Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus ZenWiFi Pro ET12

Det aller råeste mesh-nettverket

Visst koster det mye penger. Men skal du ha det raskeste og beste mesh-nettverket, er Asus den nye kongen på tronen.

Skrevet av / 30.09.22 - 09:00
Asus ZenWiFi Pro ET12
Geir Gråbein Nordby

Når jeg pakker opp esken med flaggskip-nettverket Asus ZenWiFi Pro ET12, som er dets fulle navn, så er det med skrekkblandet fryd. For det første ser ikke disse boksene ut som noen rutere jeg har sett før. To svarte, prismeformede tårn, med antennene på toppen rammet inn i pleksiglass. Og et RGB-lys på toppen, som setter tonen. For det andre er dette dyre saker. Svindyre saker.

Asus ZenWiFi Pro ET12 white LEDs Asus ZenWiFi Pro ET12 yellow LEDs
<
>
LED-lyset på toppen lyser hvitt om tilkoblingen er god. Foto: Geir Gråbein Nordby

Når trenger du egentlig et dyrt mesh-nettverk? Om ditt hjem er fullt av dumme dingser, og din eneste digitale bekymring er hvorvidt du får strømmet Netflix i 4K eller ikke, klarer du deg fint med et rimelig et. Selv et billig mesh-nettverk kan gi gode hastigheter, dersom det er få tilkoblede enheter å holde kontroll på. Forvent en gjennomsnittshastighet på 200-300 Mbit/s (de beste kjøpene kan ligge litt høyere), som er mer enn nok til å dekke de flestes behov.

Har du derimot fibernett med en båndbredde på 500 Mbit/s eller mer hver vei, må du opp i pris. Særlig dersom du har et stort hjem proppfullt av smarte dingser. I min husholdning har vi flere smarthøyttalere, strømmeforsterkere, TV-er, PC-er, nettbrett og flere mobiltelefoner, i tillegg til kameraer, en smart ringeklokke, robotstøvsuger og en hel drøss med andre ting. Sikkert rundt 40 enheter totalt. Og da merker jeg fort at hastigheten dropper, om mesh-nettverket ikke holder høyt nivå.

Asus ZenWiFi Pro ET12
Foto: Asus

Også med WiFi 6 er kvalitet viktig

Med den nye WiFi 6-teknologien ble vi lovet en mye bedre trådløs internettilkobling for alle våre dingser, fordi hver antenne kan sende og motta flere datastrømmer samtidig. Dette i motsetning til den eldre WiFi 5, som trenger én antenne for hver datastrøm opp og ned. Du kan se på WiFi 6 som en sekstenfelts motorvei mot fire for WiFi 5, så selv om fartsgrensen ikke økes, kommer alle bilene raskere målet.

I tillegg bruker WiFi 6 såkalt stråleforming, eller beamforming, hvor hver strøm kan sendes mer nøyaktig mot den antennen den skal til. Mindre båndbredde på avveie, med andre ord.

Det høres veldig bra ut på papiret, og WiFi 6 er da også raskere. Likevel er det bare så mye man får gjort med 1-2 antenner i hver ruter og satellitt, som typisk er hva de rimeligste nettverkene har. Noen har opptil fire, og da begynner det å hjelpe.

Raskere internett med WiFi 6E og 6 GHz. Illustrasjon: Asus

WiFi 6E = 6 GHz

Du kan også med fordel gå etter nettverk med WiFi 6E. Det er samme teknologi som WiFi 6, forskjellen er et nytt frekvensbånd på 6 GHz-spekteret. Dette kommer i tillegg til eksisterende 5 GHz og 2,4 GHz, og hensikten er å få mindre støy på nettverket. Senker du støyen får du i praksis raskere og mer stabilt nett, selv om den teoretiske hastigheten på 6 GHz er den samme som på 5 GHz (9,6 Gbit/s). I praksis må man slå sammen flere 5 GHz-strømmer for å oppnå samme båndbredde som med 6 GHz, så mange nettverk vil likevel være raskere på det nye båndet. Bare vær klar over at 6 GHz har kortere rekkevidde enn 5 GHz.

Det er fortsatt svært begrenset med produkter som støtter 6 GHz, ikke engang den nyeste iPhone 14 Pro er kompatibel. Så dette er ingen nødvendighet akkurat nå, men kan komme godt med siden.

Les også Netgear Orbi RBKE963: Verdens raskeste internett koster flesk Superraske Orbi RBKE963 er det første meshnettverket til å ta i bruk en helt ny frekvens. Her går samtidig begrepet "mye for pengene" rett ut av vinduet.

10 antenner for maksimal båndbredde

Mesh-systemet jeg her har for hånden heter Asus ZenWiFi Pro ET12 er av typen WiFi 6E, og her snakker vi ikke to eller fire, men hele ti antenner i hver boks! Med åtte datastrømmer pr. antenne kan man begynne å snakke om båndbredde! 4,8 Gbit/s er hva som hevdes på både 5 GHz- og 6 GHz-båndene, mens det tregere (men med bedre rekkevidde) 2,4 GHz-båndet skal ha drøyt 1,1 Gbit/s.

Ta disse hastighetene med en stor klype salt, for min erfaring er at man sjeldent får over 100 Mbit/s med 2,4 GHz, mens de øvre båndene kan begynne å nærme seg gitabithastighet. Selv har jeg en gigabit båndbredde inn til huset, som gir rundt 940 Mbit/s i faktisk hastighet med kablet Ethernet (noe av båndbredden går til metadata som sørger for at datastrømmene går dit de skal). Fordi den trådløse ruteren nok uansett også vil ha litt svinn i konverteringen fra kablet til trådløst, er det svært sjeldent jeg ser 900-tallet i det hele tatt på WiFi – nesten uansett hvor god ruteren er.

Hvorvidt jeg kunne fått over en gigabit trådløs hastighet dersom jeg kunne abonnert på mer, har jeg pr. i dag ingen mulighet for å sjekke ut.

Hvis du har gigabit internettabonnement, får du sannsynligvis i praksis hastigheter på rundt 930-940 Mbit/s, dersom forholdene er optimale. Her målt med Asus-appen.

To velutstyrte enheter

Asus ET12 består av to enheter, som begge er identiske. Det betyr at du selv kan velge hvilken som skal være ruter, og hvilken som er satellitt (node).

På baksiden sitter fire Ethernet-porter, hvor to av dem er standard 1 Gbit/s, mens to er på hele 2,5 Gbit/s. De tregeste brukes til å koble til smartenheter som enten ikke støtter WiFi eller som du ønsker en mest mulig stabil internettkobling til.

De raskeste portene brukes til selve infrastrukturen i mesh-nettverket, også kjent som backhaul. På ruteren skal porten merket WAN kobles til modemet ditt, mens den merket LAN er forbeholdt kablet forbindelse til noden. Denne kobles til nodens WAN-port.

Dette er en aldri så liten genistrek, for det betyr at du kan koble så mange noder du ønsker i serie: Ut fra LAN, inn i WAN, hele veien. Dette i motsetning til Netgears flaggskip, nemlig erkekonkurrenten Orbi RBKE963, som har én backhaul-utgang på ruteren som skal kobles til tilsvarende kontakt på noden. Dermed kan kun én node forbindes med kabel, utover dette må alle noder kobles via WiFi.

Asus ZenWiFi Pro ET12 connections
Asus ZenWiFi Pro ET12 har fire Ethernet-kontakter, hvor to har 2,5 Gbit/s båndbredde. Disse brukes blant annet til kablet backhaul mellom ruter og noder. Foto: Asus

Kablet mot trådløs backhaul

Har du mulighet for å koble sammen ruter og satellitt(er) kablet, vil jeg klart anbefale dette. Det gir de garantert raskeste hastighetene i hjemmet ditt, og det mest stabile nettverket.

Ved kablet backhaul kan du dessuten koble sammen begge 5 GHz-båndene til ett, med 160 MHz båndbredde i stedet for å ha to bånd med 80 MHz hver. Dermed øker hastigheten på 5 GHz-nettet. Dette er ikke mulig på nevnte Orbi-nettverk, som har det ene båndet dedikert til trådløs backhaul, og ikke frigir dette selv når du bruker kabel imellom boksene.

Med andre ord skal Asus-nettverket med kablet backhaul teoretisk ha raskere hastighet på 5 GHz-nettet enn det enda dyrere Orbi-settet. Kjører du begge trådløst, vil derimot Orbi-nettverket kunne ha en fordel av en mer stabil backhaul, siden det ene 5 GHz-båndet brukes utelukkende til dette.

Enheter tilkoblet 6 GHz-båndet har derimot samme teoretiske hastighet på Asus og Orbi.

Les også 6 GHz internett: Nå blir det enda raskere Er Wi-Fi 6 utdatert allerede før det har blitt allemannseie?

Genial mesh-løsning?

Asus ET12 er en dyr mesh-løsning. Men det geniale er enhetene er kompatible med Asus’ AiMesh-system, og det betyr at du enkelt kan forlenge dekningen til andre steder i huset med billigere AiMesh-produkter.

Trenger du for eksempel dekning i garasjen for å få koblet garasjeåpneren til nettverket, så er det drøyt å skulle punge ut med flere tusen kroner for en ekstra ET12-ruter til formålet. Kjøp heller en AX56 nettverksforlenger til noen hundrelapper.

For å være sikker på å hele tiden ha de raskeste og mest stabile hastighetene rundt i huset, må jeg likevel ta forbehold mot å blande inn tregere noder, siden du da risikerer at dine dingser kan koble seg til disse, også i tilfeller der de burde vært tilkoblet ET12-nettverket.

Asus ET12 er enkel å sette opp, blant annet takket være en brukervennlig app.

Enkel oppkobling

Å koble til Asus ET12 er enkelt. Koble modemet til WAN-kontakten på boksen du velger som ruter, og restart modemet for å være sikker. Last ned Asus Router-appen og skann QR-koden under ruteren for å koble den til.

Noe jeg liker meget godt med appen, er at du ikke må registrere deg for å bruke den. I motsetning til med Netgear, som både krever at du logger inn og dessuten har flyttet enkelte funksjoner som for eksempel foreldrekontroll til sin betalte abonnementstjeneste.

Etter du har satt opp ruteren og gitt den et nettverksnavn, anbefaler jeg å koble med kablet backhaul hvis du har mulighet, og deretter åpne 160 MHz båndbredde på 5 GHz-båndet, for best mulig hastighet og stabilitet her.

Etter ruteren er satt opp, skal noden kobles til strøm. Vil du forbinde denne med WiFi i stedet for kablet, lar du de to stå i samme rom, og de vil kobles automatisk. Deretter kan du flytte noden dit du vil ha den.

Asus ET12 - speedtest - node in next room - open door - wifi backhaul two floors up - 6GHz Asus ET12 - speedtest - node in next room - open door - wifi backhaul two floors up - 5GHz Asus ET12 - speedtest - router ground floor - node 1st floor - PC 2nd floor - 6GHz Asus ET12 - speedtest - router ground floor - node 1st floor - PC 2nd floor - 5GHz Asus ZenWiFi Pro ET12 - speedtest - node in next room - closed door - wired backhaul - 6GHz Asus ZenWiFi Pro ET12 - speedtest - node in next room - closed door - wired backhaul - 5GHz Asus ZenWiFi Pro ET12 - 5GHz router ground floor smartphone 2nd floor Asus ZenWiFi Pro ET12 - speedtest - node in next room - open door - wired backhaul - 6GHz Asus ZenWiFi Pro ET12 - speedtest - node in next room - open door - wired backhaul - 5GHz Asus ZenWiFi Pro ET12 - speedtest - router ground floor - computer 2nd floor - 5GHz Asus ET12 app speed 6 GHz with Zenfone 9 next to router Asus ZenWiFi Pro ET12 - 5GHz smartphone same room Asus ZenWiFi Pro ET12 - 5GHz router ground floor smartphone 1st floor
<
>
Speedtest: 6 GHz. Node i rommet ved siden av PC. Åpen dør. Trådløs backhaul, med en hel etasje imellom.

Asus ET12: Vanvittig hastighet og stabilitet

Du verden, for noen hastigheter! Med ET12 måler jeg på det beste tilnærmet gigabit-hastigheter på både 5 og 6 GHz-båndene, med kablet backhaul mellom ruter og noden, hvor sistnevnte står i rommet ved siden av PC-en med den lette innedøren imellom dem lukket. Dette er faktisk det raskeste jeg har sett!

Med Asus Zenfone 9 i umiddelbar nærhet til ruteren og tilkoblet 6 GHz får jeg over 900 Mbit/s de fleste gangene jeg måler. Styggfort, og raskere enn du noensinne vil trenge om du har noenlunde normale behov.

Fra før har jeg koblet opp Netgear Orbi RBKE963, det raskeste og mest stabile nettet jeg har hatt i hus. Inntil nå.

For selv om Asus-nettet har to enheter og Orbi-nettet har tre, klarer jeg meg fint med to bokser i min bolig på tre etasjer og nærmere 200 kvadratmeter totalt areal. Da har jeg ruteren i første etasje og noden i tredje, med kablet backhaul.

Les også Hva pokker er mesh? Forventningene til at dine trådløse dingser "bare skal fungere", innfris kun med et skikkelig mesh-nettverk.

Når jeg kobler over til trådløs backhaul, synker hastigheten i tredje etasje en del, da ser vi plutselig i praksis på rundt 340 Mbit/s på 5 GHz og 200-220 Mbit/s på 6 GHz. Fortsatt mer enn brukbart, men siden jeg har kontoret der oppe er det faktisk der jeg trenger best hastighet.

Jeg får bedre hastighet i øverste etasje om jeg flytter noden ned til andre etasje. Da er nettet aller raskest nede i kjelleren, nesten like raskt i andre, med hastigheter opp mot 900 Mbit/s, og så har jeg rundt 800 Mbit/s i tredje på 5 GHz og over 500 Mbit/s på 6 GHz. Sånt smaker det fugl av!

I hverdagen opplever jeg at nettverket er helt stabilt, selv med rundt 40 smarte dingser koblet til. Her ramler de billige nettverkene sammen, som jeg for eksempel nylig opplevde med TP-Link Deco XE75. Her sank hastigheten dramatisk når mange enheter skulle holdes i hendene.

 Asus-ZenWiFi-Pro-ET12
Foto: Asus

Asus ET12 eller Netgear Orbi RBKE963?

I det daglige opplever jeg faktisk enda bedre stabilitet på Asus-nettverket enn på Netgears dyreste RBKE963. Ikke minst har jeg innimellom opplevd at Sonos-produkter er litt lite glad i Netgear, men også med min kontor-PC tilkoblet med nettverkskort av nyeste type, får jeg som oftest enda litt bedre hastigheter på Asus.

Når Asus-nettet i tillegg er så fleksibelt og kan utvides med både rutere og satellitter om hverandre, hvor Netgear-nettet er låst til seg selv og dermed veldig dyrt å bygge ut videre, så mener jeg Asus er et bedre kjøp.

Netgear Orbi har en fordel om du bruker trådløs backhaul i stedet for kablet, siden Orbi har en egen kanal dedikert til denne oppgaven. Men det senker samtidig maksimal hastighet over 5 GHz, siden du ikke får slått sammen de to.

Asus ZenWiFi Pro ET12 SPREAD 2
Foto: Asus

Asus ZenWiFi Pro ET12: Konklusjon

Asus ZenWiFi Pro ET12 koster mye, men så er det også styggraskt, meget stabilt, og blant de mest fleksible systemene tilgjengelig.

Uansett hvor mange noder som kobles sammen, kan alle bruke kablet backhaul om du ønsker. Nettverket kan dessuten utvides med billigere noder og rutere, om du har dødsoner hvor det er mindre viktig med disse hastighetene.

Appen har gode innstillingsmuligheter, bra oversikt, og ingen av nettverkets funksjoner er låst til betalt abonnement. Kun om du ønsker utvidet digital sikkerhet.

Har du gigabit-internett og ønsker det raskeste og beste, så er listen kort, og så langt er det ET12 som troner på toppen blant de vi har testet.

Karakter
Asus ET12
High End

Home mener

Hastigheten er den råeste vi har sett, det samme er stabiliteten. Og med markedets kanskje mest fleksible mesh-løsning er det lite å lure på for de som trenger det råeste. Langt fra billig!

4 hendelser på “Asus ZenWiFi Pro ET12”

  1. Geir Gråbein Nordby

   Hei! Har ikke testet Amplify Alien, men Asus-nettverket har nyere og bedre specs på papiret, uten at det trenger å bety noe for praktisk bruk.

 1. Thomas Pedersen

  Hvordan er plasseringsvennligheten på disse? Varmgang? Må de stå nesten i et åpent vindu for å ikke bli brennvarme? Kan de ligge?

  1. Geir Gråbein Nordby

   Nei, de holder seg avkjølt og fine, de står fortsatt og går hjemme hos meg, ruteren står inne i et lite kott. No problem. Liggende går vel, men tipper det kan gå noe utover dekningen/hastigheten da strålingen blir annerledes.

   Ville kanskje brukt en mer vanlig ruter om du ikke kan plassere dem vertikalt. Som f.eks. ASUS RTAX89X. Den støtter også AiMesh og kan bygges ut til meshnettverk. Forbehold om at vi ikke har testet den.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
 • L&B TechCast – en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC

MacBook Air har blitt litt raskere, men også dyrere

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Scroll to Top