Kinovinduet krymper

Perioden der kinoene har enerett på å vise en film reduseres nå radikalt.
Annonse
Annonse
forfatter

Det har i årevis (helt siden DVD’en ble lansert på markedet) pågått en hard, og stadig bitrere, kamp mellom filmstudioene og kinoene om hvor lenge kinoer skal ha enerett til visning av en film innen den kan distribueres videre, via Blu-ray, video-on-demand og strømming.

Fremveksten av strømmetjenester (som Netflix, HBO og Amazon Prime), og VoD-tilbydere, har tilspisset konflikten.

Netflix har stått i front for å utfordre kinomonopolistene, ved at de har lansert stadig flere egenproduserte større filmer med kjente regissører som Scorsese og Cuarón.

Etter at både filmfestivalen i Cannes og Oscar-akademiet fikk lagt inn en klausul om at ingen filmer kan nomineres til filmpris om den ikke først har gått minst to uker på x-antall kinoer, endret Netflix policy. De største filmene deres (som de har håp om å vinne priser for) lanseres nå på utvalgte kinoer innen de lanseres hos Strømmegiganten. Slik som tilfellet var med The Irisman, Roma og Marriage Story.

Les også
Årets beste film? Se traileren! Se den første traileren til Martin Scorseses kommende storfilm.

Som vi skrev om i går har koronapandemien eskalert behovet for nye filmdistribusjonskanaler i og med at svært mange kinoer verden rundt for tiden holder stengt, og de få som er åpne opplever en publikumssvikt uten sidestykke.

Annonse

En pågående lockdown som har resultert i at film etter film har fått stadig forskjøvet premieredato, eventuelt utsatt på ubestemt tid; slik som nå er tilfellet med Disneys storfilm Mulan.

Angående Mulan, som allerede to ganger har fått ny premieredato, uttalte en representant for Disney at: «It’s become clear that nothing can be set in stone when it comes to how we release films during this global health crisis. Today that means pausing our release plans for ‘Mulan’ as we assess how we can most effectively bring this film to audiences around the world

Det florerer nå rykter om at Disney vil gi Mulan en eksklusiv premiere på sin egen strømmetjeneste Disney+ (kommer til Norden i september), noe de nylig gjorde med Artemis Fowl.

 

Annonse

Disney har også skjøvet på premieren av den kommende Avatar-filmen (til desember 2022) og Stars Wars (til desember 2023).

Første filmer ut som fikk flyttet premieren fra kino til strømming (som følge av koronakrisen) var Universals The Invisible Man og Emma. Begge ble tilgjengelig i Norden hos Viaplay den 20. mars i år.

Filmselskapet Universal er i fremste rekke for å presse kinoene til å godta et kortere eksklusivitetsvinduet. NBC Universal har lenge ligget i konflikt med det amerikanske kinoselskapet AMC (verdens største kinokjede) etter at de i april valgte å lansere Trolls World Tour digitalt, og uttalte at de «ville fortsette å eksperimentere med en slik strategi». Hvorpå AMC prompte svarte med at de ikke ville vise noen Universal-filmer i sine kinoer.

Enn så lenge forsåvidt en tom trussel, i og med at de fleste kinoene har holdt stengt siden.

Hva er det dette trollet forsøker å si? Muligens: «Fuck you AMC!» Trolls World Tour (Foto: Universal/Sony)

Nå har åpenbart de høye herrer hos NBC Universal og AMC røkt fredspipe, i dag annonserte de en revidert avtale – en avtale som dramatisk reduserer perioden med eksklusiv visning av film på kino.

Annonse

Tidligere har ikke filmselskapet hatt mulighet til å tilby sine filmer til andre aktører (som strømmetjenester) før kinoene har vist filmen i hele 75 (!) dager. Dette reduseres nå til kun 17 dager.

I en pressemelding uttaler toppsjefen i AMC (Adam Aron) at selskapet: «enthusiastically embraces this new industry model.» Noe som ikke akkurat står helt til troende – dette er en forretningsmodell kinoselskapene har kjempet med nebb og klør imot i årevis, og som de (til tross for at brorparten av inntektene kommer de første 2-3 ukene) frykter skal undergrave kinoenes fremtidige inntektsgrunnlag.

«Bond 25» har allerede fått korona-utsatt premieren to ganger. Får vi se Daniel Craig på kino den 12. november, eller slippes den først digitalt? No Time to Die (Foto: MGM/Universal)

For filmselskapene er den nye avtalen åpenbart positivt. De kan (nesten) samtidig lansere en ny storfilm på «alle» plattformer, konsentrere markedsføringen til én massiv kampanje – og nå nye potensielle seere som (av ulike grunner) ikke kommer seg til kinoene.

Da er det bare å følge med på hvordan Hollywoods andre filmselskaper nå vil agere – en ting er helt sikkert, de vil ikke sitte stille i båten og la Universal sitte alene med en slik gylden avtale. Det pågår allerede forhandlinger mellom Universal og AMC for kinoer utenfor USA, inkludert Europa.

Denne manne (Netflix’ gründer og toppsjef, Reed Hastings) kan smile hele veien til banken. Hans produkt har fått en skikkelig koronaboost. (Foto: Netflix)

Vårt lille tips! Kinoselskapene må slutte å tviholde på fortidens løsninger, innse at utviklingen ikke kan stoppes, og heller lage et produkt som, til tross for at filmene samtidig blir tilgjengelig på alle plattformer, er nyskapende, spennende og interessant nok til å fortsatt tiltrekke seg hundretusener av kinogjengere.

Annonse

Kanskje den helvetes koronapandemien er akkurat det sparket bak som kinoindustrien trenger for å justere forretningsplanen, skape innovasjon og et forbedret produkt? Vi krysser fingrene!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.
To mennesker gjør en hel natt det ytterste for å såre, og fornedre, sin partner. Slikt blir det filmkunst av.
Sterke kvinner, med sine høyst personlige problemer, er den drivende kraften i dette sterke Netflix-dramaet.
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
ID.5 blir en kupéversjon av den elektriske familie-SUV-en ID.4.
Den kinesiske elektronikkgiganten har meddelt til sine leverandører, at de må regne med et markant fall i bestillinger av komponenter til smarttelefoner i år.
Avanserte treningsfunksjoner og bedre kontroll på prestasjonene.