Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Steelseries Arctis Nova Pro Wireless

Teknologisk overflødighetshorn

Steelseries’ toppmodell har faktisk alle de featurene man kan tenke på å be om.

Skrevet av / 31.10.22 - 12:00
Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
John Hvidlykke

Danske Steelseries har gang på gang vist oss at gamingutstyr ikke trenger å ligne leketøy. Selskapet har laget mengder av headsets i ”voksen” design – og i en kvalitet som minner om hi-fi-hodetelefoner. Da jeg for tre år siden testet toppmodellen Arctis Pro Wireless, gikk jeg så langt som å si at det var vanskelig å komme på noe som kunne gjøres bedre. Men det kunne altså Steelseries’ ingeniører …

Steelseries Arctis Nova Pro Wireless er toppmodellen i den nye Arctis Nova-serien som erstatter Arctis-serien. Som ”Pro”-modellen har man tatt ekstra hensyn til detaljene. Hodebøylen er av metall i stedet for plast, og øreputene er store og myke og kledd med kunstlær. Som tidligere Steelseries-headsets er designen avdempet og elegant. Noe som kan oversettes til sort-i-sort. Hvis man ønsker et mer personlig uttrykk, kan de runde magnetiske dekslene på øreklokkene og bæreremmen under hodebøylen skiftes ut med varianter i kraftige farger.

Der er ikke mye sprell over designen. Noe som i høy grad tiltaler anmelderen. (Foto: Steelseries)

Hvis du gjerne vil ha blinkende RGB-lys som følger takten på lydsporet i spillene dine, bør du ikke velge Arctis Nova Pro Wireless, da den er helt uten lyseffekter. Det kan man til gjengjeld finne på flere andre medlemmer av Arctis Nova-familien.

Allsidig kontrollboks

Headsettet er trådløst, men det følger med en liten kontrollboks til å sette på skrivebordet, hvor man kan styre de opptil fire lydkildene som kan kobles til. Boksen har to USB-C-innganger til lyd fra datamaskin eller konsoll, samt to analoge minijack-innganger som kan brukes med eldre konsoller uten USB-forbindelse. En enkelt skruknapp og et OLED-display klarer alle innstillingene, valg av lydkilder og lydstyrkeregulering. Det er forholdsvis oversiktlig, men kontrollboksen er nesten for liten og for lav til at betjeningen blir behagelig.

Kontrollboksen er den geniale delen av pakken. Den kan håndtere opptil fire kablede lydkilder, samt Bluetooth. (Foto: Steelseries)

Lyden overføres trådløst mellom headset og kontrollboks. Det skjer med Steelseries egen trådløse 2,4 GHz-standard. Forbindelsen er i praksis uten forsinkelse. Og den er i 24-bit/48 kHz-oppløsning.

Boksen har dessuten innebygd lader for batteriet til headsettet. Man får med to batterier, og det ene batteriet kan lades, mens det andre sitter i headsettet. På den måten går man aldri tom for strøm. I hvert fall kun i de sekundene det tar å skifte batteri. Et batteri rekker til ca. 20 timers bruk, avhengig av om man bruker støyreduksjon eller ikke.

Når du trenger frisk luft, kan Arctis Nova Pro Wireless brukes som trådløs hodetelefon. (Foto: Steelseries)

Kan brukes som hodetelefoner

Ved siden av kablede forbindelser kan man også pare Bluetooth-lydkilder som mobiltelefoner, med styreboksen. Og endelig kan man pare selve headsettet med mobilen, slik at man kan bruke det som trådløs hodetelefon på farten.

Mikrofonen sitter på en – meget – myk og fleksibel svanehals, som kan skyves helt inn i venstre øreklokke.

Innebygd støyreduksjon

Steelseries Arctis Nova Pro Wireless har innebygd elektronisk støyreduksjon (ANC), så du slipper å bli distrahert av andre spillere rundt deg. Skulle du likevel ha lyst til å følge med i team-praten, er det også en transparency modus, hvor lyden fra omgivelsene sendes inn i øreklokkene ved hjelp av mikrofonene.

Pro-versjonen av Arctis Nova-serien er fylt med luksusdetaljer. (Foto: Steelseries)

Steelseries er ikke først ute med ANC til gaming. Men systemet fungerer (unnskyld!) lytefritt, og i kombinasjon med de øvrige featurene, inkludert 360-graders surroundlyd og trinnløs innmiksing av chatlyd, er Steelseries Arctis Nova Pro Wireless et av de mest avanserte gaming headsets til dags dato.

Styresoftwaren til Arctis Nova-serien heter GG, og lyddelen heter Sonar. Sistnevnte gir mulighet til å tilpasse lyden, både til hvert enkelt spill og en generell tilpassing til headset og personlig smak. Til hver innstilling har man en 10-bånds parametrisk equalizer til rådighet! Altså en EQ-funksjon hvor man for hver av de 10 reguleringene kan velge arbeidsfrekvens, båndbredde og nivå. Det er en ekstremt fleksibel regulering! Utover dette kan frekvensgangen på mikrofonen justeres med en 10-bånds grafisk equalizer. Sonar støtter selvsagt virtuell surroundlyd i 7.1 kanaler.

Veloppløst og ren lyd

Alle de mange featurene og finessene ville ikke være til stor nytte hvis ikke lydkvaliteten matchet ambisjonsnivået. Men det gjør den. Lyden er veloppløst og klar, og bassen er dyp og kraftig, men fortsatt tørr. Mellomtonen er litt mer fremhevet enn på hi-fi-hodetelefoner, men lyden er ren, og det gjør det lettere å høre små bevegelser omkring deg. Hvis du foretrekker en mindre markant mellomtone, kan dette justeres med den førnevnte parametriske equalizeren.

Få andre gaming headsets er så dyre. Men ingen av dem er så allsidige. (Foto: Steelseries)

Konkurrenter

Få andre headsets er like dyre som Arctis Nova Pro Wireless, så antallet likeverdige konkurrenter er tilsvarende begrenset. Audeze Mobius har enda bedre lyd og i tillegg den unike virtuelle høyttalerlyden. Men den er kablet, og ikke på langt nær så fleksibel. Bang & Olufsen Portal PC er like luksuriøs, men har langt færre features – og koster enda mer.

Konklusjon

Steelseries Arctis Nova Pro Wireless utfordrer grensene for gaming-headsets. Ikke bare på kvalitet, men også på pris. Antallet enda dyrere gaming headsets vi har møtt, kan telles på en hånd. Heldigvis er ikke pengene brukt på forgylte kabler med isolering av økologiske alvehår. De er brukt på det mest omfattende settet av features jeg hittil har sett på et gaming headset. Sist, men ikke minst, er selve headsettet så lekkert utført at kun Bang & Olufsen kan gjøre det bedre. Det gjør alt i alt Steelseries Arctis Nova Pro Wireless til et opplagt valg hvis du leter etter det beste og mest allsidige gaming-headsettet uten å skjele til prisen.

Karakter
Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
High End

Home mener

Virkelig glimrende lyd. Styreboksen samler opptil fire lydkilder. Byggekvaliteten tilsvarer prisen. Dyrere enn de fleste gaming headsets. Hvis du vil ha RGB-lys, må du velge en av ikke-pro-modellene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Så mye gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Bare god til én ting

Disse gamingskjermene gir hakeslepp

Første test: Villeste gamingskjerm til dags dato

Spill med fornuft

Beste Alienware hittil

Asus får Steam Deck til å ligne en dinosaur

Avsaget tastatur

Du vil hate en, og elske den andre

Den beste til høyoppløst gaming?

Så rask er den første GeForce RTX 4090-PC

Scroll to Top