Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 7 gulvstående høyttalere

Full trøkk!

Vil du ha fet lyd fra film og favorittmusikken din? Glem bokhyllehøyttalere – her er gulvhøyttalerne som gir deg mest lyd for pengene.

Skrevet av / 24.03.11 - 15:26
7 gulvstående høyttalere
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

De er akkurat passe store, akkurat passe dyre og låter fett: Disse rimelige gulvhøyttalerne passer perfekt for de som vil ha heftig lyd uten å loppe lommeboka.

Mange velger små bokhyllehøyttalere når de skal innrede stua med lyd. Men plasserer du disse optimalt – nemlig på et høyttalerstativ –  er du raskt oppe på både prisen og plassbehovet til de gulvstående høyttalerne i denne testen. Da har vi ikke tatt med at du trenger en kraftigere forsterker for å sparke liv i de små høyttalerne.

De kompakte gulvhøyttalerne er en skikkelig ”hit” i det norske markedet – mest av alt fordi de gir masse lyd for pengene. De kan settes på gulvet og drives med det du har av forsterkere – selv om de naturligvis foretrekker en av best mulig kvalitet.

Mer lyd for pengene
Det kan faktisk være bedre økonomi i å velge en gulvhøyttaler fremfor en liten kompakthøyttaler – særlig om du er glad i å spille høyt, og liker å by inn til fest iblant.

Gulvhøyttalere har rom for ekstra høyttalerelementer, og med større kassevolum i tillegg øker effektiviteten betraktelig i forhold til en liten stativhøyttaler. Det betyr at du kan spille høyere og renere med færre watt inn. Dette er spesielt viktig i surroundsammenheng, hvor forsterkeren skal drive opptil 7 høyttalere samtidig! 7 er også antallet deltakere i månedens sammenligningstest: Vi har valgt nøye blant landets mest populære og tilgjengelige høyttalermerker og kommet opp med denne lista. Høyttalerne varierer ikke mer enn en tusenlapp i veiledende pris, men desto mer i størrelse – alt fra superkompakte til ganske store gulvmodeller. Samtlige av høyttalerne i testen kan også kompletteres med matchende senter, subwoofer og bakhøyttalere for en fullkommen surroundlyd.

Slik testet vi
Høyttalerne er testet under kontrollerte forhold i Lyd & Bildes eget lytterom. Høyttalerne har fått en innspilling på minimum tre døgn før kritisk lytting, og vi har kjørt et testsignal gjennom høyttalerne for å forvisse oss om at de holder likt lydnivå under sammenligningen. Slik unngår vi at en høyttaler som spiller høyere, automatisk låter ”klarere” eller bedre. Denne fremgangsmåten gir oss samtidig en pekepinn på hvor lettdrevne de ulike høyttalerne er.Referanseforsterkeren har vært den meget gode, og svært nøytrale NAD M2. Med en kraftig forsterker som dette unngår vi at effektbegrensninger slår negativt ut i sammenligningen av høyttalerne. NAD M2 har også en meget nøyaktig digital volumkontroll. Referansehøyttalerne har vært de nye Audiovector S3 Avantgarde Arreté. Vi har holdt oss til fire faste lydkutt bestående av akustisk, vokal, rock og elektronisk musikk. Målet er å finne den beste allroundhøyttaleren til prisen!

Produkter i denne test

Oppsummering

Tre på høyttalertoppen

Blant de 7 høyttalerne i testen er det flere gode kjøp, men tre modeller utmerker seg spesielt!

Les hele testen

Klipsch RF62 mkII

Stor overraskelse

Liker du musikken din høyt, tøft og hardtslående får du det ikke stort bedre i denne prisklassen enn Klipsch RF62 mkII!

Dynamikk og oppløsning Stram og taktfast bass Lettdrevne
Krever litt plass rundt seg
Les hele testen

Monitor Audio BX6

Glimrende allrounder

Monitor Audio har for lengst gått bort fra den erke-engelske og slanke lyden, til fordel for rytme og moro – samtidig som detaljene bevares. Dette er en meget sprek høyttaler som gjengir musikken raskt og oppløst. Den har en utsøkt tonal gjengivelse, spesielt fra mellomtonen og oppover. BX6 briljerer sådan.

God oppløsning Dynamikk Fabelaktig mellomtone
Litt svulstig bass
Les hele testen

Audio Pro Black Diamond V3

Lett å like!

Den populære Black Diamond har vokst seg stor og tung i sin tredje utgave. Prisen er også høyere. Alt låter rent og pent, mens det mangler litt på attakk og spenning. Dette er høyttalerne for den som vil spille musikk uten å nidlytte til den. Pent og pyntelig, men uten den store oppløsning og dynamikk.

Stor klang Behagelig på alt Fyldig bass
Mangler litt dynamikk
Les hele testen

System Audio Aura 30

Turtallsmaskin

Fra danske System Audio kommer Aura 30 – en superslank høyttaler med varm og fyldig lyd. Mantra 30 gir en varm og fyldig allround-lyd, men utmerker seg ikke når det gjelder dynamikk og oppløsning.

Fyldig og varm klangbalanse Musikalske
Tungdrevne
Les hele testen

Magnat Quantum 655

Helt ned i dypet

Dynamikken fra Magnat Quantum 655 er meget bra, og klangen er stor og flott. Men den dype bassen kan være vrien å få til i rommet, og den skiller seg litt ut i lydbildet. Helt i toppen av diskanten savnes også litt oppløsning. Bortsett fra dette er høyttalerne imponerende bra.

Dyp og stor bass Dynamikk
Bassen skiller seg litt ut Mangler litt oppløsning i overtonene
Les hele testen

Dali Ikon 5 mkII

Liten på jord stor i ord

Dali Ikon 5 mkII er en veldig liten og nett høyttaler som du kan plassere nesten hvor som helst. Du får ikke ekte dypbass, men du verden så gode disse høyttalerne er oppover i registeret! Daliene krever litt effekt for å spille høyt og kontrollert, men om du for eksempel vil lage mye lyd i et lite rom passer 5-eren i Ikon-serien midt i blinken.

Bra diskantoppløsning Åpen og detaljert musikkgjengivelse
Mangler den dypeste bassen Begrenset lydtrykk
Les hele testen

PSB Image T5

Kompakt kanadier

PSB Image T5 er et hederlig forsøk på en kompakt gulvhøyttaler, men dessverre når de ikke sine storebrødre Image T6 mer enn til knehasene. Det finnes bedre kandidater, og til bare et par tusenlapper ekstra er de større T6-ene et langt bedre kjøp.

Varm og fyldig klang Lettplasserte
Upresis i dypbassen Mangler litt diskantopp­løsning
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Vakker både utenpå og inni

Studiolyd hjemme

Scroll to Top