Magnat Quantum 655

Helt ned i dypet

Dynamikken fra Magnat Quantum 655 er meget bra, og klangen er stor og flott. Men den dype bassen kan være vrien å få til i rommet, og den skiller seg litt ut i lydbildet. Helt i toppen av diskanten savnes også litt oppløsning. Bortsett fra dette er høyttalerne imponerende bra.
Lyd & Bilde mener
Dyp og stor bass Dynamikk
Bassen skiller seg litt ut Mangler litt oppløsning i overtonene
Spesifikasjoner
  • 4 -8 Ohm
  • 2-veis bassrefleks
  • 6,5” basser av aluminium/keramikk
  • 1,2” silkediskant
forfatter

Quantum 655 er en stor toveis høyttaler, men at kabinettet er elegant buet gjør at konstruksjonen ser smalere ut enn den i virkeligheten er. Frontplaten er dessuten lakkert, noe som gir høyttalerne et dyrt utseende. Bass- og mellomtoneområdet gjengis av to 6,5 tommes keramikkbelagte aluminiummembraner, montert i en såkalt D’Appolito-konfigurasjon over og under diskantelementet. På baksiden sitter to bassporter, for god ventilasjon. Under disse sitter et dobbelt sett ter- minaler, montert horisontalt.

Lydkvaliteten
Magnat-høyttalerne er 2,5 dB mindre følsomme enn referansene fra Audiovector. Det gjør at de trenger noe mer kraft for å spille like høyt, men Magnat kan likevel ikke sies å være vriene å drive.

Det som først slår oss er den meget dype bassen. Magnat-høyttalerne gir musikken et skikkelig fundament, og bassgitaren og trommene får en tyngde som er få høyttalere forunt. Bassen gir høyttalerne en annen klangbalanse enn de andre. Og høyttalerne kan spille høyt! På den annen side skiller bassen seg litt ut fra resten av lydbildet og henger ikke like godt med som hos for eksempel Klipsch RF62 mkII og Monitor Audio BX6. Det høres litt ut som om en subwoofer er koblet til, og dette kan skape problemer med tanke på plassering i enkelte rom. Høyttalerne bør få god avstand til veggene.

I det viktige mellomtoneregisteret er det masse informasjon og dynamikk, og den nydelige stemmen til Josefine Cronholm kommer frem med mange nyanser, og selv de minste skiftene fra stemmebåndet er tydelige. Det nedre mellomtoneområdet er ikke like fremtredende som hos de aller beste, slik at stemmer og gitarer kan låte litt tynt.

Diskantområdet er kjapt og distinkt, høyttalerne henger med på alt som skjer. Og enten det er fiolinplukk, cymbalkrasj eller forsiktig smatting fra sangeren, er det uproblematisk for høyttalerne å gjengi. Overtonene har bare ikke samme oppløsning som med Dali Ikon 5, de øverste luftlagene kommer ikke frem.

Konklusjon
Magnat Quantum 655 er store, men elegante høyttalere. De kliner til med den dypeste bassen i testen, som gir musikken et imponerende fundament i bunnen. Dynamikken er meget bra, og klangen er stor og flott. Men den dype bassen kan være vrien å få til i rommet, og den skiller seg litt ut i lydbildet. Helt i toppen av diskanten savnes også litt oppløsning. Bortsett fra dette er høyttalerne imponerende bra.

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent?

Også i denne testen:

Oppsummering

Tre på høyttalertoppen

Blant de 7 høyttalerne i testen er det flere gode kjøp, men tre modeller utmerker seg spesielt!

Klipsch RF62 mkII

Stor overraskelse

Liker du musikken din høyt, tøft og hardtslående får du det ikke stort bedre i denne prisklassen enn Klipsch RF62 mkII!

Dynamikk og oppløsning Stram og taktfast bass Lettdrevne
Krever litt plass rundt seg

Monitor Audio BX6

Glimrende allrounder

Monitor Audio har for lengst gått bort fra den erke-engelske og slanke lyden, til fordel for rytme og moro – samtidig som detaljene bevares. Dette er en meget sprek høyttaler som gjengir musikken raskt og oppløst. Den har en utsøkt tonal gjengivelse, spesielt fra mellomtonen og oppover. BX6 briljerer sådan.

God oppløsning Dynamikk Fabelaktig mellomtone
Litt svulstig bass

Audio Pro Black Diamond V3

Lett å like!

Den populære Black Diamond har vokst seg stor og tung i sin tredje utgave. Prisen er også høyere. Alt låter rent og pent, mens det mangler litt på attakk og spenning. Dette er høyttalerne for den som vil spille musikk uten å nidlytte til den. Pent og pyntelig, men uten den store oppløsning og dynamikk.

Stor klang Behagelig på alt Fyldig bass
Mangler litt dynamikk

System Audio Aura 30

Turtallsmaskin

Fra danske System Audio kommer Aura 30 – en superslank høyttaler med varm og fyldig lyd. Mantra 30 gir en varm og fyldig allround-lyd, men utmerker seg ikke når det gjelder dynamikk og oppløsning.

Fyldig og varm klangbalanse Musikalske
Tungdrevne

Dali Ikon 5 mkII

Liten på jord stor i ord

Dali Ikon 5 mkII er en veldig liten og nett høyttaler som du kan plassere nesten hvor som helst. Du får ikke ekte dypbass, men du verden så gode disse høyttalerne er oppover i registeret! Daliene krever litt effekt for å spille høyt og kontrollert, men om du for eksempel vil lage mye lyd i et lite rom passer 5-eren i Ikon-serien midt i blinken.

Bra diskantoppløsning Åpen og detaljert musikkgjengivelse
Mangler den dypeste bassen Begrenset lydtrykk

PSB Image T5

Kompakt kanadier

PSB Image T5 er et hederlig forsøk på en kompakt gulvhøyttaler, men dessverre når de ikke sine storebrødre Image T6 mer enn til knehasene. Det finnes bedre kandidater, og til bare et par tusenlapper ekstra er de større T6-ene et langt bedre kjøp.

Varm og fyldig klang Lettplasserte
Upresis i dypbassen Mangler litt diskantopp­løsning

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.