Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple MacBook Pro 14″ M1 Pro (2021)

Den MacBook Pro-en du har ventet på

Apples nye MacBook Pro med 14” skjerm og M1 Pro-prosessor er den perfekte kombinasjonen av høy ytelse og mobilitet.

Skrevet av / 25.01.22 - 10:15
Apple MacBook Pro 14″ M1 Pro (2021)
Peter Gotschalk

For få måneder siden lanserte Apple to nye MacBook Pro-modeller, med henholdsvis 16” og 14” skjerm, og i tillegg fikk vi to nye Apple-utviklede prosessorer, M1 Pro og M1 Max.

M1 Pro leveres med enten åtte eller ti prosessorkjerner med 33,7 milliarder transistorer og 14 eller 16 grafikkprosessorkjerner. Med M1 Max får man ti prosessorkjerner med 57 milliarder transistorer, og man kan også velge mellom 24 eller 32 grafikkprosessorkjerner. Max har dessuten dobbelt så stor minnebåndbredde – 400 GB/s – og opptil 64 gigabyte integrert minne.

To forskjellige skjermstørrelser og to forskjellige prosessorer med ytterligere forskjellige konfigurasjonsmuligheter når det gjelder antall prosessorkjerner, antall grafikkprosessorkjerner og mengden av innebygd minne, gir brukerne et hittil usett stort antall MacBook Pro-modeller å velge mellom.

Min kollega har allerede testet en av de dyrere modellene – MacBook Pro med 16,2” skjerm og M1 Pro-prosessor med 10 prosessorkjerner, 16 grafikkprosessorkjerner og 32 gigabyte minne.

Denne modellen koster knappe 37 000 kroner, og da er den fortsatt langt fra den dyreste valgmuligheten på MacBook Pro-menyen. Men den er likevel lynrask og særdeles velegnet til både designere, fotografer og andre profesjonelle og semi-profesjonelle kreative brukere.

Vår anmelder kunne ikke få armene ned, og gjennomgår i testen av den nyeste 16” MacBook Pro stort sett alle de vesentlige designendringer og teknologiske landevinninger som Apple har ristet ut av ermet med de nye MacBook Pro-ene.

Likevel er det god grunn til å kaste et spesielt blikk på den billigste og minste i rekken av nye modeller. For vi er mange fans av Apples hittil minste 13” MacBook Pro som har ventet med lengsel på oppgraderingen til 14 tommer, og derfor var gleden stor da denne endelig ble lansert i oktober i fjor.

14 macbookpro skaerm
Den nye 14” MacBook Pro kommer med Mini-LED-skjerm med HDR, et omfattende fargeområde og mer flytende fargeforløp. Som man kan se her på bildet, står fargerne på den nye 14” MacBook Pro (til høyre) skarpere, og bildet har mer dybde og kontrast enn på den eldre 13” MacBook Pro til venstre. (Foto: Peter Gotschalk)

Den mer mobile løsningen

Den minste MacBook Pro-modellen har tradisjonelt vært populær blant brukere som jobber intensivt og mye på maskinen, og derfor har bruk for høy ytelse, men samtidig foretrekker den mer mobile og bærbare formfaktoren som den minste MacBook Pro byr på, sammenlignet med den vesentlig større og tyngre 16”-modellen.

Derfor er det også god grunn til å tro at nye 14” MacBook Pro med M1 Pro-prosessor vil bli den mest solgte blant de mange, nye konfigurasjonene. For selv om 23 490 kroner, som vårt testeksemplar med åtte prosessorkjerner, 14 grafikkprosessorkjerner og 16 gigabyte RAM koster, ikke er et dypt grep i lommen, er det likevel et beløp som mange er både i stand og parat til å betale for sitt viktigste arbeidsverktøy. Og all erfaring viser også at det er verdt pengene for en slik MacBook Pro; den holder som regel i mange år, og må skiftes ut sjeldnere enn de fleste Windows-bærbare.

Forbedret skjerm

Mitt testeksemplar har naturligvis det meste til felles med den 16” MacBook Pro vi allerede har testet.

Det begynner med skjermen, som med sine 14,2 tommer er markant større enn den 13”-skjermen som satt på forgjengeren. Oppløsningen er nå 3024 x 1964 piksler mot tidligere 2560 x 1600, som gir økt pikseltetthet (254 ppi mot tidligere 227), og dermed skarpere og høyere oppløst skjermbilde selv om skjermarealet er blitt større.

Teknologien er den samme som sitter i iPad Pro fra 2020. Apple kaller det for Liquid Retina XDR, men i virkeligheten er det snakk om et nytt Mini-LED-design som bruker over 10 000 lysdioder på tvers av hele baksiden av ​​skjermen, og dermed leverer en lysstyrke på 1000 nit på full skjerm (opp til 1600 nit peak-lysstyrke) og en kontrast på 1:1 million.

Apple MacBook Pro Ports 10182021
En del av de portene som Apple for få år siden tok bort, er også kommet tilbake. Det inkluderer HDMI 2.0 og SDXC-kortleser. I tillegg kommer en 3,5 mm minijack til hodetelefoner, samt tre USB-C-innganger med Thunderbolt 4, så man bl.a. kan koble til to eksterne 6K-skermer. (Foto: Apple)

I praksis viser teknologien seg i det flotteste skjermbildet og den beste bildekvaliteten jeg til dags dato har sett på en MacBook. Alt er knivskarpt, og når man ser høyoppløst video (4K HDR), er både kontrasten i bildet og for eksempel fargerikdommen rett og slett slående.

Den høye peak-lysstyrken betyr at solskinn, refleksjoner i vannoverflater, snølandskap, osv., lyser opp og skaper et mer realistisk og fengende bilde enn vi før har sett på noen bærbar maskin. I tillegg kommer 120 Hz oppdateringsfrekvens, som tilpasser skjermens oppdatering til innholdet. Resultatet er helt sømløs videoavspilling uten noen form for hakking.

To skritt frem og et tilbake

En annen fantastisk nyhet, som 14”-modellen har til felles med sin storebror, er at Apple har lyttet til fansen. Borte er den forbannede Touch Bar-en over tastaturet (kun en knapp med Touch ID er igjen), og i stedet har vi fått tilbake en rekke med funksjonstaster i full høyde.

En del av portene som Apple for få år siden tok bort, har også kommet tilbake. Det inkluderer HDMI 2.0, SDXC-kortleser og MagSafe 3 til strømforsyningen. I tillegg kommer en 3,5 mm minijack til hodetelefoner, samt tre USB-C-innganger med Thunderbolt 4, så man blant annet kan koble til to eksterne 6K-skjermer.

Trærne vokser imidlertid ikke helt inn i himmelen, for de gammeldagse USB-A- portene har ikke kommet tilbake, og man må fortsatt ha et par dongler med i vesken hvis man bruker de mest alminnelige USB-tilkoblingene samt diverse tilbehør sammen med MacBook Pro.

14 macbookpro dongle
Selv om den nye 14” MacBook Pro har fått en del flere porter enn de siste årenes forgjengere, slipper man ikke helt unna dongler da maskinen ikke har noen gammeldags USB-A-port. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse

Selv om mitt testeksemplar hører til blant de “svakeste” og “billigste” av de nye MacBook Pro-modellene, er den fortsatt den høyest ytende maskinen jeg noensinne har testet. Det gjelder både i alle Benchmark-testene samt i daglig bruk, hvor datamaskinen er utrettelig.

Jeg opplevede derfor ikke at viften startet én eneste gang i den perioden jeg testet maskinen, og grafikktunge oppgaver som bilde- eller videoredigering klarer den nye 14” MacBook Pro uten å blunke.

Sammenlignet med fjorårets 13”-modell med Apples første egenutviklede M1-prosessor er den nye 14”-versjonen markant raskere (1769/9840 i Geekbench 5 mot 1733/7582 samt 9556 i Cinebench mod 7758), og den feier definitivt gulvet med samtlige Intel-baserte Mac-maskiner Apple noensinne har lansert.

Det er heller ingen grunn til å klage over at batteritiden er blitt bedre, og MacBook Pro støtter nå også hurtiglading så batteriet kan lades til 50 % på bare en halv time.

Konklusjon

Hvis du som jeg har ventet på at Apple langt om lenge skulle få fornyet sin populære 13” MacBook Pro-serie, er det nå du bør slå til.

Apple MacBook Pro MagSafe 10182021
MagSafe er tilbake på MacBook Pro med MagSafe 3, som har en oppdatert design og sender mer strøm inn i systemet enn noensinne. Med vårt testeksemplar fulgte en USB‑C-strøm¬forsyning på 67 W. Modeller med M1 Pro med 10 prosessorkjerner eller M1 Max kommer med 96 W strømforsyning. (Foto: Apple)

Som nevnt er det mange forskjellige konfigurasjonsmuligheter, og hvis du gjerne vil ha den større mobiliteten som 14”-modellen tilbyr i forhold til den større modellen med 16 tommer skjerm, men samtidig har bruk for ekstra mye ytelse (f.eks. hvis du jobber med tunge renderingsoppgaver eller 8K-video i råformat, eller redigerer video-streams eller tunge bildefiler fra mellomformatkameraer), kan 14” MacBook Pro også fås med Apples M1 Max-prosessor og helt opp til 64 gigabyte minne.

Men det koster skjorta, og for de aller fleste brukerne er 14”-modellen med M1 Pro det opplagte valget.

Karakter
Apple MacBook Pro 14″ M1 Pro (2021)
High End

Home mener

Raskeste bærbare maskin noensinne. Brilliant og større skjerm, og vi har fått de fleste portene tilbake, mens Touch Bar er forsvunnet. Fett med flere porter, men mangler den gode gammeldagse USB-A-inngangen, så man slipper ikke helt unna dongler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Lyd & Bilde
Scroll to Top