TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

System Audio Aura 30

Turtallsmaskin

Fra danske System Audio kommer Aura 30 – en superslank høyttaler med varm og fyldig lyd. Mantra 30 gir en varm og fyldig allround-lyd, men utmerker seg ikke når det gjelder dynamikk og oppløsning.

forfatter
Publisert 24.03.11 - 15:59
L&B mener
Fyldig og varm klangbalanse Musikalske
Tungdrevne
Spesifikasjoner
  • 4-8 Ohm impedans
  • 88 dB følsomhet
  • 2,5 veis bassrefleks
  • 2 x 4” bass/mellomtone
  • 1” diskant
Veil. pris 7995Pr. 24.03.11 Produktside

En av hemmelighetene er at System Audio satser på mange små basselementer fremfor få store. Teorien er at små elementer veier mindre og derfor kan starte og stoppe raskere. Bakdelen er lavere membranareal, og derfor må elementene ha lengre slaglengde for å flytte tilstrekkelig med luft. I en av fjorårsfavorittene våre, Mantra 60 til 15.000 kroner er denne teorien utnyttet til fulle med hele seks små basselementer som slår om kapp. De halvparten så store og dyre Aura 30 må nøye seg med kun to. Aura-serien er ganske lik Mantra-serien i utførelse, men har et noe enklere kabinett uten ekstra frontplate. Sokkelen er imidlertid ganske lik, og terminalene sitter helt nederst på denne, slik at kablene lettere kan holdes skjult.

Lydkvalitet
Førsteinntrykket av System Audio er at dette er balanserte høyttalere med en relativ nøytral klang. Lydbildet har god sammenheng, og ingen frekvensområder stikker seg negativt ut. Samtidig er Aura 30 klart mer tilbakeholden i diskanten i forhold til Dali, og mangler litt sprut og liv mot de danske konkurrentene. Mellomtonen er derimot mektig og fyldig. Sangerne høres litt eldre, og større ut, med mer brystklang og autoritet i stemmen. Dette gir en litt varmere klang som er lett å like.

Bassgjengivelsen fra Aura 30 er ganske slank, og de som vil ha mest mulig trøkk bør nok se på en av System Audios større modeller. Sammenlignet med Ikon 5 har ikke Aura 30 like god definisjon i bassen – kontrabassen høres litt mer tilfeldig plassert ut, og dør ut før den når de dypeste tonene. Anslagene på basstromma blir litt forsiktige og dypbassen kjennes heller ikke like godt.

På vanlig ”koselytting” låter System Audio mer avslappet og avrundet enn de energiske Daliene, men på høyere volum og lydopptak som er tettpakket med informasjon, låter de mer innestengt og beklemt. Mantra 30 er også de mest tungdrevne høyttalerne i testen, med cirka 4 dB lavere følsomhet enn referansen vår. Igjen måtte vi heve volumkontrollen et par hakk for å oppnå samme lydtrykk..

Konklusjon
SA-høyttalerne er slanke og lekre å se på, men lyden flytter ikke akkurat fjell. Mantra 30 gir en varm og fyldig allround-lyd, men utmerker seg ikke når det gjelder dynamikk og oppløsning. Høyttalerne er også de mest tungdrevne i denne forsamlingen, og krever en kraftig forsterker for å spille tilstrekkelig høyt. Dermed er de ikke det mest fornuftige valget i budsjettklassen slik vi ser det.

Også i denne testen:

Oppsummering

Tre på høyttalertoppen

Blant de 7 høyttalerne i testen er det flere gode kjøp, men tre modeller utmerker seg spesielt!

Klipsch RF62 mkII

Stor overraskelse

Liker du musikken din høyt, tøft og hardtslående får du det ikke stort bedre i denne prisklassen enn Klipsch RF62 mkII!

Dynamikk og oppløsning Stram og taktfast bass Lettdrevne
Krever litt plass rundt seg

Monitor Audio BX6

Glimrende allrounder

Monitor Audio har for lengst gått bort fra den erke-engelske og slanke lyden, til fordel for rytme og moro – samtidig som detaljene bevares. Dette er en meget sprek høyttaler som gjengir musikken raskt og oppløst. Den har en utsøkt tonal gjengivelse, spesielt fra mellomtonen og oppover. BX6 briljerer sådan.

God oppløsning Dynamikk Fabelaktig mellomtone
Litt svulstig bass

Audio Pro Black Diamond V3

Lett å like!

Den populære Black Diamond har vokst seg stor og tung i sin tredje utgave. Prisen er også høyere. Alt låter rent og pent, mens det mangler litt på attakk og spenning. Dette er høyttalerne for den som vil spille musikk uten å nidlytte til den. Pent og pyntelig, men uten den store oppløsning og dynamikk.

Stor klang Behagelig på alt Fyldig bass
Mangler litt dynamikk

Magnat Quantum 655

Helt ned i dypet

Dynamikken fra Magnat Quantum 655 er meget bra, og klangen er stor og flott. Men den dype bassen kan være vrien å få til i rommet, og den skiller seg litt ut i lydbildet. Helt i toppen av diskanten savnes også litt oppløsning. Bortsett fra dette er høyttalerne imponerende bra.

Dyp og stor bass Dynamikk
Bassen skiller seg litt ut Mangler litt oppløsning i overtonene

Dali Ikon 5 mkII

Liten på jord stor i ord

Dali Ikon 5 mkII er en veldig liten og nett høyttaler som du kan plassere nesten hvor som helst. Du får ikke ekte dypbass, men du verden så gode disse høyttalerne er oppover i registeret! Daliene krever litt effekt for å spille høyt og kontrollert, men om du for eksempel vil lage mye lyd i et lite rom passer 5-eren i Ikon-serien midt i blinken.

Bra diskantoppløsning Åpen og detaljert musikkgjengivelse
Mangler den dypeste bassen Begrenset lydtrykk

PSB Image T5

Kompakt kanadier

PSB Image T5 er et hederlig forsøk på en kompakt gulvhøyttaler, men dessverre når de ikke sine storebrødre Image T6 mer enn til knehasene. Det finnes bedre kandidater, og til bare et par tusenlapper ekstra er de større T6-ene et langt bedre kjøp.

Varm og fyldig klang Lettplasserte
Upresis i dypbassen Mangler litt diskantopp­løsning
Annonse
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Disse står det en legende bak Etter platespillerne er de klare med sin første høyttaler.
Ta med kinolyden hjem i stua Høres TV-en din tynn og spinkel ut? Vi har testet fem prisgunstige lydplanker som kan kurere mager bass, og gi deg en fet surround-opplevelse!
De beste vi har hørt For en bursdagsgave de grønne høyttalerne fra Monitor Audio er. Her får man faktisk i pose og sekk.
QUAD ESL 63 - klassikeren vi ikke glemmer I høyttalernes Hall of Fame, vil en høyttaler stå for seg selv. I et eget rom med en liten rørforsterker tilkoblet. Spillende Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk vil bli bergtatt av klangen.
Lyd på ingen plass Innbyggingshøyttalerne DALI Phantom K-60 LP krever nesten ingen innbyggingsplass i dybden.
Black Week: De beste lydplanke-kjøpene Her er noen av de beste lydplanke-tilbudene vi har funnet så langt under Black Week 2022!
Følg Lyd & Bilde