Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Monitor Audio BX6

Glimrende allrounder

Monitor Audio har for lengst gått bort fra den erke-engelske og slanke lyden, til fordel for rytme og moro – samtidig som detaljene bevares. Dette er en meget sprek høyttaler som gjengir musikken raskt og oppløst. Den har en utsøkt tonal gjengivelse, spesielt fra mellomtonen og oppover. BX6 briljerer sådan.
Lyd & Bilde mener
God oppløsning Dynamikk Fabelaktig mellomtone
Litt svulstig bass
Spesifikasjoner
  • 8 Ohm impedans
  • 88 dB følsomhet
  • 3 veis bassrefleks
  • 2 x 6,5” bass/mellomtone
  • 1” diskant

BX6 er flaggskipet i den nye Bronze-serien til Monitor Audio. Dette er den rimeligste serien, som likevel har arvet mye av teknologien fra de dyrere linjene. Vi snakker keramikkbekledde membraner av et komposittmateriale sammensatt av magnesium og keramikk. Dette er noe Monitor Audio har forsket mye på, og som de mener gir en glimrende kombinasjon av stivhet og letthet. Dette igjen gjør at membranene vil reagere raskt på forsterkerens kommando, samtidig som de unngår å bryte opp i forvrengning. Og at både bass, mellomtone og diskant bruker samme materiale, kan gi optimal sammenheng i frekvensregisteret.

BX6 er stor, med to 6,5-tommers basselementer og en mellomtone. De har en bassrefleksport foran og en bak. Dette gir fleksibilitet om du har et problem med bassresponsen i rommet. Om du trenger å tette en av dem, kan du eksperimentere med å ha den foran åpen, som kan gi mer direkte og faseriktig bassrespons, eller ha den bak åpen for en fyldigere bass. Prøv deg frem!

Lydkvaliteten
Høyttalerne fra Monitor Audio er bare 1 dB mindre følsomme enn referansene fra Audiovector, hvilket er utmerket. De briljerer med en mektig imponerende gjengivelse av mellomtoneregisteret. Sammenhengen mellom mellomtone og diskant er meget god, slik at tonene henger optimalt sammen. Det gjør at man egentlig ikke tenker over at lydbildet består av toner og overtoner, men snarere bare komplekse toner som er som balsam for ørene. Kvinnevokaler låter meget bra, plassert punktartet i midten, omsluttet av et stort og luftig lydbilde. Instrumentene har godt med luft rundt seg, og kantslaget på skarptromma kan knipse forsiktig eller smekke som en rottefelle! Høyttalerne henger meget godt med på dynamiske kontraster i musikken, og det med en meget overbevisende oppløsning. Bare hør på cymbaler og gitarer! Og hva med overtonene i bassgitar? Strengeanslagene rasper deilig i ørene, med klirrende bånd. Videre nedover i bassregisteret er det stor kropp, og høyttalerne er meget raske også her. Man skal spille høyt for at de skal miste fokus, gitt at du har nok forsterkerkraft. Og det er gøy!  Det kan likevel argumenteres at bassen er noe overdimensjonert. Bassregisteret blir litt høyt i lydnivå, som gjør at det innimellom tar fokuset vekk fra det nydelige mellomtoneområdet. Med partymusikk er det kjempetøft, med akustisk visesang blir det litt i overkant.

Konklusjon
At Monitor Audio har peiling på høyttalere, beviser de til gagns med Bronze BX6. Dette er en meget sprek høyttaler som gjengir musikken raskt og oppløst. Den har en utsøkt tonal gjengivelse, spesielt fra mellomtonen og oppover. Instrumentene og stemmene plasseres meget godt i lydbildet, og de skilles fint fra hverandre.

Bassen er rytmisk og tøff, og den henger meget godt med. Den er bare litt i overkant mye, slik at den stikker seg litt mye ut. Men bevares, dette er knallbra høyttalere!

Annonse

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Også i denne testen:

Oppsummering

Tre på høyttalertoppen

Blant de 7 høyttalerne i testen er det flere gode kjøp, men tre modeller utmerker seg spesielt!

Klipsch RF62 mkII

Stor overraskelse

Liker du musikken din høyt, tøft og hardtslående får du det ikke stort bedre i denne prisklassen enn Klipsch RF62 mkII!

Dynamikk og oppløsning Stram og taktfast bass Lettdrevne
Krever litt plass rundt seg

Audio Pro Black Diamond V3

Lett å like!

Den populære Black Diamond har vokst seg stor og tung i sin tredje utgave. Prisen er også høyere. Alt låter rent og pent, mens det mangler litt på attakk og spenning. Dette er høyttalerne for den som vil spille musikk uten å nidlytte til den. Pent og pyntelig, men uten den store oppløsning og dynamikk.

Stor klang Behagelig på alt Fyldig bass
Mangler litt dynamikk

System Audio Aura 30

Turtallsmaskin

Fra danske System Audio kommer Aura 30 – en superslank høyttaler med varm og fyldig lyd. Mantra 30 gir en varm og fyldig allround-lyd, men utmerker seg ikke når det gjelder dynamikk og oppløsning.

Fyldig og varm klangbalanse Musikalske
Tungdrevne

Magnat Quantum 655

Helt ned i dypet

Dynamikken fra Magnat Quantum 655 er meget bra, og klangen er stor og flott. Men den dype bassen kan være vrien å få til i rommet, og den skiller seg litt ut i lydbildet. Helt i toppen av diskanten savnes også litt oppløsning. Bortsett fra dette er høyttalerne imponerende bra.

Dyp og stor bass Dynamikk
Bassen skiller seg litt ut Mangler litt oppløsning i overtonene

Dali Ikon 5 mkII

Liten på jord stor i ord

Dali Ikon 5 mkII er en veldig liten og nett høyttaler som du kan plassere nesten hvor som helst. Du får ikke ekte dypbass, men du verden så gode disse høyttalerne er oppover i registeret! Daliene krever litt effekt for å spille høyt og kontrollert, men om du for eksempel vil lage mye lyd i et lite rom passer 5-eren i Ikon-serien midt i blinken.

Bra diskantoppløsning Åpen og detaljert musikkgjengivelse
Mangler den dypeste bassen Begrenset lydtrykk

PSB Image T5

Kompakt kanadier

PSB Image T5 er et hederlig forsøk på en kompakt gulvhøyttaler, men dessverre når de ikke sine storebrødre Image T6 mer enn til knehasene. Det finnes bedre kandidater, og til bare et par tusenlapper ekstra er de større T6-ene et langt bedre kjøp.

Varm og fyldig klang Lettplasserte
Upresis i dypbassen Mangler litt diskantopp­løsning
forfatter

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.