: Dali Ikon 5 mkII

Liten på jord stor i ord

Dali Ikon 5 mkII er en veldig liten og nett høyttaler som du kan plassere nesten hvor som helst. Du får ikke ekte dypbass, men du verden så gode disse høyttalerne er oppover i registeret! Daliene krever litt effekt for å spille høyt og kontrollert, men om du for eksempel vil lage mye lyd i et lite rom passer 5-eren i Ikon-serien midt i blinken.
Lyd & Bilde mener
Bra diskantoppløsning Åpen og detaljert musikkgjengivelse
Mangler den dypeste bassen Begrenset lydtrykk
Spesifikasjoner
  • 6 Ohm impedans
  • 87 dB følsomhet
  • 2 ½ veis bassrefleks
  • 2 x 5” bass/mellomtone
  • 28 mm diskantdome
Annonse
Annonse
forfatter

Dali slapp sin oppgraderte Ikon-serie på fjoråret, og vi var ikke sene om å kåre Ikon 6 med ensemble til årets surroundhøyttalere. Lillebror Ikon 5 er bare 81 cm høy og veier bare 10 kg, og står et hode lavere enn de øvrige testdeltakerne. Men det den mangler i størrelse tar den igjen i kvalitet. Ikon-serien er et steg opp fra den rimeligere Lektor-serien, og har fått Dalis velkjente doble diskantløsning med dome- og bånddiskant. Kabinettet er mer gjennomført og har en ekstra solid frontplate, og leveres i hvit pianolakk mot pristillegg på 1.000 kroner. På baksiden finner vi solide skruterminaler som gjør det til en lek å koble til bananplugger, spader eller avisolerte høyttalerkabler.

 

Lydkvalitet
Vi fikk bange anelser da vi pakket de små Daliene opp fra eskene sine. Ikon 5 er med god margin de minste høyttalerne i testen, og vi stilte oss selv spørsmålet om ikke de større, men enklere utstyrte Lektor 6 ville ha vært en bedre match mot de andre deltakerne. Men denne skepsisen forsvant som dugg for solen da vi fikk høre de første musikalske strofene fra Dali.

Ikon-høyttalerne er klart mer detaljerte enn PSB T5 – musikken ”skinner” mer og høyttalerne byr på en rikere klang uten å bli for lyse eller aggressive. De har ikke helt den samme slagkraften i bassen, men svinger fortsatt bra, og bassen er strammere, raskere og bedre definert. Dalienes største styrke ligger definitivt i diskantgjengivelsen. Ikon 5 er riktignok ikke like finslepen som referansen vår fra Audiovector, men byr på mange av de samme kvalitetene, og det til en brøkdel av prisen. Den krystallklare diskanten gir et tydelig og bedre lydbilde.

Dette er fortsatt en liten høyttaler, og det merker man først og fremst ved at bassen ikke rekker like dypt og slår like hardt, og at den maksimale lydstyrken er noe lavere enn hva de større variantene er i stand til. Man må også regne med noe lavere følsomhet – vi måtte skru opp volumkontrollen 2 dB for å oppnå samme lydnivå som referansen. Ikon 5 krever litt effekt for å spille høyt og kontrollert, og vil ha godt av drahjelp fra en aktiv subwoofer, spesielt i hjemmekinoen. På den annen side er dette et sprekt alternativ til bokhyllemodellene i Ikon-serien, og som gir mer lyd uten å ta særlig mer plass.

Annonse

Konklusjon
Dali Ikon 5 mkII er en veldig liten og nett høyttaler som du kan plassere nesten hvor som helst. Du får ikke ekte dypbass, men du verden så gode disse høyttalerne er oppover i registeret! Daliene krever litt effekt for å spille høyt og kontrollert, men om du for eksempel vil lage mye lyd i et lite rom passer 5-eren i Ikon-serien midt i blinken.

Også i denne testen:

Oppsummering

Tre på høyttalertoppen

Blant de 7 høyttalerne i testen er det flere gode kjøp, men tre modeller utmerker seg spesielt!

Klipsch RF62 mkII

Stor overraskelse

Liker du musikken din høyt, tøft og hardtslående får du det ikke stort bedre i denne prisklassen enn Klipsch RF62 mkII!

Dynamikk og oppløsning Stram og taktfast bass Lettdrevne
Krever litt plass rundt seg

Monitor Audio BX6

Glimrende allrounder

Monitor Audio har for lengst gått bort fra den erke-engelske og slanke lyden, til fordel for rytme og moro – samtidig som detaljene bevares. Dette er en meget sprek høyttaler som gjengir musikken raskt og oppløst. Den har en utsøkt tonal gjengivelse, spesielt fra mellomtonen og oppover. BX6 briljerer sådan.

God oppløsning Dynamikk Fabelaktig mellomtone
Litt svulstig bass

Audio Pro Black Diamond V3

Lett å like!

Den populære Black Diamond har vokst seg stor og tung i sin tredje utgave. Prisen er også høyere. Alt låter rent og pent, mens det mangler litt på attakk og spenning. Dette er høyttalerne for den som vil spille musikk uten å nidlytte til den. Pent og pyntelig, men uten den store oppløsning og dynamikk.

Stor klang Behagelig på alt Fyldig bass
Mangler litt dynamikk

System Audio Aura 30

Turtallsmaskin

Fra danske System Audio kommer Aura 30 – en superslank høyttaler med varm og fyldig lyd. Mantra 30 gir en varm og fyldig allround-lyd, men utmerker seg ikke når det gjelder dynamikk og oppløsning.

Fyldig og varm klangbalanse Musikalske
Tungdrevne

Magnat Quantum 655

Helt ned i dypet

Dynamikken fra Magnat Quantum 655 er meget bra, og klangen er stor og flott. Men den dype bassen kan være vrien å få til i rommet, og den skiller seg litt ut i lydbildet. Helt i toppen av diskanten savnes også litt oppløsning. Bortsett fra dette er høyttalerne imponerende bra.

Dyp og stor bass Dynamikk
Bassen skiller seg litt ut Mangler litt oppløsning i overtonene

PSB Image T5

Kompakt kanadier

PSB Image T5 er et hederlig forsøk på en kompakt gulvhøyttaler, men dessverre når de ikke sine storebrødre Image T6 mer enn til knehasene. Det finnes bedre kandidater, og til bare et par tusenlapper ekstra er de større T6-ene et langt bedre kjøp.

Varm og fyldig klang Lettplasserte
Upresis i dypbassen Mangler litt diskantopp­løsning
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.