Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Audiovector X3 Super

Et kupp til prisen?

Audiovector hevder at deres nye X3 Super-høyttalere er sammenlignbare med langt dyrere høyttalere. I denne testen har vi god anledning til å sjekke ut akkurat den påstanden!

Skrevet av / 19.04.13 - 01:54
Audiovector X3 Super
Audun Hage

Byggekvaliteten er det i alle fall ingen ting å si på: X3 Super kommer dekket i hvit eller svart pianolakk, med et flott kabinett som har lett avrundede kanter uten synlige skjøter. Bassrefleksporten munner ut på baksiden, sammen med terminaler for ett enkelt sett med kabler. Ingen mulighet for bi-amping eller bi-wiring her i gården, altså.

En ting som hadde gjort høyttaleren enda penere (men sikkert også dyrere) ville vært om stoffgrillene var festet med skjulte magneter istedenfor synlige plugger. Høyttalerelementene er nemlig altfor fine til å gjemmes bak en trist og grå grill!

Diskantelementet i X3 er hentet fra Audiovectors dyrere Si3 modell, mens bass/mellomtone elementene er av en ny type med hvite aluminiumskoner og støpte metallkurver. Legger du 4.000 ekstra i potten, kan du oppgradere til X3 Signature som har en mer påkostet diskantenhet. I denne testen har vi imidlertid holdt oss til Super-modellen som koster 10.000 kroner for paret.

Lydkvalitet
Med en såpass beskjeden prislapp skulle man kanskje forvente at X3 Super er av den overfladiske og tilgivende sorten, men da må du tro om igjen. Dette er meget nøyaktige og avslørende høyttalere som krever jobb med plassering og elektronikk for å yte sitt beste.

Etter å ha lekt litt med X3 Super, er det tydelig at de trives best med litt ”drahjelp” fra bakveggen. Ute på gulvet mangler bassen nemlig litt slagkraft. I vårt lytterom fikk vi den rette balansen og fylden med høyttalerne plassert en halvmeter ut fra bakvegg.

Da svinger det skikkelig av høyttalerne, med imponerende dyp og saftig bass for prisklassen og størrelsen å være. X3 har en veldig spenstig, energisk og engasjerende musikkgjengivelse, og låter veldig underholdende fra første stund. Lydbildet er presist og åpent, og de utmerker seg spesielt med sine klare og tydelige overtoner, noe vi lett kan høre når bandet Morphine blåser til med sine saksofoner. Men som Geir Nordby påpeker – blir det ikke litt vel lyst til tider?

Jo da, Audiovector X3 Super har i likhet med Triangle Color tendens til en litt slank mellomtone. Ikke i like stor grad som franskmannen, men det er likevel snakk om en klangkarakter som fremhever de lyse tonene. De låter nydelig på kvinnestemmer, men kan mangle litt testosteron når mannlig vokal skal gjengis med brystklangen i behold.

Derfor er ikke dette høyttalerne du kobler til en billig og spinkel forsterker – derimot blomstrer de når de får litt ”blod-doping” i form av en forsterker med muskler! Hegel H200 sparker ordentlig liv Audiovectorene og gir oss en aldri så liten aha opplevelse – det er nemlig uvant å høre så veloppløst og ”riktig” lyd fra en såpass rimelig høyttaler.

Konklusjon
Audiovector X3 Super er en rimelig, men potent høyttaler som har overraskende få svakheter. Aberet er at den krever seriøs elektronikk for å komme ordentlig til sin rett. Den lave prisen bør derfor ses på som en invitasjon til å legge mer av hi-fi budsjettet i forsterkeren, snarere enn å koble til hvilken som helst surroundreceiver. Sitter du allerede på en god forsterker, gir Audiovector X3 Super utrolig mye vellyd for pengene.

Lyd & Bilde mener

Friske overtoner Stram og veldefinert bass Litt slank mellomtone Krever god forsterker

Også i denne testen:

6 gulvstående høyttalere

Triangle Color

Inngangsbilletten

Triangle Color er en interessant inngangsbillett til de seriøse musikkopplevelsene.

Kompakte mål Fyldig bass Spiller godt lavt
Litt slank mellomtone
Les hele testen

System Audio Mantra 50

Rock'n Roll hele døgnet

Når det kommer til høyttalere som spiller livlig og tøft, har System Audio Mantra 50 et rykte å leve opp til. Heldigvis ble vi ikke skuffet…

Stram og dynamisk bassgjengivelse Åpen og distinkt mellomtone Flott timing
Spiller ikke kjellerdypt
Les hele testen

KEF R500

Perspektivmesteren

KEFs R500 høyttalere passer midt i blinken for deg som vil ha musikken servert på sølvfat, med en presisjon i lydbildet som få andre høyttalere kan matche.

Mesterlig fokus Stram og kontrollert bass
Slanke i dypbassen Krever muskelforsterker
Les hele testen

Tannoy Revolution DC6T SE

Balansert godlyd

Høyttaleren fra Tannoy leverer et meget balansert og fokusert lydbilde. Et riktig varp!

Imponerende mellomtone Balansert bass
Lydbildet mangler litt fokus
Les hele testen

Oppsummering

Fornuftig luksuslyd

De som betaler litt ekstra, kan få et par lekre gulvhøyttalere med en riktig smak av high-end-lyd. Her er det flere av dem.

Les hele testen

Sonus Faber Venere 2.5

Ferrarilyd til fiat-pris

Det er ikke bare nasjonaliteten Sonus Faber har til felles med Ferrari. Det er også prisene. Inntil nå.

Stort lydbilde Kontant og stram bass Varm mellomtone
Kabinett kunne vært mer solid
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top