TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Netgear Orbi RBK352 / RBK353 (AX1800)

Mest nettverk for pengene

Vi hadde ikke trodd et av de billigste WiFi 6-nettverkene skulle være så bra.

forfatter
Publisert 10.12.21 - 08:50
Karakter
Netgear Orbi RBK352 / RBK353 (AX1800)
L&B menerskew
pluss Stabilt nettverk med god dekning, og fine hastigheter. Brukervennlig oppsett. To Ethernet-kontakter på noden.
minus Ikke fullt så raskt som dyrere mesh-nettverk.
Veil. pris 2490 Produktside
Spesifikasjoner
  • Prosessor: 1,8 GHz quad-core
  • Protokoll: 802.11b/g/n/ax 2.4GHz/5GHz – 1024-QAM
  • Hastighet: 2.4GHz 600 Mbit/s / 5 GHz 1200 Mbit/s (2400 Mbit/s backhaul)
  • Infrastruktur: MU-MIMO (Multiple User, Multiple Input, Multiple Output)
  • Antall antenner (router): 2
  • Antall antenner (node): 2
  • Tilkoblinger: 3+1 x gigabit Ethernet (ruter), 2 x gigabit Ethernet (node)
  • Stemmestyring: Nei
  • Farge: hvit
  • Web: netgear.com
Annonse fra prisguiden.no

Hvis du har lynraskt fibernett, og lurer på hvorfor likevel Netflix fryser mens tenåringen spiller på rommet sitt og en annen i huset jobber med tunge oppgaver mot nettskyen, så kan det hende ruteren er synderen. Nå som stadig flere dingser er tilkoblet internett, flere av dem koblet sammen til et såkalt «smart hjem», så holder det ikke lenger med en boks innestengt i et teknisk rom, eller gjemt i en skuff i den ene enden av huset. Sjansen er stor for at du trenger et mesh-nettverk, spesielt om hjemmet ditt er over flere etasjer.

Netgear Orbi RBK352 AX1800(3)
Foto: Geir Gråbein Nordby

Med stadig flere dingser tilkoblet nettet oppsto behovet for bedre teknologi. Siste skrik i WiFi-jungelen er WiFi 6, også kjent som AX. Dette tillater flere samtidige datastrømmer frem og tilbake, enn tidligere teknologier, og vil holde seg mer stabilt når mange ting er tilkoblet og skal snakke sammen over nettverket. I tillegg har det en høyere teoretisk hastighet på en enkelt dings. Har du gigabit-hastighet på nettet ditt, så begynner det å nærme seg at du kan se denne hastigheten på datamaskinen eller mobiltelefonen, med WiFi 6.

Også WiFi 6 varierer i kvalitet

Jeg hadde høye forhåpninger for et drøyt år siden, til det som da var det rimeligste Wi-Fi 6 mesh-nettverket, nemlig Netgear Nighthawk MK62 / MK63 (AX1800). Med to noder i tillegg til hovedruter. Men selv om det gjorde en del ting bra, ble jeg skuffet over hastigheten. Det var ikke spesielt raskere enn Google Nest Wi-Fi med eldre teknologi, og dessuten enda mindre stabilt. Det ble bedre med en fastvareoppdatering, men spesielt imponert ble jeg aldri. Jeg konkluderte med at fire interne antenner pr. boks var for lite.

Langt bedre ble det med det dyrere systemet Orbi RBK752 med hele seks antenner i hver boks, også det fra Netgear. Selv med bare én node i tillegg til ruter ble det langt bedre dekning i mitt treetasjes hus, enn med Nighthawk-systemet. Hastighetene var også omtrent dobbelt, selv om jeg hadde en ekstra node med Nighthawk.

Orbi RBK352 / RBK353: Sunn skepsis

Det nyeste Orbi mesh-nettverket som jeg herfra omtaler som RBK352, er tydelig nedskalert fra storebroren. For det første er boksene vesentlig mindre, dessuten er antallet antenner redusert til to pr. boks. Det er bare en tredjedel av modellen over, og halvparten av det nevnte Nighthawk-systemet. Ikke et spesielt godt utgangspunkt, eller …?

RBK353 node med ethernet Cat7
Interessant nok gikk hastigheten noe ned, om vi koblet en cat7-kabel til en node med Ethernet-kabel, fremfor trådløs WiFi 6.

Ekstra kraftig prosessor

Men det er bare halve sannheten, for en ekstra titt i papirene viser at RBK352 har en kraftigere firekjernes prosessor på 1,8 GHz, hvor både RBK752 og Nighthawk MK62 har 1,4 GHz. Kan den ekstra datakraften gjøre noe med hastigheten og stabiliteten?

Gjør kablede produkter trådløse

RBK352 har i likhet med sin storebror ethernetkontakter på baksiden: tre på ruteren og to på noden. Dermed kan kablede nettverksprodukter inkluderes i det trådløse mesh-nettverket.

Med storebror RBK752 fikk jeg nesten gigabit-hastigheter da jeg koblet PC-en til en node med kabel. Med nøyaktig samme oppsett med RBK352 fikk jeg i underkant av 550 Mbit/s med cat7-kabel, som fortsatt er veldig raskt (en 4K-video på Netflix krever bare 25 Mbit/s) . Men interessant nok fikk jeg enda høyere hastigheter over WiFi.

RBK353 node i samme rom RBK353 router rom ved siden av lukket dor
<
>
Med ruteren i rommet ved siden av og noden i samme rommet som tilkoblet enhet, var det omtrent samme hastighet om vi koblet oss til noden eller ruteren.

Raskt og meget stabilt Orbi-mesh

Jeg hadde på forhånd ventet at det rimeligste Orbi-nettverket skulle være omtrent på høyde med nevnte Nighthawk-nettverk. Men faktisk var opplevelsen langt mer stabil denne gangen. Der Nighthawk nektet å oppføre seg med Google-høyttalere og Chromecast-enheter, lystrer Orbi uten protester, og den opplevde stabiliteten er nesten på høyde med storebror RBK752. Jeg lever stort sett bekymringsløst, uansett om jeg har tre eller tjue dingser tilkoblet nettverket.

Med ruteren i rommet ved siden av og noden i samme rom som PC-en fikk jeg i underkant av 650 Mbit/s hastigheter, men om jeg koblet over fra noden til ruteren i andre rommet, økte faktisk hastigheten noe. Dette endret seg da jeg flyttet ned en etasje fra ruteren. Da ble nettet raskere av å sette opp en node. Jeg har stort sett rundt 300-350 Mbit/s de fleste steder i huset. Aller raskest er det i nærheten av ruteren.

Stabiliteten er det lite negativt å si på. Det er aldri noe problem å verken strømme 4K video eller jobbe med store filer opp mot nettskyen. Hjemmet er stabilt, og familien fornøyd. I praksis ligger vi ikke veldig langt bak storebror RBK752, i daglig bruk. Men det hender selvsagt man har lyst på den større båndbredden storebror gir, spesielt hvis du skal laste ned store spill, videofiler eller gigantiske bildemapper fra nettskyen.

Orbi RBK352 rear
Med Ethernet-kontakter på både node og ruter kan man enkelt koble kablede produkter til det trådløse nettverket. Foto: Netgear

Innstillinger: ett tips

Det hender med Orbi RBK352, som jeg også la merke til med storebroren, at en tilkoblet enhet kan forvises til 2,4 Hz-båndet, som er mye tregere enn 5 GHz, og som gjør at du ikke vil oppleve hastighetene beskrevet ovenfor. Dette gjelder flere produkter jeg har testet fra Netgear, og løsningen er nesten alltid den samme.

I innstillingene vil du ikke finne noen mulighet for å tvinge en tilkoblet enhet til å bruke et bånd over et annet. Jeg kunne ønske meg en mulighet for å administrere dette, og låse alle kompatible produkter til 5 GHz-båndet. Løsningen blir i stedet å senke effekten på 2,4 GHz-båndet.

2,4 GHz har lengre rekkevidde enn 5 GHz, slik at smartprodukter som kun støtter dette båndet, mest sannsynlig vil få dekning selv om du senker styrken på dette til 50 prosent, eller kanskje til og med 25 prosent. Prøv deg frem! Jeg har hjemme selv redusert styrken på det tregere båndet til 25 prosent, og opplever ingen problemer med dette. Og nå som min mobiltelefon og datamaskin alltid kobler seg til 5 GHz, har jeg alltid den raskeste tilkoblingen tilgjengelig.

Netgear Orbi RBK352 AX1800 lifestyle
Foto: Netgear

Konklusjon

Netgear Orbi RBK352 / RBK353, også kjent som Orbi AX1800, er et meget stabilt mesh-nettverk, som har gjenoppreist journalistens tillit til rimeligere produkter. Trenger du ikke trådløse hastigheter over 500 Mbit/s, men klarer deg med rundt 300, så trår du ikke feil her.

Har du et stort hus, kan det hende du trenger en boks eller to ekstra sammenlignet med dyrere systemer, men du vil likevel spare penger. Et klart anbefalt mesh-nettverk, om du lever på budsjett.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Spennende 'bøker' fra Samsung Samsung Galaxy Book3 kommer i fem versjoner, og maskinvaren er helt up-to-date.
Bedre videomøter på økonomisk vis Loitech Brio 300 er et rimelig webkamera, som gir bedre kvalitet på Zoom og Teams enn PC-ens innebygde kamera.
Nye MacBooks og Mac mini'er med nye, kraftigere M2-prosessorer Den lynraske M2-prosessoren fra Apple får hele to enda raskere oppdateringer, som finner vei til både Mac mini og MacBook Pro.
lbpluss
Veid og funnet for lett! Lenovo Yoga Slim 7i Carbon er den letteste bærbare maskinen vi noensinne har testet. Dessverre innebærer den slanke formfaktoren ubehagelige kompromisser.
lbpluss
Lynrask og hard SanDisks eksterne USB-disk holder til det meste, og den er rask.
Følg Lyd & Bilde