Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

GRUPPETEST: TV-mesterskap: 65″ premium LCD TV-er med 120 Hz og HDR

UEFA Euro 2024 – De beste TV-ene til fotball-EM

14. juni braker det løs. Har du husket å skaffe deg storskjerm til fotballfesten?

Skrevet av / 12.06.24 - 12:00
TV-mesterskap: 65″ premium LCD TV-er med 120 Hz og HDR
Audun Hage

Produkter i denne test

Store sportsarrangementer er ofte et godt argument for å bytte ut den gamle TV-en med et nytt glis. Hvis din eksisterende «tittekasse» er liten, uskarp og slapp i bevegelsene, kan det nok friste med en ny og sprek storskjerm, hvor du kan forvente masse lysstyrke, sylskarpt bilde og glatte bevegelser.

Denne sommeren er det høysesong for sport på TV-skjermen, inkludert fotball-EM, Tour de France, Wimbledon-turneringen og de olympiske leker, og først på tabellen står UEFA 2024 som går av stabelen 14. juni.

I Norge vil Fotball-EM 2024 sendes direkte på NRK og TV 2. Fotballkampene vil også være tilgjengelig for strømming på de respektive tjenestene. Mesterskapet begynner 14. juni med åpningskampen mellom Tyskland og Skottland, og løper helt frem til finalen 14. juli, parallelt med Tour de France (29. juni) Wimbledon-turneringen (1. juli), etterfulgt av Sommer-OL i Paris (26. juli).

(Foto: Amund S. Hammeren)

Vil Euro 2024 sendes i 1080p HDR, eller 1080i SDR?

Dessverre må vi se langt etter å oppleve fotball-EM i glitrende 4K-oppløsning: Ingen av kampene fra fotball-EM vil etter planen være tilgjengelig i 4K-oppløsning: UEFA har i stedet valgt å produsere mesterskapet i 1080p (1920 x 1080 piksler) og HDR-format.

HDR (High Dynamic Range) er litt spennende, da det åpner for ekstra kontrast- og fargeinformasjon. Men her hjemme må vi dessverre klare oss med SDR (Standard Dynamic Range). Det var status da Lyd & Bilde snakket med NRK og TV2 senest denne uken.

NRK forteller at de vil tilby Euro 2024 i 1080i/25 SDR via tradisjonell lineær distribusjon (RiksTV, Allente, Altibox). I NRK TV-appen kan du derimot se kampene i 1080p/50 SDR, med 50 bilder i sekundet.

TV 2 Play starter med å sende EM i 1080p50 SDR @ 8 mbps, men forteller at de har løpende tester av HDR @ 20 mps i håp om å få det på plass i løpet av mesterskapet.

Råmaterialet fra fotball-EM vil derfor trolig være langt fra like sylskarpt som man kunne håpe på. Men så lenge TV-en din har en god videoprosessor, vil den i det minste klare å oppskalere HD-signalene til 4K UHD på en effektiv måte, som sikrer skarpe og glatte bilder!

(Foto: Amund S. Hammeren).

Høyere lysstyrke og glattere bevegelser – hva bør man se etter?

Dersom du har vært borte fra TV-markedet en stund vil du nok oppdage at TV-skjermene har blitt mer lyssterke enn før: Som følge av overgangen til HDR (High Dynamic Range) format stilles det høyere krav til lysstyrke og mange av TV-ene kan levere 500-1000 nits eller mer. Det er adskillig mer enn eldre generasjoner, og åpner for mer kontrast og detaljer, samt klarere bilde i dagslys.

Det er likevel stor forskjell på kvaliteten, og en mer påkostet TV i premium-klassen har generelt jevnere lysfordeling og bedre kontrast enn budsjettvariantene.

En annen viktig funksjon er oppdateringsfrekvensen på 120 Hz, som gir jevnere og mer sømløse bevegelser. Selv om det er få sendinger som tilbyr innhold med så høy bildefrekvens(sportssendinger er typisk 50-60 bilder i sekundet), kan en god videoprosessor på TV-en bidra fylle inn de manglende bildene effektivt ved hjelp av interpolering. Dette er spesielt merkbart på større skjermer, som 55-65 tommer og oppover. Men det merkes også på prisen, da 120 Hz skjermene koster en del mer enn 60 Hz-variantene.

(Foto: Amund S. Hammeren)

De beste TV-ene til fotball, og sport generelt

Hvilket bringer oss til månedens gruppetest. Vi har samlet noen av de mest aktuelle TV-modellene fra ledende produsenter, med fokus på 65 tommer og god bildekvalitet.

Alle testdeltakerne har 4K-oppløsning, HDR og et LCD-skjermpanel med 120Hz oppdateringsfrekvens. Kombinert med en kraftig videoprosessor og effektiv bildebehandling – kanskje også en dedikert sport-modus – sikrer disse skjermene meget god bildekvalitet til både fotball og andre idretter. Men hvilken TV i prisklassen rundt 15.000 kroner er aller best, og fortjener å løfte vinnertrofeet? Det vil vi nå teste nærmere.

Les videre og se hvilken TV som klatret helt til topps i TV-mesterskapet!

De oppgitte prisene er veiledende priser og kan variere som følge av kampanjer og tilbud. Lyd & Bilde anbefaler å holde seg orientert om prisutviklingen med tjenester som Prisjakt. Husk også at alle de testede modellene leveres også i både større og mindre skjermstørrelser.

Hvis du er usikker på valg av skjermstørrelse anbefaler vi å lese vår Guide til skjermstørrelser.

Produkter i denne test

Philips The One PUS8909 (65PUS8909/12)

Fargesprakende underholdning

Philips The One gir en flott fargegjengivelse – både foran og bak skjermen – som gjør dette til en engasjerende TV-opplevelse.

Gode tilkoblingsmuligheter, flott design og et stemningsfullt Ambilight omgivelseslys gjør dette til en spennende TV.
Til tross for fine farger er kontrasten i bildet er middels, og gir ikke den helt store opplevelsen på film.
Les hele testen

LG QNED86 (65QNED86)

Bommer på kontrasten

Med tanke på LGs suksess med OLED-skjermene sine, hadde vi forventet mer av LCD-skjermen QNED86.

Slank design, smarte finesser og gode tilkoblingsmuligheter gjør at QNED86 virker moderne og brukervennlig. Pluss for egen sport-bildemodus.
Lysstyrke og kontrast er midt på treet, og resulterer i en nokså blass bildeopplevelse.
Les hele testen

Sony Bravia X90L (XR-65X90L)

Japansk bildemester

Sony kjører den populære X90L-modellen videre i 2024, og med en liten prisjustering er denne bildemesteren fortsatt et godt kjøp.

Sony-skjermen serverer et sylskarpt og lyssterkt bilde med glatte bevegelser og nydelige farger, som er velegnet til sport.
Designen er litt klumpete, og kun to av fire HDMI-innganger støtter 120 Hz. Litt «blooming» fra baklyset trekker ned.
Les hele testen

TCL MQLED80/C805 (65MQLED80)

Feier konkurrentene av banen

Kinesiske TCL har levert flere gode og prisgunstige TV-er de siste årene, og MQLED80 er fortsatt blant de beste når det gjelder å prestere.

Knallsterk kontrast og god lysstyrke gjør TCl-skjermen glimrende til både sport og filmtitting.
Støyreduksjonen er ikke alltid like raffinert som Sony og Samsung, og innsynsvinkelen kunne vært bedre.
Les hele testen

Samsung Q77D (TQ65Q77D)

Smart, slank og sprek

Denne Samsung-skjermen har et lekkert utseende og har mange smarte finesser som gir en god brukeropplevelse. Men hvordan står det til med kontrasten?

Samsung Q70-serien byr på gode tilkoblingsmuligheter og et meget effektivt smart brukergrensesnitt.
Lysstyrke og kontrast er ikke helt på høyde med de beste i klassen.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

UEFA Euro 2024 – De beste TV-ene til fotball-EM

Er dette Samsungs beste TV hittil?

Hvilken er den beste OLED-TV-en i 2024?

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

Scroll to Top