Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste dataprodukter 2022–2023

Koronaen slapp endelig taket – men hjemmekontoret besto. 2022 ble året hvor vi jobbet og spilte overalt.

Skrevet av / 01.11.22 - 12:08
Årets beste dataprodukter 2022–2023

Hjemmekontoret er kommet for å bli. Etter at vi i 2021 var tvunget til å ta jobben med hjem, har mange fått smaken på fordelen ved ikke å måtte bruke lang tid hver dag på reisen til og fra arbeidsplassen. Men nå har hjemmekontoret fått et smart navn: hybridarbeid. Altså den blandingen hvor det ikke lenger betyr så mye om medarbeiderne sitter på den samme adressen – så lenge de kan jobbe sammen og løse sine oppgaver.

Det stiller nye krav til utstyret, og webcams og hodetelefoner spesielt til Zoom-møter er blitt vanlig.

Også gaming blir hybrid

I den mer fritidspregede delen av feltet har gaming-laptoppen alltid vært klar for å reise, men vi så i årets løp flere hybride headsets, hvor man kan spille trådløst med taps- og forsinkelsesfri lyd i ørene hjemme – og spille videre på mobilen med Bluetooth-lyd når man går ut.

Vi har i Lyd & Bilde testet og skrevet om alle typer datamaskiner og i alle vektklasser. For behovene er like forskjellige som lommebøkene våre. Hva som er best, kommer an på ditt eget behov.

Noen trenger en superkraftig maskin som kan redigere video i kinokvalitet og lage grafikk til trykksaker eller 3D-modeller. For andre handler det bare om å kunne besvare mailer og skrive et par brev så enkelt og billig som mulig. Andre igjen setter bærbarheten og vekten over alt annet fordi maskinen skal kunne tas med i vesken hver dag. Og så er det gamerne, som krever de nyeste grafikkortene og kraftigste prosessorene.

Nye krav til nettverket

I 2022 testet vi flere nettverksprodukter enn noensinne. Spesielt mesh-routere, som gjør det mulig å nå ut i hele huset med trådløst nettverk i høy hastighet. Hvis du har en hurtig nettforbindelse og mange trådløse enheter, er WiFi 6E den beste – og dyreste løsningen.

Datamaskinskjermene har også blitt bedre. I mange år har Full HD-skjermer med en oppløsning på 1920 x 1080 piksler vært de mest utbredte, men nå blir det mer og mer vanlig å se skjermer med høyere oppløsning. Vi har også sett flere maskiner med OLED-skjermer og touch-funksjon. Det er imidlertid fortsatt luksus som er forbeholdt de dyrere modellene.

Tips & guider:

Hva skal jeg se etter når jeg kjøper en datamaskin?

  1. Laptops

Når du kjøper en laptop til jobb eller skole, er det viktigste at den er lett og kompakt (1–1,5 kg). Batteritiden er også viktig så du slipper å ta med laderen. Regnekraften er sjelden et problem, så lenge den har en Intel Core i7-prosessor eller en AMD Ryzen. Sørg for at maskinen har minst 16 gigabyte RAM og en SSD på 512 gigabyte. Skal du også spille spill, må du ha et kraftigere grafikkort: Nvidia GeForce RTX 3060 eller høyere.

  1. Skjermer

Hvis man skal jobbe med en bærbar i mange timer hver dag, er en ekstern skjerm noe av det beste man kan gi seg selv. En skjerm på 27 tommer eller større og med QHD-oppløsning eller høyere vil gi plass til å ha flere dokumenter åpne på samme tid, sammen med for eksempel et mailprogram. Og velg en skjerm som både kan justeres i høyden og vippes slik at det er mulig å få en behagelig arbeidsstilling.

  1. Nettverk

Når du kjøper en ny datamaskin, bør du sikre deg at den støtter den nye WiFi6E-standarden. Eller som minimum WiFi6. Da er du sikret at du får den beste utnyttelsen av det trådløse nettverket.

  1. Gaming-skjermer

Gaming-skjermer – enten de sitter på en bærbar eller er frittstående – bør ha en oppdateringshastighet på minst 144 Hz og en reaksjonstid på 1 millisekund. Til gjengjeld er Full HD-oppløsning oftest tilstrekkelig. Høyere oppløsning vil bare bety at grafikkortet må jobbe hardere for å beregne de mange pikslene.

  1. Gaming-headsets

Et gaming-headset skal først og fremst være behagelig å ha på, for det skal brukes i mange timer av gangen. I tillegg må det ha en lyd som er veloppløst nok til å avsløre fiendene. Virtuell 7.1-kanalers surround-lyd vil øke følelsen av å være midt i handlingen.

Nominerte til Årets beste dataprodukter

Vinnere av Årets beste dataprodukter 2022–2023

Årets beste datamaskin

Apple MacBook Air 13,6” M2 (2022)

En rask overhaling

Apples ultrabook har fått ny design og en vitamininnsprøytning som vil noe.

For første gang i manns minne har Apples MacBook Air fått ny design. Vi vinker farvel til det kileformede utseende og sier hei til en slank og lett bærbar maskin som er flat som en pannekake. Men den oppdaterte designen er ikke det eneste nye ved 2022-utgaven av MacBook Air. Den er også den første maskinen vi tester med Apples splitter nye M2-prosessor. Den nye M2-generasjonen er basert på en 5 nm-arkitektur, som gir opptil 100 GB/s minnebåndsbredde, opptil 24 gigabyte integrert minne (mot 16 gigabyte før) og opptil 35 prosent bedre grafikkytelse.

Både i daglig bruk og i Benchmark-tester er den M2-baserede MacBook Air markant raskere enn de slanke Windows-PC-ene i samme prisklasse vi har testet i det siste. Likevel klarer MacBook Air seg helt uten vifter. Uten å bli varm.

Som nevnt har den oppdaterte MacBook Air fått ny design, så den ligner Apples nyeste MacBook Pro-modeller. Det gjelder ikke bare den fysiske fremtoningen, men også diverse komponenter. For eksempel er det innebygde webkameraet blitt oppgradert til 1080p oppløsning, liksom skjermen på MacBook Air nå har fått en såkalt notch i toppen av skjermen, hvor webkameraet sitter plassert.

I tillegg er den savnede magnetiske MagSafe-kontakten til strømforsyningen tilbake, og MacBook Air har fått innebygd hodetelefoninngang som kan takle tungdrevne hodetelefoner med høy impedans.

Apropos lyd, så kommer den nye MacBook Air for første gang med fire innebygde høyttalere, som blant annet gjør den slanke ultrabærbare i stand til å støtte Apple Spatial Audio, når man lytter til musikk eller ser video. Dolby Atmos kan de også klare.

Den nyeste MacBook Air er på alle bauer og kanter den beste Air-modell elektronikkgiganten fra Cupertino noensinne har sendt på markedet. Men det sier vi jo nesten hver gang. Det er bare vanskelig å få armene ned når Apple igjen og igjen overgår sin egen rekordytelse.

Årets beste datatilbehør

Asus ZenWiFi Pro ET12

Bedre mesh-nettverk finner du ikke

Visst koster det mye penger. Men skal du ha det raskeste og beste mesh-nettverket, er Asus kongen.

Når trenger du egentlig et dyrt mesh-nettverk? Om ditt hjem er fullt av dumme dingser, og din eneste digitale bekymring er hvorvidt du får strømmet Netflix i 4K eller ikke, klarer du deg fint med et rimelig et. Selv et billig mesh-nettverk kan gi gode hastigheter, dersom det er få tilkoblede enheter å holde kontroll på.

Har du derimot fibernett med en båndbredde på 500 Mbit/s eller mer hver vei, må du opp i pris. Særlig dersom du har et stort hjem proppfullt av smarte dingser.

To velutstyrte enheter

Asus ET12 består av to enheter, som begge er identiske. Det betyr at du selv kan velge hvilken som skal være ruter, og hvilken som er satellitt (node).

På baksiden sitter fire Ethernet-porter, hvor to av dem er standard 1 Gbit/s, mens to er på hele 2,5 Gbit/s. De tregeste brukes til å koble til smartenheter som enten ikke støtter WiFi eller som du ønsker en mest mulig stabil internettkobling til.

De raskeste portene brukes til selve infrastrukturen i mesh-nettverket, også kjent som backhaul. På ruteren skal porten merket WAN kobles til modemet ditt, mens den merket LAN er forbeholdt kablet forbindelse til noden. Denne kobles til nodens WAN-port.

Ekstrem ytelse

Asus ZenWiFi Pro ET12 koster mye, men så er det også styggraskt, meget stabilt, og blant de mest fleksible systemene tilgjengelig. Så støtter det WiFi 6E, og dermed det nye 6 GHz-båndet.

Uansett hvor mange noder som kobles sammen, kan alle bruke kablet backhaul om du ønsker. Nettverket kan dessuten utvides med billigere noder og rutere, om du har dødsoner hvor det er mindre viktig med disse hastighetene.

Appen har gode innstillingsmuligheter, bra oversikt, og ingen av nettverkets funksjoner er låst til betalt abonnement. Kun om du ønsker utvidet digital sikkerhet.

Har du gigabit-internett og ønsker det raskeste og beste, så er listen kort, og så langt er det ET12 som troner på toppen blant de vi har testet. Med vanvittige hastigheter, og super stabilitet.

Årets beste gaming-skjerm, High-end

Asus ROG Swift OLED PG42UQ

Gnistrende spillopplevelse

Den store Asus-skjermens OLED-panel gir den beste gaming-opplevelsen vi har hatt.

ROG Swift OLED PG42UQ er en heftig og stor 42-tommers OLED-skjerm. Panelet er av typen WOLED fra LG Display, hvor W-en stor for White. Kort fortalt brukes hvite subpiksler, som brytes opp i rød, grønn og blå gjennom et fargefilter. En fjerde hvit subpiksel får lov å være nettopp hvit, for å få tilbake noe av lyset som går tapt gjennom fargefilteret.

Fordelen er perfekt svart, fordi hver piksel er sitt eget lys. WOLED-teknologien er i tillegg mye rimeligere enn RGB-OLED, hvor hver subpiksel i tillegg er sin egen farge og dermed ikke trenger fargefilter.

Flikkerfritt bilde

Skjermfrekvensen kan overklokkes til 138 Hz, eller velg rett og slett 120 Hz ut fra skjermkortet.

Skjermen støtter G-Sync for flikkerfritt bilde med variabel frekvens. HDR har den også, for ekstra trøkk i høylys og stort fargerom. OLED har litt begrenset lysstyrke i forhold til LCD, og vi ser her 435 nits (cd/m2) maks og 135 nits med full lysttyrke over hele skjermen.

Fantastisk spillopplevelse

Selv om det finnes spillskjermer med høyere bildefrekvens, er 120-138 Hz nok til å gi en flytende følelse når man panorerer rundt i førstepersonsspill som Halo Infinite eller kjører racerbil i Forza Horizon 5.

Fargene er eksemplariske i sRGB bildemodus, forhåndskalibrert med stor nøyaktighet for en spillskjerm å være (1,43 Delta E i fargerommet og 2,23 på gråskalaen). I så måte kan den faktisk også brukes til bildebehandling.

Bildet smeller virkelig, med perfekt svartnivå! Farger, kontrast, alt sitter! Og den matte overflaten tåler i større grad støv og flekker, og gir lite gjenskinn fra rommet, enn om den var blank.

Skjermen er likevel ikke vårt førstevalg til kontorarbeid, da WOLED-pikselstrukturen gjør at skrift ikke oppfattes som helt skarp, i tillegg til en utfordring med at lyset dimmes med ved statiske, lyse bakgrunner.

Like fullt er dette den beste gamingskjermen vi så langt har testet!

Årets beste gaming-maskin

Asus ROG Flow Z13

Superkrefter i nettbrettstørrelse

Asus ROG Flow Z13 er skapt for gaming – men perfekt til tallknusing.

Asus Rog Flow Z13 er ikke en tradisjonell bærbar PC, men i stedet et nettbrett. Formatet er det samme som vi har sett på for eksempel Microsoft Surface Pro, hvor en innebygd støttefot og et avtakbart magnetisk tastatur, som samtidig fungerer som cover, gir en arbeidsstilling som minner om en vanlig bærbar maskin.

En stor del av de hybride nettbrettene er i dette formatet. Noe som betyr at de bare har kunnet kjøre spesielt tilpassede utgaver av programmene. Det er på ingen måte tilfellet her; Asus ROG Flow Z13 er en fullblods-PC. Prosessoren er en splitter ny 12. generasjons Intel Core i9. Og den er et beist! 14 kjerner og 20 tråder ved en arbeidshastighet på 2,5 GHz (turbo opptil 5 GHz) gir en regnekraft som overgår det meste.

Asus ROG Flow Z13 er ikke en billig maskin, og det avtakbare tastaturet er like kompromissfylt som myke, avtakbare tastaturcovere alltid er. Batteritiden er heller ikke noe å skryte av.

Men den type innvendinger blekner i lyset av fordelene: Med en lynrask prosessor og et grafikkort i (den lettere) gaming-klassen får du mer kraft enn det noensinne før har vært pakket ned i en så kompakt enhet! Det gjør ikke alene Flow Z13 interessant for spillere, men i minst like høy grad for profesjonelle grafikere, 3D-designere og regnearksekvilibrister.
For de som vil ha enda flere krefter, kan man også kjøpe en pakkeløsning med eksternt GeForce RTX 3080-grafikkort og 4K-skjermoppløsning. Men da blir prisen den dobbelte.

Årets beste gaming-headset

Steelseries Arctis Nova Pro Wireless

Teknologisk overflødighetshorn

Steelseries toppmodell har omtrent alle features man kan forestille seg å be om.

Steelseries Arctis Nova Pro Wireless utfordrer grensene for gaming-headsets. Ikke bare på kvalitet, men også på pris. Antallet av enda dyrere gaming headsets vi har møtt, kan telles på en hånd. Heldigvis er ikke pengene brukt på forgylte kabler med isolering av alvehår.

Nova Pro Wireless er et av de teknologisk mest omfattende headsets vi har testet. Det følger med en kontrollboks, som fungerer som samlesentral for digitale og analoge lydkilder. Boksen har dessuten innebygd lader for batteriet til headsettet. Man får med to batterier, og det ene batteriet kan lades, mens det andre sitter i headsettet. På den måten går man aldri tom for strøm. I hvert fall kun i de sekundene det tar å skifte batteri.

Trådløs HD-lyd

Den trådløse forbindelsen mellom boksen og headsettet er naturligvis fri for forsinkelser. Det kan man forvente av et trådløst gaming-headset. Men det er ikke hverdagskost at lyden også overføres i 48 kHz/24-bit HD-oppløsning. Steelseries er ikke først med automatisk støyreduksjon (ANC) til gaming, men systemet fungerer (unnskyld!) problemfritt, og i kombinasjon med øvrige features, inkludert 360-graders surroundlyd og trinnløs miksing av chatlyd, er Steelseries Arctis Nova Pro Wireless et av de mest avanserte gaming headsets til dato.

Veloppløst og ren lyd

Alt dette ville ikke vært til stor nytte hvis ikke lydkvaliteten matchet ambisjonsnivået. Men det gjør den. Lyden er veloppløst og klar, og bassen er dyp og kraftig, men fortsatt tørr. Mellomtonen er mer fremhevet enn på hi-fi-hodetelefoner, men lyden er ren, og det gjør det lettere å høre små bevegelser rundt deg.

Sist, men ikke minst, er selve headsettet så lekkert utført at kun Bang & Olufsen kan gjøre det bedre. Det gjør alt i alt Steelseries Arctis Nova Pro Wireless til en opplagt vinner av prisen for årets gaming-headset.

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nyhet

Bli med i en eksklusiv L&B-gruppe!

Hjelp oss til å bli bedre og mer relevant – vinn flotte premier.
Les mer
Lyd & Bilde
Scroll to Top