking at Mulan as a one-off as opposed trying to say that there’s a new business windowing model”.

Vi er derimot overbevist om at Disney nå ser muligheten til å eksperimentere med nye lanseringsformer, og at om Mulan på Disney+ blir en økonomisk suksess så er dette noe vi vil se mer av fra Disney (og andre filmselskaper) selv etter at koronakrisen er over.

Annonse
Disney+ kommer snart til Skandinavia. (Foto: Disney)

Disney+ ble lansert i USA den 12. november i fjor, og har allerede passert 60 millioner abonnenter.

Den 15. september lanseres strømmetjenesten i Skandinavia.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Serieversjonen av den svenske filmsuksessen leverer mer av det samme, i et heseblesende, men etter hvert repeterende, tempo.
At 40 % av spanske menn går på horehus var en sjokkerende nyhet for oss – men jammen makter ikke Álex Pina å lage heidundrende underholdning ut av tragedien.
April byr på mye snadder fra strømmetjenestene, nå kan du også strømme innhold fra nykommeren Paramount+.
En hyperaktiv, sterkt alkoholisert og gudbenådet sjarmerende flyvertinne, kan det virkelig bli god underholdning ut av.
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Her er det vi vet om Samsungs nye 2021-modeller.
De eksisterende produkter utfases. Men brukerstøtte fortsetter i en periode.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
To nye mobiler med fokus på kameraet.
Sony har i dag lansert en ny modell til Xperia 10-serien. Mobilen er den første i serien med 5G.
Strømmegiganten har gjort en større innholdsavtale med Sony Pictures.
Mer enn en halv million Huawei-brukere har lastet ned infiserte apper fra selskapets offisielle app-butikk, AppGallery.
Lanserer blant annet nye TV-er med MiniLED-teknologi.
TCL TS8132 er en rimelig lydplanke med Dolby Atmos, som gjenskapes av diskrete topphøyttalere.
Ny drivlinje og fleksible utstyrspakker.