Anmeldelse: Ma Rainey’s Black Bottom

Bosemans herlig svingende svanesang

En av bluesens absolutte førstedamer, akkompagnert av «Black Panther», gir oss heftige toner i et intenst kammerdrama.
Karakter
Drama
Ma Rainey’s Black Bottom
Annonse
Annonse
forfatter

Blueslegenden, og divaen, Ma Rainey (fyrrige Viola Davis) inntar Chicago med sitt entourage i mellomkrigstiden for å spille inn sitt neste album. Og du verden som det svinger av filmen!

 

Den virkelige Rainey var en av bluesmusikkens første, og største, førstedamer. En ferm og fyrrig bluesdiva-dronning som kunne synge buksene av sitt publikum. Hun gikk under kallenavnet «Mother of Blues» og hadde en imponerende røst samt en unik scenetilstedeværelse. Legende og kjendis, men like fullt «fanget» av 1920-tallets fordommer og åpenbare, samt skjulte, rasisme.

Med hvit manager og sorte bandmedlemmer skal livsbejaende bluesmusikk festes på vinyl, men spenningen medlemmene imellom tiltar og hennes trompetist, Levee (Chadwick «Black Panther» Boseman), bærer på et innestengt sinne båret frem av urettferdighet og rasisme.

Annonse
Chadwick Boseman. Ma Rainey’s Black Bottom (Foto: Netflix)

Filmen er basert på teaterstykket til August Wilson av samme navn, og selve handlingen foregår i all hovedsak inne i det lille studioet. Den herlige bluesdivaen Ma portretteres med bravur og glans av en like fargerik Viola Davis. Davis er svett, fyrrig, hissig og nedsminket med skinnende tenner, mens juvelene henger tungt rundt hennes ferme hals og mektige bryst. En dame som har måttet sloss seg til toppen, tålt mye dritt og som så visst har tenkt å la seg utnytte, men er bestemt på å beholde sin posisjon.

Les også
Black Panther Panteren kvesser klørne mot samfunnets undertrykkelse, i en visuell fest av en film.

Rasismen og fordommer mot svarte ligger hele tiden og syder under overflaten, som den store elefanten i rommet, der manageren stadig må glatte over og dempe potensielle konflikter som følge av sine sorte klienter. Den eneste som virkelig tar til motmæle er Levee. Han har fått nok av urettferdigheten og den konstant andreklasses behandlingen afrikansk-amerikanere får, selv i de liberale nordstatene.

Ma Rainey's Black Bottom_2 Ma Rainey's Black Bottom_6 Meet Ma Rainey (VIOLA DAVIS). Ma Rainey's Black Bottom_3
<
>
Ma Rainey’s Black Bottom (Foto: Netflix)

Filmen bobler over av herlig bluesmusikk, heftige rytmer og superbt skuespill fra en fortryllende Davis og en intens og plaget, nylig avdøde, Boseman. Ingen visste at dette skulle bli Bosemans siste film, men han ser da vitterlig heller ikke helt frisk ut, kraftig avmagret og markert – men for en karakterskuespiller han var. Han flommer over av ambisjon, ungdommelig utålmodighet, hybris og en sterk rettferdighetsfølelse.

Diskusjonen koker over i det trange, varme, studioet, der flertallet er pragmatisk resignerte, mens Levee standhaftig står på barrikadene. Akkompagnert av bassrytmene og den frådende trompeten når diskursen sitt uunngåelige, psykologisk medrivende, klimaks.

Det eneste vi finner å trekke for er at filmskaperne ikke har frigjort seg mer fra teaterskuespillets trange rammer; kammerspillet (som foregår over kun én dag i studio) gir handlingen en ekstra nerve men vi henfaller litt for ofte i en tilstand av å bivåne et filmet teaterstykket. 5 stjerner.

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Fakta
  • Netflix
  • Release: 18. desember 2020
  • Regi: George C. Wolfe
  • Med: Viola Davis, Chadwick Boseman, Glynn Turman, Colman Domingo, Michael Potts, Jeremy Shamos
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 1:34 t.
  • Karakter: 5
IMDB Rating
Summary:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Serieversjonen av den svenske filmsuksessen leverer mer av det samme, i et heseblesende, men etter hvert repeterende, tempo.
At 40 % av spanske menn går på horehus var en sjokkerende nyhet for oss – men jammen makter ikke Álex Pina å lage heidundrende underholdning ut av tragedien.
April byr på mye snadder fra strømmetjenestene, nå kan du også strømme innhold fra nykommeren Paramount+.
En hyperaktiv, sterkt alkoholisert og gudbenådet sjarmerende flyvertinne, kan det virkelig bli god underholdning ut av.
Det blir definitivt ingen ekte påskeferie uten thriller og/eller påskekrim!
Den etterlengtede oppfølgeren til det friske pustet av en superheltfilm, Wonder Woman, ender opp som årets største skuffelse.
Nykommeren Paramount+ lanseres med Maisie Williams som rappkjeftet eremitt som brått slippes ut i det fri. Morsomst, men noget uforløst.
Disney+ beviser at det fortsatt er mer spennende materiale å formidle fra det rikholdige Marvel-universet.
Mange filmer har i ettertid blitt «pusset» på av en misfornøyd regissør – men ingen så omfattende som Justice League.
En av 1980-tallets store komikere, Eddie Murphy, forsøker virkelig hardt å gjenopplive komiklassikeren – men ender opp med å servere en langt mindre sjarmerende kopi.
Oppfølgeren følger i de samme fascinerende fotsporene som førstesesongen – og det i seg selv er ikke negativt.
Årets første vårmåned byr lyse, snøfrie dager, og mengder av spennende innhold fra strømmetjenestene.
New Orleans’ mest respekterte dommer havner i gjørme til langt oppover livet.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.