Search
Generic filters

: System Audio Mantra 50

Rock'n Roll hele døgnet

Når det kommer til høyttalere som spiller livlig og tøft, har System Audio Mantra 50 et rykte å leve opp til. Heldigvis ble vi ikke skuffet…

Lyd & Bilde mener

Stram og dynamisk bassgjengivelse Åpen og distinkt mellomtone Flott timing
Spiller ikke kjellerdypt
 • 2 ½-veis
 • 1” diskant
 • 2 x 4” mellomtone
 • 2 x 4” bass
 • 89 dB følsomhet
 • 8 ohm impedans
 • Farger: Hvit, svart, pianolakk
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 15995 kr

System Audio skiller seg fra andre høyttalerprodusenter ved at de ofte bruker litt utradisjonelle formler for å oppnå den lyden de vil ha. Det fikk vi erfare med deres Mantra 60 for et par år tilbake. Med en skokk av små høyttalerelementer ga de høyreiste søylene en kraftig imponerende lydopplevelse. Alle høyttalerprodusenter har sin filosofi, og en av System Audios ”kjepphester” er at høyttaleren skal være rask og dynamisk, en disiplin Mantra 60 besto med glans.

Mantra 60 har siden blitt en stor suksess for SA, så stor at den nå er tatt ut av sortimentet. Det lot seg nemlig ikke gjøre å produsere høyttaleren til samme fordelaktige pris lenger. Erstatningen kommer i form av to nye og videreutviklede modeller. Mantra 50 som vi tester her har fått et basselement mindre, og koster en tusenlapp mer enn sin forgjenger, men har til gjengjeld finpusset konseptet litt: Ikke minst gjelder dette delefilteret, som i følge konstruktør Ole Witthöft er kraftig forenklet for å gi en kortere signalvei. Mantra 50 er en 2,5 veis konstruksjon der de to mellomtone-elementene også spiller bass, og deler kabinett med to dedikerte basselementer i underkant. Terminalene sitter i bunn av kabinettet, hvor vi også finner eget rom for sandfylling. Den største visuelle forskjellen er at den nye modellen måler noen centimeter lavere, mens diskanten er flyttet ned i ørehøyde og omkranses av to mellomtoner. Dette skal gi en meget god horisontal spredning, samtidig som det reduserer refleksjoner fra tak og gulv. For å kontrollere spredningen av diskantfrekvensene ytterligere, har de også tatt i bruk en akustisk linse foran diskantelementet. Høyttalerne er fortsatt slanke og langstrakte, med mange små basselementer. Så er spørsmålet, lever de opp til forgjengeren?

Lydkvalitet
Det tar ikke mange sekundene å slå fast at Mantra 50 gjør nettopp det, og på enkelte områder også overgår forgjengeren. Mantra 50 tegner opp et lydbilde som er like stort, men enda mer presist enn forgjengeren. Lydbildet sitter som støpt, og det er tydelig at den viktige mellomtonen også har fått mer spillerom i den nye modellen.

Mantra 50 bærer preg av å være meget velavstemte og balanserte høyttalere, som kombinerer styrkene fra flere av konkurrentene i testen, med få av svakhetene. De har akkurat som Tannoy og KEF et meget ryddig lydbilde med godt stereoperspektiv, uten å være like nådeløst fokuserende. Og gir rikelig med diskantoppløsning uten å bli fullt så lyse og overfokuserende som Triangle og Audiovector har en tendens til.

Bassen går ikke kjellerdypt, men kliner til med overbevisende slagkraft i den øvre delen av bassen – betydelig mer taktfast og dynamisk enn vi opplever selv fra dyrere høyttalere som KEF R500. Her smeller det til i skarptromma, og hi-haten er distinkt og tydelig gjengitt. Mantra 50 har også nok ”luft” mellom og gir en nærhet til musikken som vi ellers må opp på de dyrere Sonus Faber høyttalerne for å gjenskape. Som om det ikke var nok, finner vi at høyttalerne er ganske lette å ha med å gjøre forsterkermessig. De trenger ikke mange watt for å spille høyt, og er relativt tilgivende overfor rimelig elektronikk. Samtidig gir de rikelig med uttelling når vi kobler til større forsterkere som H300 i regnestykket.

Konklusjon
Mantra 50 er akkurat som forgjengeren en av de mest komplette høyttalerne vi har hørt under 16.000 kroner, og i denne testen er det bare Sonus Faber Venere til 20.000 kroner som gir dem nevneverdig konkurranse. Vi kunne gjerne tenkt oss muligheten til å bi-ampe høyttaleren via doble høyttalerterminaler og ta i bruk mest mulig krefter fra surroundreceiverne der ute. Men dette kunne muligens forkludre en ellers vinnende formel? Mantra 50 er uansett testens beste kjøp!

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
5 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Triangle Color

  Inngangsbilletten

  Triangle Color er en interessant inngangsbillett til de seriøse musikkopplevelsene.

  Audiovector X3 Super

  Et kupp til prisen?

  Audiovector hevder at deres nye X3 Super-høyttalere er sammenlignbare med langt dyrere høyttalere. I denne testen har vi god anledning til å sjekke ut akkurat den påstanden!

  KEF R500

  Perspektivmesteren

  KEFs R500 høyttalere passer midt i blinken for deg som vil ha musikken servert på sølvfat, med en presisjon i lydbildet som få andre høyttalere kan matche.

  Tannoy Revolution DC6T SE

  Balansert godlyd

  Høyttaleren fra Tannoy leverer et meget balansert og fokusert lydbilde. Et riktig varp!

  Oppsummering

  Fornuftig luksuslyd

  De som betaler litt ekstra, kan få et par lekre gulvhøyttalere med en riktig smak av high-end-lyd. Her er det flere av dem.

  Sonus Faber Venere 2.5

  Ferrarilyd til fiat-pris

  Det er ikke bare nasjonaliteten Sonus Faber har til felles med Ferrari. Det er også prisene. Inntil nå.

  Les også

  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.
  Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Den velspillende Pro-Ject X2 er platespilleren man skal velge i denne prisklassen.

  Nå kan du laste ned Disney+

  Disneys nye streamingtjeneste er omsider tilgjengelig
  for nedlasting på en rekke plattformer. Her finner du den!   
  Les mer her >>
  close-link