TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST Netgear Orbi NBK752 (AX4200)

Wi-Fi 6 og 5G – i ett og samme nettverk!

Netgear Orbi NBK752 kan både kobles til fiber og til 5G, for den mest pålitelige internettdekningen i hele huset.

forfatter
Publisert 03.03.22 - 09:00
Karakter
Netgear Orbi NBK752 (AX4200)
L&B mener
Stabilt, meget gode hastigheter, glimrende dekning. Brukervennlig oppsett. Flere muligheter med 5G.
Ekstremt mye dyrere enn varianten uten 5G
Spesifikasjoner
 • Dekker område: 350 kvm / 40 enheter
 • Prosessor: 1,4 GHz quad-core
 • Protokoll: 802.11b/g/n/ax 2.4GHz/5GHz – 1024-QAM
 • Mobilt: 4G LTE, 5G (n1, n3, n7, n8, n20, n28, n40, n41,n77, n78)
 • Hastighet: 2.4GHz 600 Mbit/s / 5 GHz 1200 Mbit/s (2400 Mbit/s backhaul)
 • Infrastruktur: MU-MIMO (Multiple User, Multiple Input, Multiple Output)
 • Antall antenner (ruter): 6 (+ mulighet for to 4G/5G-antenner)
 • Antall antenner (node): 6
 • Tilkoblinger: 3 x gigabit Ethernet (ruter), 2 x gigabit Ethernet (node)
 • Stemmestyring: Nei
 • Farge: hvit
 • Web: netgear.com
Veil. pris 12.590Pr. 03.03.22 Produktside

Har du en stor bolig uten innlagt bredbånd, men likevel drømmer om det raskeste og mest stabile nettverket med dekning i hele huset? Eller har du fibernett, men ønsker samtidig å forsikre deg mot nettbrudd forårsaket av dårlig vær eller vedlikehold hos nettleverandøren? Netgear sitter på en løsning, med Orbi NBK752. Dette er et meshnettverk bestående av en hovedruter og en satellitt (node), som utvider nettverket til å strekke seg til kriker og kroker i hjemmet hvor ikke ruteren alene kommer godt nok til.

Ruteren har både kablet Ethernet-inntak med gigabithastighet, og kan dessuten også kobles til 4G og 5G mobilnett, hvis du dytter et nano-simkort inn i bakenden på den. Dermed har du et 5G meshnettverk, som er det som gjør dette spesielt.

Superfleksibelt

Nettverket kobles enkelt opp med Orbi-appen på mobilen, og her velger du også om du kun vil bruke mobilt bredbånd, kablet internett (Ethernet), eller en kombinasjon. Hvor nettverket hovedsakelig får internett fra kabel, men slår over til 5G om kabelleverandørens internett svikter. Selv har jeg opplevd brudd på nettverket flere ganger under pandemien, spesielt helt i begynnelsen av nedstengningen. Og selv om det skjer mindre hyppig nå, er det alltid fint å vite at man har en backupløsning, om fibernettet skulle falle ut.

Se presentasjonsvideo av Netgear Orbi NBK752 under:

Meget raskt nett

Nettverket er egentlig identisk med en gammel favoritt, nemlig Wi-Fi 6-nettet RBK752. Det har inntil 4,2 Gbit/s samlet båndbredde, støtter inntil 1,2 Gbit/s på 5 GHz-båndet, og lover dekning opp mot 350 kvadratmeter. Blant annet takket være seks antenner i hver enhet. Og fordi noden og ruteren kommuniserer seg imellom med en stor båndbredde (2,4 Gbit/s), er enhetene dine sikret å få omtrent samme hastighet fra noden som hvis de er koblet til ruteren.

Tips! Opplever du at mobilen eller PC-en blir dyttet over fra 5 GHz til 2,4 GHz, kan du prøve å redusere sendestyrken på 2,4 GHz i nettverks-oppsettet via en nettleser.

Ønsker du å bygge ut nettverket med flere noder, er det fullt mulig.

Netgear Orbi RBS750
Du kan bygge ut nettverket med ekstra RBS750 satellitter om du ønsker, 6 totalt. Foto: Netgear

500-600 megabit

Mitt eget hjem er et trehus som strekker seg over tre etasjer, og jeg plasserer ruteren kablet i veggen i toppetasjen hvor vi har både kontoret og TV-stuen, mens noden settes i etasjen under. I hver av disse etasjene opplever jeg som regel hastigheter på ytterst respektable 500-600 Mbit/s. Det holder til alle typer gjøremål, og er bare litt tregere enn en gammeldags, mekanisk harddisk. Fine hastigheter når man jobber i nettskyen.

Netgear NBK752 speeds
Det er ikke mye som skiller Netgear Orbi NBK752 fra flaggskipet RBKE963, begge med dekning fra naborommet, begge på tilkoblet 5 GHz. Skjermdump: Speedtest

I kjelleretasjen med kun soverom aksepterer jeg at hastigheten er noe redusert. Likevel får jeg som regel over 200 Mbit/s der nede, så hvis vi ville kunne vi fint utstyrt hvert soverom med TV og strømmet Netflix i 4K på alle samtidig. No problemo.

Stabiliteten på dette meshnettverket er meget god, jeg opplevde ingen problemer i testperioden, selv med ganske mange smartdingser tilkoblet på både 2,4 og 5 GHz.

Netgear Orbi NBK752 SIM card
Netgear Orbi NBK752 har nanoSIM-kortleser, for 4G og 5G internett. Foto: Netgear

5G er hele forskjellen

Den eneste forskjellen mellom NBK752 og RBK752 er som sagt at ruteren kan ta imot 4G og 5G mobilt bredbånd, i tillegg til kablet Ethernet. Den fungerer utmerket ut av esken, men du kan også koble til ekstra antenner for bedre mobildekning. Jeg prøvde selv med et par WiFi-antenner, uten at hastigheten økte noe. Frekvensene på WiFi og mobilt bredbånd er ikke de samme, så det er ikke rart det ikke funket. Mottakskvaliteten er likevel god.

Netgear Orbi NBK752 5G speedtest Netgear Nightawk LAX20 4G speedtest
<
>
Til sammenligning er Netgear Nighthawk LAX20 vesentlig tregere, tilkoblet 4G. Skjermdump: Nighthawk App

Hva slags hastigheter du kan forvente over 5G kommer an på dekningen, i tillegg til hva mobiloperatøren tilbyr. Fra innsiden av huset mitt ligger hastigheten på ca 150 Mbit/s ned og 60 Mbit/s opp, men da jeg koblet opp ruteren i bilen og kjørte til Alnabru, fikk jeg plutselig over 800 Mbit/s! Og dessuten en SMS fra mobiloperatøren om at min datapakke var brukt opp … Så sørg for å ha stor nok datapakke!

Netgear Orbi RBS750 rear
To Ethernet-kontakter på satellitten lar deg koble til produkter som ikke har innebygd WiFi. Foto: Netgear

Orbi NBK752: Konklusjon

Vi kåret det glimrende meshnettverket Netgear Orbi RBK752 til Årets beste datatilbehør i 2021/22. Det koster mer enn de billigste, men er også mye bedre om du har rask fiberhastighet. Orbi NBK752 er enda bedre, fordi det også har 5G-støtte.

Dessverre er det også myyye dyrere! Der hvor RBK752 koster 5500 kroner, må du betale 12.500 kroner for NBK752! Det grenser mot galskap, for til prisen kan du i stedet bygge ut med fire ekstra noder, om du kan klare deg uten 5G. Da skal du være rimelig sikker på at du trenger det, for å forsvare dette innkjøpet.

Når det er sagt, så er dette et meget godt og stabilt nettverk, og dersom du føler du trenger kombinasjonen Wi-Fi 6 og 5G, så vet vi ikke om noe bedre alternativ.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Netgear Orbi RBKE963 (AXE11000)

Når hastighet er viktigere enn fornuft

Superraske Orbi RBKE963 er det første meshnettverket til å ta i bruk en helt ny frekvens. Her går samtidig begrepet "mye for pengene" rett ut av vinduet.

Det raskeste meshnettverket vi har testet! Super dekning, stabilt som fy!
Dyrt er bare fornavnet ...
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Heftigere mesh-nettverk finner du neppe Visst koster det mye penger. Men skal du ha det raskeste og beste mesh-nettverket, er Asus den nye kongen på tronen.
Bedre dekning og raskere nett - til lavere pris Nå får du raskere hastighet og bedre stabilitet. Og det til en overraskende god pris. Les vår test av to rimelige mesh-nettverk.
Berlin: Logitech satser på de kreative Logitech avduker en stor satsning på det kreative og lekende publikum. Vi er på Logi Play i Berlin.
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Skarpeste ultrabærbare noensinne Dell XPS 13 Plus er den knivskarpeste designede ultrabooken vi har sett noensinne. Nesten for designet faktisk.
Kontorutstyr må ikke nødvendigvis være grått Logitech lanserer nye webkameraer og headsets til kontoret - i freshe farger
Følg Lyd & Bilde