TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Bang & Olufsen Beoplay Portal PC PS

Flott lyd på PC og PlayStation

Bang & Olufsens luksus-headset/hodetelefon finnes nå i en utgave til PC og PlayStation.

forfatter
Publisert 17.02.22 - 09:22
Karakter
Bang & Olufsen Beoplay Portal PC PS
L&B menerskew
pluss Gamingheadset-et med klart lekrest design på markedet. Nå med trådløs adapter og forbedret batteritid. Bærekomfort på topp. Forbedret ANC.
minus Koster altfor, altfor mye. Touch-betjeningen er elegant, men gjør betjening vanskeligere.
Veil. pris 5399 Produktside
Spesifikasjoner
 • Type: Over-ear, lukket, trådløs med ANC
 • Elementer/drivere: 40 mm med neodymiummagneter
 • Frekvensområde: 20–22 000 Hz (toleranse ikke oppgitt)
 • Surroundlyd: Dolby Atmos
 • Aktiv støydemping: ja, adaptiv
 • Antall mikrofoner: 6 (2 delt, 2 til tale, 2 til støyreduksjon)
 • Batteritid: 19 timer med ANC, Bluetooth og trådløs forbindelse / 42 timer med kun ANC og BT
 • Stemmestyring: Google Assistent, Alexa
 • App: Bang & Olufsen
 • Tilkobling: trådløs 2,4 GHz USB-adapter (USB-C / USB-A), USB-C, 3,5 mm stereo-minijack, Bluetooth 5.1 (AptX Adaptive, AAC, SBC), multipoint med to enheter
 • Vekt: 279 gram
 • Kabler: USB-A til USB-C, 1,8 m, 3,5 mm stereo minijackkabel, 1,25 m
 • Farger: Black antracite (gråsort), Grey mist (gråhvit), Navy (blågrå)
 • Web: bang-olufsen.com
Annonse fra prisguiden.no

Gaming er blitt mainstream i den grad at også tradisjonelle hi-fi-produsenter skal ha gaming-headsets på programmet. Det har vi sett hos blant andre JBL og Audeze.

Bang & Olufsen lanserte for knapt et år siden sitt første gaming-headset, Beoplay Portal. Den gangen overrasket de ved å fokusere strengt på Xbox – på bekostning av det flertallet som spiller på PC og PlayStation.

2021 12 22 BANGOLUFSEN 02 PORTAL GREY 025
Beoplay Portal fås nå i en utgave tilpasset trådløs bruk med PC og PlayStation. Og dermed flertallet av gamerne. (Foto: Bang & Olufsen)

Nå er det kommet en ny utgave av Beoplay Portal, som henvender seg til nettopp PC- og PlayStation-brukere. Vi har hatt mulighet til å prøve det før den offisielle lanseringen.

Der er ingen ytre forskjell på den nye utgaven av Beoplay Portal og fjorårets versjon. Den eneste synlige forskjellen er at det nå leveres med en stramt designet USB-C-adapter til trådløs forbindelse, og en like stramt designet USB-A-til-USB-C-adapter.

Som et fullblods – og fullpris – Bang & Olufsen-produkt er designen upåklagelig: Lammeskinnstrukne øreputer, aluminiumhodebøyle og pustbart stoff i bambusfibre er ikke hverdagskost i gaming. På lydsiden får man den hi-fi-vennlige aptX Adaptive-lydprotokollen og 3D-lyd med Dolby Atmos for Headphones.

På det indre plan har det skjedd forbedringer. Batteritiden er nesten fordoblet, så man nå får 19 timers trådløst spill via 2,4 GHz-adapteren – eller 42 timers musikk eller mobilspill via Bluetooth. I begge tilfeller med aktiv støyreduksjon (ANC) tilkoblet. Faktisk kan ikke ANC slås av, men bare justeres glidende. Justeringen går fra full støyreduksjon, over et nullpunkt, og derfra videre til å lede lyden fra omgivelsene gjennom via mikrofonene (Transparency Mode).

BeoplayPortal0007
Beoplay Portal ligner en luksushodetelefon, noe den sånn sett også er. Den har bare fått innebygde gamingfunksjoner. (Foto: Bang & Olufsen)

Beoplay Portal er ikke et rendyrket gaming-headset, men en hybrid mellom headset og hodetelefon. Eller som Bang & Olufsen kaller det: en trådløs gaming-hodetelefon. Man får samme bærekomfort som med en ”skikkelig” hodetelefon, og når spillet er slutt, kan man bruke Portal som trådløs støyreduserende hodetelefon. Og i den nye utgaven fungerer teknikken bedre.

Forbedret støyreduksjon

På den første utgaven av Beoplay Portal var mikrofonene til støyreduksjonen temmelig vindfølsomme, noe som resulterte i at det var vanskelig å bruke dem utendørs på vindfulle dager – som i Danmark vil si de fleste av årets dager. Det har de fått kontroll på nå, og Portal kunne uten problemer brukes som trådløse hodetelefoner under pendling og til fots. Støyreduksjonen har også fått en oppdatering, og både trafikkstøy og kupéstøy i tog og bybane ble dempet tilfredsstillende.

Som før er betjeningen med touch, dels på metallsiden av øreklokkene, dels på to bånd bak på øreklokkene, hvor henholdsvis lydstyrke og graden av elektronisk støyreduksjon stilles inn med en glidende fingerbevegelse. Og som tidligere er det en finmotorisk utfordring som er langt større enn hvis ingeniørene hos Bang & Olufsen hadde valgt fysiske trykknapper til innstillingene.

Beoplay Portal 0057
Det er ingen mikrofonarm på Beoplay Portal, men taleforståelsen er uansett fremragende. (Foto: Bang & Olufsen)

Beoplay Portal har ikke en fysisk mikrofonarm, men må nøye seg med en såkalt «virtual boom arm», hvor stemmen fanges opp med retningsbestemte mikrofoner.

Lydkvaliteten

Beoplay Portal er minst like mye en luksushodetelefon som den er gaming-headset. Og det gjelder også lyden, som er varm og lekker. Bassen er fremhevet og rund, men ikke dominerende. Stemmer står rent, og de sprø overtonene er på plass. Selv lyden av Portal handler mer om å skape en hyggelig stemning, enn å avsløre detaljer i musikkproduksjonen.

Konklusjon

Mangelen på trådløs adapter var en ulempe da vi testet den første utgaven av Beoplay Portal. For det var rett og slett for fett. Med den nye utgaven til PC og PlayStation er denne mangelen rettet opp. Det virker også som vindfølsomheten, som plaget den første utgaven, er forbedret.

Generelt sett er Beoplay Portal blitt et mer helstøpt produkt. Det forhindrer imidlertid ikke at forholdet mellom pris og ytelse er litt anstrengt. Du kan enkelt kjøpe et dyrt headset OG en dyr hodetelefon for prisen av Portal.

BeoplayPortal0004
Beoplay Portal koster like mye som en god ANC-hodetelefon og et gaming-headset til sammen. Og det vil ofte være en fordel å holde de to funksjonene adskilt. (Foto: Bang & Olufsen)

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Her har JBL tenkt på alt JBL Tour Pro 2 er et par multikunstnere av noen trådløse ørepropper. Det er nesten ingenting de ikke kan!
lbpluss
Forsterkere som bør blåse liv i hjemmekinoen Hvis en gamp på 5 x 250 watt ikke er nok, så kan Musical Fidelity også friste med et 11-kanals monster! Si hei til M6x 250.5 og M6x 250.11
lbpluss
En drøm til både studio og nytelse MM-500 er utviklet av og for studioteknikere, for å avsløre alt som ligger i et opptak. Noe som også gir ren nytelse til "vanlige folk".
Spennende nyheter fra Audio-Technica StreamSet-serien er laget spesielt for proffe gamere og Twitch-strømmere.
lbpluss
Unike hodetelefoner Disse hodetelefonene både ser fantastisk ut og låter glimrende. Og med et utseende som bare instrumentmakere kan.
Følg Lyd & Bilde