Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Shark Gaming 7G15-70TI

Luksus-racer til sedan-pris

Shark Gaming 7G15-70TI vinner ingen skjønnhetskonkurranse, men den er proppfull med god maskinvare til en billig penge.

Skrevet av / 25.07.22 - 12:10
Shark Gaming 7G15-70TI
John Hvidlykke

Vi tester en mengde gaming-bærbare hvert eneste år: Både de kostbare supermodellene og de mer tilgjengelige maskinene. Men de fleste kommer fra samme håndfull av internasjonale PC-produsenter, som leverer mesteparten av de solgte maskinene på verdensbasis.

Shark Gaming 7G15-70TI er et forfriskende unntak fra regelen. Her har vi å gjøre med noe så uvanlig som en danskbygd gaming-bærbar i det forholdsvis tunge sjiktet.

Selskapet har, som navnet tilsier, spesialisert seg på nettopp gaming-utstyr. De lager primært stasjonære PC-er som bygges på bestilling. Men de produserer også laptops.

Klassisk gamingdesign

Shark Gaming 7G15-70TI er den nåværende toppmodellen, en 15” maskin i en design som kan kalles klassisk. Det vil i gaming-sammenheng si en forholdsvis tykk og tung, kullsvart maskin med skarpe kanter. Kabinettet er av plast, mens lokket er av aluminium. PC-en er litt over tre centimeter tykk og veier 2,7 kg., så den er nok bærbar, men ikke spesielt veskevennlig.

shark70 gallery 1
Shark Gaming 7G15-70TI ligner en klassisk gaming-bærbar. Stor, firkantet og kullsort. (Foto: Shark Gaming)

Jeg kaller designen klassisk fordi nesten alle gaming-bærbare så akkurat slik ut for et eller to år siden. Siden da er vi mest blitt presentert for slankere, lettere maskiner i «sivil” design.

Det betyr ikke at det er noe galt i å lage voluminøse gaming-bærbare. Tvert imot. Kjøling er en akilleshæl for gaming-maskiner, da både grafikkort og prosessor produserer masser av varme. Og jo mindre kabinett, desto vanskeligere er det å bli av med varmen.

Maskinen forekommer forøvrig upåklagelig og ganske tillitvekkende. Skjermen har naturligvis en ganske smal kant, som bare er akkurat bred nok til å stabilisere skjermen. Og litt bredere øverst for å gi plass til webcam og mikrofoner.

Skjermen er som skapt til spill

Trenden på skjermfronten i år er det høyere 16:10-formatet – og gjerne i høyere oppløsning. Men ikke her. Til gaming er Full HD (1920 x 1080 piksler) i widescreenformat fortsatt normen. Til gjengjeld er skjermen rask: 240 Hz oppdateringshastighet. Det er ikke toppnivå i dag, men skjermen er rask nok. Tastaturet er av utmerket kvalitet og selvfølgelig RGB-belyst. Men det må klare seg uten avanserte lysanimasjoner og individuell belysning av hver tast, som hos for eksempel Razer og Steelseries.

Prosessoren er virkelig god

Til gjengjeld er det spart mindre på de stedene som utgjør den største forskjellen. Nemlig prosessor og grafikkort. Prosessoren er en 12. generasjons Intel Core i7-12700 med 12 kjerner og 20 tråder. Og grafikkortet er Nvidia GeForce RTX 3070 Ti med 8 GB videominne. Det gir grunnlaget for en seriøst rask maskin! Ikke minst når prisen tas med i betraktning.

 

shark70 gallery 2
Shark Gaming 7G15-70TI er proppet med fornuftig maskinvare i form av et godt grafikkort og en fremragende prosessor. Da spiller utseendet ingen rolle. (Foto: Shark Gaming)

Benchmark

Shark Gaming 7G15-70TI er ikke satt sammen av deler fra øverste hylle, men av de betydelig billigere fra nest øverste hylle: Intel Core i7 og Nvidia GeForce RTX 3070. Men det er langt fra dårlig. Ti-utgaven av 3070-kortet er i praksis bare litt langsommere enn storebror 3080. Og i7-12700-prosessoren er en kraftkar med 12 kjerner og 20 tråder. Og en turbohastighet på 4,9 GHz.

Prosessortesten Geekbench 5 ender med et resultat på 11 712 i multi-core og 1816 i single-core. Det er bare litt under den i9-bestykkede Asus ROG Flow Z13. Og en billengde foran den ellers mye roste AMD Ryzen 9-prosessoren i for eksempel Razer Blade 14.

Grafikktesten 3DMark Time Spy ender med et resultat på 10 649. Det er i seg selv flott. Faktisk raskere enn førnevnte Razer Blade 14, som vant prisen som årets gaming-PC i 2021. Men hva som gjør det ekstra imponerende, er at det ”bare” sitter et 3070 Ti-kort i Shark-en, mens Razer hadde et 3080-grafikkort!

Jeg pleier å si at grafikkortet er det viktigste i en gaming-PC – og at man heller må spare på CPU-en enn på GPU-en. Men Shark beviser at man med en sterk prosessor kan løfte ytelsen fra ganske bra til ypperlig.

Batteritesten er typisk for gaming-PC-er: Like under to timer. Og det er vel å merke ikke med spill. Så ha alltid laderen med. Med stor styrke følger stort strømforbruk.

shark70 gallery 0
15-tommers skjermen har bare Full HD-oppløsning, men den er rask. (Foto: Shark Gaming)

Konklusjon

Shark Gaming 7G15-70TI setter ingen hastighetsrekorder, selv om den er selskapets bærbare toppmodell. Men den er likevel en virkelig godt sammensatt maskin til en pris på kun det halve av de mest ekstreme maskinene – og den gir vanvittig god verdi for pengene. GeForce RTX 3070 Ti-grafikkortet er ikke langt bak det kostbare RTX 3080. Og prosessoren er virkelig rask. Man må ”nøye” seg med en 240 Hz Full HD-skjerm. Hvis man da kan si at det er som å nøyes med. Maskinen er forholdsvis stor, og sammenlignet med de slanke gaming-PC-ene fra merkevareprodusentene virker den gammeldags. På den anden siden er maskinen så forholdsvis billig, at det gir mening å supplere den med en ultrabook til å ha med i vesken til daglig studie- eller arbeidsbruk. Hvis du har bruk for en kraftig bærbar til spill, men ikke har et profesjonelt budsjett, er Shark Gaming 7G15 TI en av de beste kandidatene akkurat nå.

Karakter
Shark Gaming 7G15-70TI
Premium

Home mener

En rask og velbygd gaming-PC til en meget konkurransedyktig pris. Og den er dansk! Klassisk gaming-bærbar. Du kan fint finne smartere, lettere og slankere gaming-bærbare. Men ikke til denne prisen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Så mye gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Bare god til én ting

Disse gamingskjermene gir hakeslepp

Første test: Villeste gamingskjerm til dags dato

Spill med fornuft

Beste Alienware hittil

Asus får Steam Deck til å ligne en dinosaur

Avsaget tastatur

Du vil hate en, og elske den andre

Den beste til høyoppløst gaming?

Så rask er den første GeForce RTX 4090-PC

Scroll to Top