TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse Ma Rainey’s Black Bottom

Bosemans herlig svingende svanesang

En av bluesens absolutte førstedamer, akkompagnert av «Black Panther», gir oss heftige toner i et intenst kammerdrama.

forfatter
Publisert 14.12.20 - 00:01
Karakter
Drama
Ma Rainey’s Black Bottom

Blueslegenden, og divaen, Ma Rainey (fyrrige Viola Davis) inntar Chicago med sitt entourage i mellomkrigstiden for å spille inn sitt neste album. Og du verden som det svinger av filmen!

https://youtu.be/ord7gP151vk

 

Den virkelige Rainey var en av bluesmusikkens første, og største, førstedamer. En ferm og fyrrig bluesdiva-dronning som kunne synge buksene av sitt publikum. Hun gikk under kallenavnet «Mother of Blues» og hadde en imponerende røst samt en unik scenetilstedeværelse. Legende og kjendis, men like fullt «fanget» av 1920-tallets fordommer og åpenbare, samt skjulte, rasisme.

Med hvit manager og sorte bandmedlemmer skal livsbejaende bluesmusikk festes på vinyl, men spenningen medlemmene imellom tiltar og hennes trompetist, Levee (Chadwick «Black Panther» Boseman), bærer på et innestengt sinne båret frem av urettferdighet og rasisme.

Chadwick Boseman. Ma Rainey’s Black Bottom (Foto: Netflix)

Filmen er basert på teaterstykket til August Wilson av samme navn, og selve handlingen foregår i all hovedsak inne i det lille studioet. Den herlige bluesdivaen Ma portretteres med bravur og glans av en like fargerik Viola Davis. Davis er svett, fyrrig, hissig og nedsminket med skinnende tenner, mens juvelene henger tungt rundt hennes ferme hals og mektige bryst. En dame som har måttet sloss seg til toppen, tålt mye dritt og som så visst har tenkt å la seg utnytte, men er bestemt på å beholde sin posisjon.

Les også Black Panther Panteren kvesser klørne mot samfunnets undertrykkelse, i en visuell fest av en film.

Rasismen og fordommer mot svarte ligger hele tiden og syder under overflaten, som den store elefanten i rommet, der manageren stadig må glatte over og dempe potensielle konflikter som følge av sine sorte klienter. Den eneste som virkelig tar til motmæle er Levee. Han har fått nok av urettferdigheten og den konstant andreklasses behandlingen afrikansk-amerikanere får, selv i de liberale nordstatene.

Ma Rainey's Black Bottom_2 Ma Rainey's Black Bottom_6 Meet Ma Rainey (VIOLA DAVIS). Ma Rainey's Black Bottom_3
<
>
Ma Rainey’s Black Bottom (Foto: Netflix)

Filmen bobler over av herlig bluesmusikk, heftige rytmer og superbt skuespill fra en fortryllende Davis og en intens og plaget, nylig avdøde, Boseman. Ingen visste at dette skulle bli Bosemans siste film, men han ser da vitterlig heller ikke helt frisk ut, kraftig avmagret og markert – men for en karakterskuespiller han var. Han flommer over av ambisjon, ungdommelig utålmodighet, hybris og en sterk rettferdighetsfølelse.

Diskusjonen koker over i det trange, varme, studioet, der flertallet er pragmatisk resignerte, mens Levee standhaftig står på barrikadene. Akkompagnert av bassrytmene og den frådende trompeten når diskursen sitt uunngåelige, psykologisk medrivende, klimaks.

Det eneste vi finner å trekke for er at filmskaperne ikke har frigjort seg mer fra teaterskuespillets trange rammer; kammerspillet (som foregår over kun én dag i studio) gir handlingen en ekstra nerve men vi henfaller litt for ofte i en tilstand av å bivåne et filmet teaterstykket. 5 stjerner.

Les også Ammunisjon for musikalhatere Alle fordommer du måtte ha mot homofile, musikalelskere og intolerante kristenkonservative i småby-Amerika får du bekreftet i The Prom.
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Netflix
 • Release: 18. desember 2020
 • Regi: George C. Wolfe
 • Med: Viola Davis, Chadwick Boseman, Glynn Turman, Colman Domingo, Michael Potts, Jeremy Shamos
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Tid: 1:34 t.
 • Karakter: 5
IMDB Rating
Ma Rainey's Black Bottom | December 18, 2020 (Norway) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Julekos i det ville, brutale, vesten? Disse seriene/filmene kan du strømme i desember - og nå kommer 1923!
Adar erstattes! Prime video annonserer nye skuespillere/karakterer til Ringenes Herre - og et trist bytte.
Her er den første Indy-traileren 'Indiana Jones and the Dial of Destiny' har premiere 23. juni 2023. Og nå er den første traileren her.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Følg Lyd & Bilde