Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Alienware X17 R2 (nawx17r205)

Ingen er raskere

Alienware X17 R2 er superlav – men hastigheten er skyhøy. Det samme er prisen.

Skrevet av / 19.03.22 - 14:00
Alienware X17 R2 (nawx17r205)
John Hvidlykke

Den er lav som en Lamborghini med nedsenket understell! Alienware X17 R2 ser umulig flat ut. I virkeligheten er maskinen faktisk to centimeter tykk, men det 40 centimeter brede kabinettet, hvor en stor 17-tommers skjerm er senket ned under hengslene, får maskinen til å virke enda lavere.

Alienware x17r2 profile lf2
Alienware X17 R2 er så ultraslank at det virker umulig. (Foto: Dell)

Sportsbil-assosiasjonene gjelder ikke bare designen. For vi har å gjøre med en maskin som kan konkurrere mot de rakeste – og komme først ut fra lyskrysset hver gang.

Til tross for den lave, lave profilen, er kabinettet helt stivt og vridningsstabilt. Man kan løfte PC-en i et hjørne uten at den gir det minste etter. Selv om det er vanskelig å løfte en så stor og tung maskin på den måten.

Kabinettet er melkehvitt med en silkematt overflate som skal være spesielt motstandsdyktig mot flekker. Men tastaturet og det indre er mattsort – og dessverre ganske mottakelig for fete fingeravtrykk. Selv fra vintertørre hender.

Alienware x17r2 rf back
Kabinettet er melkehvitt. (Foto: Dell)

Tastaturet er stort, og alle tastene har korrekt størrelse. Og det er så stor ekstra plass rundt hele veien at det nesten virker vulgært. Det kunne lett ha vært et numerisk tastatur ved siden av. Men nå går plassen til de innebygde høyttalerne og til ventilasjonsgitre for viftene.

Skjerm som skapt til spill

Skjermen er – som man kan forvente av en maskin i en så ekstrem prisklasse – klar og skarp. Men kun det. Den har hverken Pantone-sertifisering eller superhøy lysstyrke.

Alienware X17 R2 er skapt til profesjonelle – men ikke profesjonelle grafikere. Det som er prioritert, er hastigheten, og skjermen er lynrask: 360 Hz oppdateringsfrekvens og en reaksjonstid på 1 millisekund! Hastigheten er naturligvis avgjørende når det gjelder gaming, men det er fortsatt overraskende at Alienware har valgt å holde fast på Full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler) til en så stor skjerm i 2022. Faktisk fås ikke X17-modellen i en variant med høyere oppløsning. Touchskjerm leter man også forgjeves etter.

Blendende bakparti

Til en gamingmaskin å være er Alienware X17 veldig diskré og avdempet. Kun på baksiden har designerne fått lov til å slå seg løs med tivolilys. En ring av RGB-lys omkranser bakpartiet på en måte som ville passet på et amerikansk dollarglis. Det er smart – men ikke særlig praktisk, da alle portene sitter på baksiden, som er kullsort, hvor de stort sett er umulige å se på grunn av det kulørte motlyset. Lyset kan selvfølgelig slås av, men det gjør det vanskeligere å få satt kontaktene i maskinen.

Når man ved hjelp av en lommelykt får øye på portene, er utvalget komplett: et dobbelt par av både USB-C og USB-A, HDMI 2.1, Mini DisplayPort. Og en ekstra DisplayPort er integrert i den ene USB-C-porten, noe som bringer det maksimale antallet av ekstra skjermer opp på tre!

Maskinvare i toppklasse

Det spesielle ved Alienware X17 R2 – og det som får prisen opp i det høye luftlaget – er innmaten, som er i det absolutt øverste sjiktet. Prosessoren er en 12. generasjons Intel Core i7-12700H. Det er riktig nok bare den nest beste i Intels katalog (i9, som vi så i Asus ROG Flow Z13 er raskere), men den er fortsatt et beist med 14 kjerner og en turbo boosthastighet på 4,7 GHz, når det for alvor skal knuses tall.

Det samme gjelder grafikkprosessoren, som er den splitter nye Ti-utgaven av Nvidia RTX 3080. Det er den absolutt kraftigste mobil-GPU-en man kan kjøpe akkurat nå. Og med 16 GB eget minne har grafikkprosessoren akkurat så mye RAM som hele den typiske ultrabook-maskinen anno 2022 er utstyrt med.

Den utgaven av Alienware X17 R2 vi testet, ble levert med 32 GB RAM og 1 TB SSD harddisk. Men den kan kjøpes med opp til 64 GB RAM og 4 TB SSD. Så dette er ikke engang toppmodellen!

I det lyset virker lydsiden litt gjerrig, når Alienware understreker at det totalt er 8 W effekt, fordelt på fire høyttalere – med to watt til hver. Det er nesten like meningsfullt som å si at maskinen i alt måler 72,0 cm, hvis man legger sammen bredde, høyde og dybde …

Alienware x17r2 lf
Alienware X17 R2 er den raskeste bærbare vi har testet til dags dato. (Foto: Dell)

Benchmark

Med så heftig maskinvare er det lagt opp til rekordfest. Og den uteblir ikke. På de fleste områdene overgår Alienware X17 R2 alt annet hittil – eller tangerer i hvert fall rekorden.

For å begynne med den rene prosessorkraften oppnår maskinen en Geekbench-score på 13 104 i multi-core og 1693 i single-core. Det er kun overgått av Asus ROG Flow Z13, noe som er rimelig da den jo har den litt kraftigere Intel Core i9-12900H-prosessoren om bord.

Geekbench Computer-testen, som også inkluderer grafikkprosessoren, ender til gjengjeld på vanvittige 141 919! Det er for eksempel over fire ganger mer enn de aktuelle MacBook Pro 16 M1 og Pro 14 M1. Tidens tann er imidlertid nådeløs, så forspranget vil sikkert bli mindre med neste prosessorgenerasjon, som akkurat er lansert.

Den kombinerte prosessor- og grafikktesten Cinebench R23 forteller det samme: 17 739 i multi-core og 1772 i single-core. Det er en komfortabel rekord.

Grafikktesten 3DMark Time Spy ender med et resultat på 13 281, som er aldeles vilt. Men grafikkprosessoren Nvidia GeForce RTX 3080 Ti er jo også en splitter ny mobil toppmodell. Derfor er det ingen direkte sammenligninger. Men Razer Blade 14, som ble kåret til beste gamingmaskin i 2021, oppnådde i sin tid en score på 10 069.

Batteritesten er – ikke uventet – langt fra rekord. Men et resultat på to timer er faktisk ganske bra fra en superslank gaming-bærbar.

Alienware x17r2 top
Hvis du er profesjonell gamer – eller veldig rik – kan Alienware X17 R2 være det nødvendige verktøyet. (Foto: Dell)

Konklusjon

Alienware X17 R2 er totalt sett den kraftigste bærbare maskinen vi noensinne har testet. I sakens natur er det en rekord som med sikkerhet vil bli slått i fremtiden. Men jeg forventer ikke at det skjer i 2022. X17 R2 er imidlertid også tett på prismessig rekord (det er den sjette dyreste bærbare maskinen vi har testet til dags dato). Så man kan tillate seg å sette forventningene skyhøyt.

Hvis du er profesjonell gamer som trenger å reise med e-sporten (eller bare svært velstående), kan den være det nødvendige verktøyet. Den enorme regnekraften kunne potensielt være interessant for grafikere og andre kreative profesjonelle, men de vil savne en mer høyoppløst og nøyaktig skjerm. Men en slik kan selvfølgelig kjøpes som tilbehør. Det er jo plass til hele tre eksterne skjermer.

Karakter
Alienware X17 R2 (nawx17r205)
High End

Home mener

Den raskeste bærbare gaming-PC-en vi har sett. Den er ikke bare slank, men vanvittig slank. Skjermen er lynrask. Den koster vanvittig mange penger! Skjermen er bare i Full HD-oppløsning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Så mye gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Bare god til én ting

Disse gamingskjermene gir hakeslepp

Første test: Villeste gamingskjerm til dags dato

Spill med fornuft

Beste Alienware hittil

Asus får Steam Deck til å ligne en dinosaur

Avsaget tastatur

Du vil hate en, og elske den andre

Den beste til høyoppløst gaming?

Så rask er den første GeForce RTX 4090-PC

Scroll to Top