Search
Generic filters

: KEF R500

Perspektivmesteren

KEFs R500 høyttalere passer midt i blinken for deg som vil ha musikken servert på sølvfat, med en presisjon i lydbildet som få andre høyttalere kan matche.

Lyd & Bilde mener

Mesterlig fokus Stram og kontrollert bass
Slanke i dypbassen Krever muskelforsterker
 • 2 ½-veis
 • 1” diskant
 • 5” mellomtone (koaksial)
 • 2 x 5 1/2” bass
 • 88 dB følsomhet
 • 8 ohm impedans
 • Farger: Hvit, svart, hvalnøtt
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 18995 kr

Den nye R-serien fra KEF har på mange måter satt en ny standard for byggekvalitet i prisklassen, med lekre lakkerte kabinetter og smakfull, minimalistisk design. Her er det ingen synlige skjøter eller skruer å skue, og grillene festes ved hjelp av usynlige magneter. På baksiden finner vi KEFs egenutviklede bi-wiring terminaler som gjør det enkelt å drive diskant/mellomtone og bass med hver sin forsterker – kjekt hvis du har en surroundreceiver med ekstra kanaler du kan utnytte.

R500 er den minste av tre gulvmodeller i serien, og takket være beskjeden dybde okkuperer den liten plass på gulvet. De bruker i likhet med resten av serien KEFs spesielle Uni-Q koaksialelement, hvor diskanten sitter i senter av en 5” mellomtone. Inspirert av konsepthøyttaleren Blade får den her selskap av to 5 ½ basser over og under. Hensikten er å skape en jevn og uniform spredningskarakteristikk over hele frekvensområdet.

Lydkvalitet
Koaksialelementet er med på å gi KEF R500 en helt særegen lydkarakter som man kan høre fra første stund. Lydbildet er ekstremt fokusert, og gjør det enklere å høre hvor artister og instrumenter er lokalisert. Dybdefølelsen er enorm, og vi får faktisk en fysisk fornemmelse av at musikerne står foran oss i lytterommet!

– Selv når vi spiller grisehøyt, sitter stemmene som spikret. Perspektivet er bunnsolid, slår Geir Nordby fast.

Sammenlignet med de rimeligere Tannoy høyttalerne har KEF R500 enda mer ”kropp” i mellomtonen, og enda bedre sammenheng oppover med en perfekt overgang til diskanten. Lydbildet er rett og slett klippefast!

Samtidig merker vi at R500 har en ganske snever ”sweet spot” før lydbildet faller sammen, og låter best når de vinkles inn mot lytteren. En fordel med den kontrollerte spredningen, er imidlertid at høyttalerne også vil påvirkes mindre av refleksjoner fra vegger og tak. Verdt å tenke på om du har et lytterom med mange nakne, harde flater.

Når det gjelder selve klangbalansen, kan R500 virke litt standhaftig og behersket sammenlignet med et par av testdeltakerne. Spesielt i dypbassen savner vi litt mer krutt fra engelskmennene. Selv om det er bra med fylde i den øvre delen av bassen, synker nivået betraktelig i de dypere tonene. Spesielt lettdrevne er de heller ikke, og krever en forsterker med muskler for å våkne til liv.

Når vi sammenligner R500 med Sonus Faber Venere 2.5, blir det litt som to forskjellige verdener. Der R500 har et litt snevert, men superfokusert perspektiv, har Sonus et mye større og luftigere lydbilde, som også er litt mer diffust. Mens KEF oppleves litt som en nærfeltsmonitor, får vi større ”livefølelse” med de store italienerne, på bekostning av litt mindre presisjon i lydbildet.

Konklusjon
KEF R500 er en veldig ren, ryddig og hi-fi-korrekt høyttaler som briljerer med superoppløsning i diskant og mellomtone. De kompakte KEF-ene leverer testens mest fokuserte lydbilde – men er ikke nødvendigvis de mest underholdende. Til det blir dypbassen litt for grunn og forsiktig. Til større lytterom ville vi derfor sett nærmere på Sonus Faber eller KEFs større og dyrere R700 modell. Til mindre, akustisk livlige rom som har rikelig med bassforsterking, kan R500 imidlertid være akkurat rett medisin.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Triangle Color

  Inngangsbilletten

  Triangle Color er en interessant inngangsbillett til de seriøse musikkopplevelsene.

  System Audio Mantra 50

  Rock'n Roll hele døgnet

  Når det kommer til høyttalere som spiller livlig og tøft, har System Audio Mantra 50 et rykte å leve opp til. Heldigvis ble vi ikke skuffet…

  Audiovector X3 Super

  Et kupp til prisen?

  Audiovector hevder at deres nye X3 Super-høyttalere er sammenlignbare med langt dyrere høyttalere. I denne testen har vi god anledning til å sjekke ut akkurat den påstanden!

  Tannoy Revolution DC6T SE

  Balansert godlyd

  Høyttaleren fra Tannoy leverer et meget balansert og fokusert lydbilde. Et riktig varp!

  Oppsummering

  Fornuftig luksuslyd

  De som betaler litt ekstra, kan få et par lekre gulvhøyttalere med en riktig smak av high-end-lyd. Her er det flere av dem.

  Sonus Faber Venere 2.5

  Ferrarilyd til fiat-pris

  Det er ikke bare nasjonaliteten Sonus Faber har til felles med Ferrari. Det er også prisene. Inntil nå.

  Les også

  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.