Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Mac Studio M1 Ultra

Mac Studio kan spare deg for penger

Apples Mac Studio er akkurat hva proffene trenger, men det er viktig at man velger rett utgave.

Skrevet av / 18.03.22 - 12:00
Mac Studio M1 Ultra
Lasse Svendsen

Den nye Mac Studio er ikke bare den dyreste datamaskinen vi har testet, det er også den raskeste. Men den passer slett ikke for alle, og finnes dessuten i flere konfigurasjoner, så det gjelder å velge riktig.

Det er for eksempel ikke maskinen for de som trenger en datamaskin til dagligdagse ting, som epost, tekstbehandling og enkel bilderedigering. De kommer i mål med en i 24’’ iMac eller en MacBook Air, og sparer mange tusenlapper på det.

For Mac Studio er som navnet antyder, en langt mer påkostet kraftpakke, som fyller et gapende hull, mellom Mac Mini og iMac på den ene siden, og Mac Pro på den andre siden.

Mac Studio er på enkelte områder enda råere enn Mac Pro, men koster langt under det halve.

Med Apples egen M1-prosessorteknologi har Mac Studio også nyere prosessorer under panseret, enn den Intel Xeon W-baserte Mac Pro. Som er enorm sammenlignet med det beskjedne fotavtrykket til en Mac Studio.

Mac Studio keyboard
Mac Studio keyboard. Foto: Lasse Svendsen

Velg riktig M1-prosessor

Mac Studio har samme fotavtrykk som en Mac Mini, og tar opp like mye plass som tre Mini-maskiner stablet i høyden. Den bruker også Apples M1-prosessor, men i en ganske annen konfigurasjon enn i en Mac Mini med M1.

Akkurat det er det på sin plass å dypdykke litt i for å forstå bedre hva som er forskjellene å Apples M1-versjoner.

Mac Mini Mac Studio
Mac Mini vs. Mac Studio. Foto: Lasse Svendsen

Mens Apples M1-brikke har 16 milliarder transistorer integrert med både prosessor, grafikkprosessering og I/O-styring, har en M1 Max hele 57 milliarder transistorer, på en brikke. M1 Ultra har det dobbelte, siden den ‘fusjonerer’ to Max-brikker – UtraFusion – til én prosessorbrikke med dobbelt så mange kjerner.

Basisutgaven til 25.000 kr, blant Studio-modellene, bruker en 10-kjerners M1 Max-prosessor, med 24-kjerners grafikkprosessering, og 16-kjerners Neural Engine. Den samme prosessoren er tilgjengelig i Apples nyeste MacBook Pro laptoper. Som kan leveres i hele fem ulike prosessorkonfigurasjoner – 14-tommeren – og tre for 16-tommeren.

Til sammenligning har M1-prosessoren vi kjenner fra 24’’ iMac, åtte prosessor- og åtte grafikkjerner.

Mac Studio ports front
Mac Studio ports front. Foto: Lasse Svendsen

M1 Pro eller M1 Max

Den raskere M1 Pro i MacBook Pro, har åtte eller 10 prosessorkjerner, og kan leveres med 14, 16, 24, eller 32 grafikkjerner. Den enda heftigere M1 Max har 10 prosessorkjerner, og enten 24 eller 32 grafikkjerner, men har dobbelt så høy minnebåndbredde på 400 Gbps.

Det økte antallet grafikkjerner er viktig når man driver med veldig krevende videoredigering, for ikke å snakke om 3D eller rendering, gjerne på flere skjermer, og mer minne i kombinasjon med høyere minnebåndbredde, gjør det enklere å kjøre flere programmer sømløst på maskinen.

Mac Studio bottom
Mac Studio med perforerte hull på undersiden for kjøling. Foto: Lasse Svendsen

For eksempel kan man kjøre videoredigering i Final Cut Pro, samtidig som man har en tung bildemappe opp i Photoshop, og veksler mellom oppgavene, kanskje også med After Effects kjørende samtidig.

En Mac med M1 Pro fungerer bedre til tyngre oppgaver enn en Mac med M1. For eksempel til videoredigering, hvor man enkelt kan kjøre opptil 20 strømmer med 4K-video i 10-bit ProRes 422. Samtidig. Jobber man mye med 8K-video i ProRes 422, er kanskje en Mac med M1 Max et bedre valg.

Skjermbilde 2022 03 15 kl. 13.58.08
Final Cut Pro skjermbilde.

Mac Studio M1 Ultra

Men Ultra stiller i en annen klasse. Apples nye M1 Ultra-prosessor debuterer i Mac Studio, og det er den vi har testet her:

  • 20 CPU-kjerner med 16 ytelseskjerner og fire effek­tivitets­kjerner
  • 48-kjerners GPU
  • 32-kjerners Neural Engine
  • 800 GBps minnebåndbredde
  • 128 GB integrert minne
  • 2 TB SSD-lagring

Det er viktig å merke seg at ingenting er oppgradertbart på Mac Studio. Hverken minne eller internlagring kan utvides senere. Derfor må man gjøre seg opp en mening om hvor mye minne og lagringskapasitet man kommer til å trenge.

På innstegsmodellen får man en 10-kjerners M1 Max-brikke med 24 grafikkjerner, 16-kjerners neural engine, og 32 GB av det Apple kaller fellesminne. Det vil si at minne ikke er vanlige DDR4 minnebrikker, men en integrert del av arkitekturen.

Mens innstegsmodellen kan utstyres med opptil 64 GB fellesminne, kan M1 Ultra utstyres med opptil 128 GB minne, akkurat som på vår testmaskin, som leveres med 64 GB som standard.

Ekstra minne er kjempedyrt, men en ekstra harddisk med 8 TB eller mer, koster en brøkdel av hva Apple skal ha for 8 TB SSD i en Mac Studio, og er sånn sett smartere å kjøpe separat.

Hvis man går ‘all in’ og konfigurerer en Mac Studio med alt fra øverste hylle, ender man opp med 20-kjerners CPU, 64-kjerners GPU, 32-kjerners Neural Engine, 128 GB minne, og 8 TB SSD-lagring.

Da har man brukt fire ganger prisen til innstegsmodellen med M1 Max-brikken.

Mac Studio SD port Mac Studio back left Mac Studio back right
<
>
Mac Studio SD port. Foto: Lasse Svendsen

Tilkoblinger foran og bak

Det koster altså en del å makse en Mac, men uansett hvilken man velger, får man de samme tilkoblingene. På forsiden finner man en SDXC-kortleser med UHS-II-støtte og to Thunderbolt 4-kontakter (USB-C på M1 Ultra).

Snur man den stilrene aluminiumsboksen, finner man fire 40 Gbps Thunderbolt 4/USB-C,-kontakter, to konvensjonelle USB-A-innganger, en 3,5 mm analog hodetelefonutgang, HDMI ut med både 8K og surroundlyd, og 10 Gb Ethernet-kontakt. Det er også en innebygget høyttaler i maskinen, men den er best egnet til systemlyder, og slett ikke til musikk.

Maskinen har innebygget strømforsyning, og leveres med en proprietær strømkabel.

HDMI-utgangen kan brukes til å koble til en tv, eller en ekstern 4K-skjerm, men USB-C-utgangene gir til sammen støtte for opptil fire av Apples 6K Pro Display XDR-skjermer, altså fem skjermer til sammen.

Studio Display ports
Studio Display ports. Foto: Lasse Svendsen

Raskest på testbenken

Det er lenge siden en iMac Pro med en 3,2 GHz åttekjerners Intel Xeon W – Turbo Boost opptil 4,2 GHz, med 32 GB minne, og en Radeon Pro Vega 56 grafikkprosessor med 8 GB minne, var en rask maskin. To år senere, i 2020, ble den knust i vår test av en vanlig 27-tommers iMac med en 3.8 GHz i7-prosessor fra Intel.

Siden har nyere maskiner stort sett vært raskere for hver nye generasjon, men akkurat dette var vi ikke forberedt på.

Den nye Mac Studio gruser alle tidligere Mac-er vi har testet, og Dells Alienware X17 R2, er det nærmeste i kommer ytelse fra PC-er vi har testet:

Mac Studio M1 Ultra vs
Mac Studio M1 Ultra vs

Som man ser er det grafikkortet i Dell-maskinen, som er Nvidia GeForces RTX 3080 Ti (16 GB GDDR6), en kraftig grafikkprosessor som på den integrerte HD-skjermen, gir en høyere score enn Mac Studio, på en 5K-skjerm.

Men tallene betyr ikke så mye, hvis man ikke opplever maskinen som vesentlig raskere enn den forrige maskinen man brukte.

Jeg valgte slå sammen lag og lagre en ukomprimert i TIFF-fil Photoshop, rendering av 4K- og 8K-video i Final Cut Pro, samtidig som jeg hadde en filmfil i After Effects i loop, og bladde raskt gjennom over 1600 bilder i Lightroom.
Det var knapt antydning til hakking overhodet i Lightroom. Så jeg åpnet 15 lydspor i Logic Pro mikset i Dolby Atmos, og satte igang 15 spor til denne gang i Garageband, og lot alt kjøre samtidig.

Det gikk fullstendig sømløst for seg.

Skjermbilde 2022 03 15 kl. 13.49.04
Adobe Lightroom skjermbilde.

Hvis man er vant til en tre år gammel iMac, vil Mac Studio oppleves som å gå fra en VW Golf GTI til en Porsche Taycan Turbo S. Så mye raskere er den faktisk.

For profesjonelle kan den sinnsyke ytelsen bety at man får gjort unna jobben raskere, og tid er som kjent penger, og sånn sett kan en Mac Studio faktisk spare deg for penger.

Studio Display side
Studio Display med Photoshop. Foto: Lasse Svendsen

Apple Studio Display

Den nye Mac Studio kom levert med Apples nye 27-tommers Studio Display. En separat 5K-skjerm til 19.000 kr, med et 218 ppt IPS-panel med opptil 600 nits lysstyrke, støtte for P3-fargerom, og én milliard farger.

Den ligner på skjermen en 27’’ iMac ble levert med, blant annet fordi den har tre Thunderbolt 3-innganger på baksiden, samt HDMI, og innebyggede høyttalere. De er skjult på innsiden og består av fire basselementer i push-pull, og to diskantelementer, som støtter Apples Spatial Audio, og Dolby Atmos.

Studio Display speakers
Studio Display høyttalere. Foto: Lasse Svendsen

Studio-skjermen passer perfekt med Mac Studio, men kan naturligvis brukes sammen med en nyere Mac Mini, Mac Pro, og nyere MacBook-modeller.

Den har sågar innebygget FaceTime-kamera, i 1080 HD, med Apples Center Stage, hvor kameraet følger deg og zoomer ut hvis andre er med på videosamtalen. Tre mikrofoner på toppen gir lyd til samtalepartneren.

Studio Display, kan i likhet med den betydelig dyrere Pro Display XDR, leveres i en utgave med nano-tekstur som demper reflekser bedre – mot et pristillegg – uten at overflaten blir helt matt. Det finnes også en Vesa-veggbrakett til skjermen, som gjør det mulig å svinge skjermen vertikalt, og et bordstativ med 105 mm høydejustering.

Studio Display profil.
Studio Display profil. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Apples Mac Studio er det perfekte valget for profesjonelle som for eksempel har jobbet med HD- og 4K-video, og trenger å ta steget til 8K-video. Den er betydelig raskere og smidigere enn en Mac med en M1-brikke, og det er ikke sikkert man trenger å velge den dyreste utgaven av Mac Studio med M1 Ultra-brikken med maksimalt antall kjerner. Det, kommer som alltid an på behovet, men uansett hvor kraftig maskin man trenger, er det viktig å huske å velge riktig M1-prosessor og nok minne. Maskinen kan ikke oppgraderes. Det er også det mest vesentlige minuset – for noen, men det er ikke noe å utsette på ytelsen. I det som er den mest kapable datamaskinen vi har testet.

Les også Apples beste - noensinne Apples MacBook Pro er kraftigere enn noe annet vi har testet, og blant de dyreste, men for noen er det verdt alle pengene.
Karakter
Mac Studio M1 Ultra
High End

Home mener

Absolutt noe av den råeste ytelsen for krevende oppgaver på Mac, gjør Mac Studio til et soleklart innkjøp for profesjonelt bruk. Gunstig innstegspris. Ingen oppgraderingsmuligheter. Mer minne og ekstra lagring er dyrt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Lyd & Bilde
Scroll to Top