Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Korona stopper storfilmene på kino!

Lockdown i USA gir oss et stakkarslig kinotilbud.

Skrevet av / 29.07.20 - 08:15
Korona stopper storfilmene på kino!

Som vi skrev om, allerede for noen måneder siden, får den verdensomspennende koronapandemien vidtrekkende konsekvenser for det globale film- og kinotilbudet.

Så lenge USA fortsetter sin eksplosive vekst i dødsfall og smittetilfeller (Trump om håndteringen av koronaviruset: “I think we’ve done a great job”), vil de amerikanske kinoene i all hovedsak forbli stengt – og dermed holder Hollywood tilbake alle storfilmer fra internasjonal premiere.

En av filmene et sulteforet kinopublikum venter mest på, er gjensynet med Maverick (Tom Cruise) i Top Gun: Maverick. Opprinnelig skulle filmen hatt verdenspremiere den 26. juni. Etter koronautbruddet ble så premieren utsatt til den 23. desember i år.

 

Siste oppdatering er nå at Top Gun: Maverick ikke får premiere før den 2. juli 2021 (!).

Den siste Bond-filmen med Daniel Craig i hovedrollen som den verdensvante agenten, var opprinnelig satt til premiere den 2. april. No Time to Die ble første “offer” for koronaviruset, og ble utsatt til 12. november i år. Enn så lenge ser det ut til at vi vil få høre det ikoniske “Shaken, not stirred”-sitatet en gang før jul; men alt avhenger av hvordan pandemien utvikler seg.

Det ble estimert at MGM ville ha gått glipp at vanvittige 2,75 milliarder kroner om de hadde opprettholdt aprilpremieren. Så her er det så absolutt tungtveiende grunner til å avvente premieredatoen inntil kinoene er åpne – og, folk er villig til å gå på kino igjen.

I tillegg ønsker selskapene å unngå en opphopning av storfilmer, der for eksempel James Bond 25 og Top Gun 2 slippes med en ukes mellomrom.

Får vi se Daniel Craig i sin svanesang som Bond på kinoene i høst? “No Time to Die” (Foto: MGM/Universal)

Her hjemme har kinoene så smått begynt å gjenåpne, men med to seter imellom hver kinogjenger blir det smått med besøkende; det hjelper definitivt ikke på besøkstallene at det er tørke på premierefilmer, der datoene stadig endres og skyves frem i tid.

Filmer får nå utsatt premieren som perler på en snor:

 • Mulan: ?? (mulig den slippes først på Disney+)
 • The French Dispatch: ??
 • Wonder Woman 1984: 2. oktober 2020
 • Black Widow: 6. november 2020
 • No Time to Die: 12. november 2020
 • Free Guy: 11. desember 2020
 • The Eternals: 12. februar 2021
 • Ghostbusters: Afterlife: 5. mars 2021
 • Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings: 7. mai 2021
 • Top Gun: Maverick: 2. juli 2021
 • Jungle Cruise: 30. juli 2021
 • Thor: Love and Thunder: 11. februar 2022
 • Doctor Strange 2: 25. mars 2022
 • Captain Marvel 2: 8. juli 2022
 • Indiana Jones 5: 29. juli 2022

NB! Dette er på ingen måte en uttømmende liste!

Harrison Ford i “Indiana Jones 5” (Foto: Fox/Paramount)

På grunn av den pågående epidemien er også svært mange filmproduksjoner satt på vent/utsatt/kansellert. Indiana Jones 5 skulle etter planene begynt filming i sommer, nå er oppstart utsatt til det uvisse – og premieren (forløpig) skjøvet til 29. juli 2022.

Kinoindustrien er så hardt rammet at enkelte nå stiller spørsmål ved om Covid-19 vil ta livet av, i det minste readikalt endre, kinomarkedet for all fremtid. En ting er sikkert, pandemi med påfølgende lockdown og hjemmesitting har vært en gullgruve for stømmetjenester, slik som Netflix.

 

Epilog:

Selv om vi må smøre oss med ytterligere ett års tålmodighet innen vi får et gjensyn med Maverick og Iceman, kan vi glede oss over at den norske regjeringen nylig gav grønt lys, og unntak for koronainnreiseforbudet for hele produksjonsteamet bak Mission: Impossible 7.

Tom Cruise & Co vil starte filmingen av den syvende filmen i serien i Norge i midten av august. Foreløpig premiere på M:I7 er 19. november 2021.

Neste år (?) kan vi igjen se actionhelten klatre i den norske fjellheimen. Tom Cruise: “It is a gorgeous country. I can’t wait to get back there. I’m very excited, as is the whole crew, to come back.” (Foto: Fox/Paramount)

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

2 hendelser på “Korona stopper storfilmene på kino!”

 1. Ivar andre Gudriksen

  Tor Aavatsmark, du måtte blande inn politikk og angripe Trump. Er LydogBilde såpass usaklige at dere ikke greier å opptre profesjonelt og holde dere til temaet? Patetisk.

  1. Tor Aavatsmark

   Hei, Ivar André Gudriksen 🙂

   Tusen takk for din tilbakemelding.

   Nei, jeg måtte ikke trekke inn Trump, og hans feilslåtte koronastrategi, i denne artikkelen, men det falt ganske naturlig i og med at hovedårsaken til at brorparten av kinofilmene nå får utsatt premiere (evt. flyttes direkte til strømmetjenester) er at kinoene er nødt til å holde stengt i USA nettopp på grunn av at delstatene har gjenåpnet samfunnet for tidlig – på direkte oppfordring fra Øverstkommanderende i Det hvite hus…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Kommer til høsten!

Slipp dragene løs!

Spionoppfølger

To Infinity and Beyond!

RIP Wheeler?

Tid for mer fransk romantikk

No more Netflix... !

Ny trailer fra kostymedramaverdenen

Nå er traileren her!

Komilegenden vender tilbake til røttene!

Ventetiden er over!

Premiere til høsten!

Scroll to Top