Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Klipsch RF62 mkII

Stor overraskelse

Liker du musikken din høyt, tøft og hardtslående får du det ikke stort bedre i denne prisklassen enn Klipsch RF62 mkII!

Publisert 24.03.11 - 16:16
Klipsch RF62 mkII
Geir Gråbein Nordby

Den nye Reference-serien er arvtageren til Klipsch mest populære serie gjennom tidene. Ved første øyekast er det lite som er forandret, men mkII utgaven av RF62 har fått en utvendig ansiktsløftning sammen med oppgraderte elementer. RF62 mkII er med sine doble 6,5 tommers basser og Tractrix diskanthorn en stor høyttaler som gir oss store forventninger til lydtrykk og moro. Klipsch sin RF serie er populære høyttalere hos hjemmekinopublikummet, og ikke uten grunn. De hornbestykkede høyttalerne er meget effektive, og kan spille høyt med få watt inn. I tillegg tåler de mer juling enn gjennomsnittet. Men overraskende nok er det ikke kvantiteten, men lydkvaliteten som er mest imponerende.

Lydkvalitet
RF62 byr på en stor, mektig og velkontrollert lyd. Bassen går dypt, men er likevel stram og kontrollert. Mellomtonen er fyldig og varm, og har en klarhet som vi savner fra mange av konkurrentene i prisklassen. Stemmegjengivelsen fra sangerinnen vår er mektig og nyansert. Klipsch klinger friskt ut i overtonene, men er også sjenerøs i mellomtonen på samme tid. Totalt sett låter den veldig behagelig og friskt avstemt.  Mens domediskanter har en teoretisk maksgrense på rundt 105 dB (målt fra 1 meters avstand), tåler horndiskanten i Klipsch-høyttalerne langt høyere lydtrykk før de går i metning og forvrenger lyden. Dette har fordeler, ikke bare ved vedvarende høye lydtrykk, men gir også overskudd på mer normale lyttenivåer, hvor krevende musikk og filmlydspor kan by på store dynamiske utfordringer. Horndiskanter kjennetegnes ofte av en litt hard og spiss lydkarakter, men denne beskrivelsen passer nok bedre til PA-høyttalere enn på Klipsch RF62. Tvert imot så låter de svært behersket og behagelig i toppen, og har en god oppløsningsevne. Klipschene har ikke helt det samme presise lydbildet som Dali Ikon 5 mkII, men veier opp for dette ved å kunne spille høyere og renere. Selv om de spiller veldig pent på lavt volum, er det ekstra moro å skru opp litt. Selv på lyttenivåer som fikk de andre høyttalerne til å svette, fortsetter RF62 å låte svært behersket og behagelig. Den høye virkningsgraden er også et viktig poeng å få med seg. Det skiller cirka 6 dB i følsomhet mellom Klipsch og System Audio Aura 30, som er den minst effektive høyttaleren i testen. Dette betyr at SA-ene krever fire ganger så mye effekt for å oppnå tilsvarende lydstyrke. Dette har betydning for hvilken forsterker du bør velge, spesielt blant rimelige surroundreceivere hvor nettopp effekt og strømreserver er mangelvare.

Konklusjon
Disse høyttalerne har et litt røffere utseende enn de andre testdeltakerne, men det viser bare at de mener alvor! Flere vil nok avskrive dem som litt ”harry” og vulgære, men faktum er at Klipsch RF62 mkII er et høyttalerpar fullt av musikalsk glød og innlevelse. Klipsch-høyttalerne byr på masse dynamikk, liv og moro, men låter også overraskende ”hi-fi” med en jevn klangbalanse og behagelig oppløst diskantgjengivelse. Til denne prisen er de intet annet enn et udiskutabelt kupp.

Lyd & Bilde mener

Dynamikk og oppløsning Stram og taktfast bass Lettdrevne Krever litt plass rundt seg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Allerede abonnent? Logg inn eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B Home abonnement finner du her.

Ekte kino med high-end lydplanke

En liten lydrevolusjon

Den beste budsjettstrømmeren

Scroll to Top