Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

KEF R500

Perspektivmesteren

KEFs R500 høyttalere passer midt i blinken for deg som vil ha musikken servert på sølvfat, med en presisjon i lydbildet som få andre høyttalere kan matche.
Lyd & Bilde mener
Mesterlig fokus Stram og kontrollert bass
Slanke i dypbassen Krever muskelforsterker
Spesifikasjoner
  • 2 ½-veis
  • 1” diskant
  • 5” mellomtone (koaksial)
  • 2 x 5 1/2” bass
  • 88 dB følsomhet
  • 8 ohm impedans
  • Farger: Hvit, svart, hvalnøtt

Den nye R-serien fra KEF har på mange måter satt en ny standard for byggekvalitet i prisklassen, med lekre lakkerte kabinetter og smakfull, minimalistisk design. Her er det ingen synlige skjøter eller skruer å skue, og grillene festes ved hjelp av usynlige magneter. På baksiden finner vi KEFs egenutviklede bi-wiring terminaler som gjør det enkelt å drive diskant/mellomtone og bass med hver sin forsterker – kjekt hvis du har en surroundreceiver med ekstra kanaler du kan utnytte.

R500 er den minste av tre gulvmodeller i serien, og takket være beskjeden dybde okkuperer den liten plass på gulvet. De bruker i likhet med resten av serien KEFs spesielle Uni-Q koaksialelement, hvor diskanten sitter i senter av en 5” mellomtone. Inspirert av konsepthøyttaleren Blade får den her selskap av to 5 ½ basser over og under. Hensikten er å skape en jevn og uniform spredningskarakteristikk over hele frekvensområdet.

Lydkvalitet
Koaksialelementet er med på å gi KEF R500 en helt særegen lydkarakter som man kan høre fra første stund. Lydbildet er ekstremt fokusert, og gjør det enklere å høre hvor artister og instrumenter er lokalisert. Dybdefølelsen er enorm, og vi får faktisk en fysisk fornemmelse av at musikerne står foran oss i lytterommet!

– Selv når vi spiller grisehøyt, sitter stemmene som spikret. Perspektivet er bunnsolid, slår Geir Nordby fast.

Sammenlignet med de rimeligere Tannoy høyttalerne har KEF R500 enda mer ”kropp” i mellomtonen, og enda bedre sammenheng oppover med en perfekt overgang til diskanten. Lydbildet er rett og slett klippefast!

Annonse

Samtidig merker vi at R500 har en ganske snever ”sweet spot” før lydbildet faller sammen, og låter best når de vinkles inn mot lytteren. En fordel med den kontrollerte spredningen, er imidlertid at høyttalerne også vil påvirkes mindre av refleksjoner fra vegger og tak. Verdt å tenke på om du har et lytterom med mange nakne, harde flater.

Når det gjelder selve klangbalansen, kan R500 virke litt standhaftig og behersket sammenlignet med et par av testdeltakerne. Spesielt i dypbassen savner vi litt mer krutt fra engelskmennene. Selv om det er bra med fylde i den øvre delen av bassen, synker nivået betraktelig i de dypere tonene. Spesielt lettdrevne er de heller ikke, og krever en forsterker med muskler for å våkne til liv.

Annonse

Når vi sammenligner R500 med Sonus Faber Venere 2.5, blir det litt som to forskjellige verdener. Der R500 har et litt snevert, men superfokusert perspektiv, har Sonus et mye større og luftigere lydbilde, som også er litt mer diffust. Mens KEF oppleves litt som en nærfeltsmonitor, får vi større ”livefølelse” med de store italienerne, på bekostning av litt mindre presisjon i lydbildet.

Konklusjon
KEF R500 er en veldig ren, ryddig og hi-fi-korrekt høyttaler som briljerer med superoppløsning i diskant og mellomtone. De kompakte KEF-ene leverer testens mest fokuserte lydbilde – men er ikke nødvendigvis de mest underholdende. Til det blir dypbassen litt for grunn og forsiktig. Til større lytterom ville vi derfor sett nærmere på Sonus Faber eller KEFs større og dyrere R700 modell. Til mindre, akustisk livlige rom som har rikelig med bassforsterking, kan R500 imidlertid være akkurat rett medisin.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Også i denne testen:

Triangle Color

Inngangsbilletten

Triangle Color er en interessant inngangsbillett til de seriøse musikkopplevelsene.

Kompakte mål Fyldig bass Spiller godt lavt
Litt slank mellomtone

System Audio Mantra 50

Rock'n Roll hele døgnet

Når det kommer til høyttalere som spiller livlig og tøft, har System Audio Mantra 50 et rykte å leve opp til. Heldigvis ble vi ikke skuffet…

Stram og dynamisk bassgjengivelse Åpen og distinkt mellomtone Flott timing
Spiller ikke kjellerdypt

Audiovector X3 Super

Et kupp til prisen?

Audiovector hevder at deres nye X3 Super-høyttalere er sammenlignbare med langt dyrere høyttalere. I denne testen har vi god anledning til å sjekke ut akkurat den påstanden!

Friske overtoner Stram og veldefinert bass
Litt slank mellomtone Krever god forsterker

Tannoy Revolution DC6T SE

Balansert godlyd

Høyttaleren fra Tannoy leverer et meget balansert og fokusert lydbilde. Et riktig varp!

Imponerende mellomtone Balansert bass
Lydbildet mangler litt fokus

Oppsummering

Fornuftig luksuslyd

De som betaler litt ekstra, kan få et par lekre gulvhøyttalere med en riktig smak av high-end-lyd. Her er det flere av dem.

Sonus Faber Venere 2.5

Ferrarilyd til fiat-pris

Det er ikke bare nasjonaliteten Sonus Faber har til felles med Ferrari. Det er også prisene. Inntil nå.

Stort lydbilde Kontant og stram bass Varm mellomtone
Kabinett kunne vært mer solid
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.