TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Huawei MateBook 14s

Fornuftige Huawei

Den nyeste MateBook-utgaven er en mindre designskarp og mer praktisk arbeidshest til å ha med i vesken.

forfatter
Publisert 27.04.22 - 11:00
Karakter
Huawei MateBook 14s
L&B menerskew
pluss Fornuftig maskin som vil holde til mange års daglig bruk. God touch-skjerm.
minus Prosessoren er en generasjon foreldet. Ytelsen er nok grei, men likevel ikke overveldende.
Veil. pris 14990 Produktside
  • Prosessor: 3,3 GHz Intel Core i7-11370H (quad-core, 8 tråder)
  • Skjerm: 14,2” LTPS 3:2-format, 2,5K (2520 x 1680 piksler), 90 Hz, 400 NITS, 10-punkts multitouch
  • Minne: 16 GB
  • Grafikk: Intel Iris Xe Graphics m. delt RAM
  • Operativsystem: Windows 10 Home (oppgraderbar til Windows 11)
  • Harddisk: 1 TB SSD
  • Mål og vekt: 31,4 x 1,7 x 23,0 cm (BxHxD) / 1,4 kg
  • Tilkoblinger: WiFi 6, Bluetooth 5.1, HDMI, 2 x USB-C (m. DisplayPort), 1 x USB-A, HD-webcam, lyd (3,3 mm stereo-minijack), fingeravtrykkleser
  • Web: huawei.com

GeekBench 5: 5927 (multi), 1501 (single)
Geekbench 5 Compute: 18 320
PC Mark 10: 5126
3DMark Fire Strike: 5120
3DMark TimeSpy: 1881
3DMark Night Raid: 17 902
CineBench R15: 100 fps / 989 cb
CineBench R23: 5576 (multi-core) / 1525 (single-core)
HD Tach: 1.874 MB/s
Batteritest: 3 t. 25 min.

Annonse fra prisguiden.no

Huawei har vi først og fremst kjent som et fremadstormende mobilmerke. Inntil USAs teknologiboikott satte kjepper i hjulene for både selskapets prosessorer og operativsystem. PC-divisjonen klarer seg derimot i beste velgående.

Huawei MateBook 14S er siste generasjon av bærbare PC-er fra Huawei som vi har fått inn til test. Mens de foregående versjonene var ultralettvektere i knivskarp design som ga MacBook Air kamp til døren, er MateBook 14S litt mer preget av praktisk fornuft. Maskinen er 400 gram tyngre enn forgjengeren, og skjermen har vokst en knapp tomme i diagonalmål. Samtidig er linjene blitt litt mykere.

Det litt større kabinettet har også gitt plass til noen flere porter i kabinettet enn det minimumet som MateBook X var utstyrt med. Nå finner man både en USB 3.0-port og en HDMI-utgang ved siden av de to USB-C-portene. På forgjengeren krevde de fysisk større portene en løs adapter.

Skarp og rask skjerm

Skjermen er som tidligere MateBooks i det formatet som Huawei kaller 3:2 – og andre kaller 16:10. Men resultatet er, uansett betegnelsen, en skjerm med mer plass i høyden – til glede for regnearksekvilibrister – som kan ha flere kolonner på skjermen av gangen.

MKT MateBook 14s Green Creative Shot3
Skjermen er i det formatet som Huawei kaller 3:2 – og andre kaller 16:10. (Foto: Huawei)

Skjermen er en ganske klar og forholdsvis rask (90 Hz) touch-skjerm. Oppløsningen er litt uvanlig – 2520 x 1680 piksler. Den mindre MateBook X hadde hele 3000 x 2000 piksler oppløsning. Men det er fortsatt bedre enn Full HD-oppløsning.

Med det litt større kabinettet har tastaturet fått lov til å fylle litt mer enn på 13″ ultrabooks. Det gir en mer behagelig tasting enn på de superkompakte PC-ene. Kvaliteten på selve tastene er gjennomsnittlig. På/av-knappen er plassert ved siden av selve tastaturet, og har innebygd fingeravtrykkleser.

Bygget over Intel EVO

Innmaten er, som på en stor del av de bærbare PC-ene vi har testet i løpet av det siste året, bygget over Intel EVO-plattformen som er en standardisering for kraftige ultrabook-maskiner, som blant annet skal sikre lengre brukstid og rask oppstart. EVO-maskinene er bygget over 11. generasjons

Intel Core-prosessorer (eller nyere), har minst 16 GB RAM og 1 TB SSD. Felles for EVO-baserte PC-er er også Intel Iris Xe Graphics (som er innebygd i CPU-en), som sikrer grafisk ytelse i en ganske akseptabel hastighet.

M Gogol HUAWEI 10 final popr
Nye MateBook er større og tyngre enn forgjengeren, og samtidig er linjene blitt litt mykere. (Foto: Huawei)

Benchmark

Overraskelsene er få i Benchmark-testene. Med en 3,3 GHz firekjerners Intel Core i7-prosessor med åtte tråder og fornuftige mengder RAM og lager, henholdsvis 16 GB og 1 TB, er ytelsen glimrende – uten på noen måte å nå de svimlende verdiene som man den siste tiden har sett på gaming-monstre.

En GeekBench-score på henholdsvis 5927 (multi-core) og 1501 (single-core) er rikelig til en utfordrende dag på kontoret. Og det gjør MateBook 14S dobbelt så rask som MateBook X. PC Mark-kontorsimuleringen ender på 5126, som også er en fornuftig og utmerket score.

Med integrert hovedkortsgrafikk med delt RAM vokser trærne ikke inn i 3D-himmelen. Men Intel Iris Xe-grafikken er fortsatt en betydelig forbedring i forhold til den gamle Intel UHD Graphics, som var akilleshælen på generasjoner av ultrabook-maskiner.

3DMark TimeSpy-testen ender med et resultat på 1881. Den mindre krevende 3DMark Fire Strike klares med en score på 5120. Begge resultatene er beskjedne, men tilstrekkelige til mindre grafikktunge 3D-spill som League Of Legends og Counterstrike. Og med 90 bilder i sekundet kan opplevelsen likevel bli forholdsvis behagelig. Og verdiene er ellers helt sammenlignbare med andre Intel Iris Xe-baserte PC-er.

Batteritiden er også som gjennomsnittet for ultrabook-maskiner. 3 timer og 25 minutter med den intensive kontorsimuleringstesten kan oversettes til en full produksjonsdag.

Konkurrenter

Standardiseringen av maskinvaren i form av EVO-plattformen gir PC-testerne en litt mindre variert hverdag, da en stor del av de laptopene vi får til testing ligner hverandre. Men det er en god nyhet for forbrukerne som får meget god ytelse for pengene. Vi har testet flere EVO-baserte maskiner det siste året, og de har vært omtrent jevnbyrdige med Huawei MateBook 14S. Acer Swift 3X og Acer TravelMate P6 plasserer seg prismessig like under og like over Huawei, som imidlertid slår dem begge takket være den høyoppløste touch-skjermen. Hvis du har råd til å betale femti prosent mer, kan du imidlertid oppnå markant høyere ytelse på supernettbrettet Asus ROG Flow Z13. Og sist, men ikke minst, har man Apple MacBook Air.

M Gogol HUAWEI 03 final
Huawei MateBook 14s er fornuftig oppbygd. (Foto: Huawei)

Konklusjon

Huawei MateBook 14S er en maskin som gjør alt riktig – bortsett fra å begeistre. Den er fornuftig bygd, og det er akkurat så mye prosessorkraft og grafikkytelse som man kan tillate seg å håpe på til denne prisen, som dermed kan ses som rimelig. Og så gir skjermen imidlertid også en touch av luksus ved å være både raskere og skarpere enn man forventer. Og har touch i tillegg.

Byggekvaliteten er også upåklagelig, og den slanke maskinen vil være en trofast følgesvenn i arbeidsmappen eller studiesekken i lang tid fremover. Det eneste som skuffer litt i det samlede regnskapet, er at Huawei kommer med en PC med 11. generasjons Intel Core-prosessor på et tidspunkt hvor de fleste har gått over til raskere 12. generasjons-modeller med langt flere kjerner.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Spennende 'bøker' fra Samsung Samsung Galaxy Book3 kommer i fem versjoner, og maskinvaren er helt up-to-date.
Bedre videomøter på økonomisk vis Loitech Brio 300 er et rimelig webkamera, som gir bedre kvalitet på Zoom og Teams enn PC-ens innebygde kamera.
Nye MacBooks og Mac mini'er med nye, kraftigere M2-prosessorer Den lynraske M2-prosessoren fra Apple får hele to enda raskere oppdateringer, som finner vei til både Mac mini og MacBook Pro.
lbpluss
Veid og funnet for lett! Lenovo Yoga Slim 7i Carbon er den letteste bærbare maskinen vi noensinne har testet. Dessverre innebærer den slanke formfaktoren ubehagelige kompromisser.
lbpluss
Lynrask og hard SanDisks eksterne USB-disk holder til det meste, og den er rask.
Følg Lyd & Bilde