Anmeldelse: Soul

Soul bobler over av sjel!

Nok en gang leverer Pixar en teknisk innertier, akkompagnert av en høyst emosjonell historie.
Karakter
Drama
Soul
Annonse
Annonse
forfatter

Som ytterligere et filmoffer for pandemien fikk den nye Disney/Pixar-filmen Soul kansellert sin kinopremiere som følge av koronastengte kinoer. Dermed blir du nødt til å tegne deg for et abonnement på den nye strømmetjenesten Disney+ for å se filmen – og det er det så absolutt verdt!

I motsetning til en annen Disney-film, Mulan, blir dog Soul inkludert i månedsprisen for samtlige abonnenter fra og med lanseringsdagen. Mulan ble først lansert som en betalingsfilm, på Disney+, etter at Disney valgte å droppe kinolanseringen.

 

Klassikere som perler på en snor

Siden sin første helaftens film, Toy Story, i 1995 har Pixar-studioet blendet oss med overlegen teknisk kvalitet i sine dataanimerte kunstverk, samtidig som de har maktet å kombinere teknisk overlegenhet med en god, engasjerende og sjelfull historie.

De har servert oss mesterverk som Finding Nemo, Ratatouille, WALL-E, Toy Story 3, Inside Out og Coco. Alle filmer som evner å underholde hele familien, som har så mange lag og en dypere historie at både de minste og familiens litt eldre garde vil finne stor glede.

Soul føyer seg pent inn i rekken av Pixar-klassikere.

Hva er en sjel?

Den middelaldrende jazz-entusiasten Joe Gardner (Jamie Foxx) brenner for musikken og drømmer om å kunne leve av å spille.

Livet har ikke alltid spilt på hans side, og selv hans aldrende mor har litt mistet troen på sin sønn. Han livnærer seg som ungdomsskolelærer der han er satt til å undervise, mildt sagt, uinspirerte tenåringer som helst skulle sittet foran mobiltelefonen eller zappet seg igjennom Netflix-katalogen.

Soul (Foto: Walt Disney)

Drømmen er å lande en virkelig stor gig, med en kjent jazzmusiker – men når han (i sitt livs lykkeligste øyeblikk) endelig får en betydningsfull spillejobb, blir han så euforisk og ukonsentrert at han ender sine dager i bunnen av et åpent kumlokk.

Rett til Perleporten bærer det, men i siste sekund klarer han å snike seg unna, og ender opp i «sjelefabrikken». Her «utdannes» og formes sjeler som skal danne grunnlaget for nye mennesker på Jorden.

Abstrakte, Picasso-lignende, skikkelser styrer sjelefabrikken, der livets store spørsmål blir tatt opp, som hva former et menneske og hva er en sjel. Hva er tillært, og hva er fri vilje?

Soul (Foto: Walt Disney)

Fascinerende sjelegransking akkompagnert av svingende jazz

Foxx er fortreffelig som den avbalanserte, hyggelige drømmeren og smånaive jazzelskeren. Han har tidligere portrettet jazzgeniet Ray Charles på film (2004), og får i Soul rikelig anledning til å fremheve den herlige musikken han elsker.

Tilbake på Jorden oppstår komikken i det Joes gamle sjel har havnet i kroppen til en katt (!), mens den negative og tungsinnede sjelen «22» (Tina Fey) har overtatt Joes gamle kropp.

Det er i disse sekvensene familiens minste vil finne mest glede, med klassisk slapstick-humor og snakkende dyr i absurde situasjoner; men Soul byr på så mye, mye mer.

En animasjonsfilm, som markedsfører seg som en familiefilm, og like fullt tør å stille de store spørsmålene skal man virkelig ta av seg hatten for. Samtalene i Soul er dype, sjelegranskende ettertenksomme, men tipper aldri over i det pompøse og blaserte. Filmen flommer over av varme og er emosjonell så det holder. Ikke like emosjonelt gripende som Inside Out, men nært.

Samtalen 22 har med Joes frisør er blant de beste, og mest velskrevne, scenene vi har sett på film i 2020.

Soul_3 Soul_6 Soul_5 Soul_4 Soul_2
<
>
Soul (Foto: Walt Disney)

Teknisk briljant

Vi håper virkelig at du hjemme i din egen karantene-stue har en riktig stor TV, akkompagnert av en heftig lydplanke – for Soul byr på så mye teknisk briljant snadder at det setter Disney/Pixar i en klasse for seg.

Dataanimasjonen, det være seg fabelfigurer eller normale mennesker er i en helt annen liga enn hva andre studioer produserer. Gatelivet i New York ser så ekte ut at det er skremmende, mens marerittsekvensene, med tapte sjeler, i sjelefabrikken er en nydelse for øynene og ører – og for et manus, og en fantasi Pete Doctor, Mike Jones og Kemp Powers her fremviser!

Litt for lite tid vies historien om mennesket Joe, hans livsvalg og hvorfor han i dag er der han er, og er den han er. Samtidig har de maktet å gi uventet mye sjel og menneskelig liv til en liten hvit gummiball av en likegyldig sjel, i Tina Feys innpakning; og Graham Norton som navlebeskuende, anal, byråkrat er en innertier.

En av Disney/Pixars beste, og sterkeste, filmer til dags dato. 5 bunnsolide stjerner – og en soleklar grunn, i seg selv, til å investere i et abonnement på Disney+.

Les også
Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Fakta
  • Disney+
  • Release: 25. desember 2020
  • Regi: Pete Docter
  • Med: Jamie Foxx, Tina Fey, Graham Norton, Rachel House, Alica Braga, Phylicia Rashad, Angela Bassett
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 1:40 t.
  • Karakter: 5
IMDB Rating
Soul (2020) 1h 40min | Animation, Adventure, Comedy | 25 December 2020 (USA) Summary: A musician who has lost his passion for music is transported out of his body and must find his way back with the help of an infant soul learning about herself.
Countries: USALanguages: English

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Les også

HBO puster nytt liv i en av tidenes mest populære TV-serier.
Ettar at HBO avsluttet sin flaggskipserie, Game of Thrones, har seertallene virkelig fått seg et skudd for baugen.
HBO har nå annonsert skuespillerne til andresesongen av Fremvandrerne (Beforeigners), og vi drar kjensel på en gammel kjenning fra Game of Thrones.
Netflix slipper nå traileren til den kommende seriemorder-serien Night Stalker.
En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.
Januar byr på lange og mørke kvelder - bare da så synd at strømme- og filmselskapene later til å ha tatt ferie.
Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.
12 dagers korona-juleferie, men hva skal du se for å kose deg og slappe av?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nok en gang leverer Pixar en teknisk innertier, akkompagnert av en høyst emosjonell historie.
Nok en førjulstid får vi tilbringe sammen med single, smådesperate, Johanne på jakt etter den eneste rette – og det blir da også ganske så fornøyelig.
En av bluesens absolutte førstedamer, akkompagnert av «Black Panther», gir oss heftige toner i et intenst kammerdrama.
Disney forsøker, skamløst, å utnytte folk flest sin higen etter lettbent juleunderholdning.
Alle fordommer du måtte ha mot homofile, musikalelskere og intolerante kristenkonservative i småby-Amerika får du bekreftet i The Prom.
Desember byr på kalde dager og mørke kvelder - alt ligger til rette for mange timer foran TV-en.
Mulan er i toppen av Disneys livegjenskapninger av tegnefilmklassikere.
Den superbe Trump-imitatoren krasjlander med sin nye Netflix-spesial.
Disney gjenskaper det amerikanske romeventyrets barnestadium.
Michael J. Fox briljerer i litt utdatert «klassiker».
At sjakk kunne være så fascinerende, og spennende, hadde vi faktisk ikke trodd!
Kate Mara begår barnerov i rotete og usammenhengende HBO-serie.