Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: System Audio Mantra 50

Rock'n Roll hele døgnet

Når det kommer til høyttalere som spiller livlig og tøft, har System Audio Mantra 50 et rykte å leve opp til. Heldigvis ble vi ikke skuffet…

Skrevet av / 19.04.13 - 01:57
System Audio Mantra 50
Geir Gråbein Nordby

System Audio skiller seg fra andre høyttalerprodusenter ved at de ofte bruker litt utradisjonelle formler for å oppnå den lyden de vil ha. Det fikk vi erfare med deres Mantra 60 for et par år tilbake. Med en skokk av små høyttalerelementer ga de høyreiste søylene en kraftig imponerende lydopplevelse. Alle høyttalerprodusenter har sin filosofi, og en av System Audios ”kjepphester” er at høyttaleren skal være rask og dynamisk, en disiplin Mantra 60 besto med glans.

Mantra 60 har siden blitt en stor suksess for SA, så stor at den nå er tatt ut av sortimentet. Det lot seg nemlig ikke gjøre å produsere høyttaleren til samme fordelaktige pris lenger. Erstatningen kommer i form av to nye og videreutviklede modeller. Mantra 50 som vi tester her har fått et basselement mindre, og koster en tusenlapp mer enn sin forgjenger, men har til gjengjeld finpusset konseptet litt: Ikke minst gjelder dette delefilteret, som i følge konstruktør Ole Witthöft er kraftig forenklet for å gi en kortere signalvei. Mantra 50 er en 2,5 veis konstruksjon der de to mellomtone-elementene også spiller bass, og deler kabinett med to dedikerte basselementer i underkant. Terminalene sitter i bunn av kabinettet, hvor vi også finner eget rom for sandfylling. Den største visuelle forskjellen er at den nye modellen måler noen centimeter lavere, mens diskanten er flyttet ned i ørehøyde og omkranses av to mellomtoner. Dette skal gi en meget god horisontal spredning, samtidig som det reduserer refleksjoner fra tak og gulv. For å kontrollere spredningen av diskantfrekvensene ytterligere, har de også tatt i bruk en akustisk linse foran diskantelementet. Høyttalerne er fortsatt slanke og langstrakte, med mange små basselementer. Så er spørsmålet, lever de opp til forgjengeren?

Lydkvalitet
Det tar ikke mange sekundene å slå fast at Mantra 50 gjør nettopp det, og på enkelte områder også overgår forgjengeren. Mantra 50 tegner opp et lydbilde som er like stort, men enda mer presist enn forgjengeren. Lydbildet sitter som støpt, og det er tydelig at den viktige mellomtonen også har fått mer spillerom i den nye modellen.

Mantra 50 bærer preg av å være meget velavstemte og balanserte høyttalere, som kombinerer styrkene fra flere av konkurrentene i testen, med få av svakhetene. De har akkurat som Tannoy og KEF et meget ryddig lydbilde med godt stereoperspektiv, uten å være like nådeløst fokuserende. Og gir rikelig med diskantoppløsning uten å bli fullt så lyse og overfokuserende som Triangle og Audiovector har en tendens til.

Bassen går ikke kjellerdypt, men kliner til med overbevisende slagkraft i den øvre delen av bassen – betydelig mer taktfast og dynamisk enn vi opplever selv fra dyrere høyttalere som KEF R500. Her smeller det til i skarptromma, og hi-haten er distinkt og tydelig gjengitt. Mantra 50 har også nok ”luft” mellom og gir en nærhet til musikken som vi ellers må opp på de dyrere Sonus Faber høyttalerne for å gjenskape. Som om det ikke var nok, finner vi at høyttalerne er ganske lette å ha med å gjøre forsterkermessig. De trenger ikke mange watt for å spille høyt, og er relativt tilgivende overfor rimelig elektronikk. Samtidig gir de rikelig med uttelling når vi kobler til større forsterkere som H300 i regnestykket.

Konklusjon
Mantra 50 er akkurat som forgjengeren en av de mest komplette høyttalerne vi har hørt under 16.000 kroner, og i denne testen er det bare Sonus Faber Venere til 20.000 kroner som gir dem nevneverdig konkurranse. Vi kunne gjerne tenkt oss muligheten til å bi-ampe høyttaleren via doble høyttalerterminaler og ta i bruk mest mulig krefter fra surroundreceiverne der ute. Men dette kunne muligens forkludre en ellers vinnende formel? Mantra 50 er uansett testens beste kjøp!

Lyd & Bilde mener

Stram og dynamisk bassgjengivelse Åpen og distinkt mellomtone Flott timing Spiller ikke kjellerdypt

Også i denne testen:

6 gulvstående høyttalere

Triangle Color

Inngangsbilletten

Triangle Color er en interessant inngangsbillett til de seriøse musikkopplevelsene.

Kompakte mål Fyldig bass Spiller godt lavt
Litt slank mellomtone
Les hele testen

Audiovector X3 Super

Et kupp til prisen?

Audiovector hevder at deres nye X3 Super-høyttalere er sammenlignbare med langt dyrere høyttalere. I denne testen har vi god anledning til å sjekke ut akkurat den påstanden!

Friske overtoner Stram og veldefinert bass
Litt slank mellomtone Krever god forsterker
Les hele testen

KEF R500

Perspektivmesteren

KEFs R500 høyttalere passer midt i blinken for deg som vil ha musikken servert på sølvfat, med en presisjon i lydbildet som få andre høyttalere kan matche.

Mesterlig fokus Stram og kontrollert bass
Slanke i dypbassen Krever muskelforsterker
Les hele testen

Tannoy Revolution DC6T SE

Balansert godlyd

Høyttaleren fra Tannoy leverer et meget balansert og fokusert lydbilde. Et riktig varp!

Imponerende mellomtone Balansert bass
Lydbildet mangler litt fokus
Les hele testen

Oppsummering

Fornuftig luksuslyd

De som betaler litt ekstra, kan få et par lekre gulvhøyttalere med en riktig smak av high-end-lyd. Her er det flere av dem.

Les hele testen

Sonus Faber Venere 2.5

Ferrarilyd til fiat-pris

Det er ikke bare nasjonaliteten Sonus Faber har til felles med Ferrari. Det er også prisene. Inntil nå.

Stort lydbilde Kontant og stram bass Varm mellomtone
Kabinett kunne vært mer solid
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Lyd & Bilde
Scroll to Top