Anmeldelse: The Lighthouse

Kompromissløst kunstverk

To einstøinger går hverandre på nervene i et medrivende, og kompromissløst, drama.
Karakter
Drama
The Lighthouse
Annonse
Annonse
forfatter

Robert Eggers (The Witch) har skrevet og regissert et intenst drama som utspiller seg på en gold, øde klippeøy utenfor den værharde kysten av New England på 1890-tallet.

Alderdom kolliderer med ungdommelig entusiasme
Den gamle fyrlykten drives av den aldrende grinebiteren av en sjøulk, Thomas Wake (Willem Dafoe). Han kjenner det særegne fyret ut og inn, og har slitt ut mang en fyrlyktassistent når jyplingen Thomas Howard (Robert Pattinson) ankommer øyen.

De to ulike herrer kolliderer umiddelbart, der Wake herser rundt med grønnskollingen og setter ham til alle tenkelige drittjobber, mens han selv kjærlig polerer sin elskede fyrlykt.

Kveldene tilbringes i den trange, stakkarslige dagligstuen, rundt et lite trebord med stusslig mat og mengder med hjemmebrent; det hele mens Wake lirer av seg gamle sjømannsskrøner, vulgariteter og blir stadig mer høyrøstet mens eder og galle skylles ned med lunken sprit.

The Lighthouse (Foto: Universal/Sony)

Drukkenbolt og livsløgner
Howard er den stillferdige, innesluttede typen, som biter tennene sammen i stedet for å opponere mot den haltende, ravende gamlingen. Når fylliken Wake begynner å pirke i fortiden hans er det åpenbart at han er på flukt fra noe, samtidig kan ikke Howard begripe hva det er Wake skjuler i toppen av fyrlykten – og hva hendte egentlig med hans forgjenger?

Etter hvert gir Howard seg hen, forsøker å døyve ensformigheten, støyen, slitet og den stadig mer irriterende Wake med lindrende sprit – noe som kun eskalerer det allerede betente forholdet og mennenes (?) psyke.

Innestengt helvete
Eggers har laget en ufattelig klaustrofobisk og intens film, der dramaet utspiller seg mellom kun to personer fanget i ensomhet, desperasjon og tiltagende galskap. Hvem som er den gale og hvor galskapen kommer fra lar han være et åpent spørsmål.

Stemningen er trykket, usikker og merkelig truende fra første sekund. Det hele er filmet i kornet sort-hvitt, med dunkel belysning og et klippet 4:3-format; et format som nærmest presser de to mennene sammen i den klaustrofobiske billedruten, uten mulighet til å flykte fra hverken hverandre eller fyrets hemmeligheter og diffuse historie.

Kameraføringen er nærgående og suger oss inn i stemningen, det hele mens rommet fylles av en ulende tåkelur, bannskap, måkeskrik og en tiltagende vind og sjøsprøyt.

THE LIGHTHOUSE THE LIGHTHOUSE THE LIGHTHOUSE THE LIGHTHOUSE THE LIGHTHOUSE The Lighthouse_7
<
>
The Lighthouse (Foto: Universal/Sony)

Skuespill av en annen verden
Dafoe er en av våre definitive favorittkarakterskuespillere, og har imponert oss storveis gang på gang, i filmer som Wild at Heart, Platoon, Antichrist og Den engelske pasienten. En mer versatil skuespiller skal du lete lenge etter, og i The Lighthouse leverer han en av sine sterkeste roller.

Den gamle sjøulken med trebein og flere skrøner enn de syv hav kan bære, har et språk og en fremtoning som får kaptein Ahab til å fremstå som en sindig pinsevenn. Dafoe får frem bitterheten, ensomheten og den bitende gallen i den gamle, furete mannen på en forbilledlig måte, uten antydning til hverken fakter eller overspill.

Les også
The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1 Tiden er kommet for den fjerde filmen i Twilight-sagaen og den første delen av det avsluttende kapitlet. Denne gangen blir det flere store forandringer i livene til hovedpersonene – på godt og vondt.

Robert «Twilight» Pattinson derimot, har ikke akkurat stått øverst på vår skuespillerliste, men her rister han til gangs fortiden av seg og står frem som en kvalitetsskuespiller. Samspillet de to herrer imellom er så intenst, dirrende og som en ristende kruttønne at vi blir sittende på kanten av sofaen i spenning.

Eggers formidler galskapen og irritasjonen mennene imellom på en subtil og troverdig måte, uten spesialeffekter og kreativ klipp/filming, svært nær en dogmefilm.

Handlingen er særdeles sær og filmen ubønnhørlig kompromissløs, noe som garantert ikke vil falle i smak hos alle. Enkelte scener kunne med fordel vært kuttet noe ned, men dette unike grøsset holder mer en nok til 5 gnistrende dramaskrekk-stjerner.

/registrer deg for å lese denne artikkelen gratis

Vennligst bekreft før registrering

Jeg godtar Lyd & Bildes vilkår og betingelser. Jeg ønsker å motta nyhetsbrev og informasjon. Dette kommer kun noen få ganger i måneden. Du kan melde deg av når som helst.

eller registrer med e-post

Glemt ditt passord? Tast inn din e-post og du vil motta en link hvor du kan lage nytt passord.

Fakta
  • Blu-ray
  • Release: 8. juni 2020
  • Regi: Robert Eggers
  • Med: Willem Dafoe, Robert Pattinson, Valeriia Karaman
  • Genre: Drama
  • Land: Canada
  • År: 2019
  • Tid: 1:49 t.
  • Karakter: 5
IMDB Rating
The Lighthouse (2019) 1h 49min | Drama, Fantasy, Horror | 1 November 2019 (USA) Summary: Two lighthouse keepers try to maintain their sanity whilst living on a remote and mysterious New England island in the 1890s.
Countries: Canada, USALanguages: English

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Les også

Nå kan du glede deg til mer pomp, prakt, intriger - og sex - blant fiffen fra 1800-tallet.
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
Amazon serverer oss en røff, skitten og realistisk mafiahistorie, sett fra kvinnenes ståsted. En frisk vri på en litt satt genre.
Vellykket kostymedrama i en miks av Dynastiet, Askepott, Farlige forbindelser og Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.
Januar byr på lange og mørke kvelder - bare da så synd at strømme- og filmselskapene later til å ha tatt ferie.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.
12 dagers korona-juleferie, men hva skal du se for å kose deg og slappe av?
Nok en gang leverer Pixar en teknisk innertier, akkompagnert av en høyst emosjonell historie.
Nok en førjulstid får vi tilbringe sammen med single, smådesperate, Johanne på jakt etter den eneste rette – og det blir da også ganske så fornøyelig.
En av bluesens absolutte førstedamer, akkompagnert av «Black Panther», gir oss heftige toner i et intenst kammerdrama.
Disney forsøker, skamløst, å utnytte folk flest sin higen etter lettbent juleunderholdning.
Alle fordommer du måtte ha mot homofile, musikalelskere og intolerante kristenkonservative i småby-Amerika får du bekreftet i The Prom.
Desember byr på kalde dager og mørke kvelder - alt ligger til rette for mange timer foran TV-en.
Mulan er i toppen av Disneys livegjenskapninger av tegnefilmklassikere.
Den superbe Trump-imitatoren krasjlander med sin nye Netflix-spesial.
Disney gjenskaper det amerikanske romeventyrets barnestadium.
Michael J. Fox briljerer i litt utdatert «klassiker».